Guilty pleasures: Mijn 5 guilty pleasures…

guilty pleasures

Guilty pleasures.

Heb jij ze?

Ik ben eigenlijk geen voorstander van allerlei Engelse termen in de Nederlandse taal, maar sommige woorden en uitdrukkingen laten zich gewoon niet goed in het Nederlands ‘vangen’. Zoals de term guilty pleasure.

Betekenis guilty pleasure

De betekenis van een guilty pleasure is iets waar je plezier aan beleeft. Maar tegelijkertijd is het iets dat je liever niet aan de grote klok hangt. Het is een heimelijk pleziertje.

Een guilty pleasure is in de regel iets waar je niet trots op bent.

Op de website Ensie omschrijven ze het als volgt:

‘Een guilty pleasure is iets waar je naar verlangt maar waar je van weet dat het slecht is, dat je het eigenlijk niet mag doen, maar waar je (uitzonderlijk) toch aantoegeeft. Het feit dat iets taboe of niet toegelaten is, maakt het vaak nog extra spannend of leuk.’

Het Algemeen Nederlands Woordenboek maakt er dit van:

‘Stiekeme geneugte, iets waaraan je stiekem genoegen beleeft, hoewel je weet dat het eigenlijk niet hoort.’

Maar dat maakt guilty pleasures juist zo interessant.

Ik hoor tenminste altijd graag wat de guilty pleasures zijn van andere mensen. Want ze laten vaak een onverwachte kant van iemand zien. En ik vind dat ze iemand onverwachts menselijk kunnen maken.

Wat zijn guilty pleasures? Guilty pleasure voorbeelden!

De letterlijke betekenis van een guilty please is hierboven uitgelegd. Maar wat zijn guilty pleasures die mensen hebben? Hieronder een lijst met guilty pleasures van mij.

Mijn 5 guilty pleasures

1. Ik keek elke dag Utopia…

Ik kijk elke dag Utopia… Al sinds het allereerste begin. Ik denk er liever niet over na hoeveel uren van mijn leven ik heb verspild aan dit programma. Maar ik wil het niet missen. Ik geniet van het gekrakeel tussen de bewoners. Hun luiheid, hun asociale gedrag en hun uitspattingen. Om mijn interesse in Utopia goed te praten houd ik mezelf voor dat het een interessant psychologisch experiment is, en dat ik daarom kijk.

2. Ik eet elke dag chocola

Elke avond eet ik een stuk chocola als guilty pleasure. En in het Paashazen- en Sinterklaas seizoen eet ik een een grote chocoladefiguur. Maar die eet ik wel in twee dagen op. Op dag 1 onthoofd ik Sinterklaas of de Paashaas en eet ik de kop op. En op dag 2 de romp. Daarna volgt weer een onthoofding en zo verder.

Als ze op zijn behelp ik met een Milkareep met gebroken noot. Daar eet ik dan ‘s avonds 5 blokjes van.

3. Ik eet graag ‘met het bord op schoot’ terwijl ik tv kijk

Ik vind het heerlijk om te eten terwijl ik televisie kijk. Dat is totaal niet mindful, en bovendien slecht voor het gezinsleven. Tegenwoordig wordt er altijd gehamerd op het belang van het met hele gezin aan tafel eten. Daarom sta ik het mezelf alleen toe op donderdag. Dan schep ik mijn bord torenhoog vol lekker eten, en trek me terug in de woonkamer.

4. Guilty pleasure muziek: ik vind de liedjes van Jan Smit best leuk…

Dat ik een zwak heb voor de liedjes van Jan Smit wijt ik aan dansles! Want zijn liedjes dansen gewoonweg verrukkelijk. Er gaat niets boven een vlotte quickstep terwijl Jan Smit zingt:

‘Als de morgen is gekoooomen, en alles wat ‘k heb mee gemaakt al lang verleden is.’

Maar ik loop hier niet mee te koop omdat ik zijn teksten zo simpel vind… Moet je maar kijken:

‘Ik was zo blij dat jij der was
Alleen je vulde steeds m’n glas
De lampen aan, mijn lichtje uit
Het laatste rondje tot besluit’

En het rijmelt ook allemaal zo nadrukkelijk.

Maar toch…

5. Ik ben dol op patat met een frikandel en een bamibal

Je kunt mij echt wakker maken voor een zo’n wit plastic bakje patat met een grote klodder fritessaus er op. En daar dan een bamibal en frikandel met dubieuze ingrediënten bij. Hmmm, verrukkelijk!

Guilty pleasures liedjes top 10

Guilty pleasures en muziek gaan hand in hand. Neem mijn stiekeme plezier in de liedjes van Jan Smit. Op Spotify vind je een speciale afdeling met 1887 guilty pleasures muziek. Ik koos de 10 ‘ergste’ eruit.

 1. Work Bitch van Britney Spears
 2. Step right up van Jamal
 3. All by myself van Celine Dion
 4. Oops… I did it again van Britney Spears
 5. You can leave your hat on van Joe Cocker
 6. Never gonna give you up van Rick Ashley
 7. Karma Chamelion van Culture Club
 8. Ich bin wie du van Marianne Rosenberg
 9. Maak me gek van Gerard Joling
 10. Vamos a la playa van Rumba del Mar

Tot slot

Guilty pleasures zijn dus dingen waarvan je geniet die niet ‘politiek correct’ zijn. Het zijn geen dingen die je trots vertelt op een feestje bijvoorbeeld. Maar tegelijkertijd zijn het geen dingen waarvoor je je hoeft te schamen. Guilty pleasures zijn doorgaans onschuldig, en kunnen heel prettig voelen. En je doet er niemand kwaad mee.

Hoogstens je reputatie ; )

Wat zijn jouw guilty pleasures?

Similar Posts

42 Comments

 1. Leuk onderwerp zeg! Mijn guilty pleasures: feelgood boeken en films (niet te moeilijk liefst…), dikke patat, een heel simpel computerspelletje opm’n telefoon (5 op een rij, waarbij de vijf balletjes verdwijnen als je ze compleet hebt – en dan het veld zo lang mogelijk open houden).

  En tot slot iets wat eigenlijk geen geheim is, maar gewoon bijna niemand weet… Ik ben dol op reggae. Daar wordt ik altijd onmiddelljk blij van :-)

 2. Smullen deze blogpost zowel letterlijk als figuurlijk. Zelf verlies ik mijzelf graag in een zak vers gebakken Vlaamse friet met majo of in een doos negerzoenen (oeps mag je dat nog zeggen?)

 3. Haha, ik had niet achter jou gezocht dat je zo n Utopia fan bent! En patat, hm maar dan wel van ,,kruimeldief,, in Velp in een puntzak met houten vorkje en dan je vingers onder de mayo! Heerlijk!

  1. Ik loop daar ook liever niet mee te koop Nancy, met dat van Utopia… ; )

   Zo’n puntzak frites klinkt heerlijk! En grappig dat ze daar nog van die houten vorkjes hebben!

 4. Ik kijk elke dag naar thuis op de zender éen en ook wat chocolade het kan ook een boke met muisjes zijn en verder heb ik eigenlijk niets, ik kijk ook graag in oude quiltboeken als je dat een guilty pleasure kan noemen.

 5. Jaaaaaa, ik ben verslaafd aan het computerspelletje Supaplex :-) Uren van mijn leven zei je? inderdaad :-) En dan is er nog heimelijk neuspeuteren met een lange duimnagel :-p
  Een kleine week voor ik Opoe verwacht 2 ons chocola van de Jumbo kopen.
  En ik <3 de nummerweergave. Als mijn moeder belt -die houdt het zelden korter dan 10 minuten en heeft allerlei drama waarvoor aandacht benodigd is- is het hééŕlijk om te denken: Nee, ik neem nu niet op (ze belt echt nog wel 10 keer…)
  Oh natuurlijk, en meeëters uitknijpen op de rug van mijn man :-D

 6. Vind je het erg als ik guilty pleasures vervang door heimelijke genoegens. Klinkt wellicht wat oudbollig. Het geeft echter wel duidelijk weer wat er bedoeld word. Maar dat even terzijde.
  Mijn heimelijke genoegens? Op Joe Tjoep muziek downloaden, de teksten erbij zoeken en dan lekker meezingen. Vaak Nederlandse smartlappenmuziek, maar vooral niet te vergeten de prachtige Duitse Heimatmuzik. Engelstalig vind ik ook leuk. Het is allemaal muziek uit de oude doos.
  Een ander heimelijk genoegen is als we naar bed gaan en Fleurtje tegen me aan komt liggen. Ze vindt het fijn als ik haar door haar mooie lange en zachte rode haren streel en zeg dat ze zo mooi is. Dan krijg ik steevast een kus en valt ze in mijn armen in slaap.
  En om misverstanden te voorkomen, Fleurtje is mijn Dwergteckel.

  1. Ik kreeg eerst al helemaal een beeld van een mooie langharige vrouw Joannes. Maar een dwergteckel is ook prachtig!

   Wat leuk dat je van smartlappenmuziek houdt. Heb je ook 1 absoluut favoriet nummer? Zoiets als ‘Papa loop toch niet zo snel?’

 7. Gelukkig heeft iedereen wel quilty pleasures :P
  Ik keek het eerste jaar ook iedere dag utopia maar op eens was ik het zat en ben ik ermee gestopt.
  Laatst keek ik weer een keertje maar snapte er niks meer van
  Ondernemers en niet ondernemers? Hmm toen dacht ik laat maar :D
  Wel kijk ik temptation Island..Mijn quilty pleasure dus hihi

 8. Oh Utopia vind ik zo vreselijk, ik zap altijd snel weg als het begint, vind alleen het deuntje al niet om aan te horen haha.
  Met het bord op schoot eten vind ik ook altijd fijn, we doen het niet dagelijks maar met een makkelijke maaltijd wel. Luv it!

 9. Oh ja, heel erg nummer 3! Wij hebben geen kinderen om te verpesten dus wij eten elke dag met het bord op schoot terwijl we een aflevering van een favoriete serie kijken. Tadaaa!!

  1. Bedoel je met romannetje Bouquetreeks? Die vallen zeker onder de noemer van secret pleasures denk ik. Ze worden heel veel gelezen, maar ze staan niet bepaald bekend als hoogstaand leesvoer : )

 10. Ik geloof dat ik nergens mee zit qua guilty pleasures :-) Met een bord op schoot warm eten, doen we al jaren. Aan tafel warm eten nadat ik gekookt heb, lukt me echt niet. Wat misschien ongebruikelijk is, is dat ik bij wijze van snoepen gek ben op een lepel pindakaas in combinatie met chocopasta. Dat lijkt op een snickers. Die kan ik niet eten ivm gluten en melk.

 11. Mijn heimelijke genoegens ( vind ik zo’n prachtige uitdrukking, ik spreek nooit over quilty pleasures) lijken wel wat op die van jou:
  ..ik eet ook iedere dag chocolade, soms een paar blokjes puur maar als het melkchocolade is, is ‘n reep amper genoeg.
  ..ik kijk bijna iedere dag DWDD en baal als partner graag iets anders wil zien
  ..ik kan niet zingen en niet dansen maar doe dat heel veel en het zingen ook heel hard
  ..ik eet al ruim 15 (of is het al 16) jaar geen vlees alleen…..voor een Kwekkeboom vleeskroket mag je me wakker maken
  ..wij eten om 13.00 uur een warme maaltijd ivm partner’s maagklachten zodat ik elke avond met dienblad (broodje en thee) op schoot naar DWDD kijk

  1. Wat grappig dat je al zo lang geen vlees meer eet Thea, maar zo’n Kwekkeboom kroket wel. Dat is ook de manier om iets vol te houden soms. Je moet je zelf wat kleine genoegens blijven toestaan.

   Tussen de middag warm eten lijkt me fijn. Wij doen dat hier nog wel op woensdag. Dat is een overblijfsel van de vrije woensdagmiddag op de basisschool.

 12. Say yes to the dress, van TLC, dat is zeker mijn zwakke plek. En ja ook chocola! En verder ga ik hier nog even over nadenken!

 13. Oke, Utopia, dat is echt…… ach ja, zo heeft iedereen wat. Pizza doner, geeky spullen sparen waar je eigenlijk niks aan hebt, lekker makkelijk een iglo roerbak sensatie na een zware dag ipv koken.

 14. Utopia kijk ik ook iedere dag. En dan op twitter nog even “napraten” met andere utopiakijkers. Heerlijk. Ja ook chocolade is nr. 1 in dit huishouden. Wat mijn man betreft die ik gek op een simpel volkoren biscuitje. Daar word ik niet warm of koud van. Niet vies, maar echt lekker? nee. En ik lees graag de Donald Duck. En ik vind het heerlijk om te slenteren in de supermarkt. Wat nog leuker is in een super grote supermarkt bijv. in Frankrijk .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.