Wat kost studeren per jaar? Onze totaalkosten.

Wat kost studeren per jaar?

Wat kost studeren per jaar?

Mijn jongste dochter heeft haar eerste jaar van de studie Engels aan de Universiteit Utrecht succesvol afgerond. In deze post vertel ik wat de totale kosten waren voor het afgelopen jaar. Aan het begin van dit schooljaar, eind augustus 2018, schreef ik een post getiteld: ‘Wat kost studeren?’

Ik schatte toen in dat ik zo’n 1000,- aan studieboeken kwijt zou zijn. Het collegegeld kostte me 1030,-. Dat zou betekenen dat studeren per jaar 2030,- kost. Klopte dit? Hieronder een verslag van de gemaakte studiekosten van het afgelopen jaar.

De kosten zijn gebaseerd op een thuiswonende student (mijn jongste dochter) die de studie Engels volgt aan de Universiteit Utrecht.

Wat kost studeren per jaar voor een thuiswonende student Engels aan de Universiteit Utrecht?

Laat me beginnen met te zeggen dat de kosten van studeren me dit eerste studiejaar erg zijn meegevallen! Mijn dochter en ik hebben alle kosten op een rijtje gezet, en al haar studieboeken bij elkaar hebben 342,03 euro gekost.

Daar komt het collegegeld voor het schooljaar 2018/2019 nog bij. Omdat dit de eerste studie is van mijn dochter, hoefden we maar de helft van het collegegeld te betalen. Dat kwam neer op 1030,-. Hieronder de infographic van de Rijksoverheid waarin je kunt zien wanneer je hiervoor in aanmerking komt:

wat kost studeren per jaar?
Bron: Rijksoverheid

Wat kost studeren per jaar volgens het Nibud?

Op de site van het Nibud geven ze helaas geen kant en klaar antwoord op de vraag wat studeren per jaar kost. Maar ze geven wel een lijstje met gemiddelde kostenposten voor een uitwonende student.

 • Kosten studeren per maand van een uitwonende student volgens het Nibud: 1044,-
 • Kosten studeren per jaar van een uitwonende volgens het Nibud: 12.528

De maandelijkse huur van 417,- die het Nibud aanhoudt speelt een grote rol in de kosten. Laten we de som eens maken zonder de kosten van huur, oftewel wat kost studeren per jaar voor een thuiswonende student volgens het Nibud?

 • Kosten studeren per maand thuiswonende student volgens het Nibud: 627,-
 • Kosten studeren per jaar thuiswonende student volgens het Nibud: 7524,-

Wat kost studeren per jaar: ons antwoord

Laten we dan nu eens kijken wat de kosten voor studeren per jaar van onze dochter waren.

In totaal waren we 1372,03 euro kwijt aan het eerste studiejaar.

Maar, dit bedrag is puur de kosten voor de studie. Het Nibud telde ook kleding, reiskosten, vermaak en zorgverzekering jongeren etc. mee. Als ik uit de opsomming van het Nibud alleen het collegegeld + studieboeken optel dan kost studeren per jaar volgens het Nibud 1610,-

Collegegeld voor studiejaar 2019 – 2020

Voor het tweede studiejaar geldt de halvering van het collegegeld helaas niet. Tenzij je een lerarenopleiding doet! Bovendien stijgt het collegegeld naar 2083,-. Dat komt neer op 173,60 per maand.

Mijn conclusie over kosten studeren per jaar

De totale kosten van het eerste jaar van de studie Engels zijn mij al met al meegevallen. Als ik onze kosten vergelijk met de schatting van het Nibud van 1610,- dan zijn wij daaronder gebleven met ons bedrag van 1372,03. De kosten van studeren per jaar hangen sterk af van het soort studie en of de student thuiswoont of op kamers.

1372,03 is puur voor de studiekosten

N.B. Het bedrag dat ik noem in deze post is puur gebaseerd op de studiekosten: collegegeld en studieboeken. De overige kosten van mijn dochter, zoals eten, kleding, verzekering etc. heb ik niet meegeteld.

