Pasta

Pasta

pasta Ik ben groot geworden op Hollandse pot. Aardappels, groente, vlees en jus. Het meest exotische wat we kregen was toch wel macaroni.

Deze elleboogvormige pasta maakte mijn moeder klaar met rundvlees van de vorige dag, een gesnipperde ui, en een blikje tomatenpuree van Del Monte. Het was onbetwist het lievelingseten van mij en mijn twee jongeren zussen! Op verjaardagen kozen we het dan ook altijd. Als eerste aten we dan dat vervelende vlees er even uit. En daarna kon het grote genieten beginnen.

Studententijd: kennismaking met allerlei soorten pasta!

In mijn studententijd maakte ik kennis met veel meer soorten pastagerechten. Een belangrijke oorzaak was volgens mij dat niemand zin had om helemaal aardappels te gaan schillen. Maar achteraf bezien was het eigenlijk een hele leuke manier om met andere gerechten en bereidingswijzes kennis te maken. Ik kan nog met weemoed terugdenken aan de Tagliatella met doperwten in een sausje van crème fraiche van één van mijn medewoners. Het is me nooit gelukt dit gerecht na te maken. En ik weet helaas ook het recept niet.

Zelf schotel ik mijn kinderen deze soorten voor:

 • Elleboogjes macaroni
 • Spaghetti
 • Bami
 • Tagliatella ook bekend als lintmacaroni
 • Farfalle ook bekend als vlindermacaroni
 • Fusilli, lijkt op wokkels
 • Lasagna

Is pasta goedkoper dan aardappels?

Ik denk dat we in een week ongeveer even vaak een pastagerecht eten als aardappels. Als ik een pak spaghetti in mijn karretje leg dan vraag ik me vaak af: ‘Is dit nou duurder of goedkoper dan ‘gewoon’ aardappels?’ Volgens Marieke Henselmans is pasta altijd goedkoper!

Marieke: ‘Pasta is altijd voordeliger. Spaghetti en macaroni spannen de kroon: 29 cent voor een pond, terwijl je per persoon minder nodig hebt. Volgens het Voedingscentrum moet je bij pasta een ons per persoon rekenen, en bij aardappels 250 gram.’

Daar hoor ik graag moet ik zeggen. Want pasta is toch minder werk dan aardappels schillen!

Zie ook Pasta koken!

Welk merk pasta is het lekkerst?

Uit de bibliotheek leende ik het aprilnummer van de Consumentengids. En daarin staat het verslag van een test van de pasta spaghetti! En goed nieuws, want de gedroogde spaghetti van huismerken komen als beste uit de bus. Bovenaan eindigden de pasta’s van de AH en de Jumbo. Ook Casa Italiana van Hoogvliet en Plus werd heel goed beoordeeld, en kost bovendien maar 0,05 cent per portie.

De dure verse pasta’s scoorden matig, dus daar hoef je het ook niet voor te doen.

Welke soort pasta’s gebruik jij regelmatig? En van welk merk?

Similar Posts

34 Comments

 1. Pasta, heerlijk! Ik ben totaal geen fan van aardappels… en niet alleen omdat ik een hekel heb aan het schillen ;) Vind het gewoon niet zo lekker :P

  Qua pasta vind ik de biologische meergranen penne van de AH erg lekker. Maar je maakt me net zo goed blij met elleboogjes van het huismerk ;) En lasagne. Ben een echt pasta-monster! Enige wat ik niet fijn vind is lasagnette. Dat mislukt bij mij altijd!

 2. Hé, dat artikel heb ik gemist! Mijn dochter heeft de consumentengids en ik lees natuurlijk mee, maar dit heb ik niet gelezen.
  Ik gebruik van alles meestal het huismerk, dus dat zit dan wel snor :)
  Het verbaast me niet echt dat pasta goedkoper is, hoewel wij ook graag aardappels eten. We eten ook nogal eens rijst.
  Ik vind wel dat als ik pasta heb, er minder groente bij gegeten wordt dan met aardappels. Misschien mis ik de goede recepten daarvoor?

  1. Dat is ook interessant: minder groentes bij pasta! Volgens mij geldt dat bij ons ook. Bij aardappels serveer ik altijd een pan vol groentes, maar bij pasta is dat inderdaad minder. Komt misschien ook door de saus?

   Om die reden serveer ik vaak ook een aparte komkommersalade naast de pasta!

 3. Ik koop bijna altijd Barilla en diverse soorten, hier in Frankrijk heb je heel veel keuze, veel verschillende merken en allerlei soorten en maten. Een heel fijn recepten boek is Gino”s Pasta van Gino D Acampo, goedkope en leuke recepten.
  Groet Adriana

 4. Ha lekker,morgen weer even maken en grappig,de blikjes delmonte gebruikte mijn moeder ook en dan met ham ;)

  De lekkerste spaghetti:van Mama Lucia “spaghetti classica”,we halen die bij Kaufland in Emmerik,een kwartiertje rijden.

