1036 originele low budget tips voor uitjes met kinderen

uitjes met kinderen

Nu mijn jongste zoon 18 is, zijn mijn uitjes met kinderen veranderd. Nu ga ik bijvoorbeeld graag met hem koffie drinken bij Bakker Bart, of met mijn jongste dochter naar de Hema voor koffie. Ik hoef niet langer te zoeken op kindvriendelijke locaties ; )

Maar in 2010 waren mijn kinderen nog jong. Destijds schreef ik onderstaande blogpost over uitjes met kinderen. Omdat de herfstvakantie eraan komt, leek het mij een goed moment om deze blogpost helemaal op te frissen!

Uitjes met kinderen

Uitgaan met de kinderen vind ik leuk, maar het liefst kleinschalig, en niet te druk. Van drukke pretparken en overbevolkte zwembaden zinkt mij de moed op de parkeerplaats al in de schoenen.

Liever bezoek ik een speeltuintje in een andere wijk, wandel met de kinderen naar de bibliotheek waarna we een ijsje gaan eten, of loop een kinderroute met ze. N.B. Wist je dat je ook prima zelf ijs kunt maken?

Het voordeel van wonen in de Achterhoek is dat je zo in het buitenland bent. Zo heb ik een uitje naar het Duitse plaatsje Emmerich gepland, waar je heerlijk langs de Rijnkade kunt wandelen. Bovendien is er een fabrieksverkoop van snoep, die me leuk lijkt om met de kinderen te bezoeken. En ze hebben zelfs een blote voetenpad! Het is mijn ideale uitje: niet te druk en goedkoop.

Maar er zijn in heel Nederland natuurlijk leuke, en goedkope dingen te doen met kinderen, en hieronder een lijst van de echte deskundigen: moeders!

