8 Pet peeves: kleine ergernissen

pet peeves

Pet peeves zijn van die kleine ergernissen die bij het leven horen. Een speciale categorie zijn ergernissen die te maken hebben met je werk.

Zo heb ik het idee dat assertieve ouders een ergernis kunnen zijn van leerkrachten, evenals de verplichting alles te rapporteren.

Ik schreef een post over mijn pet peeves als fulltime blogger

Pet peeves

Tijdens het schrijven van die blogpost werd ik trouwens steeds geïrriteerder, merkte ik. Het is dus niet iets dat je te vaak moet doen volgens mij.  Het deed me denken aan de wijsheid:

‘Wat je aandacht geeft groeit.’

In het algemeen geef ik dan toch liever aandacht aan positieve dingen.

Maar soms kan het fijn zijn om je ergernissen te uiten!

P.S. Voor veel mensen is het gebruik van Engelse termen ook een pet peeve ; )

Voor hen zeg ik: ‘Ja ik had ook gewoon kunnen schrijven over ‘kleine ergernissen’ maar de Engelse term heeft toch een andere gevoelswaarde vind ik.’

Pet Peeve over winkels

Op de gevel van de H&M zag ik het toch duidelijk staan: ‘zat. 10.00 – 17.00’. De kerkklokken hadden al geluid, en het was 3 minuten over 10. Maar binnen bij de H&M was het nog aardedonker. Even later zag ik een medewerker de trap afkomen, maar in plaats van de deuren te openen, ging ze eerst andere dingen doen, waarbij ze vakkundig de groeiende rij wachtenden negeerde.

Winkelpersoneel dat je negeert

Erger nog dan winkelpersoneel dat zich niet aan de openingstijden houdt, vind ik winkelpersoneel dat bezoekers negeert. Op donderdagochtend kunnen ze er bij de Hema ook wat van. Soms zie je ze zelfs gezellig staan keuvelen in het gangpad, ná negenen ( de officiële openingstijd is 9.00). Maar het allervervelendst vind ik die medewerkers die regelrecht op de winkeldeuren aflopen zodat je dénkt dat ze zich verwaardigen de deuren te openen, en dan néét op het allerlaatste moment rechtsaf slaan. Al deze medewerkers vermijden zorgvuldig de hoopvolle blikken van de potentiële klanten.

Ik snap dat niet. Was ooit de klant niet koning? En waarom heb je openingtijden als je ze niet zo nauw neemt? Persoonlijk vind ik het echt mateloos irritant als winkels zich niet aan hun eigen openingstijden houden.

Pet Peeves Huisvlijt bezoekers over winkels

Dit zeiden jullie over mijn pet peeves wat betreft winkels.

