Klamboe tegen muggen: ze drijven mij tot waanzin!

klamboe

In de verhalen van mensen die de stad hebben verruild voor het pittoreske platteland hoor je er nooit over, maar op het platteland zijn veel meer vliegen en muggen! En dat komt doordat daar nu eenmaal veel koeien en ander vee te vinden zijn. Na 10 jaar platteland is mijn conclusie dat een klamboe het beste helpt tegen muggen.

De vliegen zijn al behoorlijk irritant, maar het zijn de muggen die mij ‘s nachts tot blinde razernij drijven, en mij met hun gezoem uit bed dwingen. Zelden heb ik mijn eigen sekse zo grondig verafschuwd als in zwoele zomernachten, want het zijn de vrouwelijke muggen die zo irritant zoemen! Ons ooit zo sneeuwwitte slaapkamerinterieur is nu bloederig, en bevlekt met muggenlijken en een enkele bromvlieg.

Lees ook Apart slapen.

Antimuggenspray van de Kruidvat hielp niet

Mijn eerste wapen in de strijd was een antimuggen spray van de Kruidvat, met Deet erin. Deet heeft niet zo’n vriendelijke reputatie, maar dat kon me toen al niet meer schelen. Als die muggen mij maar rust zouden laten. Maar het hielp niet! De muggen bleven me pesten, hoe vaak ik ook: ‘Stop, hou op!’ zei.

klamboe

Klamboe Xenos 7,95

Toen heb ik bij de Xenos voor 7,95 een muggengordijn gekocht, en over ons bed gedrapeerd. Die zie je hierboven. Dat helpt redelijk, hoewel die krengen nog regelmatig binnen weten te dringen. Maar dan is het gebied waarin ik op ze jaag in ieder geval aanzienlijk kleiner. Zo gauw ik er één zie, klap ik met mijn handen, en kijk vervolgens of ik beet had. Ik had niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar er kleeft regelmatig bloed aan mijn handen. En inmiddels ook aan het muggengordijn…

Klamboe Xenos 2014

De Xenos klamboe uit 2012 ging kapot. Toen kocht ik een nieuwe!

klamboe

Afgelopen zomer heb ik in de nachtelijke uurtjes zoveel muggen naar de andere wereld geholpen, dat er een verfbeurt nodig was om alle bloedvlekken te verwijderen…

Want ik sloeg die irritante muggen dood met maar één doel: slápen. Dus zo gauw ik ‘r had, sprong ik snel mijn bedje weer in. In plaats van dat ik braaf twee trappen naar beneden ging, een sopje maakte, en de muur reinigde.

Daarom kocht ik  dit jaar bij de Xenos een zogenaamde klamboe. Want ik kan dat zoemen wel hebben, als ik maar weet dat ze toch niet bij me kunnen  komen.

Hoe gebruik je een klamboe effectief tegen muggen?

muggennet

Vorig jaar kocht ik een tweepersoons klamboe bij de Kruidvat. Vervolgens had ik voortdurend ruzie met dat ding. En met mijn man.

We beschuldigden elkaar ervan van een kier te hebben veroorzaakt waardoor de muggen alsnog ‘binnen’ kwamen.

Het probleem was dat ik in mijn hoofd had dat je een klamboe over het héle bed moet draperen. Zo staat het ook altijd heel mooi en romantisch op plaatjes. Maar bij mij blijft zo’n muggennet dan nooit goed zitten. Toen ik dat eenmaal door had, probeerde ik niet langer het muggennet over het hele bed te draperen. Ik nam genoegen met het hoofdeinde en halverwege het bed.

Nu kunnen we weer rustig en zonder ruzie slapen. En zonder muggen bovendien!

2 Tips van Huisvlijt bezoekers over klamboe’s

 1. Ik koop altijd klamboe’s bij de Ikea, die zijn volgens mij wel groter. En ik maak de klamboe vast aan de vier hoekpunten van ons ledikant met strikken van huishoudelastiek. Ik zie dat jij ook van die bolletjes op de hoekpunten van je ledikant hebt; die zijn daar heel geschikt voor. Dan blijft de klamboe mooi strak staan als een tentje en raak je er ‘s nachts niet in verstrikt. Werkt heel goed tegen muggenbeten en je hoort ze nog wel zoemen maar niet meer zo akelig dicht langs je oor!
  Succes! Alie PS  Omdat wij niet zo handig zijn met schroefjes en zo is de klamboe wel eens midden in de nacht naar beneden gevallen ;-) Maar zo’n ongelukje valt in het niet bij de voordelen.
 2. Op de een of andere manier had ik al jaren bijna geen last van muggen, maar dit jaar heb ik al een aantal muggenbeten te pakken… Komt door de veel te zachte winter wordt dan gelijk gezegd… en dat zal wel zo zijn. Dus gelijk heb je dat je een klamboe kocht… Ik wens je een heerlijke nieuwe week, Lieve groet Mirjam

