5 x Zelf een speurtocht maken voor een kinderfeestje

speurtocht maken kinderfeestje

Een speurtocht maken?

Met vijf kinderen en dus vijf kinderfeestjes per jaar, heb ik menig speurtocht voor een kinderfeestje bedacht en gedaan!

Speurtochten waren altijd een vast onderdeel van mijn feestprogramma. Ik plande het in na de binnenkomst met taart en cadeautjes. Iedereen had dan gegeten en gedronken en was fit en vaak wild! Een activiteit waarbij ze flink konden rennen was dan ideaal. Zo konden de feestgangertjes goed hun energie kwijt. En speurtochten zijn gewoon erg leuk.

Een speurtocht uitzetten kun je op verschillende manieren doen.

N.B. Lees ook mijn post Kinderfeestje idee met 11 tips voor en door moeders.

Ik zet ze voor je op een rijtje!

5 x zelf speurtocht maken voor een kinderfeestje

1. De klassieke speurtocht

Bij een klassieke speurtocht zet je de route uit met bijvoorbeeld stroken crèpepapier, ballonnen, gekleurd touwtje etc. Hoe jonger de kinderen, hoe groter het signaal moet zijn is mijn ervaring. Oudere kinderen kijken een stuk nauwlettender en beter dan kleintjes.

2. De fotospeurtocht

Eén van de speurtochten die ik deed met de kinderen was een foto speurtocht. Ik maakte foto’s van diverse locaties, en printte die uit. Vervolgens maakte ik daar een boekje van. Ieder kind kreeg zo’n boekje. Aan de hand van de foto’s in het boekje konden ze de speurtocht lopen. Het leuke aan een fotospeurtocht is dat zelfs een saaie route er leuk van wordt.

3. De Doe-het-zelf-speurtocht

Dit is een fijne variant als je weinig tijd hebt. Je hebt hiervoor wel minimaal 8 feestgangertjes nodig. Je verdeelt de gasten in twee groepen. Groep 1 gaat vervolgens de speurtocht uitzetten voor groep 2! het voordeel van deze methode is dat je niet van te voren zelf op stap hoeft om de speurtocht uit te zetten. Wel is het belangrijk dat er iemand mee gaat bij het uitzetten van de tocht om te zorgen dat de route herkenbaar is.

4. De kaart speurtocht

Lang leve Google Maps! Print een stuk plattegrond uit en geef daar met een stift vervolgens een route aan. Maak de kaart eventueel met een theezakje een beetje bruin en ‘oud’. Lamineer hem vervolgens. De kaart is meteen een leuk aandenken voor de kinderen, en kunnen ze aan het eind van het feestje mee naar huis nemen.

5. Puzzel speurtocht maken

Print op een stuk of 15 A4-tjes, of meer of minder afhankelijk van de lengte van de route, vragen. Doe de A4-tjes in zo’n plastic hoesje dat je ook in multomappen kunt doen. Met een touwtje hang je de hoezen op. De hoezen vormen zo de signalen voor de speurtocht, en vormen bovendien puzzels. Elke keer dat ze er eentje vinden moeten ze de vraag beantwoorden. Je kunt er daar eventueel nog een prijs aan verbinden. Het kind dat de meeste vragen goed heeft, wint iets leuks.

Speurtocht kant en klaar gratis

Wil je wel een speurtocht maken, maar heb je liever een speurtocht kant en klaar en gratis? Dan kun je bijvoorbeeld een kabouterpad wandeling van Staatsbosbeheer doen. Let op: dit zijn vaak maar korte wandelingen van maximaal 3 kilometer.

Gratis kabouterpad speurtocht

Dat maakt ze vooral geschikt voor kleine kinderen. Sommige kabouterpaden kosten rond de 5 euro. Dan krijgen de kinderen een rode puntmuts en een tasje mee voor de speurtocht. Maar mijn ervaring is dat de meeste kabouterpaden ook gelopen kunnen worden zonder die aankopen. De paaltjes kun je ook prima ‘gewoon’ volgen. Maar er zijn ook gratis kabouterpad wandelingen zoals het Kabouterpad Mastbos in Breda.

Speurtocht kan en klaar: geocaching kinderfeestje

Een andere methode voor een speurtocht die kant en klaar is, is geocaching. Je hoeft dan niet zelf een speurtocht te maken. Je gebruikt gewoon de app!

