Plassen in het zwembad: iedereen doet het?

plassen in het zwembad

Ken je de film Take this Waltz? Daarin doet de vrouwelijke hoofdpersoon mee aan een aerobics klasje in het zwembad. Aan het eind van de les plast ze in het water, waarop het water rondom haar felblauw wordt.

Plasverklikker

Volgens het tijdschrift Quest en Maarten Keuten van de TU Delft bestaat deze zogenaamde ‘plasverklikker’ niet. Het zou een broodje aap verhaal zijn, om mensen  af te schrikken om in het zwembad te plassen. Maar in Take this waltz bestaat hij dus wel degelijk.

Hieronder de bewuste scène:

‘Hopelijk is het water schoon.’

Als ik ga zwemmen, dan schiet vaak de gedachte ‘Hopelijk is het water schoon,’ door me heen. Maar vervolgens spring ik in het water, en raak afgeleid door de kou en de ondraaglijke saaiheid van baantjes trekken. Pas als ik uit het water kom, en weer ga douchen herinner ik me de gedachte weer. En dan douche ik me zorgvuldig schoon, want je weet toch maar nooit wat er allemaal in dat zwembadwater zit…

In ieder geval een boel urine, heb ik inmiddels begrepen.

Lees maar mee!

Plassen in het zwembad heel gewoon?

Volgens Amerikaans onderzoek plast 1 op de 5 mensen in het zwembad. Topzwemmer Michael Phelps komt er gewoon eerlijk voor uit:

‘Als je voor een training drie uur in het water ligt, dan heb je gewoon geen tijd om even naar het toilet te gaan. Iedereen doet het.’

Phelps laat de boel vooral graag lopen als hij ‘aan de muur hangt’. De andere zwemmers overigens ook, volgens Phelps.

plassen in zwembad
Bron foto: JD Lascia, CC BY 2.0 Tekst door mij toegevoegd

Nou vind ik het argument: ‘Iedereen doet het!’ persoonlijk niet erg sterk, en menig ouder zal de wenkbrauwen ook fronsen. Want zeg je niet juist vaak tegen je kind dingen als: ‘Als iedereen van de brug zou springen, zou jij het dan ook doen?’ om een opvoedkundig punt te maken.

Wetenschappers in Canada onderzochten op hun beurt 31 zwembaden. Daaruit bleek dat in een groot zwembad met ruim 800.000 liter water zo’n 75 liter plas zit. Dat is een liter per 11.000 liter zwemwater. Hoeveel urine er in het zwembad zit, hangt af van het aantal mensen. Hoe meer mensen, hoe meer urine…

Maar het geeft allemaal niks?

Hoewel het allemaal niet erg fris klinkt, zijn er ook geruststellende geluiden. Het zou allemaal niet zo erg zijn, die plas in het zwembad. Zo zegt microbioloog Rijkelt Beumer geruststellend dat onze urine steriel is. Toch is dat beslist geen vrijkaartje om maar gewoon in het zwembad te plassen. Urine reageert namelijk met het chloor in een zwembad. Daardoor ontstaat ontstaat chloramine, en die stof veroorzaakt irritaties aan je ogen en luchtwegen.

Niet zo fun fact!

Hoe sterker het zwembad naar chloor ruikt, hoe meer mensen in het water hebben geplast.

Wat kun je zelf doen om het zwembad schoon te houden?

Als zwembad bezoeker kun je jouw steentje bijdragen aan schoon zwemwater.

 • Met stip op nummer 1: gewoon niet in het zwembad plassen! Ga van te voren even naar de wc.
 • Ga je zwemmen met je baby of peuter? Doe je kind dan een speciale zwemluier aan. Er zijn allerlei zwemluiers op de markt.
 • Maak gebruik van de douches in het zwembad voordat je het water ingaat! Op die manier voorkom je dat je huidschilfers, zonnebrandcrème, make-up of verzorgingsproducten achterlaat in het zwembad. Eigenlijk zou je zelfs je haar ook helemaal moeten wassen voordat je gaat zwemmen zegt Bart van den Heuvel, directeur van het zwembad Omium in Goes in het AD. In bijvoorbeeld IJsland is douchen en haren wassen voordat je het zwembad ingaat verplicht!
 • Draag een badmuts.
 • Moet je tijdens het zwemmen plassen? Neem dan even de moeite om jezelf uit het bad te hijsen en naar de wc te gaan. Dat vind ik een goed argument om een bikini of tankini te dragen overigens. Daarmee kun je veel makkelijker even gaan plassen dan met zo’n nat badpak. Ik vind het altijd zo vies voelen, als ik dat natte badpak daarna weer omhoog moet hijsen. Mannen hebben het wat dat betreft makkelijker.
 • Leer je kind(eren) dat ze niet in het zwembad mogen plassen. Sommige ouders gebruiken hiervoor het eerder genoemde broodje aap verhaal: ‘Als je in het water plast, kleurt het rood! Of blauw!’
 • Zwembaden kunnen zelf bijdragen aan hygiëne door het zwembad zo in te richten dat mensen sneller geneigd zijn om eerst te douchen.
 • Schone wc’s helpen ook heel erg.