Voor- en nadelen van een klamboe

Het voordeel van een klamboe is dat de muggen niet meer bij je kunnen komen. Het nadeel is dat je die krengen nog wel steeds hoort zoemen. Zelf kan ik het geluid van muggen gelukkig wel verdragen als ik weet dat ze me toch niet kunnen bereiken. Vandaar dat een klamboe bij mij wel werkt. Maar als je echt allergisch bent voor het geluid van muggen dan zal een klamboe minder helpen.

Een ander groot nadeel van een klamboe vind ik dat het een irritant ding is. Ik moet ‘s nachts bijvoorbeeld regelmatig even plassen, en dan is het altijd een gedoe om eruit te komen. En daarna moet ik de klamboe weer zorgvuldig over ons bed draperen om te voorkomen dat er muggen in komen.

Dat brengt me op nog weer een voordeel van een klamboe: als er een stomme mug in je klamboe zit, dan kun je hem vrij makkelijk doodmaken. Hij kan namelijk niet veel kanten op. Het gevolg? Een klamboe met bloedvlekken. Maar dat kan mij ‘s nachts meestal niet schelen. Daar baal ik pas de volgende ochtend van.

Tips tegen muggen

 1. Houd je ramen en deuren overdag dicht, of zorg er in ieder geval voor dat je horren voor je ramen zet, zodat je wel kunt luchten maar de muggen niet kunnen binnendringe.
 2. Citronellageur schijnen muggen ook niet te waarderen.
 3. Maak ‘s nachts voor je gaat slapen een rondje met je vliegenmepper in de aanslag.
 4. Muggenspray, maar dat hielp bij mij dus niet.
 5. Muggengordijn: dat is bij mij tot dusver het effectiefst.
 6. Investeer in een paar effectieve oordopjes, en geef je over aan de muggen.

Lees mijn ervaringen met deze klamboe op mijn review blog!

Heb jij nog handige tips tegen muggen?! Wat doe jij tegen muggen?

Similar Posts

26 Comments

 1. ook mij moeten ze altijd hebben…maar nu ik de vogels geen water meer geef….merk ik wel dat het wat minder wordt….die waterpakken zaten vol met larven…ik ben nu aan de biergistpillen begonnen, dat schijnt goed te werken….alleen moet je ze wel ruim een week slikken voordat het gaat werken….ik hoop dat dit echt werk, ik heb al zoveel geprobeerd!!

 2. Het woordje Deet betekend nog niet genoeg. Pas bij 30% werkt het een uur of 4 en bij minder moet je zeker elk uur goed bijsmeren. 50% werkt een uur of 8 (een nachtje dus). Ik had ooit (toen ik ook nog op het platteland woonde) een klamboe die je ophing aan 4 punten want ik lag steeds tegen de klamboe aan en dan prikten de muggen er nog doorheen. Je hebt ook klamboes met een soort Deet (ontwikkeld voor de tropen).

  Een heel erg huishoudelijke vraag over wasknijpers ;) Welke gebruik jij en bevallen ze een beetje. De was droogt deze dagen prachtig buiten maar ik vind bij een beetje wind, regelmatig wat op de grond, vooral broeken. Ik heb al van allerlei soorten wasknijpers geprobeerd maar ze blijven maar uit elkaar vallen. Niet echt milieuvriendelijk en de droger wil ik nog niet aan maar opnieuw wassen is ook niet de bedoeling (was gelukkig nog niet nodig).

  1. Ik gebruik houten wasknijpers. Ik geloof dat ze van de Hema komen. Ze werken eigenlijk wel prima! Maar als het even kan gebruik ik geen wasknijpers, omdat het dan veel meer werk is om de was af te halen. Het liefst hang ik de was aan kledinghangers aan de waslijn, zodat ik de kleding daarna meteen in de kast kan hangen. Helaas waait het wel regelmatig van de waslijn af… Daar moet ik nog iets op verzinnen. Of misschien toch maar meer wasknijpers gebruiken!