Uitjes met kinderen voor en door moeders

 1. Paardenkamp in Soest. Dit is een rusthuis voor bejaarde paarden. Je mag alle paarden aaien, en je kunt een rondleiding aanvragen. De toegang is gratis, maar er staat wel een pot voor een vrijwillige bijdrage om de paarden te kunnen verzorgen.
 2. Dagje 't Twiske in recreatiegebied 't Twiske (Oostzaan). Er is een grote waterspeeltuin met allerlei bassins gevuld met ongeveer 30 cm water. In de bassins kun je heerlijk spelen, van de glijbaan glijden, waterpompen etc. Bij de waterplaatsen zijn ook eilandjes met zand waar je heerlijk kunt kliederen met emmertjes, schepjes en natuurlijk... water. Er is een indianendorp en nog een gewone speeltuin. Voor de wat grotere kinderen een groter water met een strandje. Verder kun je er een snack halen of wat uitgebreider eten in het restaurant. Je kunt op het grasveld ook rustig je zelf meegebrachte lekkers opeten.
 3. Een dagje fietsen op Texel, met een bezoek aan Ecomare. De auto blijft in Den Helder achter.
 4. Naar Vliegbasis Soesterberg.
 5. Je kinderen mogen op Marktplaats ieder een leuke stuk speelgoed uitzoeken. Je gaat dit als uitje met een zomertreinkaart ophalen. Zo kom je op verrassende plaatsen in Nederland!
 6. Wij gaan in de vakantie een dagje naar de boerderij. Een kennis van ons heeft een boerderij met voornamelijk koeien. Op dit moment heb ik allerlei boekjes uit de bieb gehaald over koeien, zuivelprodukten en de boerderij. Zowel mijn dochtertje van 2 jaar, als mijn zoon van 5 jaar vinden het interessant om dingen over de boerderij te leren. Hoogtepunt is het bezoek aan de boerderij. We gaan dan op een moment dat het ook interessant is voor de kinderen. Bijvoorbeeld als de koeien gevoederd, of gemolken worden. Wie weet mogen ze wel helpen. Een uitje waar de kinderen nog lang over zullen napraten.
 7. Ga gezellig zwemmen maar dan wel heel bijzonder met een zeemeerminnenstaart.
 8. Ik ben vandaag met mijn dochter van bijna twee, met de fiets naar Schiphol gegaan. Ze keek haar ogen uit naar alle vliegtuigen!!! Ze ging zelfs op haar tenen lopen om alles te zien. Het heeft niks gekost en zijn vond het schitterend. Het kost natuurlijk alleen niks als je in de buurt van Schiphol woont!!!
 9. Organiseer een dagje bij jezelf, voor een soort survival. Laat kinderen netten beklimmen, bierkratten klimmen, stelten lopen, kanoën etc. Voor elk kind is er wat leuks en belangrijk: de kinderen zijn lekker buiten!
 10. Een dag naar de Bergen in Wanroij. Er is daar een grote speeltuin, skelters, pony's voor een lage entreeprijs. Je hebt op zo'n dag geen kind aan je kind.
 11. Naar de duinen, of een zandvlakte. Neem bal mee en picknickmand voor picknicken. In de duinen kun je bramen plukken, en dan thuis met de kinderen jam maken
 12. Samen naar het strand, schelpen zoeken en meenemen. Thuis de bruin/rode bloempotten beplakken met de schelpen. Leuk om te doen, en meteen een leuk kadootje voor mama en oma.
 13. Neem een koeltas met drankjes en versnaperingen mee. Dat scheelt je bakken met geld, en alles blijft heerlijk koel in een koeltas.
 14. Wilde je naar het strand, maar komt het met bakken uit de hemel? Geen nood! Schuif de salontafel opzij, leg de vloer vol strandlakens, zet er een parasol bij, pak ijsjes, zet een goede film op, en je hebt een enige strandochtend. Mijn kinderen zeggen nog steeds samenzweerderig: 'Weet je nog, mam, toen we naar het strand gingen?' Proest,hihi.....
 15. Huur een film van Laurel en Hardy. Zelf ook leuk om weer een keer te kijken en de kinderen worden er zeker stil van
 16. Speeltuin/ Café 't Gommelen in Biezenmortel. (NB) Entree: Gratis. Voorzien van terras (zelfbediening) en cafetaria. Redelijke prijzen. Speeltoestellen vanaf één jaar. Dinsdags gesloten.
 17. Ga eens een dagje naar Schoorl in Noord Holland. Daar staat midden in het dorp een hoge klimduin, met vele bossen er om heen. In die bossen zijn vele grote en kleine dennenappels te vinden. Neem dus een tas mee en kijk wie de grootste heeft (maak er een soort wedstrijd van voor de kids. Ook is het erg leuk om daarna de dennenappels in een vuurkorf te verbranden, en er marshmellows boven te roosteren. Bij ons altijd een groot succes zo'n dagje
 18. Leuke dingen om te doen met kleine kinderen is bijvoorbeeld ook midgetgolf! Of bezoek eens verschillende kleine speeltuintjes in andere wijken!
 19. Ga eens naar een park met speeltuin. Pak zelf wat drank en versnaperingen mee in een koeltas.Je kan alleen maar pech hebben voor je geldbeugel als de ijskar langs komt. Voor jezelf neem je een boek mee. De kinderen amuseren zich, en het is gratis.
