Reacties

OV-jaarkaart MBO — 10 reacties

 1. Eigenlijk vind ik dat wij heel veel mazzel hebben gehad dat onze jongens nog onder het oude stelsel vielen. Al was dat ook niet ideaal. Voor jongste hebben we twee en half jaar veel geld betaald voor het OV naar zijn MBO. Dat was gemiddeld iets van 120 euro per maand.
  Onze jongste zoon is later naar het HBO gegaan en op kamers. Hij heeft zijn propedeuse gehaald maar is toen gestopt met zijn opleiding. De opleiding werd zoveel veranderd dat hij niet meer kon leren waarvoor hij op school zat. Nu dus een studieschuld van 5000 euro wegens niet afmaken van zijn studie.
  En wat me opviel is dat ook het oude systeem van studiefinanciering financieel de laatste jaren steeds verder werd uitgekleed. Toen onze oudste zoon MBO de en thuis woonde was zijn studiefinanciering nog niet eens voldoende om zijn collegegeld te betalen.
  We hebben vanaf dat onze kinderen klein waren gespaard voor hun studie. Dat heeft het ons de afgelopen jaren financieel wel een stuk gemakkelijker gemaakt.

 2. Sparen voor de studie van je kinderen ja , dat hebben wij ook gelukkig gedaan vanaf dat ze geboren waren, en nu we zelf moeten inleveren op onze salaris vanwege de crisis zijn we niet afhankelijk van de studiefinanciering, maar hebben we een potje waar het van betaald kan worden.

 3. Ik heb met behulp van een kostenoverzicht van de universiteit Groningen op een rijtje proberen te zetten wat een studie per jaar zo kan kosten.

  Ik kom dan op basis van de informatie van Groningen op zo'n 3050,- per jaar voor een uitwonende student. Voor een driejarige studie komt dat op zo'n 9150,-. Op basis van berekeningen van het Nibud kom ik op zo'n 2821,- per jaar.

  Dan heb je dus een behoorlijk spaarpotje nodig.

  Maar ik kan natuurlijk nog niet uit persoonlijke ervaring spreken.

  Is zo'n 3.000 euro per jaar voor een studerend kind dat op kamers gaat reëel?

 4. Die 3050 euro gaat vast alleen over de studie. Er komen ook nog kosten bij van wonen, voeding, verzekering, ziektekosten, etc. Onze oudste was voor zijn kamer 330 euro per maand kwijt. Dus aan huur kom je al boven die 3050 euro. Het gaat echt heel duur worden zonder stufi.

 5. Ik zag nu pas je reactie een beetje laat maar ik wilde toch nog even toevoegen dat mijn kinderen een mbo opleiding volgen en thuis wonen , wij wonen in de randstad dus kosten zijn veel lager .

 6. Nederland en openbaar vervoer... ik vind het huilen met de pet op. Met een stufi lukt het op zich wel maar toch. Gelukkig viel ik nog binnen het oude stelsel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>