Wat ik wel kan zeggen is dat het Nibud 106,- per maand rekent voor de zorgverzekering. Mijn dochter koos voor het hoogste eigen risico en betaalt daardoor maar 90,- per maand voor haar zorgverzekering. Dankzij de zorgtoeslag krijgt ze dit bedrag terug van de Belastingdienst. Voor telefoonkosten noemt het Nibud een bedrag van 26,- per maand: mijn dochter heeft prepaid, en geeft per jaar 10,- uit aan telefoonkosten. Lang leven Whatsapp waarmee je gratis kunt bellen!

Dochter spaart tijdens haar studie

Het is mijn dochter overigens gelukt om te sparen tijdens haar studie. Dat kon ze doen dankzij het feit dat ze thuis woont, en dat ze in haar vrije tijd een bijbaantje heeft waarmee ze ongeveer 300,- per maand verdient. Verder heeft ze geen inkomsten: ze krijgt geen studiefinanciering. Wel maakt ze gebruik van het studentenreisproduct waarmee ze door de week gratis naar Utrecht kan reizen.

Tot slot

Ik verwacht dat het komende studiejaar de kosten hoger zullen zijn omdat we dan het volledige collegegeld moeten betalen. De kosten voor studieboeken zullen moeten blijken. De kosten die het Nibud noemt voor studenten, lijken mij relatief hoog.

Leestips

Moeilijkste HBO opleiding

Collegeld 2022-2023

Wat zijn jouw ervaringen wat betreft de kosten van studeren per jaar?

Similar Posts

48 Comments

  1. Nee zeker niet. Dit de jongste dochter. Mijn oudste dochter zit in de laatste fase van haar hbo opleiding tot vertaler Engels bij de LOI. Het goede nieuws is dat ze zoveel werk heeft, dat ze daardoor weinig tijd heeft om de studie af te ronden.

 1. Dat je in het eerste jaar ‘korting’ krijgt op het collegegeld is voor mij nieuw. Maar wát een bedragen zeg. Ik zag pas weer bedragen van een studieschuld ergens. Ik vond het eigenlijk zielig. Ik snap heel goed dat je zo’n schuld snel opbouwt, maar wat een gedoe zeg, om dan gelijk je werkende leven met zo’n enorme schuld te beginnen.

  1. Ja, dat heb ik dus ook Naomi. Maar iedereen zegt dat dit kort door de bocht denken is, en dat zo’n schuld niets voorstelt en dat het een investering is in je toekomst. Niettemin vind ik het fijn dat mijn jongste dochter dus geen schuld hoeft op te bouwen op deze manier.

 2. Geen idee, toen onze zoon ging studeren maakten we geen exacte begroting. Als vergelijkingsmateriaal waren er een paar papieren berekningen, geen internet.
  Het NIBUD hanteerde toen al vrij hoge cijfers.

 3. Die kosten vallen erg mee zelfs al je het volledige collegegeld moet betalen. Je dochter verdient en zorgt grotendeels voor zichzelf (zakgeld, kleedgeld, zorgkosten) dus dat scheelt ook een hoop geld.
  Op die manier kan ze zonder schulden haar studie afmaken!

 4. Wat een geld! Ik ben heel erg blij dat ik een combinatie van werken en leren heb gedaan. Dat houdt in dat ik naast mijn opleiding in de zorg werkte en mijn werkgever mijn opleiding betaalde. Vond het zo fijn dat het goed geregeld was! Op kamers hoefde ik ook niet omdat alles in en rondom mijn eigen woonplaats was. Scheelde enorm in de kosten!

  1. Hoog?
   Ik vind het zeker niet aan de hoge kant.
   Mijn dochter zou superblij zijn als zij voor dit bedrag een kamer in Amsterdam zou kunnen krijgen.