   Een klamboe met deet er in vind ik ook slim klinken! Daar had ik nog niet van gehoord.

  2. Dank jullie wel. Ik ga ze allebei proberen. Die van de Ikea zijn ook helemaal niet duur.
   Die van de Hema hebben we ook eens geprobeerd maar de spijkerbroeken van mijn man lagen toch weer op de grond maar misschien hebben ze nu andere. Het assortiment wisselt er nog wel eens is me opgevallen (andere spullen in dezelfde verpakking).

 3. Gelukkig helpt spray bij mij wel, maar ik woon dan ook in het dorp, en volgens mij zijn dorpsmuggen niet te vergelijken met de tijgermuggen van het platteland. Als ik bij m’n broer op het platteland ben moet ik nl. ook veel straffer sprayen om ze op een afstand te houden.Er schijnen ook soort planten te zijn – citroen(melisse)of zoiets – als je die veel in je tuin plant en je (slaapkamer)vensterbanken er vol mee zet, zouden de muggen je huis al stukken minder aantrekkelijk vinden. Zijn we toch geprikt, dan helpt Azaronzalf erg goed tegen de jeuk. Sterkte ermee :-)

  1. Bedankt voor de tip! Ik ben nog in het stadium van woede en ontkenning, en nog niet bereid te aanvaarden dat ik geprikt wordt en dat Azaronzalf een goede optie is. Op dit moment zet ik nog in op ‘niet geprikt worden!’

 4. Ben vanmiddag verwoed bezig om onze zelfgemaakte horren weer in ere te herstellen. Tis alleen een rotklus om het gaas te bevestigen, helemaal omdat het gaas elastisch is $#@&
  Wat soms ook helpt is om een schemerlampje aan te doen. Bij licht steken muggen minder. Muggen zijn gek op mij, maar de liefde is niet wederzijds.
  Deet gebruik ik niet, dat is nogal giftig. Andere muggenmiddelen gebruik ik niet omdat ik het daar benauwd van krijg.
  De antimosquito app werkt wel voor mijn man, niet voor mij.

  Wat ik eigenlijk nog veel vervelender vind dan die muggen is dat ik het ‘s nachts enorm benauwd heb. De astma is nu een stuk heftiger. Afgelopen nacht ook maar beneden op de bank gaan liggen. Was het iig een beetje koeler en kon ik dus ook beter ademen.

  Groetjes, VeggieMo

 5. Mygga! Zweeds spulletje (daar zijn muggen nog vervelender dan hier. en talrijker, zeker in het noorden) en werkt echt perfect. Ook hebben we daar een roller van het merk OFF gekocht, werkt ook super. Mygga is sowieso ook in NL te krijgen via internet. OFF weet ik niet…

  Oh ja, ik merkte dat er pasgeleden muggen onder het bed zaten bij mijn zoontje. Handig om daar ook effe met je mepper te wapperen, ze zitten dus niet alleen op het plafond?

 6. Ik heb een electrische vliegenklapper, waardeloos voor gewone vliegen maar effectief voor de muggen en ik verhinder er de vieze (bloed)vlekken mee.
  Verder gebruiken we hier ook klamboe’s, maar dit jaar nog niet. Ik vind het vervelende dingen. Mijn oom had een echte: met een vierkante bovenkant, zodat je ruimte houdt als je met je hoofd iets omhoog komt. Maar ja, die zullen wel aan de prijs zijn.
  Hier dus ook altijd veel muggen en ik wordt af en toe ook knetter van het gezoem.

  1. Bij de Xenos had ik eerst ook zo’n vierkante klamboe in de handen, maar omdat wij een zolderkamer hebben die qua vorm op een wigwam lijkt, leek mij die niet geschikt.

   De klamboe is inderdaad een irritant ding, zeker omdat ik ‘s nachts vaak naar de wc moet. Maar ja, op dit moment kan het even niet anders.

