Goedkoop boodschappen doen: 11 x effectief en voordelig

Boodschappen doen

Sommige dingen en gewoontes veranderen ongemerkt in de loop der tijd.

Zoals boodschappen doen.

Zo deed ik blijkbaar 12 jaar geleden mijn boodschappen altijd op woensdag! Dat is het leuke aan een blog. Je ontdekt soms verrassende dingen over jezelf in het verleden.

Onderstaande post schreef ik in 2008.

Boodschappen doen – in de verleden tijd

Elke week doe ik op woensdagochtend de boodschappen. Maar voor ik ga maak ik eerst Het Weekmenu. Zorgvuldig plan ik maaltijden van woensdag t/m dinsdag.

 • Op woensdag eten we vrijwel altijd iets met champignons, omdat die krengen verrotten waar je bij staat. Dat betekent dus spaghetti met tomatensaus, of macaroni met tomatensaus. (Zie ook Mac and Cheese)
 • Donderdag staat er meestal iets met bamigroenten op het menu. Bami is mijn favoriet, afgewisseld met Nasi en Tjap Tjoy.
 • Vrijdag is mijn ‘makkelijke’ dag. Dan eten we tussen de middag hamburgers op een wit broodje en ‘s middags kies ik vaak voor wafels bakken. Dat is inmiddels traditie geworden en kleurt de vrijdag in aangename bakluchten.
 • Zaterdag kookt mijn man. Elke week is één van de kinderen op zaterdag Kind van de Dag en mag het menu bepalen.
 • Op zondag moet ik mijn koksmuts weer opzetten. Naarmate de week vordert worden de menu’s variabeler. Soms kook ik groentesoep, Bruine Bonensoep, maar het kan ook Kip Tandoori met behulp van een pak Knorr worden.
 • Op maandag eten we of wel Kinderspaghetti (spaghetti met room culinair, tonijn, mais en doperwten) of Lisa’s Lievelingseten (farfalle met spinazie, spekjes en roomkaas).
 • Dinsdag wordt vaak Chicken Tonight, en soms aardappelballetjes met vissticks.

Nadat ik aldus het weekmenu heb vastgesteld maak ik mijn boodschappenlijstje en ga daarna boodschappen doen. Sommige mensen ordenen hun lijstje naar de supermarkt indeling.

Supermarkten vreemdganger

Maar wat supermarkten en boodschappen doen betreft, zijn monogamie en trouw mij volstrekt vreemd. De ene week ga ik naar de Jumbo, de volgende combineer ik Aldi en AH, en als ik het helemaal spannend wil maken ga ik eerst naar de Lidl en maak het af met de Albert Heijn.

Daarom deel ik mijn boodschappenlijstje in op categorie en niet op indeling: alle groenten bij elkaar, alle zuivelproducten bij elkaar, etc.

Ben ik eenmaal klaar met mijn weekmenu en boodschappenlijstje dan haal ik uit de berging mijn twee grote boodschappentassen en roep mijn jongste zoon.

Samen rijden we dan gezellig naar de supermarkt.

En daar ontdek ik dan altijd dat ik mijn lijstje nog op de keukentafel heb liggen.

Goedkoop boodschappen doen

Voor iedereen die boodschappen doen maar lastig vindt, hieronder een lijst met praktische tips.

