Uit met kinderen

36 tips voor uitjes met kinderen

Uitgaan met de kinderen vind ik leuk, maar het liefst kleinschalig, en niet te druk. Van drukke pretparken en overbevolkte zwembaden zinkt mij de moed op de parkeerplaats al in de schoenen.

Liever bezoek ik een speeltuintje in een andere wijk, wandel met de kinderen naar de bibliotheek waarna we een ijsje gaan eten, of loop een kinderroute met ze.

Het voordeel van wonen in de Achterhoek is dat je zo in het buitenland bent. Zo heb ik een uitje naar het Duitse plaatsje Emmerich gepland, waar je heerlijk langs de rijnkade kunt wandelen. Bovendien is er een fabrieksverkoop van snoep, die me leuk lijkt om met de kinderen te bezoeken. En ze hebben zelfs een blote voetenpad! Het is mijn ideale uitje: niet te druk en goedkoop.

Maar er zijn in heel Nederland natuurlijk leuke, en goedkope dingen te doen met kinderen, en hieronder een lijst van de echte deskundigen: moeders!

 1. Paardenkamp in Soest. Dit is een rusthuis voor bejaarde paarden. Je mag alle paarden aaien, en je kunt een rondleiding aanvragen. De toegang is gratis, maar er staat wel een pot voor een vrijwillige bijdrage om de paarden te kunnen verzorgen.
 2. Dagje ‘t Twiske in recreatiegebied ‘t Twiske (Oostzaan). Er is een grote waterspeeltuin met allerlei bassins gevuld met ongeveer 30 cm water. In de bassins kun je heerlijk spelen, van de glijbaan glijden, water pompen etc. Bij de waterplaatsen zijn ook eilandjes met zand waar je heerlijk kunt kliederen met emmertjes, schepjes en natuurlijk… water. Er is een indianendorp en nog een gewone speeltuin. Voor de wat grotere kinderen een groter water met een strandje. Verder kun je er een snack halen of wat uitgebreider eten in het restaurant. Je kunt op het grasveld ook rustig je zelfmeegebrachte lekkers opeten.
 3. Een dagje fietsen op Texel, met een bezoek aan Ecomare. De auto blijft in Den Helder achter.
 4. Naar Vliegbasis Soesterberg.
 5. Je kinderen mogen op Marktplaats ieder een leuke stuk speelgoed uitzoeken. Je gaat dit als uitje met een zomertreinkaart ophalen. Zo kom je op verrassende plaatsen in Nederland!
 6. Wij gaan in de vakantie een dagje naar de boerderij. Een kennis van ons heeft een boerderij met voornamelijk koeien. Op dit moment heb ik allerlei boekjes uit de bieb gehaald over koeien, zuivelprodukten en de boerderij. Zowel mijn dochtertje van 2 jaar, als mijn zoon van 5 jaar vinden het interessant om dingen over de boerderij te leren. Hoogtepunt is het bezoek aan de boerderij. We gaan dan op een moment dat het ook interessant is voor de kinderen. Bijvoorbeeld als de koeien gevoederd, of gemolken worden. Wie weet mogen ze wel helpen. Een uitje waar de kinderen nog lang over zullen napraten.
 7. Ga gezellig zwemmen maar dan wel heel bijzonder met een zeemeerminnenstaart.
 8. Ik ben vandaag met mijn dochter van bijna twee, met de fiets naar Schiphol gegaan. Ze keek haar ogen uit naar alle vliegtuigen!!! Ze ging zelfs op haar tenen lopen om alles te zien. Het heeft niks gekost en zijn vond het schitterend. Het kost natuurlijk alleen niks als je in de buurt van Schiphol woont!!!
 9. Organiseer een dagje bij jezelf, voor een soort survival. Laat kinderen netten beklimmen, bierkratten klimmen, stelten lopen, kanoën etc. Voor elk kind is er wat leuks en belangrijk: de kinderen zijn lekker buiten!
 10. Een dag naar de Bergen in Wanroij. Er is daar een grote speeltuin, skelters, pony’s voor een lage entreeprijs. Je hebt op zo’n dag geen kind aan je kind.
 11. Naar de duinen, of een zandvlakte. Neem bal mee en picknickmand. In de duinen kun je bramen plukken, en dan thuis met de kinderen jam maken
 12. Samen naar het strand, schelpen zoeken en meenemen. Thuis de bruin/rode bloempotten beplakken met de schelpen. Leuk om te doen, en meteen een leuk kadootje voor mama en oma.
 13. Neem een koeltas met drankjes en versnaperingen mee. Dat scheelt je bakken met geld, en alles blijft heerlijk koel in een koeltas.
 14. Wilde je naar het strand, maar komt het met bakken uit de hemel? Geen nood! Schuif de salontafel opzij, leg de vloer vol strandlakens, zet er een parasol bij, pak ijsjes, zet een goede film op, en je hebt een enige strandochtend. Mijn kinderen zeggen nog steeds samenzweerderig: ‘Weet je nog, mam, toen we naar het strand gingen?’ Proest,hihi…..
 15. Huur een film van Laurel en Hardy. Zelf ook leuk om weer een keer te kijken en de kinderen worden er zeker stil van
 16. Speeltuin/ Café ‘t Gommelen in Biezenmortel. (NB) Entree: Gratis. Voorzien van terras (zelfbediening) en cafetaria. Redelijke prijzen. Speeltoestellen vanaf één jaar. Dinsdags gesloten.
 17. Ga eens een dagje naar Schoorl in Noord Holland. Daar staat midden in het dorp een hoge klimduin, met vele bossen er om heen. In die bossen zijn vele grote en kleine dennenappels te vinden. Neem dus een tas mee en kijk wie de grootste heeft (maak er een soort wedstrijd van voor de kids. Ook is het erg leuk om daarna de dennenappels in een vuurkorf te verbranden, en er marsmellows boven te roosteren. Bij ons altijd een groot succes zo’n dagje
 18. Ga eens naar een park met speeltuin. Pak zelf wat drank en versnaperingen mee in een koeltas.Je kan alleen maar pech hebben voor je geldbeugel als de ijskar langs komt. Voor jezelf neem je een boek mee. De kinderen amuseren zich, en het is gratis.
 19. Elk jaar weer een superdag voor onze zes kinderen: op de fiets naar het water, met een gevulde picknickmand met voldoende eten drinken en wat lekkers. Bijvoorbeeld zelfgebakken koekjes, en zelfgebakken broodjes, die je samen met de kinderen met veel plezier hebt gemaakt. Daar aangekomen wordt uit de fietskar de opblaasboot voor de grotere kinderen die kunnen zwemmen opgepompt. De tent (3-persoons) opgezet zodat de kleintjes daarin kunnen slapen en spelen en er eventueel in verkleed kan worden. Speelkleden voor op het gras, zwemkleding om te spetteren een bal, vlieger enz. Voor papa en mama vishengels zodat als de kleintjes gaan slapen ook papa en mama zich heerlijk kunnen ontspannen. Meestal gaan er ook wel twee kinderhengels mee. Voor ons een ideaal dagje uit, dicht bij huis en er toch helemaal uit. Het fijnste is dat iedereen kan doen wat hij of zij wil! Het is blijkbaar wel bijzonder dat we dit doen want de andere mensen die bij het meer recreëren kijken toch altijd weer verrast op, en vinden het een heel leuk idee. Wel zonnebrandcrème meenemen, de zon is feller bij zo’n meer als je denkt!
 20. Nachtspeurtocht door de buurt aan de hand van cryptische omschrijvingen, logisch redeneren en foto’s. Nodig een paar vriendjes en/of vriendinnetjes uit, en organiseer een speurtocht met opdrachten.
 21. Met de kids naar het dichtstbijzijnde openbare speelplein met speeltoestellen, wat drankjes en broodjes, chips mee nemen. Goedkoop, niet te ver, maar ook voor geen geld!
 22. Landgoed de Boeverijen in het mastbos Breda. Dat is een bos van Staatsbosbeheer, en er staan speeltoestellen. De kinderen mogen en kunnen er lekker ravotten. Ze mogen dwars door het bos heen. Ze mogen er hutten bouwen en hoeven niet op de paden te blijven. Ideaal dus voor echte buitenmensjes. En een mooie bijkomstigheid is dat de toegang gratis is.
 23. Ga picknicken rondom een kasteeltje, in de tuinen, dit kost meestal niets en de kinderen vinden dit geweldig en spannend.
 24. Naar het park Hoge Veluwe, daar staan “witte fietsen”. Je kunt er geweldig fietsen, en dan nemen wij altijd een grote picknickmand mee om daar gezellig met z’n allen te picknicken. Een zeer geslaagde dag !!
 25. Als het goed weer is,  kun je eerst een eindje gaan fietsen, stoppen bij een speeltuintje of naar het bos of naar het water, bootjes kijken. Daarna een ijsje eten, of een frietje, en de kinderen hebben de dag van hun leven. Als het slecht weer is, dan kun je ook naar het water rijden en bootjes kijken en een picknick in de auto houden, dat vinden ze geweldig.
 26. In Deventer hebben ze het Vogeleiland, dat is een eilandje tegen het station van Deventer aan (50m ervan af), dat voor iedereen vrij toegankelijk is en waar een aantal verschillende vogels zitten. Een aantal lopen los, en een aantal zitten in grote volières. Voor kleine kinderen is het erg leuk, net weer iets anders dan de kinderboerderij.
 27. Pietersheim in Lanaken (België). Er is een grote speeltuin met dieren, en de entree is gratis. Ouders kunnen op een terasje zitten, maar je mag ook je eigen eten en drinken menemen.
 28. Ga eens een dagje naar Drouwenerzandin Drouwen (Drente). Daar kan je je de hele dag vermaken in een pretpark met speeltuin en zoveel patat, frikandellen, kroketten, ijs, koffie, thee, ranja drinken voor maar 7,50 euro per persoon.Je kan er ook vakantiebungalows huren voor lage prijzen.
 29. Met de kids naar het dichtsbijzijnde openbare speelplein met speeltoestellen, wat drankjes en broodjes, chips mee nemen. Goedkoop, niet te ver, maar ook voor geen geld”’!!!!
 30. Kitskenberg in Roermond. Entree kost 0,80p.p. Wel eigen drinken mee nemen, dat is er duurder.
 31. Zeepbaan pret voor groot en klein. Smeer een lange reep plastic met zeep in, waterslang er op, en en de kinderen hebben een hele middag pret .
 32. Het spannende bos-zoeken: In het bos zijn zoveel spannende dingen te ontdekken. Maak een soort leerzame speurtocht door het bos, verzamel daarbij van alles uit de natuur en maak er daarna tijdens een gezellige picknic in het bos een prachtig kunstwerk van. Wat zullen ze trots zijn! Puur genieten voor ouder en kind.
 33. Ga lekker naar het strand bij Ouddorp. In Ouddorp is ook speeltuin. Entree: 1,50.
 34. In de achtertuin een bungalowtent neerzeten, kampvuurtje maken, kinderen verkleed als cowboys en indianen. en lekker spelen alsof je midden in t wilde westen vertoeft incl. mashmallows roosteren en enge verhalen bij ‘t kampvuur.
 35. Speeltuin ‘t Gommelen In Biezenmortel. (NB) Entree: Gratis. Voorzien van terras (zelfbediening) en cafetaria. Redelijke prijzen. Speeltoestellen vanaf 1 jaar. Dinsdags gesloten.
 36. Dagje naar Ikea. Ma winkelen, en de kids in het ballenbad, of als ze groter zijn, is er altijd wel een knutselaktiviteit te doen.
 37. Speeltuin  Schöneveld in Doetinchem. Entree: 2,25 en je mag je eigen eten en drinken meenemen.

