Haal jij 10.000 stappen per dag?

10.000 stappen per dag

Het is overgewaaid uit Japan. Het idee dat je elke dag minstens 10.000 stappen per dag moet zetten om gezond te blijven. Dat is ongeveer 8 kilometer lopen per dag. Vandaar ook de populariteit van stappentellers, en speciale apps.

Omdat ik zeker het nut van beweging in zie wil ik die 10.000 stappen elke dag halen. En dat lukt me ook prima. Al is het maar omdat ik mijn jongste zoon elke dag hardlopend naar school breng.

10.000 stappen hoeveel km?

Op het moment dat ik deze post schrijf heb ik volgens mijn Fitbit iets meer dan 10.000 stappen gezet. Dat is volgens diezelfde Fitbit bijna 8 kilometer.

In het algemeen is het antwoord op de vraag: ‘Hoeveel is 10.000 stappen?’ inderdaad 8 kilometer.

Wil jij ook 10.000 stappen per dag halen? Dan zijn hier een paar handige tips!

Waarom 10.000 stappen per dag?

Waarom zou je 10.000 stappen per dag zetten? Het antwoord is heel simpel: omdat het goed voor je gezondheid is, zowel lichamelijk als geestelijk.

Maar waarom dat specifieke  getal van die 10.000 stappen per dag?

Dat getal is eigenlijk simpelweg overgewaaid uit Japan. En laten we wel wezen: 10.000 stappen is gewoon een mooi en aansprekend getal!

Het ‘bekt’ gewoon lekker.

10.000 stappen per dag onzin?

Maar er zijn diverse onderzoeken die uitwijzen dat 10.000 stappen per dag niet nodig is om gezonder te zijn. Zoals een onderzoek van Harvard Medical School. Zij concluderen:

 • 4400 stappen per dag is al genoeg om het sterftecijfer met 41 procent te verkleinen.
 • Tot ongeveer 7500 daalt het sterftecijfer nog verder.

Maar of je nou 7500 of 10.000 stappen per dag zet, dát maakt niet uit!

Sterker nog, als je obsessief wordt van die 10.000 stappen kan het ook juist tegen je gaan werken. Zo zijn er al mensen met een heuse activity tracker verslaving.

Tips voor 10.000 stappen per dag

 1. Breng je kinderen lopend naar school. Is de afstand daarvoor te groot? Zie ook Afstand meten. Parkeer dan een eindje van de school en loop de rest. Dat is meteen ook goed voor je kinderen. En je doet een mooie bijdrage om de verkeerschaos rondom scholen te verminderen.
 2. Neem de trap in plaats van de lift!
 3. Drink veel water. Dat is gezond, en bovendien moet je vaker naar de wc. En dat betekent meer stappen!
 4. Moet je bellen naar een instantie en sta je in de wacht?! Gebruik die tijd om rond te lopen!
 5. Moet je ergens naar toe? Weersta de impuls om de kortste route te nemen, en kies voor de omweg.
 6. Koop een stappenteller of zet een app op je smartphone om je stappen te meten. Dat werkt namelijk heel motiverend. En doe dan ook meteen de asr Vitality app. Daarmee kun je cadeaubonnen verdienen van bol.com met voldoende bewegen.

Hoeveel calorieën is 10.000 stappen per dag?

Helaas is hier niet een recht toe rechtaan antwoord op. Dat komt omdat het aantal calorieën dat je verbrand met 10.000 stappen per dag beïnvloed wordt door je gewicht, je leeftijd, je omgeving, je geslacht, hoe snel loop je etc.

Maar heel in het algemeen zou je kunnen zeggen dat iemand van 60 kilo ongeveer 392 calorieën verbrand met 10.00 stappen. Iemand van 70 kilo ± 456 calorieën. (Bron: rubriek.nl)

10.000 stappen per dag afvallen ervaringen

In het algemeen verwacht ik zeker dat je met 10.000 stappen per dag gaat afvallen. Mits je thuis niet als een gek gaat snoepen en Big Macs eten.

In die zin het een simpele optelsom: als je meer calorieën verbrand dan erin je lichaam gaan, dan zul je afvallen.

10.000 stappen per dag afvallen ervaring van Jenny

opgoedetengezondleven.nl vertelt Jenny over haar ervaring met 10.000 stappen per dag gedurende 1 maand. Jenny schrijft dat ze niets afviel!

Lotte Terpstra ervaring

Lotte Terpstra schrijf op de website van Cosmopolitan dat zij 2 kilo afviel. Zij zette 2 weken lang elke dag 10.000 stappen. Zij viel dus eigenlijk best snel af vind ik.

Ilse van Elleswijk over afvallen en 10.000 stappen

Ilse is net als Jenny niet veel afgevallen met elke dag 10.000 stappen zetten, schrijft ze op haar blog Ilse van Elleswijk. Ilse loopt al 3  maanden elke dag 10.000 stappen. Ilse weet zelf wel waarom ze niet afvalt:

‘Het afvallen is nog niet echt gelukt, maar dat komt meer door die veel te lekkere paaseitjes. Ik beweeg meer, verbrand daardoor meer calorieën en kom in ieder geval niet meer aan, dus dat afvallen komt vanzelf wel.’

 

Bonustip: Raak je autosleutel kwijt. Door de paniek en het zoeken kom je zo aan 10.000 stappen…

Kom jij aan 10.000 stappen per dag?

Similar Posts

19 Comments

 1. Zijn daar ook apps voor joh?! Ik ga direct eens kijken :D Maar doen moet je natuurlijk wel constant je telefoon in je zak houden…. Weet niet of ik daaraan denk ;)

 2. Ik heb ooit een stappenteller gehad, met het streven om de 5.000 stappen te halen en dat viel me toen nog niet mee. Nou was dat wel voordat zoon hier rondliep, maar dan nog.

  Dus ik betwijfel of ik die 8.000 stappen haal.

 3. Jaren geleden heb ik een stappenteller gehad en die werkte niet goed. Ik denk trouwens dat ik lang niet altijd aan die 10.000 stappen kom. In de zomermaanden gaat het wel een stuk makkelijker want dan wandel ik veel meer en ben meer buiten aan het werk.
  Een groter huis is ook een tip om meer voetstappen te zetten. In ons vorige huis had ik bv een heel compacte keuken. Nu zorgt zelfs de afwas voor meer beweging. Helemaal als ik er dan de radio bij aan heb met leuke muziek :-)

  Ik doe het huishouden op de ouderwetse manier. Dat geeft niet altijd extra voetstappen, maar wel extra beweging. Zo hang ik de was op zolder aan waslijnen. Deels zitten die vrij hoog zodat ik een trapje nodig heb. Doe ik ook meteen aan steps. Boodschappen gaan op de fiets, met een groot gezin wordt dat zo ongeveer fitness. Zoons staan regelmatig te kijken met wat voor gewicht ik nu weer thuis kom.
  Dat hardlopen zit er bij mij niet in, wel fijn dat jij dat kunt :-)

 4. Ik heb al veel gehoord hiervan ja! Ik denk dat ik er sommige dagen wel en andere dagen niet aan kom. Een app voor stappentellen lijkt me wel wat, maarja ik heb niet altijd mijn telefoon bij me.

 5. ik denk dat ik de 1000 soms nog niet haal…
  Ik heb pas geteld en van huis naar werk is 18 stappen, dat loop ik dan 4 tot 8x op een dag..
  De hond is tot ‘s avonds 19.00 buiten dus het laatste rondje stelt vaak ook niets voor..

 6. Leuk artikel! Ik haal de 10.000 lang niet haha. Heb met een stappenteller geprobeerd, maar dat is niets voor mij. Al is lopen terwijl je in de wacht staat wel een goed idee. Mijn zoontje gaat nog niet naar school, maar dat gaan we wel lopend doen later. Komt vast goed dan haha.

 7. Ik denk dat ik niet haal maar ik zou dit wel willen! Volgens mij zit er standaard bij de nieuwe update voor iPhone onder ‘gezondheid’ een stappenteller die neemt zelf het traplopen mee.
  Dan moet je natuurlijk wel je telefoon de hele tijd in je zak hebben, dit is geen probleem hier ;-)

 8. Wanneer ik aan het werk ben, haal ik dit met gemak. Ik loop nogal veel op zo’n dag. Op een vrije dag beweeg ik een stuk minder. Ik heb geen auto dus haal beweging sowieso uit fietsen en lopen. Ik heb ooit nog getwijfeld om een stappenteller te kopen maar dit niet gedaan omdat het dan zo’n obsessie wordt.

 9. kom jij vandaag met het snertweer aan de 10.000 stappen?

  Wilde vandaag een lekker eind wandelen, maar het gaat niet lukken. Gisteren en eergisteren vijf kilometer gelopenndoor midden Delfland. Of dat vandaag ook gaat lukken?

  1. Jazeker! Ik ben op mijn crosstrainer gegaan, die op het balkon staat. En ‘s middags heb ik schoongemaakt, dus dan kom ik wel aan de 10.000. Maar dit slechte weer motiveert inderdaad een stuk minder dan een fijn zonnetje!

 10. denk dat ik dat met gemak haal, ik werk 6 uur per dag in de schoonmaak en dan tel ik nog niet mee dat ik naar mijn fiets loop een half uur fiets naar mijn werk smorgens, op het werk aangekomen van de fietsenstalling loop en dan ga werken, na het werk weer naar mijn fiets loop , een half uur fiets en dan thuis weer naar binnen loop, en aan gezien ik in 2 dagdelen werk herhaalt het hele ritueel zich savonds weer , al met al fiets ik ook nog eens 2 uur per dag naar mijn werk en bovendien doe ik regelmatig ook nog eens boodschappen en dan loop ik ook al snel een half uur per keer. eigenlijk zou ik dus super slank en fit moeten zijn, maar helaas.

  1. Als je in de schoonmaak werkt lijkt het mij ook dat je dat makkelijk haalt! Dat is een beroep dat lichamelijk veel activiteit vraagt. Heel gezond dus wat dat betreft.

 11. ik kom gemiddeld aan de 9.000 stappen. Dus goed op weg. Maar het verschilt al aan de middagen dat zoonlief niet naar school hoeft. Dan heb ik zo een paar honderd stappen minder. Ach ja dan maar een extra rondje door de wijk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.