Zwembad in je tuin: wanneer zwembad opzetten en waar?!

zwembad opzetten

Aangezien we tegenwoordig tropisch hete zomers hebben, zijn zwembadjes in de tuin populair! Maar wanneer moet je een zwembad opzetten? Wat is het beste moment om het zwembad uit de schuur te halen, of van zolder en het te vullen met water? Of je opblaasbare jacuzzi op te zetten?

Wanneer zwembad opzetten?

April is een populaire maand om een zwembad op te zetten. Het zwembad seizoen begint namelijk in mei. Mocht je nog iets nodig hebben, dan kun je dat in april vaak voordeliger kopen. Bovendien zie je dat er vaak een run op komt als het echt mooi weer wordt. Daardoor zijn ze soms op, en moet je langer wachten omdat ze overal zijn uitverkocht!

Een ander argument voor april is dat je het dan in alle rust kunt opzetten, en niet bijna van je stokje gaat van de hitte. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 10 en 15 graden in april. Nadeel van je zwembad opzetten in april is dat het soms nog vriest! Sterker nog, dit jaar hadden we nota bene zelfs nog sneeuw en vorst.

Wanneer zwembad opzetten: voordelen om in dat april te doen!

Maar over het geheel genomen wegen de voordelen op tegen de nadelen:

 • Je hebt alle tijd om het op te zetten in april
 • Als er onderdelen ontbreken, heb je de tijd om die bij te kopen of te bestellen. Bovendien zijn ze vaak goedkoper in het ‘voorseizoen’.
 • De zon verwarmt het water. Als je het in april opzet, kan de zon alvast met opwarmen beginnen.
 • Er zijn speciale zwembadtenten! Die werken als een soort kas, en verwarmen het water. Bovendien voelt het in de tent al snel behaaglijk warm. Extra bonus is natuurlijk dat zo’n tent ook meteen regen tegenhoudt.

wanneer zwembad opzetten?

Waar zwembad plaatsen in tuin?

Net als een trampoline neemt een zwembad veel plek in, in de tuin. En is zo’n groot ding eenmaal neergezet, dan verschuif je hem niet even naar een andere plek. Het is dus belangrijk om een goed antwoord te weten op de vraag:

‘Waar zwembad plaatsen in de tuin?’

Op de plek waar de meeste zon komt

Met stip op nummer 1 staat: in de zon! De zon verwarmt namelijk het water van je zwembad. Mocht je een warmtepomp gebruiken om het water te verwarmen, dan kun je hier mooi op bezuinigen door de zon haar werk te laten doen. De vuistregel is:

Plaats het zwembad in het noordoosten, oosten of noorden van je tuin.

Afhankelijk van hoe groot je tuin is, en hoeveel ruimte je hebt, is het verder belangrijk om het niet onder bomen te zetten. Die geven schaduw, maar laten ook veel troep vallen. Vermijd ook struiken in de buurt van het zwembad.

En als laatste: je moet kleine kinderen altijd goed in de gaten houden in een zwembad. Ook als ze al zwemdiploma’s hebben. Om die reden is het slim om het te plaatsen op een plek in je tuin waar je het makkelijk in het oog kunt houden. Ergens is dit overigens een luxeprobleem, want mensen met een kleine tuin zullen letterlijk en figuurlijk niet om het zwembad heen kunnen…

Wat kost een zwembad in de tuin per jaar?

Allereerst het zwembad zelf. Een simpel opblaasbaar zwembad heb je al voor een paar tientjes. Een luxer zwembad in je tuin, is het zogenoemde opzetzwembad. Die zie je ook bij veel mensen in de tuin staan. Dat zijn die bekende grote blauwe ronde zwembaden. En als laatste kun je een heus zwembad laten inbouwen, maar daar hebben we het in deze post verder niet over.

Hieronder de mogelijke kostenposten:

 • Het zwembad zelf
 • Water. Elke provincie heeft eigen tarieven voor water. Maar gemiddeld moet je rekenen op ongeveer €1,- per m3 water. Bij een gemiddeld zwembad kost het water in je dan zo’n €25,-.
 • Zandfilter pomp
 • Schepnet
 • Waterstofzuiger of handzuiger
 • Chloor- of zoutoplossing om water te desinfecteren
 • Test strips om de kwaliteit van het water te testen en controleren
 • Afdekzeil
 • Zwembad tent
 • Grondzeil of zachte tegels voor onder het zwembad
 • Verwarming

Wanneer zwembad opzetten? Samenvattend

In theorie zou je voor 100 euro een eigen zwembad in je tuin kunnen hebben, inclusief filterpomp en chemicaliën om het water schoon te houden. Mits je kiest voor een kleiner model. Als je het water goed schoon houdt, dan hoef je het in theorie maar één keer met water te vullen.

