Hollandse macaroni
Last updated on September 9th, 2024 at 11:42 am
- Hollandse macaroni
- Wat is Hollandse macaroni?
- De macaroni van mijn moeder
- Over Smac
- Moderne Hollandse macaroni
- Zo maak ik macaroni
- Samenvattend
- Leestip
In het boek Polderjapanner schrijft Fumkio Miura over een typisch Nederlands gerecht. En nee, dat is niet boerenkool met worst. Het is Hollandse macaroni!
Hollandse macaroni
Toen haar man Hans voor het eerst Hollandse macaroni voor haar klaarmaakte snapte Fumkio er niets van. Ze ging er van uit dat macaroni een Italiaans gerecht was, maar er was geen enkel Italiaans element aan de macaroni van haar man Hans. Fumkio schrijft:
‘Pas later heb ik geleerd dat Hollandse macaroni echt een Hollandse uitvinding is, geïntroduceerd door Honig in 1925.’
Nou ben ik een rasechte Nederlander, maar dat wist ik dan weer niet! Wat is dan die typisch Hollandse macaroni, want ik ken dit niet op die manier. Fumkio legt het uit!
Wat is Hollandse macaroni?
Hollandse macaroni bestaat uit:
- Stukjes gesneden Smac
- Gesnipperde ui
- Een schepje tomatenpuree
- Indonesische ketjap
Fumkio vond het maar ongezond! Vooral vanwege het gebrek aan groenten.
‘Op het bord mag een berg oranjekleurige macaroni liggen, niets anders.’
Toen Fumkio zelf macaroni maakte deed ze dat met groenten zoals tomaten, champignons en paprika en in plaats van Smac gebruikte ze rundergehakt. Maar toen haar man zijn eerste hap nam van deze veel gezondere versie van macaroni, mompelde hij: ‘Het smaakt oké, maar het is geen Hollandse macaroni.’ Fumkio schrijft:
‘Op zijn gezicht las ik: ‘Hoe durf je ons soul food aan te tasten.’
De macaroni van mijn moeder
Nou moet ik zeggen dat de Hollandse macaroni die Fumkio beschrijft wel lijkt op de macaroni die mijn moeder altijd maakte. Zij gebruikte alleen in plaats van Smac rundvlees en géén Indonesische ketjap. Het was het lievelingseten van mijn zusjes en mij! Voor onze verjaardagen mochten we altijd kiezen wat we die dag aten, en we kozen altijd ‘macaroning’.
Over Smac
De enige keer dat ik ooit Smac heb gegeten was tijdens een schoolreisje naar Groningen in 5 VWO. (Destijds waren de reizen nog niet zo exotisch en ver weg ; ) De klas verbleef toen in één of ander scoutinggebouw en we ‘mochten’ zelf koken. Eén van mijn klasgenoten stelde voor om macaroni te maken, en daarvoor had je volgens haar Smac nodig. Maar bij ons thuis werd het nooit gegeten.
In zijn boek Fijne familie beschrijft ook Hugo Hoes de ouderwetse Hollandse macaroni. Hij doet dit naar aanleiding van zijn herinneringen aan kamperen met het ge zin waarin hij opgroeide:
‘Waren we maar weer thuis. Daar aten we soms echt Italiaans: ‘macaroni met Smac uit blik en ketchup’.
Hugo Hoes omschrijft zijn moeder als ‘niet een culinaire topper’ .
Moderne Hollandse macaroni
Als ik nu zoek naar recepten voor Hollandse macaroni dan ontkom ik gewoon niet aan groenten! Zelfs als ze al Smac gebruiken in de recepten, dan worden er óók groenten in de macaroni verwerkt. Ik denk dat sinds 1925 het belang van groenten zo is ingeburgerd dat de echte Hollandse macaroni met alleen maar ui als groente steeds moeilijker te vinden is.
Ook zie ik veel varianten op Hollandse macaroni:
- Smac vervangen met hamblokjes
- Ketchup in plaats van tomatenpuree
- Niet alleen uit maar ook bijvoorbeeld een zak Italiaanse groenten
Zo maak ik macaroni
Zelf maak ik macaroni net als Fumkio klaar met rundergehakt, champignons, ui en paprika. En ik maak mij schuldig aan een zakje macaronimix van Knorr… Oh ja, en ik doe er ook nog een blikje tomatenpuree en Heinz tomatenketchup door. En als bijgerecht doe ik er altijd komkommer bij om aan de 250 gram groente te komen.
