Supermarkt etiquette en regels: 6 do’s en dont’s!

supermarkt etiquette

Vind jij supermarkt etiquette belangrijk?

Houd jij je aan bepaalde ongeschreven supermarkt regels?

Ken je dat, dat je braaf in een lange rij staat te wachten tot je eindelijk aan de beurt bent en er plotseling een andere kassa open gaat, en alle mensen áchter je als een wilde naar die nieuwe kassa rennen? Of nog erger: iemand die net komt aanlopen, snijdt iedereen de pas af om er als eerste te staan?

Het overkwam mij vandaag weer eens bij de Kruidvat.

Het is beslist één van mijn pet peeves.

Zelf laat ik dan altijd de mensen voor mij in de rij voor gaan: zij wachten immers al langer. Officieel heb je misschien geen voorrang als langst wachtende, maar ik vind het wel zo correct om het te geven of te krijgen.

Het zette me aan het denken over supermarkt etiquette. Wat zijn de do en don’ts?

 1. Een duidelijke don’t is natuurlijk luidkeels telefoneren. Dat gaven jullie ook aan in de comments naar aanleiding van mijn post over winkels die te laat open gaan.
 2. En sinds ik het boek De Kassière heb gelezen, let ik er nog extra op dat ik de kassière erken als mens, en niet behandel als robot/machine. Ik maak netjes oogcontact en groet haar.
 3. Verder vind ik het altijd geweldig als iemand met twee volle  karren het ziet als ik alleen maar een pak yoghurt in mijn mandje heb, en mij laat voor gaan. Zelf laat ik ook altijd de persoon achter mij voor, als ik zelf heel veel heb, en die persoon niet.
 4. Bij veel supermarkten krijg je bonnen die je ergens voor kunt sparen. Ik blief die nooit, maar zeg dan altijd tegen de kassière: ‘Misschien wil de persoon achter mij ze wel hebben?’ Zie ook AH bonuskaart.
 5. Een don’t vind ik je overvolle karretje half uitladen, en je dan herinneren dat je nog iets vergeten bent. Het kan natuurlijk gebeuren, maar het is wel vervelend voor de mensen achter je.
 6. Niet met ontbloot bovenlijf een supermarkt in gaan, of in bikini.

Zonder shirt in de supermarkt

Over supermarkt etiquette gesproken: in juli 2019 hing bij de plaatselijke Jumbo supermarkt dit briefje aan de deur

Jumbo supermarkt etiquette

Bij onze plaatselijke Jumbo hangt een intrigerend A4-tje op de deur van de ingang.

‘Het is niet toegestaan om zonder shirt de winkel te betreden.’

Het zal vast naar aanleiding zijn van de tropisch hete dagen, en blijkbaar was het nodig om dit te vermelden.