  2. Ik vind 300,- inderdaad een heel mooi bedrag, maar dat is ook niet wat ik hoor in mijn omgeving. Meestal ligt de huur meer rond de 450,-. Maar het ligt denk ik ook aan de stad en locatie.

 5. Ik vraag em nu echt af, wat wij betaalden aan studeren, ik betaalde alles zelf, had natuurlijk een studiefinanciering en Ov kaart en woonde wel thuis, dat scheelde een hele hoop. Hier hebben we nog een tijdje om te sparen voor de kinderen, die zitten nog op de basisschool.

 6. Nibud rekent altijd bizar hoge bedragen vind ik!

  De werkelijke bedragen voor collegegeld liggen trouwens enorm veel hoger. Gelukkig subsidieert de overheid dit hier nog altijd! Een samenleving waarin studeren niet alleen voor de rijken is vind ik enorm belangrijk.

 7. Jee… hier ben ik momenteel een beetje uit. Voor mij is studeren al 15 jaar verleden tijd en onze dochter is 2,5 jaar. Dus dat duurt nog even. Fijn dat de kosten voor het eerste jaar nog mee zijn gevallen. Ik ben blij dat we nu al voor onze dochter sparen…

 8. De grootste kostenpost is collegegeld. Voor mijn studie, paar jaar terug, hield ik aan 2000 collegegeld en 500 voor boeken en syllabi. Kwam ik altijd mee uit. Uit huis gaan is duur, maar als je thuiswonend bent vind ik het te overzien. Natuurlijk is het veel geld, maar ook een goede opleiding voor de toekomst. Het is een investering.

 9. geen studenten meer in huis

  maar wat me opvalt is dat de meeste studenten bijklussen..

  dat komt onder meer omdat bruto-loon voor de werkgever laag blijft

  waardoor ze gegeerd zijn op de arbeidsmarkt

  groeten

 10. wij sparen al vast voor later voor de meiden, zodat ze inderdaad wanneer ze dat willen kunnen studeren, op kamers etc

 11. Wat een bedragen, ik weet het niet meer. Ik leverde mijn studiefinanciering in toen ik thuis woonde en als ik iets wilde moest ik er zelf voor werken.

 12. De kosten die jij opnoemt vind ik erg meevallen, dat hebben jullie goed gedaan! ;) Ik heb zelf geen kinderen en mijn ouders hebben destijds alles voor mijn studie betaald, dit ik zit eigenlijk totaal niet in de financiën thuis. Was dus wel benieuwd naar dit overzichtje.

  1. Ja, het is mij ook echt meegevallen dit eerste jaar. Ben benieuwd hoe het tweede studiejaar financieel uitpakt. In ieder geval dubbel zoveel collegegeld.

 13. Oef, gelukkig liggen mijn studiejaren inmiddels ver achter mij! Grappig, ik heb ook Engels gestudeerd in Utrecht, van 1997 tot 2002. Weet je dochter al wat voor baan ze zou willen erna? Ik wilde altijd ondertitelaar worden, maar die droom viel compleet in duigen na een ontnuchterende gastcollege van mensen uit het vak, haha. Heb wel mijn specialisatie Vertaal- en Letterkunde afgemaakt, maar heb er een jaartje aan vastgeplakt om verder na te denken wat ik wilde gaan doen na de studie en heb ik de tussentijd heel veel vakken gevolgd van andere studierichtingen die me interessant leken. Ben uiteindelijk nog de Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media gaan doen in Tilburg. Maar goed, ik dwaal af ;-) Veel plezier en succes nog voor je dochter! Hopelijk blijven die kosten nog te overzien voor jullie. Knap dat ze nog zo’n mooi bedrag per maand kan sparen!

  1. Hé, wat leuk dat je precies dezelfde studie hebt gedaan Zarina! Mijn dochter hoopt bij een uitgeverij terecht te kunnen. Vertalen heeft ze geloof ik niet als optie in haar hoofd op dit moment. Maar ze heeft natuurlijk pas net haar eerste jaar afgerond.