Hoe zit dat in andere landen?

In bijvoorbeeld IJsland is douchen en haren wassen voordat je het zwembad ingaat verplicht! In Frankrijk mogen jongens in veel zwembaden niet in zo’n loszittende zwembroek zwemmen, en zijn badmutsen verplicht. Ook in Italië zijn badmutsen verplicht.

N.B. blijkt een speciale Nederlandse pagina voor campings in Italië waar je geen badmuts hoeft te dragen ; )

En ik dan?

Ik plas dus echt NIET in het zwembad. Ik vind dat vies, en ik denk dat ik het niet eens zou kunnen. Net zo goed als ik het lastig vind om te plassen in openbare toiletten als het er druk is, zit er een rem op mijn blaasspieren die me niet toestaat in het zwembad te plassen. De rem is te groot! Ik vind het vies en bovendien genant.

Misschien is een zwembad in je tuin toch wel zo fris?

Ga jij vaak zwemmen? En douche en plas jij van te voren? En maak jij je druk over de hygiëne van een zwembad?

Omdat ik vermoed dat niemand met naam en toenaam gaat zeggen: ‘Ja ik plas in het zwembad!’ hieronder een anonieme poll. Is in het zwembad plassen een guilty pleasure van jou?

Plas jij wel eens in het zwembad?

Ja.
Nee.
Created with PollMaker

Voor dit artikel raadpleegde ik o.a. de volgende bronnen: Quest, 3 op reis, Rtl Nieuws, Metro, NOS Jeugdjournaal, AD en billenboetiek

Similar Posts

56 Comments

 1. Oké, bluuuuh. Ook goedemorgen. Nee, ik plas NIET in het zwembad (en inderdaad is dat de voornaamste reden om te kiezen voor een tankini ipv badpak;)) en ik hoop dus altijd dat de rest dat ook niet doet. Tegenwoordig zwem ik nooit meer. Ik heb het een poosje wekelijks gedaan. En ja, vooraf douchen. Was ook verplicht bij dat zwembad trouwens.

 2. Badmutsen waren vroeger verplicht in overdekte zwembaden, je kon er een huren met een schoen als borg. Ik vond het een goede regeling.
  En nee, ik plas nooit in zwembadwater.
  Toen we klein waren deden we het wèl in de sloten waar we ‘zwommen’. Of de kikkers daar blij mee waren? ☻

 3. Ik plas niet in het zwembad maar de wc mijd ik er ook want die zijn zelden schoon helaas. Gelukkig hoef ik niet vaak te plassen.
  Zwemluiers houden overigens geen plas tegen hoor, alleen poep. Ze zijn juist gemaakt om zich niet vol vocht te zuigen.

 4. Hoi Nicole,

  nou… zoals je misschien wel weet zwem ik van april tot half september in onze eigenste fijne Houtvaart.
  Elke dag!
  En plassen: NO WAY!
  Ik plas vóór het zwemmen en douchen ook trouwens, hoewel dat laatste een beetje afspoelen is.
  Na het zwemmen douche ik grondiger…

  En verder… als er in geplast is… dan zwem ik toch.
  Maar ik zorg wel, dat ik geen slok binnen krijg. Blêh!

  Groetjes van Marlou

  .

 5. ik mag niet zwemmen en al zou ik mogen zwemmen zou ik het hier al niet om doen haha. wij hebben onze meiden altijd ingepeperd als je moet plassen kom je eruit

 6. ja hallo… No way, ik plas niet in het zwembad maar ik heb ook al gehoord dat het als het zwembad erg naar chloor ruikt dat het dan prijs is…
  Brrr, krijg al direct geen zin om nog te gaan zwemmen!

 7. Nee ik plas nooit in een zwembad, ik zwenm ook bijna nooit in een zwembad omdat ik griezel van wat er misschien wel in het water drijft. Of mensen die bijna nooit douchen etc… Maar, heeel gek, ik plas dus wel in zee als ik nodig moet !
  Daar heb ik die geachten nooit.

 8. Topzwemmer Michael Phelps is in ieder geval eerlijk.
  Het filmfragmentje kende ik niet.

  Ik zwom ooit in een zwembad van een sauna.
  Middenin in het zwembad dreef een gebruikte pleister.
  Voor mij reden om nooit meer naar een zwembad te gaan.
  Een sauna heb ik daarna ook noiit meer bezocht.