Huisvlijt bezoekers over zonder shirt de supermarkt in

 • Sommige mensen storen zich nergens aan, en naarmate de buitentemperatuur hoger wordt, storen ze zich nog minder aan fatsoens- en/of kledingregels. Ik kleed me bij wijze van spreken nog om, om naar de supermarkt te gaan. En ik loop thuis echt niet onfatsoenlijk erbij :-) (Schrijfsels van mij)
 • Hier in de stad nog niet gezien. Vind het ook overbodig. Zie hier nooit mensen met een ontbloot bovenlichaam in de winkels, en al helemaal niet in de Jumbo. In die winkel kan je beter een extra trui of jas meenemen, zo koud is het binnen. In Taiwan ben ik weleens een bieb uitgezet, omdat ik een overhemd met korte mouwen en een korte broek aan had. Beide mocht niet. (Ximaar)
 • Omdat ik in een warm vakantieland woon, in een dorp een paar kilometer landinwaarts van een badplaats, zie ik elke zomer heeeel veel mensen in badkleding. Aan het strand, maar ook op alle andere plaatsen. Ook in ons stille dorpje. Geen gezicht, zo’n echtpaar in bikini en zwembroek die op hun gehuurde brommer een tochtje maken. En echt koel lijkt me het ook niet want badkleding zit strak en is van synthetische stof. En roodverbrande huid is ook niet gezond of charmant. Mensen, trek toch gewoon iets duns en luchtigs aan ! (Louloudi)
 • Ik weet het eigenlijk niet goed, ik denk als de winkel aan zee ligt dat je niet anders kan dan iedereen binnenlaten, en iedereen maakt voor zichzelf uit of hij zich kleedt of niet?
  Een @->- voor jou. (Zonnebloem)
 • Hier in het dorp nog niet gezien dat er iemand op het idee kwam om met een bloot bovenlijf de winkel in te lopen. Maar ik vind zelfs met bloot bovenlijf in de auto of op de fiets al raar. Als je de deur uit gaat, kleed je je aan. Een T-shirt of blouse is echt niet zo warm en in de supermarkt (waar vaak ook nog airco is), en het is een normale fatsoensnorm. Datzelfde geldt voor dames die vinden dat ze met warm weer in bikini op de fiets (maar ik zag ze in de grote stad vooral op brommertjes en scootmobiels) kunnen stappen. Gewoon fatsoenlijk aankleden graag. En dus begrijp ik het verzoek van de winkelier prima. groetjes, Franca.
 • Wel grappig dat het nodig is. Op bestemmingen bij zee/strand in het buitenland zie je ook regelmatig dit soort borden. (Frederique)
 • Met ontbloot bovenlijf lopen is buiten het zwembad en strand niet een goed idee. Dat geldt ook voor vrouwen in badpakken of bikini’s. Als ik bloot in de stad of winkel tegenkom, dan erger ik mij eraan. Je loopt toch ook niet in ochtendjas de winkel in? (Aaf van Zuinigaan)
 • Enigszins gekleed lijkt mij toch het minste wat men kan verwachten van de klanten. Al zijn er ook weer velen die juist bezwaar maken tegen in hun ogen overtollige kleding … Vredelievende groet, Rob Alberts
 • Met ontbloot bovenlijf een winkel in? Nee!! Zeker niet. (Aukje)
 • Ben nou wel benieuwd waar je woont dat dat opgehangen moet worden. Maar laat iedereen zich lekker bedekken, wel zo netjes. (Villasappho)
 • Ik loop nooit in mijn blote barst.. nou ja.. oke, op het strand en in het zwembad en natuurlijk onder de douche. Ik vind het niet netjes en het hoort niet buiten op straat of in een winkel. Love As Always Di Mario
 • Fatsoen, respect…, triestig dat het op affiche moet… Dit soort supermarkt etiquette zou vanzelfsprekend moeten zijn. Lie(f)s. (Lies)
 • Ik vind dat niet meer dan normaal. Behalve als de man een lekkere sixpack heeft. ;-) Nee, zonder gekheid. Echt niet meer dan normaal. (Mrs. T)
 • Ik loop vaak in huis zonder shirt als het warm is. Zodra ik mij buiten de deur begeef draag ik ook een shirt. Vind ik eigenlijk niet meer dan normaal. Overigens hangt hier bij Appie ook een soortgelijk A4’tje op. (Sjoerd)
 • Heb altijd een shirt in mijn handtasje. Zo overtreed ik dus nooit deze regel en supermarkt etiquette. Zelfs niet als ik in Eva-kostuum deze winkel binnenstap. :) (Cellie Citroen)
 • Bij ons stond er ook nog verboden op blote voeten. Ik snap werkelijk niet dat mensen totaal geen gene meer hebben. Ik zie veel vieze dingen voorbij komen in de zomer.
  Denk aan kalknagels, onverzorgde voeten in slippers, lang okselhaar onder armen vandaan. Prima als je dat hebt maar daar hoeft een ander niet naar te kijken? Hoe warm het ook is, ik zal altijd net gekleed de deur uitgaan en mij kleden naar mijn leeftijd. Dus geen hotpants met / zonder lipleesmogelijkheden (Helene)
 • In het toeristisch dorp (veel water) hier vlakbij hing vorig jaar in de supermarkt een briefje op de deur dat het verplicht was om schoeisel te dragen. Waarschijnlijk te veel mensen die vanuit het water, via de auto, snel een boodschap wilden halen. De supermarkt floreert dankzij de toeristen. (Misty)
 • Heel eerlijk vind ik dat een beetje onfris, langs de verse producten te lopen zonder t-shirt. Maar inderdaad jammer dat zo’n A4 tje nodig is. Het lijkt me normale supermarkt etiquette. (Fleur)
 • Begrijpelijk, maar zou er zelf geen probleem mee hebben als iemand met heel erg warm weer zonder shirt loopt. (Eurootje)
 • Ik loop nooit buiten rond in mijn bloot bovenlijf. Zelfs zo slapen doe ik niet. (Francky)
 • De boodschap zal niet voor niets geplaatst zijn. In ons dorpje zie je het niet, verderop zag ik het vijf jaar geleden al  beginnen: een short met bikinitopje, mannen met loshangende heden. Ik vind het niet prettig, het lijkt soms op een openbaar slachthuis. En zeer zeker waren het niet altijd onopgevoede uitkeringstrekkers, eerder de popi vriendenclubs die we op iedere camping zagen. (Bertie)
 • Vind ik niet meer dan normale supermarkt etiquette. Zo’n A4tje zou compleet overbodig moeten zijn, maar is dat blijkbaar niet. (MyriamC)
 • Feiten? Ik zou ze wel willen weten. De blote basten die ik zie hebben volgens mij een goed inkomen. Hier in het dorp geen sloppenwijken. Wel een grote dure camping, resort geheten. Die keurige Nederlanders staan juist in het buitenland bekend om hun onfatsoen. (Goudsjeblom)
 • Ik vind het een terechte regel, maar eigenlijk ook onbegrijpelijk dat dat gemeld moet worden. Het is voor mij vanzelfsprekend dat je naar de winkel even iets aantrekt (bovendien…weet je hoe kóud het daar is?;)). Ik zag hier vorige week in de supermarkt ook meiden in bikini lopen. Ik snap dat niet helemaal, eerlijk gezegd. (Naomi)
 • Ik vind het ook vrij logisch en ook een kwestie van fatsoen en supermarkt etiquette eerlijk gezegd. Vind het nog een verschil of je op de camping staat en naar de campwinkel gaat maar verder vind ik gewoon: Je kleedt je fatsoenlijk aan. (Jeannette)

Leestips

Welke do’s en don’ts heb ik nog gemist?!

45 Comments

 1. Sterre
 2. Lot
 3. VeggieMo
 4. Dee
  • Dee
 5. "Hanneke"
 6. johmar
 7. wen370
 8. Boodschapjes
 9. Petra
  • Petra
 10. Jacqueline
 11. Monique
 12. Lily

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh