Kookboeken van 2010 tot 2022

kookboeken

Hoewel ik als kok, zonder mezelf tekort te willen doen, weinig voorstel (mijn grootste streven is dat het ‘goed gaar’ is) lees ik graag kookboeken. Vooral kinderkookboeken mogen zich op mijn belangstelling verheugen. Daar staan zo lekker veel plaatjes bij.

Kookboeken die ik leuk vind

Toch zijn er ook wel wat volwassen kookboeken die ik erg leuk vind, en dat zijn de boeken van Sylvia Witteman en Nigella Lawson. Beiden hebben een verhalende stijl van schrijven, waarbij de recepten slechts een onderdeel zijn van de pret. Ik heb net ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’* teruggebracht naar de bibliotheek en ben nu bezig in ‘Nigella bijt‘.

Wat betreft recepten zou ik denk ik eerder die van Nigella volgen dan die van Sylvia: die van Nigella lijken me wat makkelijker.

Verder heb ik, naast kinderkookboeken, in mijn boekenkast staan: ‘Van Piepers tot Pasta’ en het van mijn moeder gekregen boek ‘Het Groot Gezondheidskookboek’. Zie ook pasta koken. Voor de dagelijkse maaltijden gebruik ik eigenlijk nooit recepten, maar voor een taart of cake bakken grijp ik graag naar een kookboek.

Wanné kookboek

Een echte klassieker die nog steeds heel populair is, is het Wanné kookboek. Dit kookboek werd oorspronkelijk geschreven als lesboek voor de Amsterdamse Huishoudschool. Meisjes konden daar een opleiding volgen om daarna huishoudster of dienstbode te worden. Of gewoonweg huisvrouw! Want destijds was huisvrouw zijn en het huishouden doen nog een heus vak. Hieronder zie je een exemplaar:

wanné kookboek

Kenmerkend voor het Wanné kookboek was dat er recepten in stonden voor zowel gewone ‘volkspot’ of burgerpot als de ‘fijne keuken’. Een ander kenmerk is het rijkelijke gebruik van kruiden. Omdat het Wanné kookboek bij elke herdruk wordt geüpdate aan de smaak en tijd is het nog steeds populair.

Een nieuwe versie van het Wanné kookboek koop je eenvoudig bij je lokale boekhandel of via bol.com. De prijzen variëren van 25 euro tot ruim 50 euro. Hieronder een modern exemplaar van het Wanné kookboek:

kookboeken

Andere blogposts over kookboeken

Gebruik jij vaak kookboeken?
Heb je een favoriet kookboek?

Deze post verscheen voor het eerst in 2010 en is geactualiseerd.

46 Comments

  1. izerina
  2. Marie
  3. John
  4. Adrie
  5. Dimario
  6. Linda schrijft ' t op
  7. Angie
  8. N8W8
  9. Claire

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh