Haal jij 10.000 stappen per dag?

10.000 stappen per dag

Het is overgewaaid uit Japan. Het idee dat je elke dag minstens 10.000 stappen per dag moet zetten om gezond te blijven. Dat is ongeveer 8 kilometer lopen per dag. Vandaar ook de populariteit van stappentellers, en speciale apps.

Omdat ik zeker het nut van beweging in zie wil ik die 10.000 stappen elke dag halen. En dat lukt me ook prima. Al is het maar omdat ik mijn jongste zoon elke dag hardlopend naar school breng.

10.000 stappen hoeveel km?

Op het moment dat ik deze post schrijf heb ik volgens mijn Fitbit iets meer dan 10.000 stappen gezet. Dat is volgens diezelfde Fitbit bijna 8 kilometer.

In het algemeen is het antwoord op de vraag: ‘Hoeveel is 10.000 stappen?’ inderdaad 8 kilometer.

Wil jij ook 10.000 stappen per dag halen? Dan zijn hier een paar handige tips!

Waarom 10.000 stappen per dag?

Waarom zou je 10.000 stappen per dag zetten? Het antwoord is heel simpel: omdat het goed voor je gezondheid is, zowel lichamelijk als geestelijk.

Maar waarom dat specifieke  getal van die 10.000 stappen per dag?

Dat getal is eigenlijk simpelweg overgewaaid uit Japan. En laten we wel wezen: 10.000 stappen is gewoon een mooi en aansprekend getal!

Het ‘bekt’ gewoon lekker.

10.000 stappen per dag onzin?

Maar er zijn diverse onderzoeken die uitwijzen dat 10.000 stappen per dag niet nodig is om gezonder te zijn. Zoals een onderzoek van Harvard Medical School. Zij concluderen:

 • 4400 stappen per dag is al genoeg om het sterftecijfer met 41 procent te verkleinen.
 • Tot ongeveer 7500 daalt het sterftecijfer nog verder.

Maar of je nou 7500 of 10.000 stappen per dag zet, dát maakt niet uit!

Sterker nog, als je obsessief wordt van die 10.000 stappen kan het ook juist tegen je gaan werken. Zo zijn er al mensen met een heuse activity tracker verslaving.

Hieronder 13 makkelijke manieren om 10.000 stappen per dag te halen.

10.000 stappen per dag

 1. Ga hardlopen! Eén van de belangrijkste redenen dat ik dagelijks de 10.000 stappen haal is dat ik elke ochtend ruim 5 kilometer ga hardlopen. Als ik thuiskom staat de teller op mijn Fitbit Charge al lekker op de 7.000 stappen : )
 2. Breng je kinderen lopend naar school. En als dat niet kan: parkeer een eind van de school vandaan. Zo draag je meteen ook nog bij aan de veiligheid rondom scholen! Want al die ouders die zo dichtbij mogelijk de school willen parkeren, zorgen vaak voor gevaarlijke situaties!
 3. Neem de trap in plaats van de lift! Ik zie trappen tegenwoordig als een mooie kans om het stappenaantal te verhogen op mijn activity tracker. En dat brengt me op tip nummer 4!
 4. Koop een activity tracker! Zo’n ding werkt echt enorm motiverend en stimulerend. Als je hem eenmaal om hebt voel je je al snel ongemakkelijk als je bijna geen stappen hebt gezet. Je kunt zo’n activity tracker dus goed gebruiken om jezelf te motiveren.  En doe dan ook meteen de asr Vitality app. Daarmee kun je cadeaubonnen verdienen van bol.com met voldoende bewegen.
 5. Zorg dat je je activity tracker de hele dag om hebt, ook tijdens huishoudelijke taken. Een andere belangrijke reden dat ik dagelijks de 10.000 stappen haal is het feit dat ik een huishouden moet runnen. Ik moet wassen, schoonmaken, was ophangen, de keuken schoonmaken etc. Dat zijn allemaal stappen.
 6. Afspraak met een vriend of vriendin? Maak er een wandelafspraak van. Wie zegt dat je alleen kan praten als je zit?! Beloon jezelf en je gezelschap daarna met een lekkere kop koffie.
 7. Ik haat pretparken omdat ze altijd zo druk zijn, maar ze zijn een geweldige plek om flinke einden te lopen en dus veel stappen te zetten : )
 8. Leuker dan pretparken bezoeken vind ik winkelen : ) Ook dan zet je flink wat stappen.
 9. Is 10.000 stappen wel erg veel? Hak het dan in stukjes. Begin eerst eens met 2500 stappen per dag, en bouw dat elke week verder op.
 10. Stap een halte vroeger uit de bus, zodat je wat extra stappen kunt zetten.
 11. Drink veel water. Dat is gezond, en bovendien moet je vaker naar de wc. En dat betekent meer stappen!
 12. Moet je bellen naar een instantie en sta je in de wacht?! Gebruik die tijd om rond te lopen!
 13. Moet je ergens naar toe? Weersta de impuls om de kortste route te nemen, en kies voor de omweg.

Hoeveel calorieën is 10.000 stappen per dag?

Helaas is hier niet een recht toe rechtaan antwoord op. Dat komt omdat het aantal calorieën dat je verbrand met 10.000 stappen per dag beïnvloed wordt door je gewicht, je leeftijd, je omgeving, je geslacht, hoe snel loop je etc.

Maar heel in het algemeen zou je kunnen zeggen dat iemand van 60 kilo ongeveer 392 calorieën verbrand met 10.00 stappen. Iemand van 70 kilo ± 456 calorieën. (Bron: rubriek.nl)

10.000 stappen per dag afvallen ervaringen

In het algemeen verwacht ik zeker dat je met 10.000 stappen per dag gaat afvallen. Mits je thuis niet als een gek gaat snoepen en Big Macs eten. In die zin het een simpele optelsom:

Als je meer calorieën verbrand dan erin je lichaam gaan, dan zul je afvallen.

10.000 stappen per dag afvallen ervaring van Jenny

Opgoedetengezondleven.nl vertelt Jenny over haar ervaring met 10.000 stappen per dag gedurende 1 maand. Jenny schrijft dat ze niets afviel!

Lotte Terpstra ervaring met afvallen met 10.000 stappen per dag

Lotte Terpstra schrijf op de website van Cosmopolitan dat zij 2 kilo afviel. Zij zette 2 weken lang elke dag 10.000 stappen. Zij viel dus eigenlijk best snel af vind ik.

Ilse van Elleswijk over afvallen en 10.000 stappen

Ilse is net als Jenny niet veel afgevallen met elke dag 10.000 stappen zetten, schrijft ze op haar blog Ilse van Elleswijk. Ilse loopt al 3 maanden elke dag 10.000 stappen. Ilse weet zelf wel waarom ze niet afvalt:

‘Het afvallen is nog niet echt gelukt, maar dat komt meer door die veel te lekkere paaseitjes. Ik beweeg meer, verbrand daardoor meer calorieën en kom in ieder geval niet meer aan, dus dat afvallen komt vanzelf wel.’

Hoeveel stappen per dag om af te vallen?

Is er een handig getal dat je kunt aanhouden als het gaat om hoeveel stappen je moet doen om af te vallen? Helaas niet. Het aantal stappen dat nodig is om af te vallen, hangt af van verschillende factoren, zoals je huidige gewicht, dieet, genetica, metabolisme en algemene gezondheid.

Daardoor is er geen specifiek aantal stappen waardoor je afvalt dat voor iedereen geldt.

15.000 stappen per week om af te vallen

Dat vind ik irritant, want ik houd van concrete antwoorden. Dus ik ga hieronder toch een poging doen om het aantal stappen dat je moet doen om af te vallen te ontdekken! De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert wekelijks minimaal 150 minuten bewegen met matige intensiteit of 75 minuten intensieve intensiteit. Laten we eens zeggen dat je dus elke week 150 minuten matig intensief gaat wandelen. Hoeveel stappen zijn dat dan?

Gemiddeld genomen wordt aangenomen dat een persoon ongeveer 100 stappen per minuut zet tijdens een matig intensieve wandeling. Op basis daarvan kom je op:

150 minuten x 100 stappen per minuut = 15.000 stappen

Elke dag 2143 stappen zetten om af te vallen

Een week heeft 7 dagen. Dus stel je gaat elke dag wandelen met een flink tempo waarbij je gaat hijgen en zweten, want anders is het niet intensief genoeg. Dat is dan 2143 stappen per dag. met een snelheid van 5 kilometer per uur zou het ongeveer 25,92 minuten duren om 2143 stappen te zetten. Afgerond zou dat ongeveer 26 minuten zijn.

hoeveel stappen om af te vallen

Kortom, als je elke dag een klein half uurtje stevig wandelt, dan is de kans groot dat je afvalt.

N.B. Dit is een grove schatting vanwege het hele verhaal dat het voor iedereen anders is, en vanwege al die verschillende factoren die van invloed zijn. Pin me er dus niet vanaf. Maar dit is tenminste een concreet antwoord op de vraag hoeveel stappen je moet zetten om af te vallen!

10.000 stappen per dag ervaringen van Huisvlijt bezoekers

 • Door een kantoorbaan met veel reistijd, kom ik slechts op 7000 stappen. En op thuiswerkdagen soms met moeite op 5000 – toch wel de ondergrens. In het weekend daarentegen doe ik mijn huishouden en kom ik wel aan de 11000. Als ik geen klusjes heb, moet ik twee uur wandelen om aan de 10,000 te komen. Ik houd het al een jaar of vier bij. Soms vergeet ik weer een tijd om de tracker te dragen, dan begin ik er weer mee.
  Mijn stappenteller heb ik via mijn werk gekregen – iedereen die wilde, kon er een krijgen ;-) (Friesmeisje)
 • Handige tips! Ik ga binnenkort op m’n werk meedoen met een fitbit onderzoek, ik ben heel benieuwd. Op m’n iPhone hou ik het inderdaad ook wel eens bij. Dan zit ik zo op de 13000 stappen op een werkdag! (Gerdi)
 • Handige tips! Ik zit inderdaad meestal op dat gemiddelde, maar probeer wel elke dag een stukje buitenshuis te lopen. En vergeet ‘m inderdaad vaak tijdens het huishouden, terwijl daar zeker heel veel stappen worden gemaakt. (Merel)
 • Ik heb echt totaal geen idee hoeveel stappen ik zet. Ik ben er wel benieuwd naar en overweeg om een stappenteller/fitbit o.i.d. te kopen. (Cindy)
 • Ik heb een Fitbit charge HR, werkt super goed iik heb vaak strijd met mijn man wie de meeste stappen heeft. Een extra rondje met de hond of even fietsen met het kleintje werkt super goed. (Mathiske)
 • Ik heb niks om het te meten, maar ik zou best eens willen weten hoeveel stappen ik op een dag maak. Knap dat je iedere ochtend doet rennen. Vaak voorgenomen om te gaan doen, maar nooit van gekomen. Ik houd het bij tennis, wandelen en soms zumba via youtube. (Marjon)
 • Zo’n apparaatje zou geloof ik niks voor mij zijn. Het zou me veel teveel bezig houden! Ik wandel elke dag een stuk met de jongens en probeer in huis ook regelmatig in beweging te zijn. 10.000 stappen haal ik denk ik niet meer sinds ik niet meer werk (dat was bijna de hele dag lopen) maar ik merk wel aan mijn lijf wanneer ik onvoldoende beweeg. Dan voel ik me minder energiek en weet ik dat ik weer wat meer moet doen. (Mama Tinus)Van Fitbit kreeg ik een nieuwe, zonder kosten. Sindsdien kan ik weer lekker stappen tellen.
 • Wat een discipline elke ochtend 5 km hardlopen, top!! Ik wist inderdaad niet waar het getal van 10.000 stappen vandaan kwam. Heb een fibit sinds augustus, het werkt motiverend en ook enigszins verslavend. 10.000 tappen haal ik met gemak , ongeveer 7500 tijdens werk, loop zo wie zo met de hond 5 km. Huishouden moet ook!! Wel heb ik gemerkt, loop soms op een vrije dag minder, dan loop ik een extra grote rondje met de hond. ook irriteert het me wanneer ik 250 stappen per uur niet heb gehaald, doch dat kan niet altijd en heus ik maak stappen genoeg! Het liefst wil ik nu 15.000 halen op een dag en in ieder geval een half uur actief bewegen aan een stuk! Ik weet hoeveel stappen ik zet met 20km wandeltocht, doch nog niet met 25 en 30 km en ben echt benieuwd hoeveel stappen ik zet met een 40 km tocht. Doch dat is voor volgend jaar bij gezondheid! De 1e 25 km is begin oktober! Mijn man heeft er ook een, je snapt hem!! Nu heeft mijn schoonmoeder, een vrouw van 86 jaar hem een paar dagen om. Zij is de hele dag in touw en slaapt ook vaak slecht, dus we gaan meten!Hoe leuk!!  Weet jij misschien hoeveel stappen oude mensen ( boven de 80 jaar) moeten zetten om fit en actief te zijn en blijven?
 • Ik vind het een luxe om de fitbit te kunnen kopen, een luxe gatgat.
  Ook ben ik elke dag dankbaar dat ik kan bewegen, omdat ik de gezondheid ervoor krijg! (Marrian)
 • Tip 11: stop je fitbit niet in de wasmachine… Dat heb ik per ongeluk gedaan, en sindsdien vind ik het een stuk moeilijker om die 10.000 te halen (terwijl ik er eerst rustig nog een extra ommetje voor maakte). (Sjoukje)
 • Geen idee hoeveel stappen ik zet tegenwoordig. Ben benieuwd eigenlijk. Ik ben geen stilzitter en loop wel 2 keer per dag een flink stuk met de hond. (Yvonne)
 • Een activity tracker is niet echt nodig: ik heb een simpele stappenteller, dat gaat ook. Gras maaien werkt prima : 4000 stappen :-) (Betty)
 • Iedere ochtend 5 km hardlopen? Dat vind ik indrukwekkend, hoor! Zo’n activity tracker spreekt mij wel aan, maar ik vind de kosten een beetje hoog. Zelf ga ik ook iedere ochtend hardlopen (maar lang geen 5 km, denk ik) en doe ik zo veel mogelijk lopend. Ik vind lopen/wandelen een bijzonder prettige manier van bewegen en… Als je er een beetje in overdrijft (een wat langere wandeling maakt), dan zie je daar de volgende dag meteen resultaat van. Tenminste, mijn buikje is dan altijd wat platter en dát is mooi meegenomen, niet? (Sunny Mama)
 • Lopen is niet het enige wat goed voor je gezondheid is. fietsen heeft het zelfde effect, en dat doe ik dagelijks genoeg. Ik vind zo’n activity tracker echt zo’n onzin, als je gewoon de fiets pakt in een straal van 20 km (of voor beginners bv 7 km) rond je huis ipv de auto heb je genoeg beweging te pakken. Sowieso is het gezond om buiten te bewegen, lopen, fietsen, skeeleren, enz het is allemaal goed voor je. En met een beetje gezond verstand weet je toch ook wel wat goed voor je is. Een half uur bewegen in de buitenlucht is genoeg om je gezondheid een heel stuk te verbeteren. Daar heb je dus geen duur apparaat voor nodig. (Inge)
 • Neem een hond :-) buiten dat het reuze fijne en trouwe makkers zijn, willen die altijd wel (zonder zeuren ook zo fijn aan honden) een rondje met je lopen en of je wil of niet hond MOET ;-)immers uit. Ook als het minder mooi/lekker weer is buiten. (Sillie)

