Collegegeld 2022-2023: even schrikken

collegegeld 2022-2023

Het huidige schooljaar is officieel nog in gang, maar toch kreeg ik al een betalingsverzoek voor het collegegeld 2022-2023 voor de studie van mijn jongste zoon.

Collegegeld 2022-2023 weer ‘gewoon’

Ik was blijkbaar toch een beetje verwend geraakt door corona. Het afgelopen schooljaar betaalde ik vanwege de coronacrisis, en de gevolgen daarvan voor het onderwijs, namelijk maar de hélft van het schoolgeld.

Daardoor moest ik even slikken bij het zien van 2209,- euro.

college geld 2022-2023

Nu is het weer ‘gewoon’.

Alles is relatief

Toch mogen we in Nederland niet klagen over het collegegeld. In Engeland mag het collegegeld maximaal 10.000 per jaar kosten. In Amerika ligt het collegegeld de $ 26.000,- en $ 50.000,- per jaar!

Ineens word ik alsnog blij van die 2209,- euro ; )

Leestip

Wat kost studeren per jaar?

Wat is de makkelijkste en wat is de moeilijkste HBO opleiding?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik heb een beetje moeite met deze post. Blijkbaar zijn jij en je echtgenoot in staat dit soort bedragen op te brengen.
  Fijn voor jullie kinderen (en dat meen ik). Maar ik heb dat helaas niet kunnen doen voor mijn kinderen.

  Dus, ik mis nuance.
  Want, wat denk je over studenten die vanwege een studie verplicht uitwonend zijn (op kamers dus omdat de studieplaats niet te be-reizen is) die géén ouders hebben die kunnen bijspringen? En die dus volledig moeten lenen?
  Speciaal als ze in de pech-generatie zitten, die ook geen basis beurs kreeg?
  De bedragen die er dan doorheen gaan, en de schulden die ze opbouwen zijn astronomisch, zelfs als ze bijverdienen….

  Om een reëel beeld van studiekosten te krijgen, lijkt het me dat je dat op zijn minst even moet aanroeren.

  1. Doe even normaal.

   Ze moet helemaal niks. Het is haar persoonlijke blog. Ze is geen onafhankelijke neutrale nieuwsbron.

   En ze mag ruim 2000 toch even slikken vinden? Dat zij het wel kan betalen en een ander er voor moet lenen maakt daarbij toch niets uit?

  2. Ik sluit me hier bij aan. Helaas ken ik teveel kansarme gezinnen die dit hun kinderen niet kunnen bieden. Dat vind ik erg pijnlijk en moeilijk te accepteren. In de toekomst zal studeren alleen maar meer voor de rijken weggelegd zijn. De kloof word steeds groter en groter…

  3. De gemiddelde schuld van studenten schijnt inderdaad rond de 40.000 euro te liggen. Dat is een flink bedrag en een belangrijke reden waarom onze kinderen hebben gekozen voor reizen naar school in plaats van op kamers gaan. Daarnaast hebben ze er een baantje bij.

   Maar inderdaad, als je de optie van reizen niet hebt dan lopen de kosten snel op.

 2. Toen ik begon met studeren was het ongeveer de helft van dit bedrag, maar dat ging in de loop van de jaren heel snel richting de 1600… En dan heb je nog geen studieboeken, readers en andere basis-studiematerialen.

  En dan is dit nog het gewone collegegeld he? Als je een tweede studie wil doen, dan betaal je instellingscollegegeld, en daar zijn de bedragen veel meer richting wat je in de UK zou betalen…

 3. Hier in B bedraagt het jaarlijks inschrijvingsgeld voor hogeschool of universiteit maximaal 1000 EUR, en wanneer je een studietoelage krijgt wordt dat verlaagd naar 100. De studietoelage stelt iemand in staat om zonder extra investering of lening te kunnen studeren. Bij mijn 5 kinderen was die altijd volledig kostendekkend omdat ze ook op goedkope kamers van de universiteit zelf verbleven en niet in een luxe studio of zo.
  Ik vind het hier heel goed geregeld!

 4. Relativeren in optima forma! :-) Maar het is een hoop geld, inderdaad.

  Gezien de andere reacties hier vind overigens (en dat is misschien een onpopulaire mening) dat je wel een beetje rekening hoort te houden met ‘later’ als je kinderen krijgt.

  Ik had er dolgraag drie gewild. Maar ik voorzag inderdaad financiële problemen als ik er drie had moeten laten studeren. Dus is het bij eentje gebleven, die ik – door vanaf haar babytijd te sparen – een mooi geldbedrag mee kon geven toen het nodig was.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.