 5. Mij of liever gezegd ons, want we vinden het beiden niks pasta, kun je er niet blij mee maken evenals pizza en lasagne. Misschien al een voor gevoel bij mij kwaal glutenvrij. Maar bij de lidl zag ik glutenvrije penne die toch nog eens geprobeerd maar nee. We houden er niet van. Wij eten echt bijna iedere dag aardappelen duur of niet, Bruine bonen, rijst of kikkererwten en linzen komen wel op tafel voor afwisseling. De rest van de penne verdwijnt nu in de soep.

 6. Heerlijk hoor af en toe pasta, maar nooit meer als 2x p/wk.
  Wokkeltjes van Euroshopper vinden wij heerlijk, regelmatig koop ik ook verse pasta bij de ah want die is regelmatig flink in de aanbieding en die is wel errug lekker!
  Ik varieer veel met pasta’s: lasagne uit de oven, losse verse pasta met bijv: zelfgemaakte bolognesesaus of gewoon gehakt rullen met veel groente erdoor blikje tomatenpuree en veel italiaanse kruiden ook gewoon lekker en altijd echte parmezaanse kaas of oude geraspte kaas er overheen, mmmmm
  Wij vinden 100 gram droge pasta erg veel per persoon, meestal kook ik 200 gram droge pasta met veel groente en gehakt en dat is meer dan genoeg voor ons vieren.

  1. Ik krijg er gewoon helemaal trek van! Ik gebruik nu meestal 1 pak spaghetti voor 7 personen. Dat is op het randje. De laatste tijd vindt mijn man steeds vaker de hond in de pot. Ik denk dat ik toch meer moet gaan koken.

   1. Probeer eens met volkoren pasta! Dat voedt beter:)
    Misschien houdt je dan wat meer over, en misschien toch meer groente erin. Het was voor mijn kinderen wel een overgang, maar ik pureer ook wel eens veel groenten waar ze niet zo van houden en doe dat door de saus.

 7. Ik eet het liefst alle soorten mie, is over het algemeen smakelijker in pittige gerechten. Sambal etc. smaakt nauwelijks op pasta.

  Maar ik eet het weinig, altijd last van het feit dat ik na koolhydratenmaaltijd snel trek in zoet krijg. Dat heb ik niet met alleen vlees, kip etc.met groente.

 8. We eten veel pasta, allerlei soorten (volkoren/wit/met ei etc. Ook alle ‘modellen’ Gekookt met een sausje (allerlei eigengemaakte sauzen) pasta als maaltijdsalade. Pasta uit de oven. Een hand vol in de soep. Pasta verveelt niet gauw. We eten de ene dag pasta, volgende dag aardappel, rijst/bami/nasi/mihoen, maaltijdsoep, bonenachtig iets en zo komen we de weken-maanden-jaren door.

   1. Miehoen wordt van rijstmeel gemaakt, mie van tarwe.
    Wij eten vaak miehoen en ook de dikkere miehoen die veel lijkt op mie. Het is glutenvrij en niet zo duur bij de toko.
    Verder eten we graag pasta van Sam Mills, een glutenvrij merk dat ik koop bij Jumbo. Die vinden we lekkerder dan de glutenvrije pasta bij Lidl.

    Vanavond ook weer pasta hier. Met courgettes, paprika, uien, gehakt, tomatenpuree, knoflook, kruiden. Lekker!
    Nu de aardappelen zo duur zijn eten we vaker pasta of rijst. En met dat warme weer vind ik het ook fijner eten.

    1. Miehoen eten we trouwens nooit met een Italiaanse saus. Dat vind ik er niet bij passen. Ik maak het klaar zoals ik vroeger mie maakte. Of net zoiets als de groentes/vlees/ei enzo die door de nasi gaan.

   2. het antwoord is er al.(dank aan VeggieMo) Het is inderdaad dun net zo als spaghetti maar de smaak is anders.

 9. Ik ben ook opgegroeid met aardappelen, groente en vlees, macaroni was in het begin zeldzaam. Later zette mijn moeder het wat vaker op tafel.

  Zelf eet ik het meeste elleboogjes en lasagna. Heel soms andere soorten. Ik eet nog het meeste gewone pasta, terwijl volkoren beter is. Pastasaus maak ik zelf en doe altijd een aantal porties in de vriezer. Lekker handig.