Aandachtspunten bij speurtocht maken

Een aantal dingen zijn me opgevallen bij alle speurtochten die ik organiseerde.

 1. Kinderen rennen als gekken! Dus als jij zelf 1 uur doet over het uitzetten van een speurtocht, is de kans groot dat de kinderen hem in 20 minuten al hebben uitgelopen omdat ze zo hard rennen. Pas dus op dat je de tocht niet te kort maakt!
 2. Het kan handig zijn om de tocht de avond van te voren uit te zetten. Maar er zijn soms vervelende mensen die het leuk vinden om signalen van een speurtocht weg te halen… Echt heel vervelend en stom. Zet je de tocht ‘s avonds al uit, controleer dan de volgende dag even snel of alles er nog hangt.
 3. Er zit er bij elk kinderfeestje wel eentje tussen: het kind dat het ‘stom’ vindt. Geef zo’n kind eventueel een aparte taak. Hij mag bijvoorbeeld alle signalen die je hebt gevonden vasthouden.
 4. Houd bij een speurtocht maken rekening met veiligheid en verkeer. In je eentje kun je makkelijk oversteken bij een drukke weg. Maar met een groep kinderen die heel wild rennen, is zo’n weg niet handig. Bij een tocht door een bosrijk gebied is het belangrijk om rekening te houden met teken.

Speurtocht kinderfeestje 5 jaar

Voor kinderen van 5 jaar is voortdurende begeleiding essentieel. Met onderstaande speurtocht maak je gebruik van de natuurlijke omgeving. De afbeeldingen heb ik van het gratis programma Canva. Je kunt de speurtocht naar eigen inzicht aanpassen en uitbreiden.

Zelf zou ik de plaatjes lamineren zodat ze minder kwetsbaar zijn voor regen en gretige kinderhandjes.

Titel speurtocht kinderfeestje 5 jaar: Dierenavontuur Speurtocht

Benodigdheden voor deze speurtocht maken:

 • Aanwijzingen of kaartjes met afbeeldingen* voor elke stap (met eenvoudige illustraties).
 • Optioneel: kleine prijs voor de schat (bijv. een klein speeltje, stickers of snoepjes)

Bij alle aanwijzingen geldt dat jij als begeleider zorgt dat ze in de juiste richting gaan.

Aanwijzing 1

kinderfeestje 5 jaar

Geef het kind de eerste aanwijzing of het eerste kaartje met een eenvoudige afbeelding van een boom. Vertel hen:

‘Zoek naar de plek waar veel bomen zijn!’

Wijs zelf in de richting waar ze naartoe moeten.

Aanwijzing 2

kinderfeestje 5 jaar

Bij de boom ligt de volgende aanwijzing of afbeelding, bijvoorbeeld van een bloem. Zeg:

‘Je bent warm! Nu moet je op zoek naar de plek waar kleurrijke bloemen groeien.’

Wijs in die richting.

Aanwijzing 3

kinderfeestje 5 jaar
Bij de bloemen ligt de derde aanwijzing of afbeelding, bijvoorbeeld van een vogel. Zeg:

‘Je bent heel dichtbij! Ga naar de plek waar je vogels kunt horen fluiten.’

Ook hier geldt dat jij zorgt voor de gewenste richting. Horen de kinderen op de verkeerde plek vogels fluiten. Zeg dan gewoon dat het om een ander vogelgeluid gaat.

Aanwijzing 4

kinderfeestje 5 jaar

Bij de plek waar vogels fluiten, ligt de volgende aanwijzing of afbeelding, bijvoorbeeld van een schommel. Zeg:

‘Je bent bijna bij de schat! Ga naar de plek waar je heen en weer kunt schommelen.’

Wijs de richting aan.

Schatlocatie

Bij de schommel (of een andere eindlocatie die je kiest) ligt de schat verstopt. Ik vind zelf chocolade munten in van dat gouden folie altijd erg leuk als schat.

Speurtocht kinderfeestje 6 jaar

Kinderen van 6 kunnen een wat langere speurtocht aan dat kinderen van 5 jaar. Hun aandachtsspanne is namelijk net wat langer! Dat betekent dat je speurtocht over een grotere afstand kan. Daarnaast kunnen kinderen van 6 meer begrijpen dan 5-jarigen. De instructies kunnen dus iets ingewikkelder.

Hieronder een scenario voor een speurtocht maken voor een kinderfeestje voor kinderen van 6 jaar.

Titel: Het Piratenavontuur Speurtocht

Benodigdheden voor speurtocht maken

 • Kaartjes met afbeeldingen erop voor de speurtocht
 • Optioneel: verkleedkleding of accessoires in piratenthema
 • Schat (bijv. kleine piratenspeeltjes, snoepjes of kleine cadeautjes)

Aanwijzing 1

Screenshot 2023 07 18 at 15.50.18
Geef de kinderen de eerste aanwijzing of het eerste kaartje met een afbeelding van een piraat. Vertel hen:

‘Ahoy, piraten! Jullie avontuur begint hier! Zoek naar de kaart met de aanwijzingen naar de schat!’

Van te voren heb je met pijlen de route aangegeven. Zo niet, dan wijs je in de juiste richting.

Aanwijzing 2

Bij de plek waarde kaart ligt, ligt ook de volgende aanwijzing of afbeelding, bijvoorbeeld van een kompas. Zeg:

‘Een piratenavontuur kan niet zonder een kompas! Ga naar het noorden om je volgende aanwijzing te vinden.’

Help de kinderen door zelf het Noorden aan te wijzen. Of gebruik hiervoor een echt compas.

Aanwijzing 3

Screenshot 2023 07 18 at 15.46.11

Bij het noorden (bijvoorbeeld een pijl die naar het noorden wijst) ligt de derde aanwijzing of afbeelding, bijvoorbeeld van een schatkist. Zeg:

‘De schat komt steeds dichterbij! Ga naar de plek waar de schatkist verborgen is.’

Aanwijzing 4

Screenshot 2023 07 18 at 15.49.24

Bij de plek waar de schatkist verstopt is, ligt de volgende aanwijzing of afbeelding, bijvoorbeeld van een schedel en gekruiste botten. Zeg:

‘Jullie naderen het piratennest! Zoek naar de plek waar piraten hun avonturen delen.’

Schatlocatie

Bij de plek waar piraten hun avonturen delen (bijvoorbeeld een tafel met verkleedkleding en piratenboeken), ligt de schatkist verstopt.

Screenshot 2023 07 18 at 15.52.02

Feliciteer de kinderen met het voltooien van hun piratenavontuur en laat ze de schatkist openen om hun beloning te vinden!

Leestips

Heb jij nog leuke ideeën voor speurtochten en een speurtocht maken? Geef ze in de comments!

*Het is mijn ervaring dat kinderen deze kaartjes erg leuk vinden, en vaak willen houden. Daarom zou ik zeggen: maak een set met de kaartjes voor ieder kind, en geef die aan het eind van het kinderfeestje mee naar huis. Is ook meteen een leuke herinnering.

Similar Posts

59 Comments

 1. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger de speurtochten op kinderfeestjes ook heel erg leuk vond! Nina heeft nog geen feestjes, maar ik ga ook zeker speurtochten organiseren :D

 2. Die tip 1 had ik eerder willen weten :-) Ik vond het als kind heerlijk om speurtochten te doen en genoot enorm van alle indrukken. Voor een van mijn zoons heb ik eens een speurtocht gemaakt en tja, jongens he. Ze gingen hem rennen en toen de speurtocht klaar was dacht ik dat de jongens wel wat uitgeraast waren. Niet dus. Gelukkig was mijn man er ook bij en we gingen drukke spelletjes doen als ballon trappen. Rustig werden ze niet :-) Na afloop waren wij gevloerd en de kinderen ook. Hoorde ik later van moeders dat hun zoon in slaap was gevallen op de bank na afloop van het feestje.
  Eerlijk gezegd was ik niet zo goed in organiseren van kinderfeestjes. Wij kozen ervoor om dingen buiten de deur te doen zoals zwembad, bioscoop, en zelfs een keer lasergame. Wel duurder, maar met mijn energieniveau veel beter te doen.

