Ben ik verslaafd aan mijn Fitbit?! Ik hoop van niet!

fitbit verslaafd

Oh nee, ik zal toch niet Fitbit verslaafd zijn?!

In Vrij Nederland las ik een eng artikel over digitale verslaving, getiteld Verslingerd aan de smartwatch.

Doortje Smithuijsen interviewt daarin ene Marieke. (Niet haar echte naam…)

Deze Marieke is dus verslaafd aan haar smartwatch: ze is steeds bezig haar doelen te halen wat betreft bewegen, calorieën verbranden etc.

Omdat ik al een aantal jaren een Fitbit draag, en die ook gebruik als stappenteller was ik benieuwd naar het artikel.

Want het zal toch niet?

Alles waar ‘te’ voor staat…

Zoals zo vaak in het leven is een smartwatch of Fitbit verslaving een typisch gevalletje van ‘te’ veel van iets goeds. Op de juiste manier gebruikt helpt een Fitbit of andere activity tracker je om gezonder te leven.

Je wordt beloond voor bewegen. Als ik bijvoorbeeld 10.000 stappen haal dan begint mijn Fitbit enthousiast te trillen aan mijn pols en steek vuurwerk af.

En ja, dat vind ik leuk.

Maar precies de elementen die positief zijn aan een Fitbit of andere activity tracker vormen ook het gevaar op verslaving!

4 Signalen dat je misschien verslaafd bent aan je Fitbit

Uit het artikel ‘Verslingerd aan de smartwatch’ haal ik de volgende signalen dat je wellicht iets té dol bent op je Fitbit, smartwatch of activity tracker.

 1. Je verhoogt voortdurend je doelen.
 2. Je beweegt niet meer zozeer omdat je er zin in hebt of omdat je het leuk vindt, maar om je stappen of punten te halen.
 3. Je gaat over je grenzen heen om een doel te halen. Bijvoorbeeld: je ligt in bed, en ziet dat je 9970 stappen hebt gezet die dag. Dus ga je eruit en rent net zo lang de trap op en af totdat je aan de 10.000 bent.
 4. Je hebt meer aandacht voor je Fitbit/activity tracker dan voor je omgeving.

Ben je echt verslaafd aan je Fitbit dan valt dat onder de noemer ‘gedragsverslaving’. Een gedragsverslaving werkt in de hersenen hetzelfde als bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaving.

Een gedragsverslaving beïnvloedt je gedrag op een negatieve manier.

Je ‘moet’ iets doen zodat je een bepaalde beloning ervaart, ook al is dit gedrag helemaal niet goed voor jou als persoon. Mensen met een serieuze gedragsverslaving moeten hier vaak ook echt van afkicken. In Nederland zijn er verschillende afkickklinieken die ook een gedragsverslaving behandelen. Ook kun je hiervoor terecht in een particuliere afkickkliniek waar veel aandacht is voor persoonlijke zorg.

Hoe komt het dat we verslaafd raken aan onze activity tracker?

De Marieke in het artikel kocht een smartwatch tijdens het begin van de coronacrisis. Ze kon niet meer naar de sportschool, en ging daarom hardlopen. Ze kocht een smartwatch om het hardlopen interessanter te maken.

Houvast in onzekere tijden!

Een smartwatch geeft houvast in onzekere tijden en kan een gevoel van controle geven. Nee, je kunt niets doen tegen de coronacrisis maar je kunt wel je 10.000 stappen halen!

Psycholoog Yara van Gendt zegt hierover in het artikel:

‘Je krijgt als het ware een diploma. We houden van het gevoel dat we een taak volbracht hebben.’

Delen met vrienden

Bovendien kun je jouw activiteiten delen met je vrienden en je met hen vergelijken. Zo heb ik bijvoorbeeld Fitbit Friends. Daarop kan ik zien hoeveel stappen mijn ‘friends’ al hebben gezet. Daardoor wordt sporten iets wat je voor anderen doet,’ vindt Yara van Gendt. Je loopt niet omdat je het zelf wilt, maar om niet onder te doen voor vrienden.

Zelfs Erik Scherders Ommetje is verslavend!

ommetje
No pressure! Hoewel….

Het ‘Ommetje’ van beweegprofessor Erik Scherder klinkt zo onschuldig en gezellig! Maar zelfs die zorgt blijkbaar voor stress. Bij deze app krijg je namelijk extra punten als je al voor 9 uur ‘s ochtends even hebt gewandeld. Het gevolg? Mensen zijn ‘s ochtends vroeg al gestresst! Van Gendt:

‘Ze zijn net wakker, zien dat hun vrienden die extra punten al hebben binnengehaald, en moeten vervolgens om 08.00 al naar buiten.’

Lekker dan!

Ben ik verslaafd aan mijn Fitbit?

Op basis van dit artikel heb ik mijzelf eens goed aangekeken in de spiegel:

‘Ben ik verslaafd aan mijn Fitbit?’

Nee, volgens mij niet. Zeker niet als ik naar de 4 signalen kijk. Ik verhoog zeker niet telkens mijn doelen. Ik loop al zo’n 10 jaar elke dag hetzelfde rondje in hetzelfde tempo.

Ik beweeg inderdaad niet omdat ik er zin in heb, maar dat is niks nieuws. Sport heb ik altijd vreselijk gevonden. Hardlopen is door mijn antisport-radar geglipt omdat ik het in mijn eentje kan doen, en het helpt om rustiger te worden in mijn hoofd.

Ik ga ‘s avonds niet mijn bed uit om de 10.000 stappen aan te tikken bijvoorbeeld. Naar de prestaties van mijn Fitbit Friends kijk ik zelden. Enerzijds omdat ik het deprimerend vind: ze zitten vaak ver boven de 10.000 per dag. Anderzijds omdat ik er geen tijd voor heb om dit steeds te checken. Mijn prestaties delen op social media doe ik ook al niet.

Ik ga niet uit bed om de 10.000 stappen te halen. Tenzij ik er echt nog maar een paar hoef te doen… Maar meestal heb ik die 10.000 wel gehaald als ik naar bed ga. Dit signaal is bij mij dus nog het meest zorgelijk.

Mijn kinderen kijken meer op hun smartphone dan ik op mijn Fitbit, dus dat zit ook wel goed.

Maar ik loop niet graag zonder mijn Fitbit… Dan is het toch net alsof  de stappen niet ‘tellen’ wat natuurlijk nergens op slaat.

Too much of a good thing

In het Engels hebben ze er een mooie uitdrukking voor: ‘Too much of a good thing.’ Zo werkt het ook met activity trackers als Fitbit en smartwatches.

Het probleem is dat, op de juiste manier gebruikt, ze inderdaad kunnen helpen om gezonder te leven. Een Fitbit of andere activity tracker kan een stok achter de deur zijn. Het helpt mensen om aan de beweegnorm te voldoen!

Helemaal goed dus.

Maar niet als je doorslaat en teveel gaat bewegen, en je leven laat bepalen door je tracker.

Leestips

 • asr Vitality: app die je koppelt aan je Fitbit/smartwatch en waarmee je onder andere cadeaubonnen van bol.com verdient!
 • Lifesum app: app waarmee je bijhoudt wat en hoeveel je die dag hebt gegeten.
 • Ommetje app van Erik Scherder
 • VN Nederland nummer 9 van 2021

Draag jij een activity tracker? Wat vind jij van het risico eraan verslaafd te raken?

Similar Posts

12 Comments

 1. Wandelen zonder garmin? Echt niet, want dan telt de wandeling niet mee. Delen op spcial media, teveel. En slapen zonder dat ding aan mijn pols? Dat kan ik echt niet, ook al geven mijn slechte slaapresultaten me vaak nog meer stress. Dus ja, ik ben toch wel enigzins verslaafd aan al die gezondheidsdata,

  1. Helaas herken ik dit Sonja… Ik baal ook als ik halverwege het hardlopen ontdek dat ik mijn Fitbit ben vergeten. Dan is het inderdaad net alsof het niet ‘telt’. Erg.

 2. Ik doe vaak in de ochtend mijn fitbit ( goedkope versie) nog niet aan.
  Maar baal soms stiekem wel als ik vergeet hem aan te doen als ik een wandeling maak.
  Dus misschien toch….
  groetjes, Franca.

 3. Het lijkt me echt vreselijk als je die druk moet voelen omdat bijvoorbeeld je omgeving het doet, of omdat je horloge het zegt.

  Ik doe sinds een paar weken aan CrossFit en hoewel dat echt een uur afzien is, doe je dat altijd op je eigen niveau en log je die resultaten ook voor jezelf om te zien of je vooruit gaat in de toekomst. Je moedigt elkaar aan en het teamgevoel is heel leuk, maar uiteindelijk is iedereen net zo blij voor mijn ‘kleuterresultaat’ als voor diegene die het clubrecord zet, bij wijze van spreken. De enige beloning die ertegenover staat is dat ik me sterker en fitter ga voelen en dat is ook precies genoeg.

  Ik heb overigens ook niet zo’n horloge, buiten dat ik ze echt niet mooi vind, heb ik ook geen zin om mij op een drukke werk+gezinsdag te laten op jutten door een apparaat wat vindt dat ik dan óók nog 10k stappen had moeten zetten.

  1. Dat CrossFit klinkt leuk en motiverend Suuz. Het is vaak ook de kunst om een manier van bewegen te vinden die bij jou past. Dan houd je het veel makkelijker vol ook.

 4. Wat mij betreft is het heel goed dat hier eens aandacht aan wordt besteed. Dit is voor mij één van de redenen dat ik nooit aan zoiets als een fitbit ben begonnen. Ik gebruik wel Strava, maar alleen om mijn afstanden te zien (want dat vind ik leuk) en ik kijk nooit naar tempo of het aantal verbrande calorieën. Volgens mij ben jij inderdaad niet verslaafd. Ik zou dus wél mijn bed uit gaan om mijn stappendoel te behalen. En tja, dat voorkom ik liever, dus daarom wil ik niet zo’n ding. Maar ik denk dus oprecht dat er maar weinig mensen zijn die er zo nuchter als jij mee om kunnen gaan, als ik zo eens om me heen kijk. Dat vind ik dus zorgelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.