 1. Ga boodschappen doen met een volle buik, of ga in ieder geval nóóit als je honger hebt want dan ben je veel te gevoelig voor koopjes en impulsaankopen en is de kans groot dat je veel meer koopt dan je wilde.
 2. Als je op je budget moet letten, is het handig om op zondagavond alle (virtuele) folders en aanbiedingen van supermarkten door te nemen. Maak vervolgens op basis van de aanbiedingen een weekmenu. Is bijvoorbeeld de bloemkool goedkoop? Dan gaat dat dus op je menu. Zie ook mijn post bloemkool klaarmaken.
 3. Heb je de Scoupy app? Gebruik die dan ook als basis voor je weekmenu.
 4. Op basis van je weekmenu maak je vervolgens een boodschappenlijstje.
 5. Leg de boodschappentassen alvast klaar zodat je niet bij de kassa nog een doos moet zoeken, of zelfs een tasje kopen.
 6. Gebruik een handig standaard boodschappenlijstje.
 7. Goedkopere merken liggen vaak op voethoogte. Vergeet dus op de onderste schappen te kijken, als je wilt bezuinigen.
 8. Vergeet je boodschappenlijstje niet mee te nemen bij het boodschappen doen!
 9. Controleer het saldo op je bankrekening, zodat je niet hoeft te stressen of je voldoende geld op je rekening hebt staan.
 10. Kies als het even kan een rustig moment om boodschappen te doen. Dat is prettiger, en je verkleint de kans dat je iets vergeet. Zelf ga ik altijd op maandagmorgen. Donderdagochtend schijnt vaak ook rustig te zijn. Prettige bijkomstigheid van de coronacrisis is dat supermarkten nu vaak borden hebben met tijden, waarop je kunt zien wanneer het druk is en wanneer rustig.
 11. Heb je kleine kinderen die mee moeten boodschappen doen? Plan dan het moment van boodschappen doen zorgvuldig. Bij voorkeur als je kind goed is uitgerust. Speel van te voren samen, zorg dat je kind voldoende gegeten en gedronken heeft, en ga dan pas de deur uit. Neem als je kind oud genoeg is bij de ingang nog even de regels voor Zo Gedragen Wij Ons In De Supermarkt door.

Plan B voor boodschappen doen

Plan B is je boodschappen online bestellen!

Goedkoop boodschappen doen voor 1 persoon

Hoe kun je goedkoop boodschappen doen voor 1 persoon? Kleinere porties zijn namelijk vaak relatief duur. Sowieso kun je alle algemene regels voor goedkoop boodschappen toepassen. Maar wat zijn nou specifieke tips voor goedkoop boodschappen doen voor 1 persoon?

 1. Ook al ben je in je eentje: dat wil niet zeggen dat je geen grotere porties kunt kopen. De oplossing is groot inkopen, en dan invriezen. Koelkasten hebben tegenwoordig een vriesvak: verdeel bij thuiskomst je voordelige hamburger verpakking met 5 hamburgers in zakjes met 1 hamburger per zakje en vries die in.
 2. Koop in bulk en verdeel: Koop grotere verpakkingen van lang houdbare producten, zoals rijst en pasta. Verdeel ze in kleinere porties zodat je niet te veel in één keer hoeft te gebruiken. Doe de pasta eventueel in leuke glazen potten!
 3. Een andere methode is gebruik maken van voordelige grote verpakkingen en dan bij thuiskomst meerdere maaltijden tegelijkertijd bereiden. Die maaltijden vries je vervolgens in.
 4. Gebruik dezelfde groente/vlees voor verschillende gerechten. Met broccoli kun je bijvoorbeeld zowel een ovenschotel maken als de broccoli gewoon koken.
 5. Koop diepvriesgroenten en -fruit: Diepvriesproducten zijn vaak goedkoper dan vers en hebben een langere houdbaarheid. Ze zijn handig voor eenpersoonsmaaltijden. Uit een zak diepvriesdoperwtjes kun je bijvoorbeeld heel makkelijk een eenpersoons portie halen. Daarna doe je de zak gewoon weer dicht.

Maaltijdbox voor 1 persoon?

Ik vroeg me af: kun je bezuinigen op boodschappen als je gebruik maakt van een maaltijdbox zoals van Hello Fresh? Het antwoord is:

‘Nee, je bent als 1 persoons huishouden veel duurder uit met een maaltijdbox.’

Als je een Hello Fresh maaltijdbox koopt voor 3 maaltijden per week voor 1 persoon dan betaal je per maaltijd 11,33! Maar als je voor een 4 persoons huishouden bestelt dan kost een maaltijd ineens nog maar 5,25! Bij zes personen wordt het nóg voordeliger.

Goedkoop boodschappen doen app

Er zijn allerlei apps die je helpen om goedkoop boodschappen te doen. De eerste goedkoop boodschappen doen app waaraan ik denk is Scoupy. Ook al heet die nu anders. Je krijgt met Scoupy geld terug, en er zijn leuke acties.