Wat betreft de beste plek: dat is er eentje in de zon, het liefst weg van bomen en struiken omdat die het water vies kunnen maken.

En de vuistregel is dat april het beste moment is voor je zwembad opzetten.

Een leuk alternatief voor een zwembad in je tuin is een zwemvijver!

Lees ook Speeltoestel voor de tuin: wel of niet doen?

Gebruikte bronnen o.a. Voor mijn kleintje, Heuts, Huis en tuin infonu, Zwangerschapspagina (discussie over zwembad opzetten), Mama-life, Mamablogger.

Similar Posts

34 Comments

 1. Heeft het hebben van een piepkleine tuin toch ook een voordeel. er past geen enkel zwembad in. Hoef ik niet wakker te liggen van het feit of ik er een aan ga schaffen of toch maar niet.

 2. Ik ga echt geen zwembad in Nederland op zetten. Ze hebben hier eens bibberend van de kou in een zwembad gezeten terwijl er een hittegolf was. (En nee… het was niet ijskoud water)

  Love As Always
  Dimario

 3. Een kinderbadje kan ik me nog voorstellen, maar een groter bad is verspilling van liters drinkwater, lijkt me niet milieubewust. Vorig jaar met grote droogte waren die baden en het sproeien van de tuinen een groot probleem.

 4. Om die reden hebben wij een zwemvijvertje aan laten leggen. Heerlijk! Zwem er elke dag, zelfs in de winter dagelijks een ijsbad

 5. Die grote dingen vind ik altijd zo asociaal veel plek in beslag nemen… Daar moet je wel echt ruimte voor hebben. Wij hadden altijd zo’n opblaasding vroeger. Ging alleen op als het echt bloedheet was en weg zodra het afkoelde. Dat herhaalde zich dan een week later weer als het weer lekker weer werd;). O, en het water gebruikten we als het eruit moest om de planten in de tuin water mee te geven.

 6. Net als Ria hebben wij vorig jaar een zwemvijvertje van 6 m2 aangelegd in onze kleine tuin. Er hoeft maar 1 keer in zijn leven water in (waterkwaliteit is na een jaar nog steeds prima) en het heeft geen chloor en dergelijke nodig. Milieuvriendelijk en onderhoudsarm alternatief dus.

 7. ik kan wel dromen van een zwembad in de tuin…dan droom ik er gelijk een bediende bij die het schoonhoudt. weet je wat , ik droom er nog bediende bij : die brengt mij een heerlij glaasje witte wijn…

 8. Op warme dagen lijkt het mij best fijn, maar als ik dan bedenk hoeveel werk erin zit en wat het allemaal kost, dan spring ik net zo lief onder de douche om even af te koelen.

 9. Geen tuin, dus ik hoef me ook niet druk te maken om het plaatsen van een eventueel zwembad. Wij gaan altijd naar het strandje aan de Waal of de Rijn toe.

 10. Wij hadden altijd een zwembad maar sinds ik ouder ben niet meer. We hebben nu standaard een jacuzzi. Ik doe wel een mini badje altijd voor de honden, echt zo’n baby badje. Moet je ook niet te laat achter aan gaan want dan zijn ze uitverkocht

 11. Ik had vroeger van die opblaasbadjes voor mijn dochter. Het liefst zette ik hem stiekem op als zij op school was of zo. Wat een feest was dat als ze thuis kwam!

 12. Vorig jaar – alle vakantieadressen waren al heel snel vol – hebben we een opzetzwembad gekocht en dat was de beste beslissing ooit. Samen met van die mooie tuinkleden en allerlei leuke accessoires was het een ontzettend fijne vakantiebestemming in onze eigen tuin. Die zwembadtent vind ik dan ook heel interessant klinken. Ik ga het meteen even googlen.

 13. Ik vind het idee heerlijk, maar de uitvoering en de praktische kant echt minder. Mijn man ziet het wel zitten, maar ik nog niet. Zo’n zwembad in je tuin.

 14. Lekker! Wij hebben al jaren een opblaasbare jacuzzi, en die staat standaard op (alleen niet altijd aan hoor). We hebben er een vast huisje omheen gebouwd zodat hij ook in de winter zonder vriesschade kan blijven staan. In het voorjaar maken we hem schoon, en zetten we hem aan, en ergens in de herfst gaat hij meestal wel weer uit omdat het dan geen doen meer is om hem warm te houden. Het huisje is in de winter ook een mooie opslag voor andere zomerspullen.

 15. Vorig jaar in de hittegolf toch maar een opblaasbaar zwembad gekocht. Dat vond ik toch wel heerlijk hoor! Het liefst zou ik ooit een uitgegraven zwembad willen. Ooit… in de toekomst.

 16. Goede tips! Het liefst zou ik een echt zwembad in de tuin willen hebben waar je het hele jaar door plezier van hebt. Maar ja, dat is wishful thinking.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.