Koeltas om je boodschappen koel houden

koeltas

Op maandagochtend doe ik altijd de weekboodschappen. Daarna ga ik koffie drinken bij één van mijn maandagochtend koffievriendinnen. En zeker in de zomer, neem ik dan graag mijn koeltas mee! Ik kreeg die ooit van Albert Heijn, en ben er bij hoge temperaruren telkens weer blij mee.

Boodschappen koel te houden

Omdat ik na het boodschappen doen niet meteen naar huis ga, blijven ze ongeveer twee uur in de auto liggen. In de winter is dat geen probleem. Dan is het vaak zo koud, dat het geen kwaad kan. Hoewel ik eventuele diepvriesproducten meestal toch maar even mee naar binnen neem, en dan tijdelijk in de diepvries van mijn gastvrouw mag leggen.

Maar in de zomer is het niet handig als mijn boodschappen in de auto liggen. De kans op bederf en verpieteren is dan erg groot. Een speciale tas om mijn boodschappen koel te houden brengt dan uitkomst.

Waarom een koeltas handig is

Ook als je niet gaat koffiedrinken na het boodschappen doen, kan een koeltas handig zijn ; ) Misschien wil je bijvoorbeeld naar verschillende supermarkten. Of doe je de boodschappen op de fiets, waardoor ze langer aan hogere temperaturen worden blootgesteld. Allemaal momenten waarop zo'n tas die koelt handig is.

Hoe werkt een koeltas?

Een koeltas is een tas die zo is gemaakt dat hij spullen koel kan houden. Een dergelijke tas heeft aan de binnenkant een isolatielaag die warmte tegenhoudt: hij is gevoerd met aluminium. Nog beter is het, als je er een koelelement bij in doet.

Koelelement in je koeltas

Een koelelement is gevuld met een vloeistof die warmte opneemt. Je legt van te voren een koelelement in je diepvries, en dat doe je vervolgens in je speciale tas. Het koelelement zorgt voor een koele omgeving. Dus als je er daarna je boodschappen in doet, dan zijn ze behoorlijk beschermd tegen hoge temperaturen. Belangrijke tip van Editie NL:

Plaats de koelelementen bovenop de producten in de koelbox: koude lucht zakt namelijk naar beneden.

Hieronder een voorbeeld van twee koelementen. Deze zijn te koop bij de Action voor 74 cent! Niet duur dus. Ik heb ze ook.

Koeltas

Dit wil overigens niet zeggen dat het prima is om je boodschappen urenlang in een hete auto te laten liggen. Maar met een koeltas win je wel degelijk tijd. Ik vind het tenminste erg handig. Een alternatief voor een tas, is een koelbox. Maar die vind ik weer lastiger om mee te nemen.

Koeltas Action

Deze koeltas van de Action biedt ruimte aan 8 liter en kost maar 2,79. Ze hebben ook nog grotere koeltassen bij de Action.

Koeltas Action

Koeltas Hema

Deze koeltas van de Hema kost 10,- en heeft de volgende maten: hoogte cm: 36, breedte cm: 38, lengte cm: 25. De inhoud staat helaas niet vermeld.

Screen Shot 2019 05 27 at 15.16.40

Koeltas Blokker

Onderstaande koeltas van Blokker kost 9,95 en heeft een inhoud van 10 liter! Kijk Hema, zo moet dat! Gewoon even de inhoud vermelden.

Koeltas Kruidvat

Deze koeltas van Kruidvat kost maar 3,99 en heeft mooie bloemetjes. Hoeveel er in kan staat helaas niet vermeld.

Zelf zo'n tas maken: fietstas + laminaatfolie en duct tape

Je kunt ook proberen om zelf een koeltas te maken. Maar als ik zie hoe goedkoop koeltassen zijn, dan zou ik mezelf de moeite besparen, en er gewoon eentje kopen. Aan de andere kant, zelf maken kan natuurlijk ook leuk zijn. Als je daarvan houdt. Zie ook mijn ervaring met Hema fietstassen.

Hoe lang blijft bevroren voedsel bevroren in een koeltas?

Koeltas of niet, als het buiten tropisch warm is durf ik bevroren voedsel niet lang in een koeltas te bewaren in een hete auto. Maar als je er meteen mee naar huis rijdt is het prima. Mits je niet uren onderweg bent natuurlijk.

Hoe lang blijft voedsel koel in een koeltas?

Over het algemeen geldt dat een goed geïsoleerde koeltas met voldoende ijs of koelelementen het voedsel enkele uren tot zelfs een hele dag koel kan houden! Maar dit is afhankelijk van de kwaliteit van je koeltas, de temperatuur buiten en hoe goed je de tas hebt afgesloten.

Mijn conclusie over koeltassen

Koeltassen zijn handig om je boodschappen koel te houden. Maar ook als je een dagje uitgaat met je gezin en onderweg niet teveel geld wilt uitgeven. Je kunt dan lekkere broodjes en drinken van huis meenemen, en die koel houden in je koeltas. Als je in een restaurant een glas sinas besteld ben je zo 2,- euro kwijt. Neem je zelf drinken mee, dan scheelt dat flink in de portemonnee.

Een koeltas hoeft niet duur te zijn: de prijzen zijn heel gevarieerd. Maar de kwaliteit is wel verschillend. Het is dus verstandig om vóórdat je een koeltas koopt even naar ervaringen van anderen te vragen.

Leestip: komkommer bewaren.

Heb jij een koeltas? Of koelbox? En ben je daar tevreden over? Tips over koeltassen zijn welkom!

Similar Posts

40 Comments

 1. Ik heb ooit bij de kringloop een koelboodschappenwagentje gekocht. Super handig bij dagjes uit met een groot gezin.
  Nu is hij weer terug bij de kringloop voor het volgende gezin. Wij hebben ook heel vaak gewoon de koelbox achter in dd auto gezet voor de boodschappen en diepvriesproducten als we meerdere winkels afmoesten.
  Ook heb ik een klein koelelement zitten in de broodtrommel van jongste om zijn brood koel te houden als hij naar school gaat.

  1. Wat mooi dat het koelboodschappenwagentje na gebruik weer naar de kringloop terug ging. Prachtig dat op die manier iets heel lang gebruikt wordt.

 2. Als ik in de zomer wel eens diepvriesvlees bij een boer in de polder ga halen,neem ik ook een koeltasje mee.

 3. In de zomer is dit zeker handig als je na het boodschappen doen nog iets anders op de planning hebt. Ik heb de koeltas van action! Fijne dinsdag!

 4. Ieder jaar bedenk ik dat ik een koeltas moet kopen, maar ik doe het op één of andere manier nooit. Boodschappen neem ik gelijk mee naar huis en dan zitten ze een kwartiertje in de auto. Moet kunnen, vind ik.
  Als ik mijn vriezer ga schoonmaken heb ik echter wél altijd behoefte aan een koeltas. Een koelbox kan trouwens vaak veel meer in, maar ik vind 't vreselijk onhandige dingen.

 5. Als het buiten erg warm is dan neem ik een koelbox met koelelementen mee als ik om boodschappen ga. Met het uit de vriezer/koeling halen van producten in de winkel tot en met het thuis in de vriezer/koelkast leggen, gaat er toch al snel 30 minuten overheen. Ik vind het dus wel prettig als ik het onderweg koel kan houden.

 6. Na het boodschappen doen ben ik zelf zo thuis, maar op vakantie of eens een dagje naar de plassen dan neem ik wel een koelbox ( vakantie) of koeltas mee, ideaal.

 7. wij namen vroeger op uitstapjes met de kinderen en onderweg naar de vakantie bestemming altijd een goed gevulde koelbox mee. Scheelt niet alleen geld, maar je hebt het ook op elk gewenst moment bij de hand! En dat scheelt hongerig en dorstig in rijen staan.....

 8. Ik vergeet m'n koeltas helaas veel te veel bij het boodschappen doen! Gelukkig is het niet zo ver rijden van de supermarkt naar mijn huis!

 9. Ja ik vind ze erg handig inderdaad. Ook op vakantie gebruik ik het vaak. Die van mij heb ik bij de Flying Tiger vandaan.

 10. Ik heb het geluk dat we twee grote supermarkten vlak bij elkaar hebben, dus spullen krijgen de kans niet om te smelten. Maar is altijd handig om te hebben voor vakantie

 11. Wij kregen er een van de visboer. En we gebruiken 'm ieder weekend inderdaad (voor producten als verse vis, kipfilet en vleeswaar). Ik laat de boodschappen nooit even staan. Altijd linea recta naar huis en in de vriezer en koelkast. Ook met een koeltas. Zonder boodschappen doen (bij de grote boodschappen dan) vind ik echt lastig. Dan mis ik het als ik 'm niet bij mij heb. Verder geen echte tips. Ja, bij een vakantie hebben we zo'n mini koelboxje van de ANWB en daar passen net twee mini koelelementjes in. Daar kunnen dan weer drie pakjes drinken oid in en dat is reuze handig.

 12. Ik ga hem eens zoeken in de garage, niet voor boodschappen (zo thuis) maar voor dagjes naar het zwembad/strand en dalijk op vakantie, gebruik hem veel te weinig, bedankt voor het schrijven!

 13. Super handig zo'n ding, ik heb er altijd 1 mee met warm weer naar het werk. Is een mini tasje, past precies een fles water in, fruit en een toetje haha! Maar wel heel blij mee, binnenkort heb ik een HSP picknick meeting met een klein clubje..dan gaat hij ook mee!

 14. Wij hebben een koeltas van de Ikea met koelelementen voor als we een dagje naar het water gaan.

 15. Ik heb dat steeds in de auto staan in de zomer, ook voor frisse drank als ik wat verder moet. In mijn fertiliteitscentrum kreeg ik ook ene kleintje met koelelement voor de hormonen in te bewaren voor onderweg, ook dat gebruik ik nu voor drank of zo mee te nemen...

  Hele handig vind ik dat!

 16. Op mijn werk hebben we geen eigen koelkast. Ik neem ‘s zomers altijd een mini koeltasje met mini koelelementjes mee. Heb ik lekker frisse yoghurt en bammetjes.

 17. Ik heb een klein koeltasje (ooit eens gekregen bij de boodschappen) en een koelbox. Het tasje vond ik erg fijn. Gebruikte hem vaak om mijn afgekolfde melk te vervoeren.

 18. Bij een koeltas denk ik aan een picknick maar in de zomer dus ook reuze handig bij het doen van de boodschappen. Bedankt voor deze leuke tip.

 19. Wij hebben een koeltas met een picknick vakje waar borden, bestek en bekers inzitten. Die nemen wij mee als we bijv een hele dag naar het zwembad gaan. Kunnen we dan gewoon lekker ter plekke eten maken :) Super handig!

 20. Dit hebben wij ook jaren gebruikt voor het picknicken. Nu picknicken we niet zo veel meer, en de tas had ook zijn beste tijd gehad. Dus is hij is weg. Maar het is een handig ding!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.