Hieronder een overzicht van goedkoop boodschappen doen apps

 • Scoupy
 • AH app: je levert er een stuk privacy voor in, maar hij helpt je wel om aanbiedingen te krijgen. Dit geldt overigens ook voor andere supermarkt apps.
 • De Too Good To Go app
 • Sjoprz laat per product zien waar het het goedkoopst is. Ook laat de app aanbiedingen zien van dingen die je vaak koopt.

Boodschappen doen met maxi cosi

Oh, die dagen waarin ik liep te sjouwen met een baby in de maxi cosi en boodschappen moest doen! De beste tip die ik heb voor boodschappen doen met een maxi cosi is dit autostoeltje in de auto laten! Veel supermarkten hebben tegenwoordig namelijk winkelkarretje waarop een kinderzitje is gemonteerd. Dat vervangt de maxi cosi.

Vind je dat geen optie?

Dan kun je ook simpelweg de hele maxicosi met baby in het karretje zetten. Dat deed ik ook weleens. Je hebt dan wat minder plek voor je boodschappen, maar je loopt in ieder geval niet te zeulen met dat zware autostoeltje.

Boodschappen doen bij de boer

Boodschappen doen bij de boer klinkt meteen veel leuker dan boodschappen doen bij de supermarkt. Ik krijg meteen visioenen van mijzelf in een witte broderie jurk met een pittoreske rieten mand aan mijn arm terwijl ik het boerenerf op fiets. Boodschappen doen bij de boer vind ik niet persé goedkoper, maar het is wel leuk.

Om een boer te vinden waar jij jouw boodschappen kunt doen kun je kijken op lekkerder.nl. Je kunt daar je locatie invullen dan krijg je een overzicht van boeren waar je boodschappen kunt doen.

Nawoord

In de loop der jaren is de dag waarop ik de weekboodschappen doe verschoven. Eerst werd het de dinsdagochtend, en vervolgens maandagmorgen. Chicken Tonight maak ik eigenlijk nooit meer, hoewel ik geloof ik nog wel een pot in de kelder heb staan ‘voor het geval dat’. Tjap Tjoy heb ik al een tijd niet meer gemaakt, maar dat kan ik wel weer eens gaan doen.

De overige gerechten zijn nog steeds wel onderdeel van mijn repertoire.

De grootste verandering in mijn kookgewoontes sinds 2008 zijn:

 • De komst van verspakketten, die ik graag gebruik om mijn culinaire grenzen op te rekken.
 • Dat ik tegenwoordig vaker vegetarisch en soms zelfs veganistisch gehakt gebruik in bijvoorbeeld de macaroni en spaghetti.
 • De ontdekking dat bloemkoolrijst echt niet naar bloemkool smaakt en ideaal is als nasi. Ook al zijn mijn kinderen het hier niet mee eens…

Leestips

Zijn jouw boodschappen gewoontes veranderd in de loop van de tijd?

Bron afbeelding: shopping-mall-characters png from pngtree.com

Similar Posts

75 Comments

  1. Ik koop altijd bij de AH die is hier nou eenmaal het meest dichtbij. En Scoupy had ik op mijn vorige telefoon, die moet ik inderdaad weer downloaden!

 1. Als wij hier de mogelijkheid hadden om de boodschappen online te bestellen, dan zouden we daar zeker gebruik van maken. Niet voor alles, maar wel voor de terugkerende dingen.

 2. ik draai het procces om: ik ga naar de supermarkt, kijk wat er in de aanbieding is, en dat bepaalt het week menu. Jarenlang hadden we een slager die elke week een andere aanbieding had voor vleeswaren. Ideaal ! altijd voordelig en ik hoefde nooit na te denken

 3. Ik doe de boodschappen op maandagochtend en donderdagochtend. Nu met een lijstje en menu’s. voor corona verzon ik de menu’s ter plekke.

  1. Waarom werk je nu met lijstjes en menu’s Sjoerd? Is dat om sneller de winkel weer uit te kunnen? En wat fijn voor je vrouw dat jij gewoon de boodschappen doet terwijl zij buitenshuis werkt.