Bonustip: Raak je autosleutel kwijt. Door de paniek en het zoeken kom je zo aan 10.000 stappen…

Kom jij aan 10.000 stappen per dag?

Similar Posts

19 Comments

 1. Zijn daar ook apps voor joh?! Ik ga direct eens kijken :D Maar doen moet je natuurlijk wel constant je telefoon in je zak houden…. Weet niet of ik daaraan denk ;)

 2. Ik heb ooit een stappenteller gehad, met het streven om de 5.000 stappen te halen en dat viel me toen nog niet mee. Nou was dat wel voordat zoon hier rondliep, maar dan nog.

  Dus ik betwijfel of ik die 8.000 stappen haal.

 3. Jaren geleden heb ik een stappenteller gehad en die werkte niet goed. Ik denk trouwens dat ik lang niet altijd aan die 10.000 stappen kom. In de zomermaanden gaat het wel een stuk makkelijker want dan wandel ik veel meer en ben meer buiten aan het werk.
  Een groter huis is ook een tip om meer voetstappen te zetten. In ons vorige huis had ik bv een heel compacte keuken. Nu zorgt zelfs de afwas voor meer beweging. Helemaal als ik er dan de radio bij aan heb met leuke muziek :-)

  Ik doe het huishouden op de ouderwetse manier. Dat geeft niet altijd extra voetstappen, maar wel extra beweging. Zo hang ik de was op zolder aan waslijnen. Deels zitten die vrij hoog zodat ik een trapje nodig heb. Doe ik ook meteen aan steps. Boodschappen gaan op de fiets, met een groot gezin wordt dat zo ongeveer fitness. Zoons staan regelmatig te kijken met wat voor gewicht ik nu weer thuis kom.
  Dat hardlopen zit er bij mij niet in, wel fijn dat jij dat kunt :-)

 4. Ik heb al veel gehoord hiervan ja! Ik denk dat ik er sommige dagen wel en andere dagen niet aan kom. Een app voor stappentellen lijkt me wel wat, maarja ik heb niet altijd mijn telefoon bij me.

 5. ik denk dat ik de 1000 soms nog niet haal…
  Ik heb pas geteld en van huis naar werk is 18 stappen, dat loop ik dan 4 tot 8x op een dag..
  De hond is tot ‘s avonds 19.00 buiten dus het laatste rondje stelt vaak ook niets voor..

 6. Leuk artikel! Ik haal de 10.000 lang niet haha. Heb met een stappenteller geprobeerd, maar dat is niets voor mij. Al is lopen terwijl je in de wacht staat wel een goed idee. Mijn zoontje gaat nog niet naar school, maar dat gaan we wel lopend doen later. Komt vast goed dan haha.

 7. Ik denk dat ik niet haal maar ik zou dit wel willen! Volgens mij zit er standaard bij de nieuwe update voor iPhone onder ‘gezondheid’ een stappenteller die neemt zelf het traplopen mee.
  Dan moet je natuurlijk wel je telefoon de hele tijd in je zak hebben, dit is geen probleem hier ;-)

 8. Wanneer ik aan het werk ben, haal ik dit met gemak. Ik loop nogal veel op zo’n dag. Op een vrije dag beweeg ik een stuk minder. Ik heb geen auto dus haal beweging sowieso uit fietsen en lopen. Ik heb ooit nog getwijfeld om een stappenteller te kopen maar dit niet gedaan omdat het dan zo’n obsessie wordt.

 9. kom jij vandaag met het snertweer aan de 10.000 stappen?

  Wilde vandaag een lekker eind wandelen, maar het gaat niet lukken. Gisteren en eergisteren vijf kilometer gelopenndoor midden Delfland. Of dat vandaag ook gaat lukken?

  1. Jazeker! Ik ben op mijn crosstrainer gegaan, die op het balkon staat. En ‘s middags heb ik schoongemaakt, dus dan kom ik wel aan de 10.000. Maar dit slechte weer motiveert inderdaad een stuk minder dan een fijn zonnetje!

 10. denk dat ik dat met gemak haal, ik werk 6 uur per dag in de schoonmaak en dan tel ik nog niet mee dat ik naar mijn fiets loop een half uur fiets naar mijn werk smorgens, op het werk aangekomen van de fietsenstalling loop en dan ga werken, na het werk weer naar mijn fiets loop , een half uur fiets en dan thuis weer naar binnen loop, en aan gezien ik in 2 dagdelen werk herhaalt het hele ritueel zich savonds weer , al met al fiets ik ook nog eens 2 uur per dag naar mijn werk en bovendien doe ik regelmatig ook nog eens boodschappen en dan loop ik ook al snel een half uur per keer. eigenlijk zou ik dus super slank en fit moeten zijn, maar helaas.

  1. Als je in de schoonmaak werkt lijkt het mij ook dat je dat makkelijk haalt! Dat is een beroep dat lichamelijk veel activiteit vraagt. Heel gezond dus wat dat betreft.

 11. ik kom gemiddeld aan de 9.000 stappen. Dus goed op weg. Maar het verschilt al aan de middagen dat zoonlief niet naar school hoeft. Dan heb ik zo een paar honderd stappen minder. Ach ja dan maar een extra rondje door de wijk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.