 1. Ik snap je irritatie wel maar de keerzijde is dus inderdaad wat hierboven al genoemd werd dat personeel vaak van 09.00 tot bv. 18.00 betaald word en voor en na sluitingstijd de hele riedel van openen, kas opmaken etc. moet doen. Ook is er vaak een minimale bezetting waardoor alles op 1 of 2 personen neerkomt. Als een van de twee dan iets later is om wat voor reden dan ook, loopt alles in de soep. De keerzijde daarvan is ook dat je klanten hebt die om 1 voor zes nog de winkel binnenpiepen met de mededeling dat ze precies weten wat ze hebben moeten en vervolgens ook nog allerlei vragen hebben. Zich niet realiserend dat het personeel er ook een lange dag op hebben zitten en graag naar huis wil om te eten. Door dit soort klanten gaat het personeel dan pas om half zeven naar huis, ook niet leuk en mensvriendelijk. We willen allemaal op ons wenken bedient worden maar overal is iets voor te zeggen, dus ook hier Geven & Nemen ;-) Jutvrouw
 2. Hoezo geven en nemen? Ik ben toch klant? En ik hoef echt niet op mijn wenken bediend te worden, ik wil alleen graag dat mensen zich aan hun eigen openingstijden houden! Is dat nu zelfs al teveel gevraagd? (Vlijtig Liesje)
 3. Eerder open gaan mag toch niet, daar heeft een winkel toch een vergunning voor nodig, iets met de sluitingstijdenwet van de gemeente ofzo?
 4. Huh? Maar ze gaan Te Laat open. Niet te vroeg hoor. Ik verwacht echt niet dat ze vroeger open gaan, maar wel dat ze zich aan hun eigen openingstijden houden. (Vlijtig Liesje)
 5. Het kan nog steeds anders hoor. Ik liep laatst rond bij de Formido om kwart voor 6, niet wetende dat ze om half 6 dicht gingen. Niemand die me er op wees en ik kon rustig mijn aankopen afrekenen. Pas toen ik wegfietste zag ik het bord waarop met megaletters de openingstijden stonden. Toen moest ik wel even blozen. (Marlien)
 6. Qua klantenservice vind ik dat wel echt geweldig! Grappig verhaal! (Vlijtig Liesje)
 7. Toen ik 19 jaar geleden nog bij Aldi werkte was de regel daar 5 minuten voor openingstijd de deuren op en 5 minuten na sluitingstijd dicht. Daar werd ook flink op gecontroleerd van bovenaf. (Ineke)
 8. Ik ben zelf eigenlijk nooit ergens voor openingstijd, maar wel voor sluitingstijd. Het komt geregeld voor dat je om kwart voor 6 bijvoorbeeld niet meer naar binnen mag bij een winkel die tot 6 uur open is. Kan ik heel slecht tegen, ik kan me je irritatie zeer goed voorstellen. Ik verwacht niet dat een winkel eerder opengaat, of later dicht, natuurlijk niet, maar wel gewoon open is op de tijden die staan aangegeven. (Aline)
 9. Personeel heeft tegenwoordig strenge veiligheidsregels. En als ze laat zijn doordat ze iets teveel werk met geld hebben, gaan ze iets later open. Dat is bij ons het geval. Door steeds strengere eisen, kunnen we niet altijd meer klantvriendelijk zijn. Goede mensen zijn hiervan de dupe. (Hobbycrous)
 10. Zo hield je wel mooi je portemonnee iets langer dicht! Ook een vorm van consuminderen waarbij je geholpen wordt. (Bloem)
 11. ik wil niet vervelend doen maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat de winkels het personeel pas vanaf de openingstijd betalen ? en tot de sluitingstijd. dus als ze eerder de kassa enzo opmaken doet het personeel dat in eigen onbetaalde tijd. met afsluiten idem dito en het salaris in de detailhandel is nou niet echt om over naar huis te schrijven ongeveer 1200 a 1300 euro bruto per maand bij een fulltime dienstverband. ik geeft het personeel groot gelijk dat ze hun ?”baas”niet een half uur per dag ( kwartier bij opening, kwartier bij sluiting) kado doen. als je op jaarbasis uitrekent hoeveel geld dat is…… het probleem ligt dus niet zo zeer bij het personeel als wel bij de werkgevers die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. (LB)
 12. Toch vind ik dat maar raar! Waarvoor heb je dan openingstijden? (Vlijtig Liesje)
 13. Allemaal waar maar wat met al die klanten die al bellend staan af te rekenen? Bij de bakker van mijn dochter hangt een A4-tje met een grote streep door de mobiel. Klanten die aan het bellen zijn worden niet geholpen en gelijk hebben ze. Dat is een terechte pet peeve.(Alice)
 14. Ja tijd is tijd…toen ik vroeger in de winkel werkte, deden we winkel vaak al eerder open als er mensen stonden. Ook wel voor de gezelligheid :) (Rian)
 15. Ik maak deze pet peeves meestal niet mee, omdat ik vaak later ga winkelen, maar waar ik me wel heel erg aan erger is dat, de dame of heer achter de kassa hele gesprekken voert met een collega, terwijl ze bezig zijn jouw boodschappen te scannen. Geen aandacht voor de klant dus ….! (Janny)

Ken jij ook winkels waarbij  je standaard moet wachten?

Pet peeves Leestip

Guilty pleasure

Wat zijn jouw pet peeves op je werk?

Similar Posts

16 Comments

 1. Met ouder worden hoor ik mezelf meer zeggen : ‘Sorry, maar hier ga ik me nu echt niet mee bezig houden’. En dan gaat het meestal over negatieve zaken die eigenlijk andermans zaken zijn. Ik zie nu veel duidelijker een lijn tussen mijn ergernissen en die van anderen en ik waak er over dat ik van de ergernissen van anderen de mijne niet maak.

 2. Er staat: ‘P.S. Voor veel mensen is het gebruik van Engelse termen ook een pet peeve ; )’

  Moet natuurlijk zjn: ‘P.S. Voor veel mensen is het onnodig gebruik van Engelse termen ook een pet peeve ; )’

  De laatste tijd raap ik zwerfvuil met zo’n handig happertje. Komen vaak mensen op me af met ‘Wat doet u een goed werk meneer’ en meteen daarna klagen dat mensen veel zwerfvuil neergoooien. Dat laatste valt hier erg mee. Ik ken steden en dorpen waar het vele malen erger is. Meestal antwoord ik dan dat ik het oprapen juist leuk vind en dat ze van mij wel wat meer zwerfvuil mogen strooien. Dat onregelt lekker. ;-)

 3. Vooral dat met die deadline zou ik zó irritant vinden. Overigens heb ik dankzij deze blog van jou wel even geleerd (met wat doorklikken;)) hoe ik een preview kan maken. Dus tja, jouw ergernissen waren voor mij in dit geval handig.

 4. Die heb ik gelukkig niet veel. Eentje dan: sommigen gemeenten waarvoor wij werken willen elk kwartaal een exceloverzicht van alle klanten die wij begeleiden en in welke fase van het traject ze zitten. Ik maak dus al járen elk kwartaal braaf mijn overzichtje, stuur dat naar de gemeente maar ik hoor nooit iets terug. Da’s irritant. Al dat werk dat ik er aan heb en dan hoor ik niks. De afgelopen twee keer heb ik het overzicht wél gemaakt maar niet verstuurd. Ik was benieuwd of ik iets zou horen. Niet dus…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.