 4. Die zijn zeker veranderd. Inmiddels bestellen wij al onze boodschappen online en ik werk altijd met een weekmenu.

 5. Vroeger had ik een weekbudget. Daar ben ik nu makkelijker in. Vaste dagen voor boodschappen heb ik niet. Ik let meer op het weer en op aanbiedingen. Aan de hand van de aanbiedingen van groente, bepaal ik wat we die week eten.
  Leuk om jouw vroegere lijstje te lezen. Ik verbaasde me over de champignons. Die blijven in de groentelade best een aantal dagen goed.

 6. Absoluut, ik doe twee keer per week boodschappen, deze dagen zijn al jaren hetzelfde, maar van veel potjes en suiker producten, koop ik nu veel meer groentes, kook ik niet meer uit potjes en eten we veel gezonder. Wel altijd met lijstje!

 7. Ik kookte altijd al zonder pakjes en zakjes. En als ik op mijn blog kijk kook ik eigenlijk niet veel anders dan toen. Alleen eten Marietje en ik nu vegetarisch. En doen de thuis woners daar 5 dagen per week in mee. Verder eten we nu heel veel biologisch.
  Maar als ik de foto’s zie is er niet zo veel veranderd.

  1. De afgelopen maanden doe ik minder vaak boodschappen maar koop ik meer tegelijkertijd. Ik ben nu ook gestart met weekmenu’s te maken.

 8. een lijstje maken, doe ik wel niet..

  wel grondig nakijken wat we nodig hebben

  winkelen beperk ik tot één keer per week, omwille van de coronamaatregelen

  vanaf volgende maandag, mogen we zelfs met twee naar de winkel)..

  prettige dag

 9. Maandagochtend is bij mij ook echt favoriet voor de boodschappen. Of nee, eigenlijk een dinsdag- of woensdagavond, want dan is de supermarkt voor mij alleen, maar ja, dan is er nooit meer brood. Ben ik dus mee gestopt. Ik ben pas een keer op zaterdagmorgen gegaan. Echt hoor, ik heb nog liever een week niks te eten dan dat ik dát herhaal. Wat een drama was dat!

  1. Oh vreselijk zaterdagochtend! Dan ga ik uit principe niet, ook omdat ik de keuze en mogelijkheid heb om op andere momenten te gaan. Tweeverdieners hebben die optie wellicht niet, dus ik kom ze graag tegemoet door op maandagmorgen mijn boodschappen te doen.

 10. Sinds corona hebben we een vast bezorgmoment. Daarnaast doe ik een loopje naar de warme bakker en de groentenman. Een aantal keren ben ik vergeten iets te bestellen, en heb ik gemerkt dat ik heel prima een alternatief uit de voorraadkast kan plukken. Dat heeft me doen besluiten om het inderdaad bij eens per week te houden, voor de supermarktboodschappen. Uitzondering: als mijn schoonmoeder iets op haar lijstje heeft staan, wat bij een andere winkel vandaan moet komen of niet op verkrijgbaar blijkt te zijn. Want we bestellen ook meteen voor haar en brengen haar boodschappen dan mee op ons wekelijkse koffievisite.
  Minder vaak winkelen is minder verleiding, het scheelt meer euro’s dan de bezorgkosten.

  1. Dat is heel herkenbaar Anoniem: hoe minder je in de supermarkt komt hoe minder je in de verleiding komt. Wat sympathiek dat jullie de boodschappen ook voor je schoonmoeder regelen. Daar zal ze vast blij mee zijn.

 11. Ik haal nog steeds alles per dag wat ik nodig heb. Deels ook omdat ik op de fiets moet en toch niet zoveel tegelijk kan meenemen. Verspakketten kunnen soms wel heel makkelijk zijn, maar meestal probeer ik gewoon alles los te pakken.

  Love As Always
  Di mario

 12. Haha, ook ik was ook Chicken Tonight verslaafd. Nu eet ik het zelden meer. En áls ik het eet, dan met gehakt en pasta… :)

 13. Leuk om zo je blogs te vergelijken. Mijn man doet de week boodschappen en samen doen we de kleine dingetjes zoal tandpasta. Ik ga wel altijd naar dezelfde winkels.

