Kookboeken van 2010 tot 2022

kookboeken

Hoewel ik als kok, zonder mezelf tekort te willen doen, weinig voorstel (mijn grootste streven is dat het 'goed gaar' is) lees ik graag kookboeken. Vooral kinderkookboeken mogen zich op mijn belangstelling verheugen. Daar staan zo lekker veel plaatjes bij.

Kookboeken die ik leuk vind

Toch zijn er ook wel wat volwassen kookboeken die ik erg leuk vind, en dat zijn de boeken van Sylvia Witteman en Nigella Lawson. Beiden hebben een verhalende stijl van schrijven, waarbij de recepten slechts een onderdeel zijn van de pret. Ik heb net 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw'* teruggebracht naar de bibliotheek en ben nu bezig in 'Nigella bijt'.

Wat betreft recepten zou ik denk ik eerder die van Nigella volgen dan die van Sylvia: die van Nigella lijken me wat makkelijker.

Verder heb ik, naast kinderkookboeken, in mijn boekenkast staan: 'Van Piepers tot Pasta' en het van mijn moeder gekregen boek 'Het Groot Gezondheidskookboek'. Zie ook pasta koken. Voor de dagelijkse maaltijden gebruik ik eigenlijk nooit recepten, maar voor een taart of cake bakken grijp ik graag naar een kookboek.

Wanné kookboek

Een echte klassieker die nog steeds heel populair is, is het Wanné kookboek. Dit kookboek werd oorspronkelijk geschreven als lesboek voor de Amsterdamse Huishoudschool. Meisjes konden daar een opleiding volgen om daarna huishoudster of dienstbode te worden. Of gewoonweg huisvrouw! Want destijds was huisvrouw zijn en het huishouden doen nog een heus vak. Hieronder zie je een exemplaar:

wanné kookboek

Kenmerkend voor het Wanné kookboek was dat er recepten in stonden voor zowel gewone 'volkspot' of burgerpot als de 'fijne keuken'. Een ander kenmerk is het rijkelijke gebruik van kruiden. Omdat het Wanné kookboek bij elke herdruk wordt geüpdate aan de smaak en tijd is het nog steeds populair.

Een nieuwe versie van het Wanné kookboek koop je eenvoudig bij je lokale boekhandel of via bol.com. De prijzen variëren van 25 euro tot ruim 50 euro. Hieronder een modern exemplaar van het Wanné kookboek:

kookboeken

Andere blogposts over kookboeken

Gebruik jij vaak kookboeken?
Heb je een favoriet kookboek?

Deze post verscheen voor het eerst in 2010 en is geactualiseerd.

Similar Posts

46 Comments

 1. Nu gebruik ik zelden meer een kookboek, maar toen ik pas getrouwd was wel. Eerst had ik een klein kookboekje van de huishoudschool wat ik overigens nog wel eens op sla, het is inmiddels 40 jaar oud en een vodje. Daarnaast heb ik een kookboek van mijn schoonvader op verjaardag gekregen wat ook wel 30 jaar oud is. Die gebruik ik ook wel af en toe.

 2. Ik gebruik ongeveer drie keer per week een kookboek of mijn eigen kookschrift waarin ik recepten bewaar die ik ergens uit heb gescheurd. Dit doe ik om de variatie op peil te houden en niet in standaard maaltijden te vervallen. En ik vind het ook gewoon leuk om in kookboeken te snuffelen.

  Groet Kopka

 3. Ik heb een heleboel leuke kookboeken en zelf ook een samengesteld van verschillende recepten. Ik blijf het erg inspirerend vinden, net als tuinboeken, al zal ik altijd mijn eigen smaak eraan blijven geven.

 4. Ik gebruik af en toe een kookboek om even iets op te zoeken. Sinds een poosje heb ik een paar kookboeken uit de 50 tiger jaren en daar vindt je ook leuke dingen in.Evenals het bakkers boek van mijn schoonvader,dat boek is 60 jaar oud minstens.En uiteraard m'n roemeense kookboek en internet voor recepten.

 5. Ik heb altijd plannen om ze meer te gaan gebruiken, kijken vind ik wel leuk. Vaak staat er een ingrediënt in wat ik niet ken of niet weet waar ik dat kan halen en waait het dus weer over. Op internet heb je ook snel recepten gevonden of adviezen.

  En nog bedankt voor je Buitenleven!
  Heel leuk. Ben niet zo druk op computer op het ogenblik vandaar dat ik een beetje laat ben. Met de volgende doe ik maar niet mee, je moet een ander ook een kans geven.

  Groetjes Petra

 6. ah...kookboeken, mijn zwakke plek. Ik heb de hele serie van Jamie Oliver (kan niet mislukken) en twee boeken van Sylvia Witteman (I love that woman!) Verder vooral alles in de hoek van gezond, biologisch, vegetarisch. (Wat je eet ben je zelf, leven lang fit, de dunne vegetarier, de boekjes van Moeder Aarde). De dikke Vegetarier is momenteel mijn meest favoriete kookboek. Van Nigella had ik een boek, en ik vond het erg onoverzichtelijk. Hij was gevonden, dus het was niet zo erg, maar ik heb hem niet gehouden. Ik hoop dat haar andere boeken qua layout logischer in elkaar zitten. Hier liepen bijvoorbeeld recepten door op twee pagina's, daar hou ik helemaal niet van.

 7. Ik ben gek op kookboeken!!! Ook ik lees ze als een roman en ben er dan zo in verdiept dat ik niets meer hoor en zie van mijn omgeving. Erg hè??? Ik heb heel veel boeken en die staan mooi te zijn in mijn boekenkast. Ik ben er zo blij mee!! Tsja en mijn favoriet???? Op dit moment Jamie goes Italia van Jamie Oliver. Ook hij schrijft leuke verhalen bij zijn recepten dus erg leuk om te lezen. Maar eigenlijk vind ik zoveel boeken leuk.

 8. Ik haal vaak recepten van internet (smulweb etc) of uit de allerhande. Maar als kookboek is het "Eenvoudig kookboek voor kamerbewoners" van Jan de Graaff mijn favoriet. De cartoons en droge humor kan ik wel waarderen. "De meest eenvoudige methode om soep 'te maken' heeft uiteraard niet met kookkunst uit te staan. Wel wordt zij het meest gebruikt. Het gaat als volgt: ... soep: 1 blik ...soep, 1 blikopener"

 9. Dank je wel voor je reactie op de cupcakemaker. Had ik geschreven 18? Hoop ik niet, 8 per keer maakt ie :) Ik heb inclusief verzendkosten 56,95 euro betaald. Uiteraard kan bakken ook gewoon in de oven, maar ik vind het zo veel handiger :) Op mijn blog staat waar ik hem besteld heb... Maar dat had je al gezien. Groetjes vanuit Parijs.

 10. Ik heb een heleboel kookboeken, maar ik gebruik ze eigenlijk maar zelden. Toch blijven er vaak ideeën hangen die ik dan toepas als ik gewoon zelf iets aan het maken ben.

 11. Als ik met groente uit m'n groentepakket eens iets nieuws wil proberen, grijp ik eerst naar Sylvia Witteman, Simon Rimmer (nou ja, hun kookboek) en een kookboek voor de huishoudschool uit de jaren 1950 (Wannée), in willekeurige volgorde.

 12. Oeh, is het wat? Hij staat nog steeds op mijn lijstje, het lijkt me zo'n heerlijk boek! Maar hij's is best prijzig... Gebruik wel redelijk vaak kookboeken, wel 2 wekelijks. Heerlijk iets uitzoeken om te proberen :)

 13. ik heb kookboeken, die gebruik ik eerlijk gezegd nooit
  ik ben iemand die in een krant of tijdschrift iets ziet en er foto's van maakt en dit uitprobeert
  Een @->- voor U.

 14. Van de bieb heb ik alle kookboeken van Yvette van Boven geleend. Heerlijk om te lezen,maar te duur, met vaak langdurige recepten om te kopen.

 15. Ik heb heel veel kookboeken, maar de leukste die ik heb is eigenlijk van mijn moeder. deze kreeg ze toen ze trouwde van haar vroegere werkgever 61 jaar terug Zondag heb ik er nog een appeltaart recept uit gebruikt. Ook als ik dingen als vanillevla ofzo wil maken gebruik ik dit boek. Het leuke van dit boek vind ik dat alles er in staat, Tafelmanieren, voedingsleer maar ook slachten en uitbenen komt aan de orde, Geweldig boek.