 7. Ik lees al een tijdje mee maar vond het nu toch wel eens tijd worden ook eens een reactie te plaatsen (ging de eerste keer volgens mij mis dus ik hoop niet dat dit berichtje er straks 2 keer op staat)

  Heel vervelend, al die muggen. Sinds de geboorte van onze dochter heb ik er niet zoveel last meer van en moesten ze meestal haar hebben en hoewel we niet op het platteland wonen, wonen we wel aan het water en kwam ons meisje regelmatig gespikkeld uit bed. Dit is echter helemaal over sinds we op haar kamer een cirtonella “luchtverfrisser” (er zijn betere luchtjes maar ik heb geen idee hoe ik het anders kan omschrijven, het lijkt op de gel luchtverfrisser die je op het toilet kunt neerzetten) heb staan. Te koop bij de Action voor slechts 42 cent! Aan het begin van het seizoen kopen we er een aantal en de laatste paar jaar komt zij zo goed als bultloos door.

  groetjes van Cato

 8. Slik de zomer periode B12, ik woon op Curaçao, ook hier veel muggen, maar wordt nooit meer gestoken.

  Vliegen, hang een stevige plastic (doozichtige) zak, gevuld met water op aan een touwtje. Wat de werking is, weet eigenlijk niemand. Maar je hebt geen vliegen meer.

  Groet Petra

 9. Ik word gelukkig weinig gestoken, maar het geluid is al zo irritant!

  De tip van Petra werkt, omdat de muggen gedesoriënteerd raken door de schittering van het licht op het water. Ik weet niet of het ook in het donker werkt!

  En verder: een citroengeranium in je slaapkamer – als je de lucht daarvan kunt verdragen….

 10. Wij hebben al jaren zo’n anti-muggenapparaatje voor in het stopcontact: daar moet je een tabletje in doen ‘s avonds. Dan heb je geen last van muggen meer. Zeer effectief.

 11. Ik heb mijn slaapkamermuren blauw geverfd. Ik las dat dat zou helpen. Klopt inderdaad. Als ik elders slaap, op vakantie bijv., word ik wel gestoken. Thuis in mijn eigen bed niet!

  1. Dat is een bijzondere tip! Ooit hadden we in ons oude huis ook blauwe slaapkamermuren, maar daar hadden we sowieso minder last van muggen. Ik houd hem in gedachten!

 12. Hier[eiland ijsselmonde bij Rotterdam] hebben we er ook altijd heel veel last van, terwijl ze bij onze vrienden op de veluwe in Apeldoorn echt niet zitten. Sinds we horren hebben gaat het wel veel beter [hoewel ik er nu ter plekke ééntje probeer om te brengen]. Mijn enige ultieme tip als er midden in de nacht één rond vliegt is de blower aan te zetten. We hebben zo’n staande ventilator en muggen houden niet van veel wind. Dan heb je er totaal geen last van…en het is met die hele warme nachten zowiezo wel lekker om die blower aan te hebben.

 13. Gisteren had LLMM ook een blog over muggen en daar heb ik hetzelfde geschreven. Thuis hebben wij horren dus totaal geen last van muggen. Als wij op vakantie gaan, dat voor 95% bestaat uit vakantie’s aan de adriatische kust in Italië beginnen wij 10 dagen vóór onze reis vitamine B tiamine te slikken. 2 tabletten voor volwassenen en 1 voor kinderen. Dit slikken wij tot een 5 dagen voor vertrek uit Italië door. Afkloppen, maar afgelopen 10 jaar nagenoeg geen last van muggenbeten. De vitamine B Tiamine helpt echt. Los verkrijgbaar bij de apotheek. Je hoeft zelf maar uit te rekenen hoeveel je er nodig hebt.

 14. Via de reacties in mijn blog over muggen, kwam ik ineens weer op mijn vroegere succesnummer; een ventilator. Op je kop zetten, want muggen houden niet van wind. Je hoort ze niet, ziet ze niet, voelt ze niet. Fantastisch!

 15. De lokale Action was tot mijn verbazing dicht afgelopen zaterdag, vanwege een dorpsfeest. Dus dat citroenspul heb ik nog niet kunnen proberen, maar wel hebben we de afgelopen nacht met zo’n waaier geslapen. En het hielp volgens mij wel iets!

 16. Een walnotenboom bij je huis helpt al een eind, daar houden muggen niet van. Binnen een paar jaar heb je een fikse boom waar je heerlijk onder kunt zitten. Als het een beetje meezit heb je een leuke oogst en ze zijn mooi om te zien.
  Groet Cola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.