Meal preppen: in 30 minuten kook ik voor de hele week

Meal preppen

Heb je wel eens gehoord van meal preppen?

Meal preppen wil zeggen dat je maaltijden van te voren klaarmaakt, zodat je de rest van de week heel makkelijk en snel een maaltijd op tafel kunt zetten. Meestal wordt er voorbereid in het weekend.

Meal preppen: In 30 minuten kook ik voor de hele week

J.-F. Mallet had veel succes met zijn reeks Allermakkelijkste kookboeken ter wereld. Maar hij kreeg regelmatig de vraag:

We willen de boodschappen graag van te voren doen en we willen ook wel wat voorbereidingen treffen in het weekend, als het maar niet te veel tijd kost.

Daarom schreef hij In 30 minuten kook ik voor de hele week.

Meal preppen

Meal preppen: 30 minuten voorbereiden in het weekend

Met het boek van J.-F. Mallet wordt meal preppen makkelijker. Met zijn aanpak doe je 1 keer per week alle boodschappen, en bereid je in het weekend in 30 minuten alle maaltijden voor die week voor!

Meal preppen: weekmenu

Wat kun je verwachten van deze vorm van meal preppen?

 • 20 weekmenu’s: elk weekmenu bevat 5 recepten voor 5 maaltijden
 • Elk weekmenu heeft een of twee vegetarische recepten.
 • Bij elk weekmenu vind je een boodschappenlijstje met foto’s! Je kunt dus gewoon even een foto maken, en je boodschappen daarmee doen.
 • De gemiddelde prijs is 50 euro per weekmenu voor 5 maaltijden.

Meal preppen: hoeveelheden

De recepten van J.-F. Mallet hebben hoeveelheden voor 4 personen. Je kunt dit kookboek dus ook gebruiken voor meal preppen voor een gezin

Meal preppen bakjes

Als je gaat meal preppen heb je bakjes nodig om alles wat je van te voren klaarmaakt en voorbereid in te doen. J.-F. Mallet adviseert voor  luchtdicht afsluitbare bakjes of potjes. Bij voorkeur van glas, maar plastic mag ook. Plasticfolie is ook handig om in huis te hebben volgens hem. Daarmee kun je gerechten afdekken in ovenschalen en slakommen.

Filmpje kookboek

Hieronder een presentatie van één van zijn andere kookboeken Het allermakkelijkst kookboek dat qua opzet hetzelfde is, en dus een goed beeld geeft.

Mijn ervaring met dit kookboek

Dit Allermakkelijkste kookboek van de wereld – In 30 minuten kook ik voor de hele week is bijzonder gebruiksvriendelijk. Het lettertype is groot en dik, het is overzichtelijk en het staat boordevol praktische foto’s van zowel de ingrediënten als de maaltijden. De uitleg van de bereidingswijze van de recepten is summier: maar een paar regels. Ik vermoed dat dit is omdat de uitgebreide uitleg al is gegeven bij het meal preppen in het weekend!

De weekmenu’s variëren van vrij gewoon zoals runderreepjes met groenten, tot eendenborstreepjes met spek.

J.-F. Mallet geeft niet per weekmenu aan wanneer je welk gerecht moet klaarmaken. Dat geeft enerzijds vrijheid, anderzijds vraag ik me af of bepaalde ingrediënten wel zo lang goed blijven in de koelkast. Zoals de Thaise soep met kip en garnalen. Als je die op zondag klaarmaakt, dan vraag ik me af of die op vrijdag nog wel goed is?

Mijn conclusie over meal preppen met J.-F. Mallet

Dit is één van de simpelste no-nonsense kookboeken die ik ooit heb gezien. Weinig tekst, grote dikke letters en veel foto’s. Voor wie wil beginnen met meal preppen is dit boek ideaal.

Behalve voor mensen die graag maaltijden in het weekend willen voorbereiden, is het ook een fijn boek voor mensen die graag een weekmenu willen, maar het lastig vinden om dit zelf te maken. Je vindt 20 kant en klare weekmenu’s in dit boek.

Dit kookboek is voor mij zeker aanleiding om Het allermakkelijkste kookboek te gaan lezen! Want ik heb zeker interesse in nog meer makkelijke recepten.

Praktische informatie over In 30 minuten kook ik voor de hele week

In 30 minuten kook ik voor de hele week van J.-F. Mallet is voor 25 euro te koop bij bol.com en de lokale boekhandel. Ik vind dat niet duur voor een boek dat zoveel te bieden heeft.

Meal preppen

Wat vind jij van het idee van meal preppen? Doe je het wel eens?

Leestips

P.S Inmiddels heb ik rollade in de slow cooker gemaakt!

