|

Maak je eigen magneetletters!

magneetletters makenIk heb twee zakjes met magneetletters van de Action. Die hangen op de koelkast. Maar we komen regelmatig letters te kort!

Daarom leek het mij een slim idee om mijn eigen magneetletters te maken.

En in onderstaand tutorial leg ik uit hoe je dat doet!

Tutorial: maak je eigen magneetletters

Wat heb je er voor nodig?

 • Een lamineerapparaat
 • Lamineerhoezen (Hema, 4,95)
 • Magneettape (2,95)
 • Wit papier
 • Een koelkast waar je magneten aan kunt hangen of een whiteboard.
magneetletters
Gekocht bij de Hema: lamineerhoezen en magneettape

Hoe je de magneetletters maakt

1. Zoek of maak mooie letters

Op internet vind je op diverse sites mooie letters, die je kunt uitprinten. Ik gebruikte onderstaande letters. Als je op de plaatjes hier onder klikt ga je naar de bijbehorende website, waar je ze kunt uitprinten!

Maar nog slimmer is om zelf letters te typen en die te printen. Dan kun je namelijk rekening houden met het feit dat je sommige letters veel vaker nodig hebt dan andere. Zo is de letter ‘e’ een letter die je vaak gebruikt. Op de website van Onze Taal vind je een handig overzicht van de letter frequentie!

zwart wit letters
Zwart-wit letters
alfabet letters
Gekleurde letters

2. Print de letters uit, en lamineer ze

lamineren

3. Knip de letters uit.

magneetletters

N.B. De zwart-wit letters zijn vrij klein. Ik merkte dat door het knippen het lamineermateriaal los liet van het papier. De oplossing hiervoor is heel simpel: lamineer het vel met de kleine letters twee keer, in plaats van maar één keer.

4. Plak een stukje magneettape achter de letter

magneettape

Klaar!

Alternatieve ideeën!

 • Kies voor woorden in plaats van losse letters. In plaats van voor losse letters kun je natuurlijk ook voor losse woorden kiezen. Zo heb ik een aantal gerechten die ik vaak klaarmaak. Om mezelf de moeite van het leggen van de woorden te besparen, heb ik ze getypet, geprint, gelamineerd en uitgeknipt.
 • Kies voor plaatjes in plaats van letters. Als je kinderen hebt die nog niet kunnen lezen, kun je ook werken met plaatjes! Op internet vind je mooie plaatjes van groentes bijvoorbeeld. En hier ook.  Ga weer op dezelfde manier te werk als bij de letters, en plak er magneettape achter.
Met plaatjes i.p.v. letters
Met plaatjes i.p.v. letters

En voor wat gemakzuchtiger types:

Woorden i.p.v. losse letters

Tot slot

Je eigen magneetletters maken is niet moeilijk, en het is goedkoop.

Niet iedereen zal een lamineerapparaat hebben. Ik kocht de mijne ooit bij de Trekpleister. En het is één van mijn beste aankopen! Het ding is superhandig, en ook de kinderen gebruiken hem geregeld voor werkstukken of projecten. Ik kan hem dus erg aanraden.

Het leuke van zelf magneetletters maken, is dat je er voor kunt zorgen dat je wél voldoende letters hebt om alle woorden te leggen die je wilt.

Magneetletters of plaatjes maken is bovendien een leuke activiteit om samen met je kind te doen! Gezellig aan de keukentafel bijvoorbeeld.

Wat hangt er op jouw koelkast?

Similar Posts

14 Comments

 1. Goedemorgen.
  Dat ziet er leuk uit!
  Zijn die magneetstrips sterk? Ik heb nu een wand met magneetverf in de keuken. Daardoor heb ik lekker veel ruimte om dingen op te hangen. Maar bij magneetverf heb je wel sterke magneten nodig. Als ze niet sterk genoeg zijn kun je ze op magneetverf niet gebruiken. Dus ik ben nog op zoek naar sterke magneten.

  1. Ze blijven goed hangen op mijn koelkast en op mijn magneetbord. Op magneetverf weet ik niet zeker. Je zou anders eerst eens een rolletje kunnen proberen. Het is niet zo duur.

 2. Wat een leuk idee. Dank je voor de tip.
  Zelf heb ik geen lamineerapparaat, maar het is ook goed te doen met een strijkbout.
  Ik heb zelf een pakje lamineerhoesjes op A6 formaat en als ik iets wil lamineren dan leg ik het papier in een hoesje onder een stukje bakpapier op de strijkplank, vervolgens met het strijkijzer strijken en klaar. Je moet wel even uitvogelen hoe je de strijkbout moet instellen.

    1. vlgs mij had ik hem op de middelste stand (stoom uit) maar het is even experimenteren met je strijkijzer en velletjes. (kost een paar velletjes, maar is altijd goedkoper dan een lamineerapparaat.

 3. Helemaal niets! Mijn koelkast heeft gewoon zo’n frontje, net als de rest van de keuken. En ik heb geen flauw idee of daar wat op kleeft, maar ik heb ook nog niet de behoefte gehad om er iets op te hangen.

  1. In ons vorig huisje zag mijn koelkast er ook uit als een gewoon keukenkastje. Ik heb daar toen erg van gebaald. Dus ik ben erg blij met mijn huidige ‘magnetische’ koelkast.

 4. Als je nou eerst knipt, een beetje tussenruimte overlaat in het lamineervel en dan lamineert. Dan kun je ze losknippen en zit het lamineervel rondom dicht.
  Je plakt namelijk het plastic aan elkaar en niet aan het papier…

   1. Dat vind ik zonde voor het millieu, zoveel plastic. En ook jammer van het geld. Vijf minuten knippen bespaart zomaar de helft of meer lamineerfolie.
    Met een goede schaar is het een eitje om een lamineervel te knippen. Ik heb een schaar uit de kringloop, loodzwaar, gietijzer misschien wel. Te slijpen met een wetsteentje.

    1. Met twee keer lamineren bedoel ik twee keer door de lamineermachine halen. Je gebruikt maar 1 hoes. Je doet gewoon die ene hoes twee keer. En met deze letters gebruik je de hele hoes, er wordt dus niets verspild.

 5. Super idee weer, zo kun je met weinig hele leuke magneetjes maken en helemaal hoe jij ze wilt, mijn dochter heeft een memo bord maar kan geen magneetjes vinden die zij leuk vind en zo kun je de magneetjes helemaal aanpassen naar jouw smaak en in het juiste formaat, bedankt voor de tip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.