 3. Ik zette tegen het einde van het kinderfeestje, of na de speurtocht,koekhappen,ezeltje prikken….een film op, drinken erbij, popcorn, net een bioscoop. Gewoon een heel bekende Disneyflm. Zo kon de meute wat bijkomen en toch bezig gehouden worden(en ik kon wat bijkomen)

 4. Leuk!! Bedankt voor de inspiratie en tips. Wij doen wel een schattenzoektocht, met een “echte” schatkaart en een kleine verrassing in een schatkistje.

  lunatiek.blogspot.be/2015/08/schattenzoektocht.html

 5. Met zoonlief van 5 jaar en drukke vriendjes een speurtocht gehouden waarbij we op de route van die schatkistdoosjes ( van de snoepjes) hadden verstopt en aan het eind de echte grote schatkist met verrassing erin. In elk doosje ( snoepjes eruit gehaald!) een kleine geheimzinnige aanwijzing op een briefje waar de volgende schatkist lag. Ze vonden het hartstikke leuk en spannend. En ze konden hun energie kwijt want inderdaad rennen dat ze deden. Met dochter dit jaar de blauwe schatkistjes (van de ijsjes) met kleine verrassing erin verstopt. Een kaart gemaakt waarop de locaties van de schatkistjes aangegeven stonden. Ze namen een verrekijker mee om te speuren naar de schatten, hahahaha lachen!

  1. Wat leuk zeg, dat enthousiasme. Ik vond het ook altijd geweldig om te zien dat de kinderen het naar hun zin hadden en helemaal opgingen in zo’n speurtocht.

 6. Ik had een keer een stel vervelende jongetjes op mijn zoons feestje. Het was rot weer al een hele week, dus alle testosteron vloog de kamer rond. Heb toen maar zelf even gauw een denkbeeldige speurtocht bedacht… Gewoon gezegd, oh hier staat twintig stappen springend naar rechts… Hier moeten we alleen over de witte strepen lopen, enz…. Om uiteindelijk in de snackbar te eindigen voor een ijsje voor iedereen (in november, maar oke :p )

 7. Dat zijn de leukste kinderfeestjes uit mijn eigen kindertijd. Lekker zoeken, puzzelen, spullen verzamelen, als 2 groepen werken en de ene zet de tocht uit en dan moet de andere groep de eerste groep vinden, etc, etc. Dit soort partijtjes zijn me uiteindelijk meer bij gebleven dan de betaalde partijtjes met luxe uitjes die andere soms organiseerde. Voor kinderen geldt vooral de lol en tegenwoordig lijkt het af en toe een wedstrijd tussen ouders hoeveel ze wel niet willen uitgeven aan een partijtje. Daar gaat het toch niet om? Goed om lekkere “ouderwetse” kindervreugde te herintroduceren.

 8. tip5: verstop ergens een”schat” bv de pakjes drinken, markeer dat met een x op de kaart, en als ze de eerste doos met pakjes drinken hebben gevonden staat daar de aanwijzing op voor schat 2 de verstopte doos chipjes :-) . Doe dat bij voorkeur bij een kale plek, neem zelf een bal mee en na het eten en drinken kun je dan even balspelletjes spelen voor de speurtocht weer verder gaat.

 9. Wat een goeie tips! En speurtochten zijn toch superleuk! Het is inderdaad flauw als iemand een aanwijzing weghaalt. Rondom kinderachtig zelfs. Ik wil eigenlijk zelf ook wel weer eens een speurtocht doen. Leuk! Dat brengt me ineens op een idee. Zou het haalbaar zijn om voor kinderen ook een soort Escape Room te maken?

 10. Wat een superleuke tips en ideeën! Mijn zoontje is nu pas een half jaar..maar ga ze zeker onthouden voor als hij naar school gaat!

  Het kabouterpad is trouwens ook een leuk om eens te doen! Krijgen de kinderen voor 5 euro een muts en een knapzakje met wat drinken en iets lekkers. Niet duur en kunnen ze ook veel bewegen. Het pad is dan al uitgezet!

 11. Wat een leuke ideeën. Het is alleen niks voor mij, daarvoor ben ik te beperkt. Verjaardagen vier ik het liefste met directe familie

 12. Zo’n speurtocht lijkt me heel leuk om te organiseren. Nog een paar jaartjes wachten en dan kan ik er misschien eentje organiseren voor mijn zoontje

  1. Ja, maar dan moet je wel genoeg begeleiding hebben zodat je niet één van de verjaardagsgasten kwijt raakt in de doolhof! Want dan heb je als moeder alleen maar stress.

 13. Wat een leuk idee om dit voor de kinderen te doen. Een vriendin van mij doet ook altijd zoiets en dan elke nieuw seizoen zodat de kinderen ook dingen kunnen zoeken die bij het seizoen passen.