Samenvattend
Echte, originele Hollandse macaroni bestaat uit maar 4 ingrediënten: macaroni, smac, ui en tomatenpuree. Het was herkenbaar aan de oranje look : ) Maar als ik nu zoek op deze macaroni van vroeger dan krijg ik allemaal recepten te zien van macaroni met groenten en soms zelfs een pittoresk peterselie blaadje erop! Helemaal NIET de echte ouderwetse Hollandse macaroni dus.
Op Unox.nl vind je een recept voor macaroni met smac en verse groenten dat in 15 minuten klaar is. Als je de roerbakgroenten vervangt door een gesnipperde uitje en het blik met tomatenblokjes door een blikje Del Monte tomatenpuree dan heb je de echte old school macaroni.
Leestip
Mac&Cheese verspakket ervaring
Herken jij de Hollandse macaroni die Fumkio beschrijft?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
ik denk niet dat ik dit ga maken, ik kook heel veel vers
Een @->- voor U.
Ik ben er in Brabant eens mee geconfronteerd. macaroni met smac en een uitje en op tafel een fles ketchup erbij. Dat ging er daar in als koek en ik vond het verschrikkelijk. Zit totaal geen smaak aan..
Ik moet glimlachen om hoe je het omschrijft Sjoerd: ‘ermee geconfronteerd’. Dat zegt meteen genoeg : )
Wat grappig, ik dacht dat alleen mijn oma het zo maakte:). Die deed er overigens ook geen ui door. Gewoon macaroni met smac en kaas en tomatenpuree en dat was ‘t. Ketjap konden we naar smaak toevoegen als het op het bord lag. Mijn moeder heeft het ook heel lang zo gemaakt. Ik doe het af en toe ook, maar voeg wél altijd een zak macaronigroenten toe dan. En eh…omamacaroni (Hollandse macaroni, leer ik nu dus) is mijn lievelingsmaaltje.
Wat leuk Naomi!
Ach ja, nostalgie…. Wij hadden in mijn jeugd altijd wel smac in huis. Soms op de boterham of op verjaardagen in blokjes gesneden met een stukje augurk erop. Macaroni maakte mijn moeder met gehakt, uien en tomatenpuree. Aan tafel deden wij daar ketchup bij. Ik vond het lekker toen!
groetjes, Alice K.
Oh, je kunt het dus ook als traktatie gebruiken!
Als je zelf ook vindt dat je je schuldig maakt met een zakje macaronimix van Knorr, zou ik een pot Italiaanse kruiden kopen als ik jou was. Zonder schadelijke toevoegingen en veel goedkoper dan telkens zakjes Knorr kopen. 1 eetlepel door de macaroni voor 4 personen. Eet smakelijk.
Oh, die was ik helemaal vergeten. Ik ga het eens maken (die gezondere variant).
Die Hollandse macaroni ken ik niet. Die zou ik wel eens proeven.
Herkenbaar. Mijn moeder gebruikte echter geen smac, maar kocht bij de slager plakken boterhamworst van 1 cm dik die ze in dobbelsteentjes sneed. Haar kennende zal dat destijds goedkoper zijn geweest. Ketjap of ketchup kwamen bij ons niet in huis. Het werd dus een flinke scheut maggi. Een ieder mocht dat naar eigen smaak toevoegen. Van ui weet ik ook niet. Wel dat dit spul de linker helft van het bord vulde, de rechterhelft was voor de appelmoes.
Zelf heb ik volkoren maccaroni in huis en gebruik dat maar af en toe ipv couscous, rijst, aardappel/rösti/bami of brood. Combineer het dus met allerlei soorten groente vaak ook ui en parika, rookworst, hamburger of vis. Doe er meestal mediterane kruiden over. Ketchup en ketjap heb ik nog steeds niet in huis en maggi evenmin. ;-)
Begrijp ik goed dat het macaroni met appelmoes was Ximaar? De boterhamworst vind ik een creatieve oplossing van je moeder.
Ik kan daar echt naar verlangen. Geen smack hier, maar gehakt en tomatenpure.
Heerlijk.
Vroeger maakte mijn moeder het ook zo en voor haar was dat een exotisch gerecht aangezien er verder alleen echt hollands eten zoals stamppotten en AVG op tafel kwam. Ik vond het echt niet lekker en heb macaroni pas leren waarderen toen ik erachter kwam dat er andere toevoegingen mogelijk zijn waardoor ik wel lekker vind. Mijn ouders waren van een generatie(1907 en 1917) waarin buitenlandse gerechten nog vrij onbekend waren. Toen mijn vader op 70 jarige leeftijd voor het eerst chinees at, vond hij het een beetje droog en vroeg mijn moeder of ze nog jus had?
LOL. Prachtig, die vraag van je vader! Ik geniet ervan.