OV-jaarkaart MBO
Last updated on November 8th, 2014 at 04:45 pm
- Ov-jaarkaart mbo: vanaf 2017 ook voor minderjarigen!
- Ov-jaarkaart mbo: vollere treinen?
- Aanvragen ov-jaarkaart mbo?
- Video over akkoord sociaal leenstelsel
Op dit moment is een studenten ov-kaart gekoppeld aan studiefinanciering. Dat betekent dat alleen studenten van 18 jaar en ouder gratis kunnen reizen. Er is dus geen ov-jaarkaart mbo voor minderjarige studenten.
MBO-studenten die moeten reizen, en jonger zijn dan 18, hebben daardoor best hoge reiskosten. Of liever gezegd: hun ouders hebben hogere kosten. Zo betaalden wij afgelopen jaar voor onze oudste zoon ruim 2.000 euro voor het openbaar vervoer.
Ov-jaarkaart mbo: vanaf 2017 ook voor minderjarigen!
Dus je begrijpt dat ik best blij was toen ik hoorde er in de toekomst een OV-jaarkaart MBO komt! Dit doet de regering om de pijn van het verdwijnen van de studiefinanciering te verzachten. Vanaf het schooljaar 2015/2016 wordt de studiefinanciering namelijk vervangen door een lening. Dat minderjarige mb0-ers voortaan een ov-jaarkaart mbo krijgen is één van de doekjes voor het bloeden.
Maar ‘in de toekomst’ is natuurlijk nogal vaag. Ik besloot het eens precies uit te zoeken. De toekomst voor de ov-jaarkaart mbo blijkt pas in 2017 te liggen. In januari wordt onze oudste zoon 18, dus voor hem zullen we geen profijt meer hebben van de ov-jaarkaart mbo.
Maar voor alle andere ouders van minderjarige mbo-ers is het fijn nieuws. Zeker in provincies waar niet zoveel onderwijsvoorzieningen zijn, moesten mbo-ers soms best ver reizen. En hadden dus hoge kosten.
Ov-jaarkaart mbo: vollere treinen?
Met de ov-jaarkaart,en dus ook de ov-jaarkaart mbo, kun je als student gratis reizen in bus, trein en tram. Blijkbaar wordt verwacht dat de treinen hierdoor nog voller zullen zijn in de spits. Daarom wordt onderwijsinstellingen gevraagd hun lestijden zo te plannen, dat studenten zoveel mogelijk buiten de spits kunnen reizen.
Aanvragen ov-jaarkaart mbo?
Nu kun je de ov-jaarkaart mbo nog niet aanvragen, omdat hij er nog niet is. Als je naar de website rijksoverheid.nl gaat staat er dat je als minderjarige mbo-student niet in aanmerking komt. Hoe dat in de toekomst werkt, weet ik niet. Want als minderjarige student krijg je natuurlijk geen studiefinanciering.
Video over akkoord sociaal leenstelsel
In onderstaande video vertelt Jet Bussemaker hoe fijn het allemaal zal gaan worden.
Wat vind jij van de afschaffing van de studiefinanciering? En hoe doen jullie het met reiskosten?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Eigenlijk vind ik dat wij heel veel mazzel hebben gehad dat onze jongens nog onder het oude stelsel vielen. Al was dat ook niet ideaal. Voor jongste hebben we twee en half jaar veel geld betaald voor het OV naar zijn MBO. Dat was gemiddeld iets van 120 euro per maand.
Onze jongste zoon is later naar het HBO gegaan en op kamers. Hij heeft zijn propedeuse gehaald maar is toen gestopt met zijn opleiding. De opleiding werd zoveel veranderd dat hij niet meer kon leren waarvoor hij op school zat. Nu dus een studieschuld van 5000 euro wegens niet afmaken van zijn studie.
En wat me opviel is dat ook het oude systeem van studiefinanciering financieel de laatste jaren steeds verder werd uitgekleed. Toen onze oudste zoon MBO de en thuis woonde was zijn studiefinanciering nog niet eens voldoende om zijn collegegeld te betalen.
We hebben vanaf dat onze kinderen klein waren gespaard voor hun studie. Dat heeft het ons de afgelopen jaren financieel wel een stuk gemakkelijker gemaakt.
Sparen voor de studie van je kinderen ja , dat hebben wij ook gelukkig gedaan vanaf dat ze geboren waren, en nu we zelf moeten inleveren op onze salaris vanwege de crisis zijn we niet afhankelijk van de studiefinanciering, maar hebben we een potje waar het van betaald kan worden.
Ik heb met behulp van een kostenoverzicht van de universiteit Groningen op een rijtje proberen te zetten wat een studie per jaar zo kan kosten.
Ik kom dan op basis van de informatie van Groningen op zo’n 3050,- per jaar voor een uitwonende student. Voor een driejarige studie komt dat op zo’n 9150,-. Op basis van berekeningen van het Nibud kom ik op zo’n 2821,- per jaar.
Dan heb je dus een behoorlijk spaarpotje nodig.
Maar ik kan natuurlijk nog niet uit persoonlijke ervaring spreken.
Is zo’n 3.000 euro per jaar voor een studerend kind dat op kamers gaat reëel?
Die 3050 euro gaat vast alleen over de studie. Er komen ook nog kosten bij van wonen, voeding, verzekering, ziektekosten, etc. Onze oudste was voor zijn kamer 330 euro per maand kwijt. Dus aan huur kom je al boven die 3050 euro. Het gaat echt heel duur worden zonder stufi.
Wat vind jij een reëel maandbedrag voor een zuinige uitwonende student?
Ik heb je mail beantwoord en kom er verder nog op terug :-)
Fijn! Bedankt!
Ik zag nu pas je reactie een beetje laat maar ik wilde toch nog even toevoegen dat mijn kinderen een mbo opleiding volgen en thuis wonen , wij wonen in de randstad dus kosten zijn veel lager .
Dat is een leuk punt dat je daar maakt. En goed uiteengezet.
Chapeau!
Nederland en openbaar vervoer… ik vind het huilen met de pet op. Met een stufi lukt het op zich wel maar toch. Gelukkig viel ik nog binnen het oude stelsel.