 14. Eigenlijk een super leuk idee! Je moet anders eens horen of je gemeente zelf geen fotozoektocht heeft. Hier in mijn gemeenten kan je dat vragen, is misschien niet op kidsniveau (maar dat kan je aanpassen) maar je komt misschien op plaatsen waar je anders niet snel zou komen.

 15. Hele handige tips. Ik ga ze onthouden. De kinderen die het stom vinden, vind ik meestal stom haha. Hoop toch dat die er niet te vaak bij zullen zitten hier.

  1. Kinderen die zeggen dat ze het stom vinden zijn vaak heel onzekere kinderen die dat niet willen laten zien. Met dat in je achterhoofd kijk je misschien anders tegen ze aan en ga je er anders mee om

 16. Heel erg leuk om te doen! Ik heb dit ongeveer twee jaar geleden gedaan voor mijn dochter, en de kids waren helemaal enthousiast x

 17. Mijn kids zijn nog wat te jong om alleen op pad te gaan voor een speurtocht, maar wie weet dat ik dit in de toekomst eens ga doen.

  1. Vorig jaar voor de verjaardag van onze zoon die drie aar werd een Pieter post speurtocht uitgezet. Zes dozen als brievenbus elk in een eigen kleur met een opdracht erop. Dan zes foto’s van herkenbare plekken maken waar je de brievenbussen neer wilt zetten. Dan stop je de foto van de gele brievenbus in een gele enveloppe, enzovoorts. Dan plaats je de brievenbussen op de juiste plek. Begin bij de laatste en eindig bij de eerste waarbij je de foto met de goede kleur in de volgende doet. Bv je laatste bus is groen en de een na laatste paars dan moet de groene enveloppe in de paarse. Enz. De eerste geef je. De kids openen de gekleurde enveloppe en zien op de foto waar die staat en gaan daar heen. Doen de opdracht die bij de brievenbus hoort. Posten de brief en pakken de andere kleur brief eruit en gaan weer op zoek. Was hier een groot succes. De kids hebben de hele week daarna deze speurtocht zelf nog uitgezet.

 18. Hoi,

  Mijn dochtertje van bijna 7 wil heel graag een speurtocht met haar feestje.
  Heb je ook ideeën voor een speurtocht voor iemand die niet in een wijk woont?
  Op internet zie ik alleen maar voorbeelden van speurtochten in een wijk met vragen als: wie woont er op nummer 5? Hoeveel lantaarnpalen tel je?
  Ik wil het graag thuis doen en niet naar een woonwijk gaan.

  Wij hebben een boomkwekerij, genoeg ruimte buiten en twee loodsen….maar hoe kan ik hier een leuke speurtocht uitzetten?

  Ik lees het heel graag,

  Alvast bedankt, Jolanda

  1. Een speurtocht in de natuur kan natuurlijk ook prima. Je kunt werken met linten, en die om een boom/object knopen en daaraan iets koppelen. Door met verschillende kleuren lint of touw te werken kun je verschillen categorieën maken bijvoorbeeld.

   Foto’s maken van dingen op jullie terrein is ook een optie. Print die uit, en geef ieder kind de uitdraai. Laat ze vervolgens opzoeken waar de foto is gemaakt. Door de foto’s in een bepaalde volgorde op A4 te zetten creëer je een route die de kinderen lopen. Onderweg moeten ze dan dus foto’s identificeren.

   Of je maakt een landkaart van de ruimte en begraaft ergens op het terrein ‘een schat’.

   Hopelijk heb je wat aan deze tips Jolanda. Veel succes gewenst!

 19. Heerlijk goedkoop en altijd een succes is ook mijn ervaring.
  Mijn man heeft al heel wat speurtochten in en om de wijk waar we wonen gemaakt.
  Wat ook leuk is, om de GPS-coördinaten van de schat-vindplaats vooraf te bepalen en de kinderen gedurende de speurtocht allerlei opdrachten te laten doen waarbij de getallen en letters van de GPS-coördinaten resulteren in de uitkomst van de speurtocht. Zorg ervoor dat je op korte afstand van de schat eindigt en geef ze dan een gps-apparaatje of smartphone en laat ze de laatste paar honderd meter met een schermpje in hun hand de route naar de schat vinden, succes gegarandeerd!

  Wat wij er ook vaak als opdracht in stoppen, is dat de kinderen de naam van de jarige moeten uitbeelden. Dat kan met hun lichamen staand, liggend of met stoepkrijt in een fietstunneltje. Leuk als herinneringsfoto!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.