Insektenhor voor zolderraam

muggenIk heb al een paar keer geschreven over het feit dat hier op het platteland veel gespuis rondvliegt. Zoals vliegen en muggen. Tegen de vliegen heb ik nu een felgekleurd vliegengordijn van kattenstaarten. Dit helpt redelijk.

Muggenprobleem

Maar het muggenprobleem hebben we daarmee nog niet opgelost. Mijn laatste aankoop was zo’n electrische blauwe lamp. De theorie is dat muggen zich onweerstaanbaar tot het blauwe licht van de lamp voelen aangetrokken. Ze vliegen naar de lamp toe, en worden vervolgens gebarbecued. ‘Net goed!’ dacht ik wraakzuchtig. Maar die lamp werkt helemaal niet goed. Er is nog geen mug in gevlogen… Er liggen alleen paar geroosterde motten onder in het bakje.

Horren voor zolderramen bestaan

In één van de comments vroeg iemand waarom ik steeds maar producten koop die niet werken. En waarom ik niet gewoon investeer in een paar goede horren. Een beetje pinnig antwoordde ik dat er voor zolderramen geen horren bestaan. Maar wat blijkt? Die bestaan dus wel! Op VELUX kwam ik ze tegen. In alle soorten en maten, en dus ook voor zolderramen.

Weg met dat Xenos gaas!

Dat is nog eens even wat anders dan dat goedkope gaas wat ik bij de Xenos heb gekocht, en heb vastgeplakt met dubbelzijdige tape! Bovendien werkt het dus niet, want we hebben nog steeds muggen. En mijn man wil steeds ons slaapkamerraam dicht doen, en dat kan dus niet, want dat laat de dubbelzijdige tape los. Met zo’n hor is dat probleem ook meteen uit de wereld. Die schuif je namelijk even omhoog, je doet het raam dicht, en je schuift hem weer omlaag.

Dit is onze huidige, sneue constructie tegen muggen:

insektenhor
2 gazen over elkaar heen, en eentje laat steeds los…

En dit is de hor variant van de Velux:

velux insektenhor
Wat is dit keurig en strak!

Wat kost zo’n hor voor een zolderraam?

De prijzen van een insektenhor variëren van 98 tot zo’n 150 euro. Wel even een stukje duurder dan zo’n gaas van de Xenos. Maar ik heb het er graag voor over. Voor deze zomer is het te laat, maar ik weet nu al wat ik voor Moederdag 2015 ga vragen: een muggenhor!

Want de kritische bezoeker die vroeg waarom ik steeds slechte producten koop, had wel een punt. Vaak is goedkoop duurkoop. Beter om nu eens te investeren in een goed product.

De montage lijkt goed te doen. Zie onderstaand filmpje:

Zie ook mijn post over motten bestrijden.

Wie heeft er ervaring met dit soort horrren? En zijn ze inderdaad zo gemakkelijk te installeren?

Similar Posts

15 Comments

 1. We hebben ook zulke maar dan niet van Velux. Het werkt best goed. Je moet ze niet te vaak open doen om bij het raam te komen, want dan komen er nog muggen binnen.

   1. Het merk dat we hebben is Fikszo. Het werkt hier niet helemaal perfekt omdat de dagkanten niet haaks zijn ( oud huis) en we hebben vensterbanken onder de ramen. Laat je gewoon goed voorlichten in een goede winkel.

 2. Wij hebben zo’n veluxhor op de badkamer en we hebben hem laten installeren toen dat raam vervangen werd. Ik weet wel dat die monteur wel even heeft staan prutsen.
  Maar het werkt echt ideaal nu.
  We hebben ook zelfgemaakte horren gehad bij de dakramen, een simpele houten lattenconstructie en daar had ik muggengaas omheen genaaid. Op de lattenconstructie zaten magneetjes zodat het raam ook open en dicht kan. Deze constructie werkte in principe wel goed maar als hard waaide donderden ze nog weleens naar beneden.
  Voor gewone openslaande ramen werken ze super en het kost bijna niks. Al zijn echte horren natuurlijk wel mooier. En als we kijkers kregen voor ons huis, moesten we deze steeds demonteren want echt representabel is het niet.

  1. Een lattenconstructie klinkt ook wel goed, maar mijn man is niet zo handig. Dus ik denk dat we nu maar eens gewoon voor degelijk moeten gaan. Maar ik kan me zeker voorstellen dat een beetje doe-het-zelver inderdaad ook prima zelf zo’n hor kan maken.

   1. Ik wil er wel foto’s van maken. Hier hoef je echt niet superhandig voor te zijn ;-)
    En met lak of verf op waterbasis heb je het zo klaar.

     1. Dan maak ik vrijdag die foto’s, dan is mijn man thuis en kan ik de iPhone gebruiken. Is voor mij net makkelijkst met opsturen.

 3. Ik heb bij de aanschaf van mijn nieuwe dakraam meteen een hor van Velux aangeschaft. Ideaal. Ik heb alle gammele constructies op andere ramen ook laten vervangen door. Ooit horren. Kost een paar centen, maar geen muggenbeet gehad deze zomer. Aangezien ik allergies ben voor muggenbeten een hele opluchting. En inderdaad goedkoop is in dit soort gevallen vaak duurkoop

 4. Wij hebben 2 jaar geleden een hor uit 2 delen gekocht bij de Karwei, 1 deel is verduisterend en ander deel is hor, je kunt helemaal naar beneden, dan is het donker en nog steeds luchtdoorlatend, helemaal naar boven alleen hor, is veel goedkoper, zelf passend te maken, mijn man had hem er zo op, drie in een dus zonwerend, tegen de inkijk en hor… daar kan Velux volgens mij niet tegenop…

  1. Hmmm, dat klinkt ook interessant Bieke. Ik denk dat ik daar dan ook nog even ga kijken.

   Iedereen is in hier in ieder geval heel positief over een hor. Dat is fijn om te lezen.

 5. Wij hebben bij de zolderramen, waar wij ook slapen, velux horren. Die hebben we er in laten zetten door degene waar we ze gekocht hebben en die is nog wel even aan het prutsen geweest. Dus je moet wel een beetje handig zijn.
  En in de rest van het huis hebben we bij aanschaf van kunststofkozijnen meteen horren erbij besteld. Alleen voor de achterdeur moeten we nog iets hebben. Ik had iets van de A.ldi die je met klitteband vast maakte maar na een paar dagen viel het er steeds af dus die ligt nu in de kliko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.