Reacties

Zijn pretparken te duur? — 34 reacties

 1. De Efteling vind ik zo af en toe (met een hoop korting) wel leuk, maar dan ben ik wel veel in en om het sprookjesbos te vinden ;-) die nostalgie vind ik eignelijk veel leuker dan steeds maar gekkere achtbanen. Een vier jaar terug ben ik er nog een keer geweest met mijn ex en zijn dochtertje, en toen had ik een excuuskind voor het sprookjesbos, geweldig!

  Eerlijk gezegd ben ik helemaal geen pretpark-persoon. Na zo'n dag kan je me helemaal opvegen. Ik vind het op zo'n enkele keer in de pakweg 5 a 10 jaar na dus helemaal niet erg om mijn geld helemaal in mijn zak te houden, en mijn broodjes, drinken en fruit mee te nemen naar het gratis park twee straten verderop voor een picknick of zo ;-)

 2. Aangezien ik ziek ben kom ik nergens meer maar ik ging vroeger minstens 1x per jaar naar de Efteling. Dit is gelijk ook het enige pretpark wat mij trekt, ik houd niet van achtbanen en dat soort attracties en bij veel parken heb je bijna niks anders. Ik vind het ook erg duur geworden, ik weet nog goed dat het ooit 25 gulden per persoon was, dat was toen al duur. Maar ja, alles is duur. Als ik nu een jurk zie voor 30 euro koop ik hem zo, want het is best 'goedkoop', maar als je om gaat rekenen... ik had er nooit meer dan 40 gulden aan uitgegeven. Tja, ik heb het er alsnog voor over. In de Efteling neem ik meestal zelf brood/drinken mee, maar tegelijk spaar ik voor zo'n dag zodat ik zo'n 100 euro uit kan geven in het park, of dat nu eten is, foto's of een souvenir. Zo heb ik met mijn moeder een aantal jaar geleden een foto van Carnaval Festival gekocht, dit doe ik normaal niet, maar het is een mooie herinnering en ik zou het voor geen goud willen missen. Ik geef mijn camera namelijk niet aan onbekenden om een foto te maken, dus er mist altijd wel iemand als ik ze zelf moet maken en dat werkt gewoon niet.

  • Ik vind het een goed idee om er voor te sparen, en dan op de dag zelf ook echt wat makkelijker geld uit te geven. Want dan is het daar ook echt voor bestemd.

 3. Wij proberen jaarlijks eentje mee te pikken, maar we zijn dan maar met twee, dat scheelt.
  Zelf ga ik uit van de logica dat naar een kermis gaan duurder is. Toch geef ik ook altijd voorkeur aan kortingen. Dit jaar hebben we twee kortingsbonnen en vier gratis toegangen, dat maakt de rit natuurlijk veel leuker.

  • Dat vind ik interessant Sopdet: hoe is de kermis duurder? Omdat je dan voor elke attractie apart moet betalen? Ik kom eigenlijk nooit op de kermis, dus ik heb daar geen ervaring mee.

 4. Ja, pretparken zijn inderdaad niet goedkoop. Maar dierentuinen doen ook aardig mee met die prijsstijgingen. Maar inderdaad, als je een beetje goed zoekt en er wat moeite voor wilt doen, dan zijn er leuke kortingen te vinden.

 5. Wij gaan zelden en dan alleen met korting. Eerdaags gaan we naar attractiepark Slagharen (met 50% korting, vandaar). Ik ben geen fan van dit soort uitjes, maar de kinderen vinden het geweldig. En ook voor mij wordt het een leuke dag hoor!

  • 50% korting! Dat tikt lekker aan. Vanochtend bij de Wibra zag ik ook kortingskaarten van 50% liggen voor Slagharen. Je vindt ze echt overal : )

 6. Wij komen ook niet vaak in een pretpark. Ze zijn voor ons gezin (8 pers.) ook te duur.
  We waren een paar jaar geleden met korting naar de winterefteling. We hadden toen geen eten meegenomen (dat kopen we daar wel een keer) Voor een portie poffertjes voor ons allemaal waren we toen al dik 50 euro kwijt! Niet leuk meer.
  Wat ook een leuk park is voor kinderen tot 12/14 jaar is Drouwenerzand in Drenthe. Daar betaal je een euro of 12 pp aan entree. En wat onze kinderen dan helemaal geweldig vinden is dat je onbeperkt kunt eten: Patat, (broodjes)frikandel, (broodjes)hamburger, soep, fruit, limonade, koffie, thee en ijsjes. Als we daar heen gaan zorgen we dat we er om een uur of 10 zijn en dan vermaken de kids zich tot sluitingstijd (18 uur) Dan hoeven ze ook geen avondeten meer. Geen heel gezond dagje hoor, want dan gaan er rustig 5/6 ijsjes naar binnen. Maar in de vakantie mag zoiets best een keer ;-)

  • Drouwenerzand heb ik inderdaad vaker gehoord dat het daar heel leuk is. En voor de kinderen natuurlijk heerlijk dat ze onbeperkt patat en ijs kunnen eten!

 7. Ja, ik vind dat ze interessantere prijzen moeten aanbieden voor grote gezinnen. Ook dierentuinen en dierenparken vind ik namelijk erg duur als ik met de kinderen wil gaan. Wij zijn dan met zijn 4-en. Nu doe ik het dan vaak zo dat ik alleen met de kleine ga of dat Dochterlief juist alleen met een vriendin gaat maar als gezin is het bijna niet meer te doen voor ons :(

  Toen ik met de kids in Parijs was, waren er enkele uitjes/attracties/musea waar je voordelig een familieticket kon krijgen, dat gold vanaf 4 personen, dat vond ik wel echt een goede zaak! En verder inderdaad wat je zegt, goed op de kortingsacties letten!!

 8. Gelukkig heb ik maar 1 dochter? Er is een tijd geweest dat we elk jaar gingen en in 1 jaar is zij zelfs maar liefst 3x geweest, hahaha maar daar zat het uitje van haar werk ook in, daar was ik niet bij ;-)

  Het is gewoon onbetaalbaar en mijn kind begreep nooit, waarom wij nooit op vakantie gingen, zoals dat weekje weg bijv. Maar altijd naar pretparken als de Efteling, dat was het ook eigenlijk, maar soms dus 2x in een jaar zelfs, omdat we dat het meest leuk vinden, nu nog, ben al jaren niet meer geweest omdat het onhaalbaar is tegenwoordig voor mij. Voor haar ook, want pas toen ze zelf ging kijken en ouder werd, kreeg ik te horen... 'jezus, nu snap ik het mam! waarom we nooit echt op vakantie gingen.' Zo'n dagje Efteling was een halve vakantie waard, hahaha

  X

 9. Vroeger als kind toen we nog op 5 km afstand woonden hadden we jarenlang een abonnement van de Efteling. Ik was er als het ware kind aan huis. Maar inmiddels zijn de prijzen zo gestegen dat je voor hetzelfde geld bijna op vakantie kunt. We zijn er wel een paar keer met de kinderen geweest toen ze nog klein waren.

  Leuk artikel heb je over dit onderwerp gemaakt en inderdaad er zijn goedkopere alternatieven.
  Als je in de berekening bovenaan je brandstofkosten mee berekend, dan komt er nog een aardig bedragje bovenop.

  • Als je op 5 kilometer afstand van de Efteling woont lijkt me een abonnement erg leuk inderdaad. Dan wordt het heel laagedrempelig om er even binnen te stappen.

   Goed punt over de brandstofkosten. Die heb ik inderdaad nog niet meegeteld....

 10. Drouwenerzand in Drenthe is echt een aanrader. Zeker met honger kinderen. Die mogen overal in, of ze durven is een tweede. Maar je bent er snel een dag zoet. Je betaald 12,50 pp maar inclusief onbeperkt patat, snacks, ijsjes, drinken etc. Ook zeer populair voor schoolreisjes omdat het overzichtelijk park is .

 11. Niet alleen de prijzen zijn hoog, maar zowel een aantal van onze kinderen als ik worden er stiepelzot van het lawaai. Je gaat van het één naar het ander, elke attractie een uur wachten (ik ga niet in een achtbaan : vanzelevenniet!) Maar we hebben er wat op gevonden hoor. Via mijn man z'n werk kunnen we voor een aantal pretparken kaartjes met korting kopen. Dat doen we dan ook, één keer per jaar en de oudste rijdt dan met diegenen die meewillen. Gewoonlijk willen ze dan ook nog met een bende vrienden gaan, maar dan rijdt mijn man of nemen ze de trein. Alleen de jongste gaat mee met de auto met z'n oudste broer. En wij hebben nergens last van :D

 12. Pretparken vind ik zelf hélemaal niets, maar ik kan me voorstellen dat kinderen ze prachtig vinden.
  Ben het met je eens dat ze enorm duur zijn, niet te betalen voor een 'modaal' gezin, laat staan voor een groot gezin, zelfs niet met kortingskaarten.

  Dierentuinen/-parken daarentegen vind ik prachtig, hiervan kun je eventueel een gezinsabonnement kopen, waardoor je relatief goedkoop uit bent. De Verkeerstuin in Assen vond ik vroeger ook erg leuk, weet niet hoe het er nu is en ik herinner me niet of deze erg duur was.

  Toen mijn zoon jong was, ging ik wel met hem naar de kleinschalige Waarbeek in Hengelo (we woonden in die jaren in Twente). Verder ging ik veel met hem zwemmen, tennissen, elke zomervakantie minigolfen en als er 's winters ijs lag met hem schaatsen. Z'n vader ging met hem naar de pretparken, misschien niet zo gezellig, maar wij waren er op die manier tevreden mee.

  Voor wie in Twente woont of er is in de vakantie: Verkeerstuin de Breemars in Hengelo is een leuke en leerzame attractie voor kinderen tot zo'n jaar of 10. Ze krijgen er na afloop een heus certificaat. Ik heb even Gegoogled en hij bestaat nog steeds. Ook leuk voor verjaardagsfeestjes en zeer betaalbaar (tenminste vroeger).

  • De Waarbeek ken ik ook uit mijn jeugd! Een leuk pretpark, en niet zo massaal.

   Bedankt voor de leuke tips! De Verkeerstuin kende ik bijvoorbeeld nog niet.

 13. Je hebt gelijk. Wij gaan ook meestal met een leuke actie. Zo zijn we in de herfstvakantie naar Phantasialand geweest 2 voor de prijs van 1.... Dat zijn fijne aanbiedingen. Gelukkig maar dat er geregeld aanbiedingen voorbij komen.

 14. Wij hebben in december een abonnement op Julianatoren genomen. Ook omdat we nu met zijn 4-en zijn en moeten er minimaal 3x heen willen we de kosten er uit halen. Nou we zijn nu al 2x geweest en we krijgen nog vakantie. Omdat we niet op vakantie gaan hebben we dit gedaan. Het is voor ons 1,5 uur rijden, maar manlief rijdt auto van de zaak. Je hebt de bijtelling wel maar dat voel je niet omdat dat rechtstreeks van je salaris afgaat. Dus brandstofkosten hebben we ook niet. En zelf eten en drinken mee, helemaal goed.
  En ook Drouwenerzand is geweldig alleen al vanwege de entreeprijs en onbeperkt eten/drinken. Een paar ijsjes op 1 dag en 2x patat of vaker, leuk toch! En moet kunnen in de vakantie.
  Bij het abonnement van J.ulianatoren zitten ook nog kortingskaarten voor andere attracties, maar die zijn meestal voor ons te ver weg. Alleen Dolfinarium is een beetje in de buurt. Dus wie weet gaan we dat ook nog in de vakantie doen. De twee weken worden te kort op deze manier, hahahaha.
  Maar je hebt wel gelijk dat de entreeprijzen vreselijk hoog zijn, wij sparen daar dan ook voor. En we gaan niet op vakantie. We nemen niet altijd eten en drinken mee, daar hebben we ons vakantiepotje voor, maar zonde vind ik het soms wel. Vooral als het niet lekker is en dat gebeurt nog al vaak.
  En in Friesland heb je ook nog wel kleine en niet te dure attractieparken. Ze zijn er wel alleen niet zo bekend omdat er geen reclame voor gemaakt wordt. Je hebt aan het IJsselmeer S.ybrandy's en in NoordOost Friesland S.anjesfertier. De laatste is een speeltuin met dierentuin. En in Leeuwarden heb je A.quazoo maar die vind ik vrij prijzig m.b.t. de kwaliteit, geen aanrader vind ik.

  • Leuk om ook de wat kleinere en onbekendere parken te leren kennen. Ik kende die inderdaad niet die je daar noemt. Misschien is dat ook wel een van de redenen dat ze niet zo duur zijn: ze besparen op marketing en reclame kosten.

 15. Ze zijn wel duur en ik begrijp dat vernieuwing, onderhoud, personeel, etc....veel geld kosten voor hen. Wij hebben op het werk met het feestcomité een tweetal activiteiten per jaar. Zo ook een familiedag. Dit jaar zijn we naar Bobbejaanland geweest. Speciale prijzen, maar 30€ voor het gezin en dit met een warme middagmaal erbij.

  Zo doen wij het of anders zoek ik ook naar kortingen.

 16. Pretparken zijn schreeuwend duur, maar gelukkig trekken ze me ook niet. Teveel herrie en lawaai, teveel mensen op een kluitje. Maar de camping is ook aanzienlijk duurder geworden €248 in het hoogseizoen aan de kust, dat lukt echt niet meer!

 17. Dat 238 euro een hoog bedrag is ben ik met je eens. Maar het is voor grote gezinnen per persoon niet duurder dan voor kleinere gezinnen. Maar het totaalbedrag is verklaarbaar hoger. Datzelfde geldt waarschijnlijk als je uit eten gaat, je boodschappen doet of naar je energierekening kijkt.

  Juist als je een groot gezin hebt, is het leuk om eens te denken aan een gezinsabonnement. Bij veel pretparken betaal je dan één vast bedrag, dat dus naar verhouding voor grotere gezinnen goedkoper per persoon uitvalt. Tegenwoordig zitten er bij elk abonnement vrijkaarten voor andere parken. Dus naast het park waar je een abonnement op hebt kun je nog gratis bij 3 of 4 andere parken terecht.

  We namen het jaar hiervoor een abonnement op de dierentuin en konden met dat abonnement nog eens een hele reeks andere dierentuinen bezoeken.

  We hebben dit jaar een abonnement op Julianatoren genomen. We zijn eigenlijk tot nog toe niet van die pretparkliefhebbers, maar nu de kinderen groter worden is er wel vraag naar en kunnen ze zelf met z'n tweetjes overal in. Je kunt dan daarnaast gratis naar het dierenpark in Rhenen, Avifauna, Hellendoorn en het Archeon. En nog met 50% korting naar een hele rits andere parken, maar dat doen we niet. Als je alle parken een keer bezoekt, betaal je voor je hele gezin voor minimaal 5 parken 210 euro ( via internet abonnement afsluiten). Daarnaast kan je dus oneindig naar Julianatoren gaan. Ik vind dat eerlijk gezegd best meevallen. De duurdere parken mijden we gewoon.

  Ik snap dat als je grotere kinderen hebt, dat parken als Julianatoren geen optie meer zijn. Maar dan zijn bij andere parken ook van dit soort opties met gratis toegang op andere soortgelijke parken. Het loont dus om dit vooraf uit te zoeken. Soms kan je zelfs beter een abonnement nemen op een ander park dan je eerste keuze, vanwege de vrije toegang voor het park van je keuze.

 18. Pretparken bezoeken onze meiden met hun suikertante die hen daar op feteert vanwege verjaardagen. Overigens is Sprookjeswonderland alleen leuk voor de allerkleinsten en niet met prepubers. ;-) Oud Valkeveen in 't Gooi vind ik voor kleintjes ook een aanrader, net als Jan Klaasen in Braamt ;-)
  En uiteraard zou je ook eens aan andersoortige uitjes kunnen denken: bijvoorbeeld het Openluchtmuseum in Arnhem: het voorbeeld van een museum dat leuker is als je dacht ;-) (en qua prijs ook goed te doen in de middenmoot €16 en met museumkaart gratis!) ;-)

 19. Je mag trouwens in veel attracties niet je telefoon/camera bij de hand houden, dus ik zou met punt 2 heel erg oppassen! Verder vind ik pretparken ook erg duur, ook als je niet met een gezin gaat, maar met z'n tweetjes. Het is vaak namelijk niet alleen het kaartje (dat ik nog wel met korting weet te scoren), maar ook de parkeerkaart, idd eten en drinken, enzovoorts. Maar ik vind het wel leuk zo af en toe. Met kinderen misschien minder, maar met vrienden is het toch eens een andere manier van tijd samen doorbrengen.

 20. Wij gaan ieder jaar als we op vakantie zijn in Drenthe naar Drouwenerzand in Drouwen. (Gisteren net geweest...) Het kost in de zomermaanden 13,50 per persoon en het is voor het hele gezin een dagje uit!! Onze oudste is nu 15 maar vind het er ook nog steeds geweldig. Het is overzichtelijk en betaalbaar omdat je helemaal niks mee hoeft te nemen of daar te kopen... Eten en drinken is allemaal bij de prijs inbegrepen. Wij waren met ons zessen 81,00 kwijt. We waren er om 10 uur en gingen tegen 5 uur weer weg. Thuis hoef je dan ook niet meer te koken omdat iedereen genoeg heeft gegeten. Dit is het enige pretpark waar wij als gezin heen kunnen binnen ons budget... En voor een dierentuin vertrekken we altijd naar Duitsland. Ook veel goedkoper dan in Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder