Reacties

5 x Zelf een speurtocht maken voor een kinderfeestje — 59 reacties

 1. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger de speurtochten op kinderfeestjes ook heel erg leuk vond! Nina heeft nog geen feestjes, maar ik ga ook zeker speurtochten organiseren :D

 2. Die tip 1 had ik eerder willen weten :-) Ik vond het als kind heerlijk om speurtochten te doen en genoot enorm van alle indrukken. Voor een van mijn zoons heb ik eens een speurtocht gemaakt en tja, jongens he. Ze gingen hem rennen en toen de speurtocht klaar was dacht ik dat de jongens wel wat uitgeraast waren. Niet dus. Gelukkig was mijn man er ook bij en we gingen drukke spelletjes doen als ballon trappen. Rustig werden ze niet :-) Na afloop waren wij gevloerd en de kinderen ook. Hoorde ik later van moeders dat hun zoon in slaap was gevallen op de bank na afloop van het feestje.
  Eerlijk gezegd was ik niet zo goed in organiseren van kinderfeestjes. Wij kozen ervoor om dingen buiten de deur te doen zoals zwembad, bioscoop, en zelfs een keer lasergame. Wel duurder, maar met mijn energieniveau veel beter te doen.

 3. Ik zette tegen het einde van het kinderfeestje, of na de speurtocht,koekhappen,ezeltje prikken....een film op, drinken erbij, popcorn, net een bioscoop. Gewoon een heel bekende Disneyflm. Zo kon de meute wat bijkomen en toch bezig gehouden worden(en ik kon wat bijkomen)

 4. Leuk!! Bedankt voor de inspiratie en tips. Wij doen wel een schattenzoektocht, met een "echte" schatkaart en een kleine verrassing in een schatkistje.

  lunatiek.blogspot.be/2015/08/schattenzoektocht.html

 5. Met zoonlief van 5 jaar en drukke vriendjes een speurtocht gehouden waarbij we op de route van die schatkistdoosjes ( van de snoepjes) hadden verstopt en aan het eind de echte grote schatkist met verrassing erin. In elk doosje ( snoepjes eruit gehaald!) een kleine geheimzinnige aanwijzing op een briefje waar de volgende schatkist lag. Ze vonden het hartstikke leuk en spannend. En ze konden hun energie kwijt want inderdaad rennen dat ze deden. Met dochter dit jaar de blauwe schatkistjes (van de ijsjes) met kleine verrassing erin verstopt. Een kaart gemaakt waarop de locaties van de schatkistjes aangegeven stonden. Ze namen een verrekijker mee om te speuren naar de schatten, hahahaha lachen!

  • Wat leuk zeg, dat enthousiasme. Ik vond het ook altijd geweldig om te zien dat de kinderen het naar hun zin hadden en helemaal opgingen in zo'n speurtocht.

 6. Ik had een keer een stel vervelende jongetjes op mijn zoons feestje. Het was rot weer al een hele week, dus alle testosteron vloog de kamer rond. Heb toen maar zelf even gauw een denkbeeldige speurtocht bedacht... Gewoon gezegd, oh hier staat twintig stappen springend naar rechts... Hier moeten we alleen over de witte strepen lopen, enz.... Om uiteindelijk in de snackbar te eindigen voor een ijsje voor iedereen (in november, maar oke :p )

 7. Dat zijn de leukste kinderfeestjes uit mijn eigen kindertijd. Lekker zoeken, puzzelen, spullen verzamelen, als 2 groepen werken en de ene zet de tocht uit en dan moet de andere groep de eerste groep vinden, etc, etc. Dit soort partijtjes zijn me uiteindelijk meer bij gebleven dan de betaalde partijtjes met luxe uitjes die andere soms organiseerde. Voor kinderen geldt vooral de lol en tegenwoordig lijkt het af en toe een wedstrijd tussen ouders hoeveel ze wel niet willen uitgeven aan een partijtje. Daar gaat het toch niet om? Goed om lekkere "ouderwetse" kindervreugde te herintroduceren.

 8. tip5: verstop ergens een"schat" bv de pakjes drinken, markeer dat met een x op de kaart, en als ze de eerste doos met pakjes drinken hebben gevonden staat daar de aanwijzing op voor schat 2 de verstopte doos chipjes :-) . Doe dat bij voorkeur bij een kale plek, neem zelf een bal mee en na het eten en drinken kun je dan even balspelletjes spelen voor de speurtocht weer verder gaat.

 9. Wat een goeie tips! En speurtochten zijn toch superleuk! Het is inderdaad flauw als iemand een aanwijzing weghaalt. Rondom kinderachtig zelfs. Ik wil eigenlijk zelf ook wel weer eens een speurtocht doen. Leuk! Dat brengt me ineens op een idee. Zou het haalbaar zijn om voor kinderen ook een soort Escape Room te maken?

 10. Wat een superleuke tips en ideeën! Mijn zoontje is nu pas een half jaar..maar ga ze zeker onthouden voor als hij naar school gaat!

  Het kabouterpad is trouwens ook een leuk om eens te doen! Krijgen de kinderen voor 5 euro een muts en een knapzakje met wat drinken en iets lekkers. Niet duur en kunnen ze ook veel bewegen. Het pad is dan al uitgezet!

  • Ja, maar dan moet je wel genoeg begeleiding hebben zodat je niet één van de verjaardagsgasten kwijt raakt in de doolhof! Want dan heb je als moeder alleen maar stress.

 11. Wat een leuk idee om dit voor de kinderen te doen. Een vriendin van mij doet ook altijd zoiets en dan elke nieuw seizoen zodat de kinderen ook dingen kunnen zoeken die bij het seizoen passen.

 12. Eigenlijk een super leuk idee! Je moet anders eens horen of je gemeente zelf geen fotozoektocht heeft. Hier in mijn gemeenten kan je dat vragen, is misschien niet op kidsniveau (maar dat kan je aanpassen) maar je komt misschien op plaatsen waar je anders niet snel zou komen.

 13. Hele handige tips. Ik ga ze onthouden. De kinderen die het stom vinden, vind ik meestal stom haha. Hoop toch dat die er niet te vaak bij zullen zitten hier.

  • Kinderen die zeggen dat ze het stom vinden zijn vaak heel onzekere kinderen die dat niet willen laten zien. Met dat in je achterhoofd kijk je misschien anders tegen ze aan en ga je er anders mee om

  • Vorig jaar voor de verjaardag van onze zoon die drie aar werd een Pieter post speurtocht uitgezet. Zes dozen als brievenbus elk in een eigen kleur met een opdracht erop. Dan zes foto’s van herkenbare plekken maken waar je de brievenbussen neer wilt zetten. Dan stop je de foto van de gele brievenbus in een gele enveloppe, enzovoorts. Dan plaats je de brievenbussen op de juiste plek. Begin bij de laatste en eindig bij de eerste waarbij je de foto met de goede kleur in de volgende doet. Bv je laatste bus is groen en de een na laatste paars dan moet de groene enveloppe in de paarse. Enz. De eerste geef je. De kids openen de gekleurde enveloppe en zien op de foto waar die staat en gaan daar heen. Doen de opdracht die bij de brievenbus hoort. Posten de brief en pakken de andere kleur brief eruit en gaan weer op zoek. Was hier een groot succes. De kids hebben de hele week daarna deze speurtocht zelf nog uitgezet.

 14. Hoi,

  Mijn dochtertje van bijna 7 wil heel graag een speurtocht met haar feestje.
  Heb je ook ideeën voor een speurtocht voor iemand die niet in een wijk woont?
  Op internet zie ik alleen maar voorbeelden van speurtochten in een wijk met vragen als: wie woont er op nummer 5? Hoeveel lantaarnpalen tel je?
  Ik wil het graag thuis doen en niet naar een woonwijk gaan.

  Wij hebben een boomkwekerij, genoeg ruimte buiten en twee loodsen....maar hoe kan ik hier een leuke speurtocht uitzetten?

  Ik lees het heel graag,

  Alvast bedankt, Jolanda

  • Een speurtocht in de natuur kan natuurlijk ook prima. Je kunt werken met linten, en die om een boom/object knopen en daaraan iets koppelen. Door met verschillende kleuren lint of touw te werken kun je verschillen categorieën maken bijvoorbeeld.

   Foto's maken van dingen op jullie terrein is ook een optie. Print die uit, en geef ieder kind de uitdraai. Laat ze vervolgens opzoeken waar de foto is gemaakt. Door de foto's in een bepaalde volgorde op A4 te zetten creëer je een route die de kinderen lopen. Onderweg moeten ze dan dus foto's identificeren.

   Of je maakt een landkaart van de ruimte en begraaft ergens op het terrein 'een schat'.

   Hopelijk heb je wat aan deze tips Jolanda. Veel succes gewenst!

 15. Heerlijk goedkoop en altijd een succes is ook mijn ervaring.
  Mijn man heeft al heel wat speurtochten in en om de wijk waar we wonen gemaakt.
  Wat ook leuk is, om de GPS-coördinaten van de schat-vindplaats vooraf te bepalen en de kinderen gedurende de speurtocht allerlei opdrachten te laten doen waarbij de getallen en letters van de GPS-coördinaten resulteren in de uitkomst van de speurtocht. Zorg ervoor dat je op korte afstand van de schat eindigt en geef ze dan een gps-apparaatje of smartphone en laat ze de laatste paar honderd meter met een schermpje in hun hand de route naar de schat vinden, succes gegarandeerd!

  Wat wij er ook vaak als opdracht in stoppen, is dat de kinderen de naam van de jarige moeten uitbeelden. Dat kan met hun lichamen staand, liggend of met stoepkrijt in een fietstunneltje. Leuk als herinneringsfoto!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>