Kun je ongeschikt zijn voor een Fitbit?

fitbit

Een tijdje terug schreef ik een post over de vraag of ik misschien verslaafd was aan mijn Fitbit.

Eén van de reacties was van Naomi van het blog Hoofdtaal. Zij schreef:

‘Ik gebruik wel Strava, maar alleen om mijn afstanden te zien (want dat vind ik leuk) en ik kijk nooit naar tempo of het aantal verbrande calorieën. Volgens mij ben jij inderdaad niet verslaafd. Ik zou dus wél mijn bed uit gaan om mijn stappendoel te behalen. En tja, dat voorkom ik liever, dus daarom wil ik niet zo’n ding.’

Nog iemand die niet zou kunnen omgaan met een Fitbit

Deze week luisterde ik naar de podcast van Kimberley Quinlan, een therapeute die zich heeft gespecialiseerd in mensen met ‘anxiety’ en dwanggedachten. In deze podcast heeft Kimberley het onder andere over Fitbits! En dat zij daar niet geschikt voor is.

Kimberley Quinlan:

‘I was thinking about me and a Fitbit. I will never be able to wear a Fitbit. Because as soon as, I know I could wear it for a day-ish, and day 2 I’m all obsessive and compulsive. I just know that about myself. Some people can wear it, and be fine. But I can never wear a Fitbit. I just can’t. Like my brain goes, very like you said: ‘How many, what, more, less? What’s happening?’ (…) The Fitbit is not actually the problem, it’s what starts a lot of my problematic behaviors that I know is just not helpful for me. (Bron: Episode 2019 van Your Anxiety Toolkit)

Kun je ongeschikt zijn voor een Fitbit?

Ik geloof mensen die zeggen dat ongeschikt zijn voor Fitbits. Mensen die van zichzelf weten dat ze er niet goed mee om kunnen gaan vanwege ‘hun bedrading.’ De manier waarop hun persoonlijkheid in elkaar zit.

Obsessief

Mensen die van zichzelf weten dat ze obsessief worden van een activity tracker. Bij hen zorgt een activity tracker er niet op een goede manier voor dat ze meer gaan bewegen en gezonder gaan leven. Bij hen heeft een activity tracker een verstikkende werking.

Hoe zit dat met mij?

De grens tussen zelfdiscipline en dwangmatig zijn is niet altijd even helder. Soms balanceer ik denk ook wel eens op het randje met mijn gevoel dat ik elke dag moet hardlopen... Op mijn blog Ren mama, ren heb ik dit dan ook serieus onder de loep genomen.

Ben ik nog wel gezond bezig, of schiet ik mijn doel voorbij?

Mijn conclusie was dat hardlopen aan de goede kant van het spectrum valt. Ik zie het als onderdeel van een gezond ritme en routine, waar ik het als mens goed op doe. Vergelijkbaar met de vaste dagindeling van de Benedictijner monniken.

Conclusie

Ik denk dat je inderdaad ‘niet geschikt’ kunt zijn voor een Fitbit of activity tracker. Wat voor de één goed werkt, is voor een ander juist helemaal niet prettig.

Leestips

Hoe denk jij over activity trackers voor een gezondere leefstijl? Kun je er wat mee? Of juist niet?

Similar Posts

15 Comments

 1. Voor mij werkt het in ieder geval niet, daarom ben ik er ook mee opgehouden om mijzelf iedere dag een doel te stellen. Ik zie het wel.

 2. Mijn reactie was bij het zien van de titel: jazeker, je kunt er ongeschikt voor zijn. Maar dat zie ik al terug in je blog;). Ik herken ook wel de andere reactie die erin staat. Dat obsessieve zou mijn probleem zijn.

 3. Goh, het heeft twee kanten. Ik kan redelijk obsessief doen over de stappenteller (ik gebruik alleen die op mijn telefoon. Zou sowieso geen Fitbit willen), maar aan de andere kant is het een enorm goede motivatie en manier om te zien hoeveel fitter je wordt. Maar soms mag ik mezelf wel terugfluiten. Het hoéft niet elke maand een groter aantal te zijn. En 12.000 gemiddeld is in principe ook gewoon genoeg, 18.000 hoeft niet. Bijvoorbeeld. Maar dat is een mildheid naar mezelf waarin ik in andere gebieden van het leven ook nog wel iets te leren heb ;-)

 4. Ik kan me helemaal voorstellen dat je niet geschikt bent voor een fitbit inderdaad, maar voor mij werkt het geweldig. Dankzij de fitbit beweeg en sport ik veel meer. En soms als ik mijn stappen (8.000 is mijn dagelijkse doel) nog niet heb gehaald ga ik samen met dochterlief nog een ommetje in de avond. Gewoon relaxt dus. Maar tegelijkertijd zo motiverend dat ik zonder echt véél minder had bewogen. Denk dat je ook realistische doelen moet hebben, dat het dan goed te doen is.

  Ik vind het overigens ook heerlijk dat de tijd erop staat, zodat ik niet de hele tijd mijn smartphone hoef te pakken om te kijken hoe laat het is.

  1. Wat leuk. Ik denk er precies zo over als jij, Lilian. Ook ‘s avonds soms nog even de straat op om mijn stappen (10.000) te halen. Maar het is geen moeten. En ik gebruik hem inderdaad ook als horloge. Wel zo fijn. Ik ben ook echt meer gaan bewegen nadat ik een fitbit aangeschaft heb. Of eigenlijk andersom. Ik moest meer gaan bewegen en de aanschaf van mijn fitbit maakte mij dat makkelijker.

  2. Wat leuk Lilian dat de Fitbit bij jou echt tot meer bewegen leidt! Ik vind dat heel herkenbaar. Hoewel ik ook zonder Fitbit wel zou gaan hardlopen, werkt het ook voor mij zeker motiverend.

 5. Ik heb mijn telefoon altijd mee en daar kan ik (als ik dat wil) bekijken hoever ik gewandeld heb en hoeveel stappen. Maar eigenlijk vind ik het bijhouden van gegevens onzin en zeker als je daardoor onder druk komt. Calorieën tellen bij het eten, stappen tellen bij het wandelen, schermtijd bijhouden, aantal glazen wijn per week, uren slaap en ga zo maar door.
  Gewoon gezond leven, bewegen, eten en slapen. En vooral gelukkig zijn

 6. Wanneer het een obsessie gaat worden of je er stress van krijgt, dan is het inderdaad niet verstandig om er een aan te schaffen! Volgens mij geldt dat overigens voor alles. :)
  Overigens denk ik dat elke dag hardlopen ook niet helemaal goed is. Je spieren hebben ook rustdagen nodig om te herstellen.

 7. Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor sommige mensen een obsessie zou kunnen worden. Zelf zit ik zo – helaas misschien – niet in elkaar.

 8. Ik heb ook een fitbit hoor.
  Maar niets geen stress daarover.
  Gebruik hem als horloge voornamelijk.
  Ik heb dan wel Strava, waarbij ik elke maan meedoe aan de 50km challenge.
  Maar die loop ik voor mijzelf, en is een uitdaging voor mij elke maand weer totaal 50km te wandelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.