 20. Elk jaar weer een superdag voor onze zes kinderen: op de fiets naar het water, met een gevulde picknickmand met voldoende eten drinken en wat lekkers. Bijvoorbeeld zelfgebakken koekjes, en zelfgebakken broodjes, die je samen met de kinderen met veel plezier hebt gemaakt. Daar aangekomen wordt uit de fietskar de opblaasboot voor de grotere kinderen die kunnen zwemmen opgepompt. De tent (3-persoons) opgezet zodat de kleintjes daarin kunnen slapen en spelen en er eventueel in verkleed kan worden. Speelkleden voor op het gras, zwemkleding om te spetteren een bal, vlieger enz. Voor papa en mama vishengels zodat als de kleintjes gaan slapen ook papa en mama zich heerlijk kunnen ontspannen. Meestal gaan er ook wel twee kinderhengels mee. Voor ons een ideaal dagje uit, dicht bij huis en er toch helemaal uit. Het fijnste is dat iedereen kan doen wat hij of zij wil! Het is blijkbaar wel bijzonder dat we dit doen want de andere mensen die bij het meer recreëren kijken toch altijd weer verrast op, en vinden het een heel leuk idee. Wel zonnebrandcrème meenemen, de zon is feller bij zo'n meer als je denkt!
 21. Nachtspeurtocht door de buurt aan de hand van cryptische omschrijvingen, logisch redeneren en foto's. Nodig een paar vriendjes en/of vriendinnetjes uit, en organiseer een speurtocht met opdrachten.
 22. Met de kids naar het dichtstbijzijnde openbare speelplein met speeltoestellen, wat drankjes en broodjes, chips mee nemen. Goedkoop, niet te ver, maar ook voor geen geld!
 23. Landgoed de Boeverijen in het mastbos Breda. Dat is een bos van Staatsbosbeheer, en er staan speeltoestellen. De kinderen mogen en kunnen er lekker ravotten. Ze mogen dwars door het bos heen. Ze mogen er hutten bouwen en hoeven niet op de paden te blijven. Ideaal dus voor echte buitenmensjes. En een mooie bijkomstigheid is dat de toegang gratis is.
 24. Ga picknicken rondom een kasteeltje, in de tuinen, dit kost meestal niets en de kinderen vinden dit geweldig en spannend.
 25. Naar het park Hoge Veluwe, daar staan "witte fietsen". Je kunt er geweldig fietsen, en dan nemen wij altijd een grote picknickmand mee om daar gezellig met z'n allen te picknicken. Een zeer geslaagde dag !!
 26. Als het goed weer is,  kun je eerst een eindje gaan fietsen, stoppen bij een speeltuintje of naar het bos of naar het water, bootjes kijken. Daarna een ijsje eten, of een frietje, en de kinderen hebben de dag van hun leven. Als het slecht weer is, dan kun je ook naar het water rijden en bootjes kijken en een picknick in de auto houden, dat vinden ze geweldig.
 27. In Deventer hebben ze het Vogeleiland, dat is een eilandje tegen het station van Deventer aan (50m ervan af), dat voor iedereen vrij toegankelijk is en waar een aantal verschillende vogels zitten. Een aantal lopen los, en een aantal zitten in grote volières. Voor kleine kinderen is het erg leuk, net weer iets anders dan de kinderboerderij.
 28. Pietersheim in Lanaken (België). Er is een grote speeltuin met dieren, en de entree is gratis. Ouders kunnen op een terrasje zitten, maar je mag ook je eigen eten en drinken meenemen. Zie ook Grootste dierentuin Nederland.
 29. Voor een goedkoop dagje uit met kind: Ga eens een dagje naar Drouwenerzand in Drouwen (Drenthe). Daar kan je je de hele dag vermaken in een pretpark met speeltuin en zoveel patat, loaded fries, frikandellen, kroketten, ijs, koffie, thee, ranja drinken voor 14,50 met een online dagticket. Je kan er ook vakantiebungalows huren voor lage prijzen.
 30. Met de kids naar het dichtstbijzijnde openbare speelplein met speeltoestellen, wat drankjes en broodjes, chips mee nemen. Goedkoop, niet te ver, maar ook voor geen geld'''!!!!
 31. Kitskensberg in Roermond. Entree kost 0,80p.p. Wel eigen drinken mee nemen, dat is er duurder.
 32. Zeepbaan pret voor groot en klein. Smeer een lange reep plastic met zeep in, waterslang er op, en en de kinderen hebben een hele middag pret .
 33. Het spannende bos-zoeken: In het bos zijn zoveel spannende dingen te ontdekken. Maak een soort leerzame speurtocht door het bos, verzamel daarbij van alles uit de natuur en maak er daarna tijdens een gezellige picknick in het bos een prachtig kunstwerk van. Wat zullen ze trots zijn! Puur genieten voor ouder en kind.
 34. Ga lekker naar het strand bij Ouddorp. In Ouddorp is ook speeltuin. Entree: 1,50.
 35. In de achtertuin een bungalowtent neerzetten, kampvuurtje maken, kinderen verkleed als cowboys en indianen. en lekker spelen alsof je midden in t wilde westen vertoeft incl. marshmallows roosteren en enge verhalen bij 't kampvuur.
 36. Speeltuin 't Gommelen In Biezenmortel. (NB) Entree: Gratis. Voorzien van terras (zelfbediening) en cafetaria. Redelijke prijzen. Speeltoestellen vanaf 1 jaar. Dinsdags gesloten.
 37. Dagje naar Ikea. Ma winkelen, en de kids in het ballenbad, of als ze groter zijn, is er altijd wel een knutselactiviteit te doen.
 38. Speeltuin  Schöneveld in Doetinchem. Entree: 2,25 en je mag je eigen eten en drinken meenemen.

