Reacties

Collegegeld 2022-2023: even schrikken — 24 reacties

  1. Ik heb een beetje moeite met deze post. Blijkbaar zijn jij en je echtgenoot in staat dit soort bedragen op te brengen.
    Fijn voor jullie kinderen (en dat meen ik). Maar ik heb dat helaas niet kunnen doen voor mijn kinderen.

    Dus, ik mis nuance.
    Want, wat denk je over studenten die vanwege een studie verplicht uitwonend zijn (op kamers dus omdat de studieplaats niet te be-reizen is) die géén ouders hebben die kunnen bijspringen? En die dus volledig moeten lenen?
    Speciaal als ze in de pech-generatie zitten, die ook geen basis beurs kreeg?
    De bedragen die er dan doorheen gaan, en de schulden die ze opbouwen zijn astronomisch, zelfs als ze bijverdienen....

    Om een reëel beeld van studiekosten te krijgen, lijkt het me dat je dat op zijn minst even moet aanroeren.

    • Doe even normaal.

      Ze moet helemaal niks. Het is haar persoonlijke blog. Ze is geen onafhankelijke neutrale nieuwsbron.

      En ze mag ruim 2000 toch even slikken vinden? Dat zij het wel kan betalen en een ander er voor moet lenen maakt daarbij toch niets uit?

    • Ik sluit me hier bij aan. Helaas ken ik teveel kansarme gezinnen die dit hun kinderen niet kunnen bieden. Dat vind ik erg pijnlijk en moeilijk te accepteren. In de toekomst zal studeren alleen maar meer voor de rijken weggelegd zijn. De kloof word steeds groter en groter...

    • De gemiddelde schuld van studenten schijnt inderdaad rond de 40.000 euro te liggen. Dat is een flink bedrag en een belangrijke reden waarom onze kinderen hebben gekozen voor reizen naar school in plaats van op kamers gaan. Daarnaast hebben ze er een baantje bij.

      Maar inderdaad, als je de optie van reizen niet hebt dan lopen de kosten snel op.

  2. Toen ik begon met studeren was het ongeveer de helft van dit bedrag, maar dat ging in de loop van de jaren heel snel richting de 1600... En dan heb je nog geen studieboeken, readers en andere basis-studiematerialen.

    En dan is dit nog het gewone collegegeld he? Als je een tweede studie wil doen, dan betaal je instellingscollegegeld, en daar zijn de bedragen veel meer richting wat je in de UK zou betalen...

  3. Hier in B bedraagt het jaarlijks inschrijvingsgeld voor hogeschool of universiteit maximaal 1000 EUR, en wanneer je een studietoelage krijgt wordt dat verlaagd naar 100. De studietoelage stelt iemand in staat om zonder extra investering of lening te kunnen studeren. Bij mijn 5 kinderen was die altijd volledig kostendekkend omdat ze ook op goedkope kamers van de universiteit zelf verbleven en niet in een luxe studio of zo.
    Ik vind het hier heel goed geregeld!

  4. Relativeren in optima forma! :-) Maar het is een hoop geld, inderdaad.

    Gezien de andere reacties hier vind overigens (en dat is misschien een onpopulaire mening) dat je wel een beetje rekening hoort te houden met 'later' als je kinderen krijgt.

    Ik had er dolgraag drie gewild. Maar ik voorzag inderdaad financiële problemen als ik er drie had moeten laten studeren. Dus is het bij eentje gebleven, die ik - door vanaf haar babytijd te sparen - een mooi geldbedrag mee kon geven toen het nodig was.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>