 14. Nee, onze boodschappen gewoontes zijn niet veranderd in de loop van de tijd. Net zoals vroeger zijn het altijd spontane bezoekjes aan verschillende supermarkten en verswinkels. Geen vaste dag, geen weekboodschappen en al helemaal geen boodschappenlijstjes. Bleh! Planning en regelmaat heb ik een enorme hekel aan. Ik kom heel graag in de verschillende winkels en we vinden het heerlijk om langs de gangen te struinen op zoek naar nieuwe producten.

 15. Hier zijn de boodschappen gewoonten ook veranderd door de jaren. Eerst deden we voor de hele week. Maar omdat we vaak spontaan ergens gaan eten of eters krijgen, moesten we dan weer nieuwe halen en uiteindelijk soms zelfs boodschappen weg gooien. Dat willen we niet meer. Daarom doen we nu steeds voor 3 of 4 dagen boodschappen. Scoupy is inderdaad een handige app.

 16. Wij doen altijd samen de boodschappen en een speciale dag hebben we hier niet voor .We gaan heel vroeg voor de drukte nu in deze coronatijd en nemen wat we nodig hebben en zijn weer snel weg. Soms ga ik alleen naar binnen of mijn man. Voorheen dronken we altijd nog een lekker bakkie cappuccino met wat erbij nog naast de winkel maar nu drinken we die thuis wel. Appeltaart nemen we dan ook mee van uit de winkel. Want al dat gedoe van naam en nr doorgeven als je er maar alleen zit zo vroeg is niet ons ding. Daarbij ligt het bij vele open en bloot. (hoezo privacy) En op de dag zelf bepalen we wel wat we zullen eten. Dus hier geen geen vaste dag voor iets.

  1. Dat kopje cappuccino klinkt wel heel gezellig Tine! Maar je kunt inderdaad thuis ook lekker koffie drinken natuurlijk.

   Het gegevens achterlaten vind ik niet zo’n punt, maar wel een gedoe en drempelverhogend.

 17. Mijn boodschappen doe ik meestal op zaterdag samen met mijn moeder.
  Nu gebeurt dit soms ook op vrijdag daar ik in het weekend steward ben ik het centrum.

 18. Alleen het aantal keren dat ik boodschappen doe is veranderd, sinds maart ga ik minder, vooral in het begin van corona hield ik me strikt aan lijstje om zo snel mogelijk weer weg te zijn/
  Net zoals met alles is het beetje versoepeld maar ik let nog extreem goed op overal en spreek ook mensen aan. Vanmorgen nog in Action een meneer die maar twee dingen had en ik was nog aan het inpakken. Hij wilde zich erlangs wringen en ik vroeg hem afstand te houden, hij gaf me volkomen gelijk en we waren het eens dat het zo makkelijk is om in je oude gewoontes te vervallen.
  Ook ben ik al diverse keren de winkel uitgegaan omdat het echt te druk was. Vanmorgen het parkeerterrein van lidl niet eens opgegaan daar was het ook al zo druk.
  Ach voorraad voldoende

 19. Ik heb hier een echte Doldersum… als in, ouderwetse groentenboer die direct bij de boer of veiling koopt, goedkoop en altijd vers! Daar kijk ik rond, maar eigenlijk bekijk ik het per dag. Weekmenu’s heeft bij mij nooit gewerkt, knap als mensen dat kunnen, ik luister namelijk naar mijn lichaam, wat dit wil en nodig heeft… Kan ik nu wel zeggen, maandag macaroni, maar als ik daar geen zin in heb komende maandag, dan kan ik het weg gooien… ook zonde… dus nee, per dag, en liefst zo vers mogelijk, pakjes en potjes altijd al een crime geweest, maar goed, ben dan ook opgegroeid met een opa en oma, en een grote moestuin.

  X

  1. Wat leuk, een ouderwetse groenteboer! Wij hebben er 6 kilometer verderop wel eentje, tegenover een supermarkt… Maar meestal ga ik voor het gemak dan toch naar die supermarkt. En vanwege de prijs.

 20. Ik ben echt een vreselijk slechte planner waardoor ik dagelijks of minstens 4 keer per week naar de winkel loop. Tegenwoordig ga ik effectief elke dag te voet naar de winkel, zo heb ik mijn beweging én is alles altijd vers, zonder dat ik me moet schuldig voelen om zo een slechte planner te zijns :-)

 21. Ik maak ook elke week een weekmenu en check ik de folders waar wat in de aanbieding is. Een vaste boodschappendag heb ik niet, omdat ik onregelmatig werk

 22. Met een gezin is het plannen en uit kijken.
  Maar ik maak nog regelmatig een boodschappenbriefje als ik extra dingen nodig heb.
  Op aanbiedingen kun je veel besparen. Hans

 23. Een paar keer per week haal ik wat bij een supermarkt. Doorgaans om beurten bij de Jumbo en Vomar. Zelden bij een AH, LIdl of Aldi. Geen vaste dag, geen boodschappenlijstje en al helemaal geen menu. Ben de enige die haalt en het op eet. Weet dus wel waar ik gebrek aan heb. Tussendoor haal ik bij de Hema (koffie, lasagne, salade) , Xenos (maffe Italiaanse dingen, soms broodbeleg) en Action (hadden makkelijke couscous), chinees, indonees, vietnamees en visboer. Doe dat altijd na een rondje lopen.
  Bedenk pas vlak voor het eten wat het wordt.

 24. Vroeger kocht ik vooral veel pakjes, tegenwoordig alleen nog maar vers en die verspakketten vind ik ook ideaal als je niet veel tijd hebt om boodschappen te doen.

 25. Ik maak idd ook een boodschappenlijstje aan de hand van een weekmenu. Daarna kijk ik de folders nog een keertje door om te kijken waar wat in de aanbieding is. Om zo te kijken naar welke winkels ik ga.

 26. Ja! Wat jij had met Chicken Tonight, hadden wij vroeger – in onze twenties – met aardappel anders. Wat een rommel (denk ik nu), maar destijds aten we het regelmatig. Net als pakjes en zakjes. Al jaren is dat heel anders. En toen Mila kwam nog veel meer. Maar nu tijdens de coronacrisis is het helemaal veranderd. Waar ik koken vroeger een noodzakelijk kwaad vond kan ik nu echt genieten van het bereiden van (sterrenchef) gerechten en uitgebreide maaltijden uit kookboeken. Gezond, veel verse groentes en met name heel gevarieerd. Love it. Overigens doet H. nu de boodschappen (wel op een zaterdag) ivm corona. Een van ons gaat naar de supermarkt (hij dus) en ik kook extreem uitgebreid…

 27. Vroeger was ik een echte broodeter brood stond dus standaard op mijn lijstje van harde broodjes tot worstenbroodjes. Van boterham tot cracker,. Echter lag ik ook heel vaak krom van de pijn in mijn buik. dit bleek door het eten van gluten te komen. Dus tegenwoordig vind je geen broodproducten meer in mijn mandje wat erg jammer is.

  1. Jou tips zijn altijd zo handig en makkelijk toepasbaar. Ik maak vaak wel een lijstje,maar vergeet het toch vaak

 28. ik deed vroeger al elke dag boodschappen en op zaterdag de grote dingen en eigenlijk is er niks veranderd alleen zaterdag is veranderd naar een doordeweekse dag, dan gaat mijn man naar de sligro voor de grote dingen

 29. Hier niet echt grote veranderingen. Al ging ik vroeger vaak samen met mijn dochter. Veel gezelliger! En ohhhh! De regels hoe je je hoort te gedragen in een supermarkt worden naar mijn mening veel te weinig besproken met kinderen.

 30. Wij gaan vast op maandagavond of eind van de middag boodschappen doen. Op zondag bedenken we vaak al wat we nodig hebben en hebben inderdaad ook geen vaste supermarkt waar we heen gaan. In mijn dorp heb je erg veel keuze uit verschillende supermarkten, welgeteld 7 stuks.

 31. Ik woon nog bij mijn ouders maar op zaterdag is het soepdag en die hou ik er in, net als zondag airfryerdag. Ik ben nu alleen thuis en mijn weekend ziet er nog steeds zo uit qua eten. Je moet inderdaad nooit met honger naar de winkel gaan

 32. Wij zijn overgestapt naar Hello Fresh en een bakker aan huis. Hello Fresh neemt ook het fruit mee, dus we zijn steeds minder in de supermarkt te vinden, in vergelijking met een paar jaar terug

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.