 16. Een rij kookboeken, tig opgeslagen recepten op Instagram, Facebook en nog sta ik te improviseren. Lekker zelf expirementeren. Meestal lukt het goed (oordeelt echtgenoot)

 17. We hebben hier enorm veel kookboeken. Ik kijk er zelden in. Ik kan iets zien in een tijdschrift, onthouden, en dan koken. Een gekke gave, ik weet het.

 18. Wat leuk, dat kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool! Ik was altijd dol op huishoudschoolverhalen en het lijkt me echt een boek om in de kast te hebben, maar dan nooit te gebruiken ;) Sylvia Witteman is mijn favoriet, ik hou van haar humor.

 19. Ik heb diverse kook en bakboeken. Gebruik ze niet zo heel vaak. Maar als ik er wel eentje nodig heb dan pak ik het Nieuwe Haagse Kookboek. Niet van die in gewikkelde recepten maar de gewonere dingen. En heel soms een kookboekje nog van toen ik op de huishoudschool zat, stap voor stap heet dat.
  Maar haal ook vaak recepten van internet. Bijv Brenda kookt of de site van AH. Vind het wel eens handig om een recept te gebruiken maar dan meer als basis en daar zelf een draai aan te geven.

 20. Ik heb diverse kookboeken, maar vind het werk van de Belg WiM Balieu, Balls and Glory, meesterlijk. ook daar staan naast recepten ook wat verhalen over het concept en het ontstaan.

 21. Ik heb geen kookboek in huis, je doet me er helaas geen plezier mee, bij mij is de zin ook: als het maar gaar is

 22. Ik vind het ook heerlijk om door kookboeken te bladeren! Maar koken is wat anders haha, mijn man kookt meestal.

  Mijn favoriete kookboek is een boekje met Griekse recepten waarin mijn Griekse oma aantekeningen heeft gemaakt en handgeschreven briefjes met recepten heeft toegevoegd. :)

  Maar dit kookboek van de huishoudschool lijkt me ook een mooi exemplaar om te hebben of cadeau te doen.

 23. Ik heb dit jaar een kookboeken tik gekregen. Maar vooral om te kopen en mooi uit te stallen want ik ben niet goed in het volgen van recepten...

  Nigella Lawson vind ik trouwens ook super leuk!! Haar kookprogramma vond ik ook altijd heel vermakelijk om naar te kijken.

 24. Wat een leuke foto van je zelf. Ik gebruik geen kookboeken maar dit kookboek ken ik wel. Mijn grootmoeder had er vroeger zo eentje. Geen idee waar het gebleven is.

 25. Zo herkenbaar dat je uiteindelijk voor de dagelijkse dingen zonder kookboek kookt. Ik heb wel een paar simpele kookboeken in huis, maar pak uiteindelijk toch recepten van het Voedingscentrum als ik volgens recept wil koken (en oké, dat doe ik altijd, maar de favorieten ken ik inmiddels uit mijn hoofd, dus het lijkt alsof ik zonder recept kook;)).

 26. Mijn ex had heel veel kookboeken. De meesten heb ik met hem meegegeven toen hij verhuisde. Ik gebruik ze toch niet (hij ook niet meer, maar ja...). Als ik al een kookboek gebruik, dan is het het kookboek dat hij zelf gemaakt heeft. Ik heb begrepen dat ex momenteel elke vrijdag kookt voor zijn huisgenoten en dan ook dat boek gebruikt.

 27. Oooooh, sinds corona mijn Guilty pleasure. Ik heb er zoveel en ook uit zoveel gekookt. Momenteel door financiën maak ik wat 'meer standaard' gerechten waarvan de ingrediënten niet zo duur zijn, maar daarvoor was dat wel anders. Laatste kookboek dat ik heb gekregen is die van Miljuschka , dol op Java van Maureen Tan, Indorock van Vanja van der Leden, Baru Belanda van Pascal Jalhay, maar ook Falastin (keuken van het midden-oosten) is fijn. En zo heb ik er nog veeeeeel meer.

 28. Het Allerhande kookboek 'Vol Smaak' gebruik ik momenteel graag, de boeken van Lekker & Simpel, Lot Beukers, Tasty Kookboek en de hele serie Mini kookboekjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.