uitjes met kinderen

Goedkoop dagje uit met kind 1000 tips

Wil je nog meer ideeën voor uitjes met kinderen? Dan is het boek 1000 dingen doen in Nederland met kinderen een echte aanrader!

Je hoeft niet eerst een takkeneind te rijden, en ze zijn doorgaans redelijk budgetvriendelijk.

Uitjes met kinderen in Nederland: 1000 ideeën

Toen ik het boek 1000 dingen doen in Nederland met kinderen opsloeg, werd ik steeds enthousiaster! Want er staan echt enorm veel leuke uitjes met kinderen in Nederland in.

En ook voor de wat meer introverte ouders/kinderen.

Het is niet allemaal lawaaiig en druk!

Ja, er staan ook tips in voor pretparken zoals Koning Julianatoren, maar ik zag ook enorm veel leuke uitjes met kinderen in Nederland die rustig zijn.

Goedkoop uitje met kind over de grens

Hieronder zie je mijn jongste zoon Piet in Emmerich.

PietEmmerich (DL) augustus 2010

Goedkope uitstapjes met kind in Varsseveld

uit met kinderen
Oktober 2010

Een goedkoop uitje met kind, dat ook nog eens laagdrempelig was, was altijd Duthler in Varsseveld. De koffie was er gratis, en je kon zelfs een grote plak krentenbrood verorberen zonder te hoeven betalen!

Maar nu is Duthler helemaal verbouwd, en wordt het restaurant gedeelte geëxploiteerd door een 'echt' restaurant. De koffie kost nu 1,95 en voor een glas chocolademelk betaal je zelfs een schrikbarende 2,50. Wel word je nu aan tafel bediend. Ook heet het niet langer Duthler, maar Berden.

Ik mis toch de oude, goedkope versie!

Piets houding weerspiegelde mijn sentiment.

Goedkoop kindervermaak

Hieronder zie je mijn zoon Ot, die zich vermaakt met een uitgebloeide paardebloem! Wie zegt dat uitjes met kinderen duur zijn ; )

uit met kinderen

Uit met kinderen op de fiets

Augustus 2014

fietsen met het gezin

Tijdens onze thuisvakantie, zoals het tegenwoordig heet als je gewoon thuisblijft, doen we zo'n twee keer per week een uitje. Deze week fietsten we 3 km verderop naar een vogelhut! Dat is een richting waar we normaal nooit hoeven te zijn, en ik was aangenaam verrast door hoe mooi het wel niet is in mijn eigen woongebied!

vogelhut
In de vogelhut. Met handige kijkgaten!

Vervolgens fietsten we naar het naburige dorpje Halle voor een ijsje. Maar alle horeca zat dicht. Toen hebben bij de plaatselijke Attent (variant van de Spar) ijsjes gekocht en die op een bankje opgegeten!

Ik ben dol op onze staycation. We zien mooie dingen, en 's nachts slaap ik heerlijk in mijn eigen bed, in mijn eigen huis.

1000 Uitjes met kinderen in Nederland: handig per provincie

Het boek is handig ingedeeld met provincie. Je kunt dus eerst de provincie opzoeken waar je naartoe wilt met je kinderen, en vervolgens kijken wat daar allemaal te doen is. Bij elk uitje staan bovendien een adres en website vermeld. Je kunt dus ook heel makkelijk even wat nader onderzoek doen naar zo'n uitje.

Lekker overzichtelijk

Het boek is aangenaam overzichtelijk, en je bladert het prettig door. Niet alleen is het handig voor ideeën voor uitjes met kinderen in Nederland, het is ook een leuk kijkboek ontdekte ik. Voor ik het wist had ik het helemaal doorgebladerd.

Dat komt door de verbluffend leuke tips en de foto's die erbij staan. Die geven meteen een goede indruk van zo'n uitje.

Voor wie is dit een geschikt boek?

 • Dit boek is geschikt voor ideeën voor kinderfeestjes! Veel van de uitjes zijn heel geschikt om te doen met een groepje kinderen tijdens een verjaardagsfeestje.
 • Het is ook geschikt voor ouders die op zoek zijn naar leuke uitjes met kinderen in Nederland
 • En natuurlijk voor opa's en oma's, ooms en tantes die iets met hun mini familieleden willen ondernemen.

Praktische informatie over 1000 dingen doen in Nederland met kinderen

1000 dingen doen in Nederland met kinderen van Jeroen van der Spek is voor 15,99 te koop bij bol.com. Ik vind het ook een leuk kraamcadeautje.

Overigens haalde ik dit boek uit de bibliotheek!

Heb jij nog originele tips voor leuke uitjes in Nederland? Vertel het in de comments!

Leestips

Heb jij nog tips voor goedkope, leuke uitjes met kinderen?
Wat vind je dat een dagje uit met kinderen mag kosten?

Similar Posts

28 Comments

 1. Super bedankt hoor, je brengt me op leuke ideeén.
  Tis idd altijd zoeken waar je heen zult gaan met de kids.

  Lieve groetjes Stina

 2. Geweldig, deze lijst met tips, vooral twee sprongen er voor mij uit: De kinderen mogen een kado uitzoeken op Marktplaats en dan zelf ophalen, en die nachtspeurtocht. Echt heel leuk!
  Mijn zoon is nu 19 en die hoef ik niet meer te vermaken, ja, we gaan volgende week bowlen met elkaar als gezin, dat wil hij nog wel (-:
  Mijn dochter is nu 14+ en met haar doe ik nog heel veel. Winkelen ( uuuuuren!!!), bioscoop zo nu en dan, fietsen en dan ergens een ijsje eten of kopje thee drinken, badmintonspelletje, frisbeeën, op de bank t.v. kijken met popcorn tussen ons in. spelletje op de computer.
  Maar eigenlijk krijg ik het ieder jaar rustiger tijdens de vakanties en dat is heerlijk. Zelf zit ik graag in de tuin met een goed boek en een pot thee.
  Maar die tips, van iets leuks uitzoeken op Marktplaats kan nog steeds en bij ons is het wel geen speurtocht, maar op een warme zomeravond maken we samen met onze poes, graag een wandeling!
  Groetjes!

 3. Hallo

  Ook wij komen uit de achterhoek.
  Ken je koffieboederij Nibbelink in Sinderen (te vinden via Google)
  Alleen consumptie verplicht echt superleuk in een groot weiland met allemaal picknickbanken en allemaal speelgelegenheden met ook water en zand dus sfeervol genieten.

 4. Ik wil graag met mijn 2 zoons naar pretparken in de vakantie. Ik heb geen auto, waardoor het erg kostbaar wordt om parken die wat verder weg liggen te bezoeken. Wie heeft er een oplossing voor mij? Alvast bedankt

 5. Voor families met kleine kinderen in het oosten van Nederland is een bezoek aan Tierpark Nordhorn https://www.tierpark-nordhorn.de/ een aanrader! Een dierentuin met alles erop en eraan, maar kleinschalig. De dieren kunnen van dichtbij bekeken worden, vooral de boerderijdieren (biggetjes!) en de entreeprijs ligt vele malen lager als die van de grote dierentuinen.
  Het park is een paar weken geleden getroffen door onweer, storm en regen, maar is inmiddels weer geopend.
  Van mijn nicht kreeg ik de volgende tip: kinderen kiezen een doos/zak vol speelgoed/boeken uit waar ze niet meer mee spelen. Dat naar de Kringloop brengen en daar 'nieuw' speelgoed/boeken uitzoeken.
  Fijne vakantie allemaal!

 6. tot een bepaalde leeftijd regelen de ouders het en dan gaat het proces komen dat ze zelf dingen leuk gaan vinden.
  En nog later mogen de ouders soms met ze mee. Hans

 7. Wat een leuk idee zeg, om ze op Marktplaats iets uit te laten zoeken en er dan een dagje weg van te maken om het op te halen. En daarna dan een dag speelplezier met hun nieuwe speelgoed, dus daar heb je dagen plezier van, van dat ene uitje:).

 8. Ik zoek het meeste gewoon op internet, of via tips van anderen. Ik heb niets aan 1000 uitjes als de meeste uitjes in andere provincies of streken liggen.

 9. Heikamp Ruurlo is leuk een kabouterbos, klimbos en pannenkoekenrestaurant, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

 10. Jemig wat veel ideeën!
  Ik zocht ook het liefst prikkelarme, low budget uitjes. Toen mijn meiden klein waren vonden ze dat allemaal leuk. Naarmate ze groter werden gingen ze drukke speelparken ook wel erg tof vinden. Het liefst toch wel met leeftijdsgenootjes.
  Ik kan een uitje herinneren wat echt een budgettoevalstreffer was. We logeerden off season in Rheezerveen. Daar in de buurt was een camping die traditiegetrouw het campingseizoen opende (of sloot) door het gratis openstellen van hun indoor speeltuin. Zo, dat was dikke pret voor een paar 3 jarigen!

 11. Punt 5 is dus echt mijn favoriete punt! Wat een origineel idee, nergens zoveel speelgoed als op marktplaats natuurlijk. En zo krijgen ze het proces ook een beetje mee.

 12. Zo, dat is echt een lijst waar je iets aan hebt. Volgens mij kan niemand zeggen dat alles van deze lijst al afgewerkt is ;) Het boekje klinkt goed!

 13. Wat een fijne lijst! Wij wonen in de buurt van Schiphol en gaan daar zeker binnenkort eens heen, mooi met de trein :-)

 14. Leuk hoe hele gewone simpele dingen kinderen het meest bijblijven. Zoals zo'n stranddag binnen. Wij gingen vaak picknicken bij een vijver in de buurt. Of ik maakte hindernisbanen in de tuin. Mijn dochter kijkt daar met plezier op terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.