  Vriendelijke groet,

 9. Plassen met zwempak aan.

  Pak het zwempak bij het kruis en dus het volledig één kant op.
  Nu heb je alle ruimte om te plassen zonder dat je badpak nat wordt en ook hoef je je badpak niet op te hijsen.

 10. Nee, dat doe je toch niet, ook al is de aandrang hoog. Daar hebben ze toiletten voor bedacht. En vroeger op de lagere school hoorden wij dit al; dat als je in het zwemwater plast, ze dit zien want dan wordt het water rood. Toen was er nog schoolzwemmen.

 11. Ah nee gadver. Ik doe dat dus echt niet. We waren afgelopen zomer op een camping met een relatief kleine zwembad met veel kids en ik heb er toen wel aan gedacht. Al moet ik je eerlijk bekennen dat ik de kleine kindjes er voornamelijk van verdacht om misschien in het zwembad te plassen. Ik kan er met mijn hersenen niet bij dat een volwassene dat zou doen. Ik ging daar dan ook liever ‘s morgens zwemmen voordat de halve camping erin was geweest.

 12. Hahaha, nu durf ik het zwembad niet meer in! Maar zonder gekkigheid: bij ons zwembad ven je verplicht vooraf te douchen. Dat scheelt al wel wat. Hoop ik.

 13. Leuk dat alle lezers nee zeggen.
  Nou, ik kom er heel eerlijk voor uit dat ik ook nooit plas in het zwembad.
  En ik zwem elke dinsdag, warmwaterfit.

 14. Oh..toen ik las over luiers voor babies kwam spontaan een trauma terug. Ik weet nog dat ik ergens ging zwemmen in een zwembad op vakantie en toen zag ik vlakbij een baby met luier om, en dan geen speciale, maar een gewone. Ik vond dat zooo vies. Daarna kreeg ik trouwens oorontsteking, dat heb ik vaker met zwembadwater. Of er een verband is en hoe dat dan kan. Geen idee. Maar echt schoon is zwembadwater vaak niet nee. Al verkies ik het zwembad soms wel boven de zee, lekker geen zand.

 15. Zwembaden vind ik meestal gewoon vies of je nu vooraf moet douchen of niet. En nu helemaal nu ik weet dat 1 op de 5 mensen erin plast! Zwem liever in stromend water ;)

 16. Ik vind gewone zwembaden sowieso al viezig, maar als ik dit lees dan stap ik er al helemaal niet in! Ik zwem liever in natuurwater.. daar is vast ook van alles over te zeggen, maar het voelt hygiënischer.

 17. Net wat Amy zegt hierboven: zwembadwater ervaar ik als viezer dan natuurwater, terwijl het omgekeerde misschien het geval is. Maar ik vind het buiten zwemmen zoveel fijner. Binnenkort ga ik weer zwemmen in een zwembad. Zit ik nu al vanwege de hygiëne en al het chloor tegenop xxx

 18. Ik zwem elke week, douche nooit tevoren (ik was me gewoon bij het opstaan, duh) want douche is kokend heet en dan voelt het zwemwater ijskoud, en ik maak me niet druk over hygiëne.
  Mijn Oma zei altijd: “Pas als je een hele bèrg vuil ineens opeet, kun je doodgaan.” Ik heb haar maatstaven overgenomen (eet na 30 seconden op de vloer mijn stukje koek echt nog wel op!).

 19. Ik ga braaf douchen en plas niet in het zwembad. Ik draag geen badmuts maar doe wel mijn haar in een staart. Verder probeer ik er niet veel over na te denken.

 20. Brrrrr. Serieus? Ik kreeg acuut kriebel toen ik dit las. Ik heb wel een andere vraag. Wie plast er allemaal onder de douche? Dat was ooit een discussiepuntje op mijn vorige werk. Ja, er zijn dus mensen die dat doen (iieeew). Aan de andere kant. Wie ben ik om daar een oordeel over te hebben. Afijn, ik doe het niet. En ik denk dat ik het in het zwembad nog meer goor vind eigenlijk.

 21. Ik vind het zwembad (onder andere om deze reden) dus echt heel vies. Wij gaan eigenlijk alleen naar natuurwater om daar op het strand te liggen. Ga bijna het water niet in.

  Wel een goede om te zeggen dat het water rood of blauw kleurt als je in het zwembad plast!

 22. Ik doe ons dochtertje Altijd een zwemluier om en ga zelf voor het zwemmen plassen of er gewoon uit hoe vervelend het ook is met een natte badpak

 23. Oeps laatst heb ik het als zweminstructeur aan jeugd laten lopen. Moest zo nodig en kan kinderen van 7-10 jaar niet alleen laten. Dan vind ik hun veiligheid belangrijker.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.