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik moet me er maar eens in verdiepen, want mijn brein kan dat op dit moment niet aan.

  Love As always
  Di Mario

 2. nee hoor ik doe dat niet, kook elke dag vers, en soms vries ik in wat ik over heb, voor een andere keer,
  koken is zo gedaan als je alles in huis hebt

 3. Ik heb wel eens aan mealpreppen gedaan ja. Handig om eea in de vriezer te hebben liggen wat al bijna een maaltijd is. En eigenlijk doe ik dat op mijn manier nog steeds (teveel maken van sauzige recepten zodat ik ze in kan vriezen). Bewaren in de koelkast vind ik niet handig, want dat neemt teveel ruimte in en 5 dagen vind ik te lang om klaargemaakte voedingsmiddelen te bewaren.

  Al met al wel een heel interessant boek. De video’s over mealpreppen zijn ook altijd leuk :-)

  1. Toen ik 40 jaar geleden in Canada was deed mijn tante dat al. Ze had een drukke baan en had dan een kookdag op haar enige vrije dag. Dan maakte ze alle maaltijden al klaar, vroor ze in en gebruikte dit de week door. Voor haar wel makkelijk toen. Smorgens een maaltijd er uit halen hele dag en avond werken en een maaltijd opwarmen slapen. Zelf vind ik het niet prettig. Ik kook het liefste vers en eet het gelijk op. Sommige maaltijden zijn wel lekkerder na een dag, bijvoorbeeld een zuurkoolschotel of stoofpotje. Mmmm

 4. Ik kocht bij de kringloop 2 kinderkookboeken uit de jaren 80. Om de tekeningen die er in staan in te kleuren. Want grappig en niet te kleine vlakjes om in te kleuren, zoals in de kleurboeken voor volwassenen. Bijkomend voordeel (niet opgelet bij aanschaf) dat er heel veel simpele gerechten in staan, die gezond, smakelijk en niet duur zijn. Ik heb dus uren kleurplezier en daarna prachtige kookboekjes met goede eenvoudige recepten. Kleuren doe ik trouwens met op mijn laptop op you tube. Ik luister dan naar Amerikaanse vrouwen, die praten over frugal living, meal preppen, debt free living enz. Ook naar Dave Ramsey luister ik, me voortdurend verbazend over de enorme particuliere schulden in de USA. Maar ook om de veel hogere kosten voor medische zorg en wonen. Kortom een aangenaam tijdverdrijf als we dan toch veel binnen zitten deze winter.

 5. Op YouTube zijn diverse video’s te vinden over meal preppen. Ik vind het een beetje overdone om op zondag uren in de keuken te staan. Met een beetje inzicht kom je doordeweeks ook goed terecht.

 6. Ik ga altijd uitgebreid naar de markt. Dan legt de groenteboer daar uitgebreid uit hoe een prei in elkaar zit. Met van die dingetjes en die haartjes en groen enzo. Ik schrijf dat allemaal op in een schrift maar dat kookboek klinkt ook goed

 7. Wow, in een half uur voor de héle week? Dat vind ik knap. Ik maak altijd mijn eten eerder op de dag of een paar dagen eerder klaar, maar dat deed ik al voor ik ooit van meal preppen had gehoord. Wat ik overigens altijd een stomme uitdrukking vind. Gewoon: vooraf koken;).

 8. Ik deed er langer over dan dat half uur, maar maakte dan ook glutenvrij brood en koekjes voor de week.
  Zondags was kookdag, en de kinderen hielpen mee, die kunnen nu erg goed koken. Voor mij was het als werkende, mantelzorgende, alleenstaande moeder met groot gezin(eigen en pleegkinderen) de enige manier om doordeweeks niet over te lopen van taken en dingen die moesten.

 9. Ik doe eigenlijk nooit meal preppen. Ik zorg ervoor dat wanneer ik een dag wat meer haast heb ik zorg voor een makkelijk/snel te maken gerecht.

 10. Ik deed vroeger aan mealpreppen. Ik woonde al in Amsterdam en mijn dochter nog in Breda omdat ze nog eindexamen moest doen. In het weekend stond ik dan een hele dag te koken. Daar werd ik niet blij van dus nu doe ik dat niet meer. Wel maak ik nu vaak een portie extra. Dat vries ik in voor mijn moeder. Maar da’s geen preppen, geloof ik.

 11. Ik soort van aan meal preppen: als ik wat kook, maak ik altijd meer en vries ik dat in voor de week er op. Ik werk in de zorg en dan is best fijn om een verse maaltijd uit de vriezer te halen die je alleen hoeft op te warmen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.