 10. wij eten regelmatig pasta ,maar ook aardappels ,rijst en mie, ik probeer het altijd een beetje af te wisselen, alleen volkoren rijst en pasta vind mijn dochter niet echt lekker dus dat eet ik meestal als ik alleen ben, en de merken maken mij niet veel uit ,ik vind de huismerken niet minder smaken dan de duurdere merken ,alleen hebben de huismerken niet alle varianten en die koop ik dan wel van een merk ,maar meestal in de aanbieding. verder houden wij ons meestal niet zo aan recepten en experimenteren regelmatig met wat we in huis hebben ,zo eten wij ook wel eens nasi met gehakt en macaroni mix of andersom.

 11. Ik eet zelf supergraag pasta. Ik zou dat zelfs elke dag kunnen eten, net als salades.
  Ik probeer wel geen twee dagen na elkaar pasta te maken want dan zeggen ze hier ‘Wéér pasta!’ . Net als soep in de winter. Dat maak ik dan vaak.
  Maar pasta is volgens mij inderdaad goedkoper en ik kies de biotimeversie hier.

 12. Ik lust wel een aardappeltje, maar vind pasta op zn tijd ook erg lekker.
  Maar wel het liefst volkorenpasta.
  Het verbaast me nog steeds dat volkorenpasta zoveel duurder is dat witte.

  Vroeger thuis was pasta een zaterdagsgerecht, net als patat en pannekoeken.
  We aten dan ook niet echt de gezondste versie, met blokjes Smac, maggi, veel geraspte kaas en slasaus.
  Mijn ouders deden er dan ook nog gebakken soepgroente door, maar dat kregen ze bij ons kinderen er niet in.

 13. Aldi verkoopt nu ook volkoren pasta. Die koop ik.
  Zilvervliesrijst van de molen, is meer zilvervlies dan die van de Lidl
  Aardappelen eet ik niet. Past niet binnen Moerman dieet. Jammer dan.
  Vaak alleen groente of sla zonderr toevoegingen.

 14. Ik eet graag pasta, maar wel altijd volkoren. Het liefst eet ik volkoren penne, deze haal ik bij de kaufland voor € 0,89 per 500gr, aangezien ik 65gr per persoon reken is dat dus ongeveer € 0,12 p.p. per maaltijd. Op dit moment zijn de aardappelen duur, maar in de winter zijn ze goedkoper dan pasta. Dan zijn ze rond de € 0,50 per kg, ik reken 200gr per persoon dus dan kom je op € 0,10 p.p. per maaltijd.
  Het voordeel van aardappelen vind ik dat ze beter zijn voor de lijn (want minder kcal per portie) ook heb ik het gevoel dat ik er langer vol van zit.

 15. Ik ga altijd voor de biologische volkoren pasta, penne, elleboogjes, fusili of spaghetti die zijn in de super verkrijgbaar. Bij AH, koop soms in Duitsland en zag laatst dat ze ze nu ook bij de Aldi hebben. Ik sla altijd een flinke voorraad in als ze bij AH in de bonus zijn.

 16. Wij eten zelf gemaakte pasta.Misschien niet goedkoper dan uit de supermarkt maar wel vers, het is bloem, eieren, zout en olie meer niet en zo gemaakt en variatie is er heel goed mogelijk niet alleen wat de saus betreft maar ook de vorm. Aardappelen eten wij ook evenals rijst , maar verse pasta is toch wel favoriet.

 17. Wij eten het liefst aardappels, groente en vlees. Net wat je zegt in de pasta gaat gewoon relatief minder groente omdat kind en manlief dat niet lekker vinden. Maar ik weet nu hoe ik een pastasaus kan maken met veel groenten door het door de staafmixer te halen. Onze zoon is een hele slechte eter, dus ik hoop het op deze manier te kunnen gaan doen. Hoewel het dan wel bij macaroni en nasi zal blijven, want die andere pasta’s vind ik niet echt lekker. Veel te dik, melig. Brr.. Ook ik ben opgegroeid met agv en op woensdag kregen we macaroni met smac. Als ik er nu aan denk hoef ik het echt niet. Ik mis ook de groenten erbij, maar ook smac. Blg…
  Misschien dat ik maar eens zelf pasta moet gaan maken, want zelf gemaakte pizza’s vind ik ook lekkerder.
  Maar ik heb altijd wel aardappels bij ons uit de omgeving weg, ik vind die uit de supermarkt echt niet lekker, en ik denk dat daardoor heel veel mensen aardappels ook niet lekker vinden omdat die ze (meestal) uit de supermarkt halen en dan hoef ik het ook niet. Mijn zusjes vinden aardappels ook niet lekker maar die halen ze ook uit de supermarkt en ik heb het 1-2 gedaan en heb ze weggegeven, vond het echt niet lekker. Dan kan het wel wat goedkoper zijn, maar het moet ook lekker zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.