 14. De kosten ansich had ik zelf bedacht ook. Maar de overige kosten zijn zo persoonlijk, ik kan Nibud daarin niet serieus nemen.

 15. Ik weet er alles van want hier ook twee studerende kinderen. De kosten komen nog hoger uit omdat er ook stage gelopen wordt i het weekend en dan de OV niet geldt dus is een dure bezigheid ;)

  1. Oh, dat is wel een lastige wending inderdaad Maaike! En door de week moeten ze naar hun opleiding reizen? Dus je kunt niet voor een ov-kaart voor het weekend kiezen bijvoorbeeld?

 16. wauw, wat een bedrag zeg. ik ben daar helemaal niet mee bezig, maar ik schrik er wel van. mijn studiekosten waren een stuk lager, maar ja, dat is natuurlijk al jaaaaaren geleden

 17. Ik heb ook in een fijne tijd gestudeerd: gratis OV, stufi en woonde thuis, dus dat scheelt enorm. Maar ik denk dat er best wel veranderingen daarna gekomen zijn in studiekosten, ben daar nu alleen niet zo mee bezig om die ontwikkelingen bij te houden.

 18. Studeren kost al bij al toch wel wat. Je bent gauw een paar 1.000 euro kwijt als je kinderen hebt en ze gaan allemaal doorstuderen

 19. Nog geen ervaringen (dochtertje van 7 jaar) maar wel alvast heel goed om dit te lezen. Ik kom uit het ‘tijdperk’ dat ik geloof ik 250 gulden per maand kreeg (klopt dat?) van de studiefinanciering. Maar ik heb allerlei gedoe gehad. Waardoor ik best veel heb moeten terug betalen. Goed om dit alvast te lezen om te weten waar we in de toekomst rekening mee zouden moeten houden.

 20. Mijn dochter heeft een bachelor en een master gedaan maar zij kreeg studiefinanciering. Als ze op tijd af zou studeren (dus binnen het aantal jaren dat voor de studie stond) was dat een gift en hoefde ze niet terug te betalen. Ik geloof dat die regeling niet meer bestaat. Dat lukte haar prima. Haar collegegeld betaalde ze zelf van het bedrag dat ik voor haar bij elkaar gespaard had vanaf haar geboorte. Ze heeft ook altijd bijbaantjes gehad. Toen ze klaar was met studeren had ze € 0,- studieschuld en zelfs een flink bedrag op haar spaarrekening. Ik ben dan ook hartstikke trots op haar! Eigenlijk kostte het mij dus niets. Behalve dan die maandelijkse premie voor dat spaarpotje. Tja, als ik dát omreken…12 x 25 x 20 = € 6000,-

 21. Wat een geld he! Vorig jaar gelukkig mijn diploma gehaald. Hoef me om zulke dingen geen zorgen meer te maken

 22. Fijn dat je dochter het eerste jaar heeft gehad. Wat ook weer een positieve invloed heeft op de studiekosten.
  Hier kwamen de kosten aanzienlijk hoger uit. Onze dochter die in Zwolle woont studeerde in Amsterdam (dus was uitwonend, dus hierdoor al een ander prijskaartje.)
  Omdat de studie best pittig was en zij veel reistijd had, had ze in die tijd geen bijbaan, dus namen wij als ouders ook de kosten voor de telefoon, zorgkosten, boodschappen en uitjes voor onze rekening.
  Helaas stopte zij na een half jaar (de studie was toch te hoog gegrepen) en moet zijn alle kosten van DUO inclusief de reiskosten terugbetalen. (het studentenreisproduct is namelijk alleen gratis als je je studie afrondt en bij haar was dat niet het geval).
  Het half jaar dat zij studeerde heeft haar 3000,– euro gekost. En ons ook een flink bedrag.

  1. Wat zijn dan de andere kosten van DUO buiten haar reiskosten en hoe kan het uw dochter dan toch nog €3000 gekost hebben?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.