Heb jij nog tips voor goedkope, leuke uitjes met kinderen?
Wat vind je dat een dagje uit met kinderen mag kosten?

Similar Posts

6 Comments

 1. Super bedankt hoor, je brengt me op leuke ideeén.
  Tis idd altijd zoeken waar je heen zult gaan met de kids.

  Lieve groetjes Stina

 2. Geweldig, deze lijst met tips, vooral twee sprongen er voor mij uit: De kinderen mogen een kado uitzoeken op Marktplaats en dan zelf ophalen, en die nachtspeurtocht. Echt heel leuk!
  Mijn zoon is nu 19 en die hoef ik niet meer te vermaken, ja, we gaan volgende week bowlen met elkaar als gezin, dat wil hij nog wel (-:
  Mijn dochter is nu 14+ en met haar doe ik nog heel veel. Winkelen ( uuuuuren!!!), bioscoop zo nu en dan, fietsen en dan ergens een ijsje eten of kopje thee drinken, badmintonspelletje, frisbeeën, op de bank t.v. kijken met popcorn tussen ons in. spelletje op de computer.
  Maar eigenlijk krijg ik het ieder jaar rustiger tijdens de vakanties en dat is heerlijk. Zelf zit ik graag in de tuin met een goed boek en een pot thee.
  Maar die tips, van iets leuks uitzoeken op Marktplaats kan nog steeds en bij ons is het wel geen speurtocht, maar op een warme zomeravond maken we samen met onze poes, graag een wandeling!
  Groetjes!

 3. Hallo

  Ook wij komen uit de achterhoek.
  Ken je koffieboederij Nibbelink in Sinderen (te vinden via Google)
  Alleen consumptie verplicht echt superleuk in een groot weiland met allemaal picknickbanken en allemaal speelgelegenheden met ook water en zand dus sfeervol genieten.

 4. Ik wil graag met mijn 2 zoons naar pretparken in de vakantie. Ik heb geen auto, waardoor het erg kostbaar wordt om parken die wat verder weg liggen te bezoeken. Wie heeft er een oplossing voor mij? Alvast bedankt

 5. Voor families met kleine kinderen in het oosten van Nederland is een bezoek aan Tierpark Nordhorn https://www.tierpark-nordhorn.de/ een aanrader! Een dierentuin met alles erop en eraan, maar kleinschalig. De dieren kunnen van dichtbij bekeken worden, vooral de boerderijdieren (biggetjes!) en de entreeprijs ligt vele malen lager als die van de grote dierentuinen.
  Het park is een paar weken geleden getroffen door onweer, storm en regen, maar is inmiddels weer geopend.
  Van mijn nicht kreeg ik de volgende tip: kinderen kiezen een doos/zak vol speelgoed/boeken uit waar ze niet meer mee spelen. Dat naar de Kringloop brengen en daar ‘nieuw’ speelgoed/boeken uitzoeken.
  Fijne vakantie allemaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.