Zwemvijver in je tuin? 2 inspirerende ervaringen op een rij!
Last updated on April 22nd, 2024 at 09:17 am
- Zwemvijver ervaring 1: Anna’s verhaal!
- Wat is verschil tussen een zwemvijver en een gewone vijver?
- Wat is het verschil tussen een ingebouwd zwembad en een zwemvijver?
- Waarom koos je voor een zwemvijver in plaats van een zwembad?
- Hoe doe je dat met de temperatuur van het water? Is het niet ijskoud?
- In welke maanden van het jaar kun je er in zwemmen?
- Hoe groot is jullie zwemvijver? Hoe bepaal je de grootte?
- Zitten er ook vissen in?
- Hoe houd je een zwemvijver schoon? Bij zwembadjes is dat met een pomp en chloortabletten. Maar hoe werkt zoiets bij een zwemvijver?
- Hoe doe je dat in de winter en herfst?
- Hoe komt er water in een zwemvijver? Wordt het wel eens ververst?
- Wat houdt de aanleg van een zwemvijver in? Ik stel me zo voor een graafmachine die een gat komt graven, zeil op de bodem van de grond (?), En dan eh… komt er vanzelf water in?
- Hoeveel dagen kost de aanleg van een zwemvijver?
- Mag ik vragen hoeveel een zwemvijver kost? Hoef je niet te beantwoorden als je dat niet prettig vindt natuurlijk.
- Wat zou je mensen aanraden die graag een zwemvijver willen aanleggen?
- Alles wat belangrijk is maar waar ik nog niet aan gedacht heb.
- Zwemvijver ervaring 2: Ria’s verhaal
- Wat is verschil tussen een zwemvijver en een gewone vijver?
- Waarom koos je voor een zwemvijver in plaats van een zwembad?
- Hoe doe je dat met de temperatuur van het water? Is het niet ijskoud?
- In welke maanden van het jaar kun je er in zwemmen?
- Hoe groot is jullie zwemvijver? Hoe bepaal je de grootte?
- Hoe houd je een zwemvijver schoon? Bij zwembadjes is dat met een pomp en chloortabletten. Maar hoe werkt zoiets bij een zwemvijver?
- Wat houdt de aanleg van een zwemvijver in?
- Nawoord
- Inspiratie
- Boek over zwemvijvers
Naar aanleiding van mijn blogpost over de vraag: ‘Wat is een goed moment om het zwembad in de tuin op te zetten?’ schreven Ria en Anna dat zij kozen voor een zwemvijver!
Ik vond dat werkelijk fascinerend!
En het klinkt ook eigenlijk veel leuker: een zwemvijver in plaats van het bekende fel blauwe zwembad in de tuin. Ik had meteen allerlei vragen over zwemvijvers. Ria en Anna waren zo vriendelijk om ze te beantwoorden.
Dus overweeg jij een zwembad in je tuin, maar lijkt een zwemvijver je ook wel wat? Of wilde je een zwemvijver, maar twijfel je nog over het hoe en wat? Lees dan de ervaringen met zwemvijvers van Ria en Anna.
Zwemvijver ervaring 1: Anna’s verhaal!
Wat is verschil tussen een zwemvijver en een gewone vijver?
Dat je er in kan zwemmen/poedelen. Het moet dus voldoende diepte hebben, en het water moet schoon zijn.
Wat is het verschil tussen een ingebouwd zwembad en een zwemvijver?
Een zwemvijver is veel natuurlijker, je hebt geen chloor nodig, het systeem houdt zichzelf als het goed is in stand. Daarnaast trekt een zwemvijver ook weer andere beestjes aan, veel zangvogels, maar ook insecten.
Waarom koos je voor een zwemvijver in plaats van een zwembad?
We wilden niet te veel geld uitgeven! Een echt zwembad kan je nauwelijks zelf bouwen. Zelfs als je een een echtgenoot hebt die zo handig is als de mijne. Bij een zwemvijver kan dat wel. Daarnaast is het onvergelijkbaar meer milieuvriendelijk. Je voegt in feite natuurwaardes toe, terwijl dat met een gewoon zwembad het tegendeel is.
Hoe doe je dat met de temperatuur van het water? Is het niet ijskoud?
In de zomer is het water juist heel aangenaam. Het is ook niet zo’n groot oppervlak, dus het warmt best snel op. In de winter is het uiteraard koud, maar dan kan je gaan winterzwemmen (even erin en eruit), wat héél goed is voor je weerstand.
In welke maanden van het jaar kun je er in zwemmen?
Zie boven, altijd dus, als je een beetje stoer bent. Als je iets minder stoer bent van mei t/m september.
Hoe groot is jullie zwemvijver? Hoe bepaal je de grootte?
Onze zwemvijver is eigenlijk een poedel vijver, want wij hebben een kleine tuin. Echt zwemmen lukt vanwege de grootte niet, maar met twee volwassenen kan je er ruim in, of met 3 kinderen. De diepte van het zwemgedeelte is 80 cm. Lengte 2.20, breedte 1.80. Rondom het zwemgedeelte is ook water, we noemen dat “de wadi”. Dat deel is volgestort met grind en granulaat (Lavasteentjes) die ervoor zorgen dat er voldoende micro organismen in het water zitten.
In dat deel plant je de waterplanten, met name HELOFYTEN, dat zijn planten die het water schoon houden, zoals irissen.
Een goede verhouding is: minimaal 1/3 wadi met helofyten, tegen 2/3 zwemdeel.
Zitten er ook vissen in?
Bij ons niet, maar bij grotere vijvers kan dat wel. ik ben er zelf geen voorstander van, omdat vissen ook uitwerpselen produceren. En ook dood gaan.
Hoe houd je een zwemvijver schoon? Bij zwembadjes is dat met een pomp en chloortabletten. Maar hoe werkt zoiets bij een zwemvijver?
In een zwemvijver heb je ook een pomp. Wij combineren die met een blauwe (UV lamp tegen algengroei. De pomp brengt zuurstof in het water en zorgt ervoor dat het water door de mini golfjes terecht komt in de wadi.
Onderin de wadi ligt een slang met gaatjes. Het water wordt dus door de wadi (granulaat) en de helofyten planten die daarin groeien gefilterd, en komt via de slang weer in de pomp.
Verder zal er, indien de balans goed is, vanzelf waterleven ontstaan. Poelslakken bijvoorbeeld, zijn prima algen stofzuigers. Afgelopen jaar hadden we ook een salamandertje. Daarnaast water insectjes en dergelijke.
Hoe doe je dat in de winter en herfst?
Het is van belang dat het water zo ‘arm’ mogelijk is, dus in de herfst zo veel mogelijk bladeren uit de vijver vissen. In het voorjaar zal je waarschijnlijk wat draadalgen weg moeten halen (niet hetzelfde als de bovengenoemde algen waar de blauwe lamp voor werkt), tot de helofyten groter zijn, maar dat is het wel.
Hoe komt er water in een zwemvijver? Wordt het wel eens ververst?
Eén keer met de tuinslang, verder niks meer aan doen. Heel zelden moet er water bij. Bijvoorbeeld als het erg warm weer is en er veel verdampt bijvullen. Het wordt niet ververst, want het ververst zichzelf. Wel van belang dat je geen zonnebrandcrème enzo gebruikt als je het water in gaat. Daarmee verstoor je de balans.
Wat houdt de aanleg van een zwemvijver in? Ik stel me zo voor een graafmachine die een gat komt graven, zeil op de bodem van de grond (?), En dan eh… komt er vanzelf water in?
Wij gebruikten het volgende stappenplan voor een zwemvijver:
- Graaf een gat.
- Leg een beschermdeken in het gat.
- Doe vijverfolie in het gat.
- Boor gaten uit voor pomp.
- Hardplastic vijver erin. (Je kan de plastic vijver weglaten als je dat wilt. Dan moet je een hek aanleggen in de vijver waar je de helofyten achter zet).
- Leg grote slang rondom vijver aan
- Sluit pomp op grote slang in wadi aan
- Sluit pomp op elektra aan.
- Stort granulaat en grind op slang in wadi.
- Vul met water.
- Zet waterplanten/helofyten in de wadi.
- Als je pomp het goed doet is je water na een paar uur helder en klaar om in te zwemmen.
Hoeveel dagen kost de aanleg van een zwemvijver?
Wel een paar dagen. Als je een loonwerker huurt om te gat te graven gaat het sneller. En één en ander is natuurlijk afhankelijk van de grootte.
Mag ik vragen hoeveel een zwemvijver kost? Hoef je niet te beantwoorden als je dat niet prettig vindt natuurlijk.
Dat kan ik niet precies zeggen want is afhankelijk van de grootte, of je veel zelf doet, etc. Qua kosten moet je denken aan:
- Pomp, is duurder naar volume.
- Vijverfolie (dikke variant) en beschermdeken (afhankelijk van grootte dus).
- Eventueel blauwe (UV) lamp zoals gebruikt voor koi karpers (plm 90 euro), tegen algengroei.
- Granulaat (is duur, plm 60 euro per zak. Kosten hangen van aantal zakken af. Relatief veel granulaat is beter voor je waterkwaliteit).
- Grind (hangt van aantal zakken af).
- Hardplastic vijver (hangt van vorm en grootte af, wij wilden minimaal 80 cm diep, de onze kostte 250 euro).
Wat zou je mensen aanraden die graag een zwemvijver willen aanleggen?
Gewoon Doen! Ook als je er niet in zwemt is het een fantastisch stukje natuur in je tuin!En als je het helemaal niet meer gebruikt kan je er altijd nog vissen in doen! Verder, laat je goed informeren door een specialist. Je kan bijvoorbeeld niet tegelijk zuurstofplanten en helofyten gebruiken, en een pomp werkt niet samen met zuurstofplanten.
Ga op zoek naar een specialist in vijvers, en koop met name ook je waterplanten bij een specialist. Niet bij een tuincentrum dus.
Alles wat belangrijk is maar waar ik nog niet aan gedacht heb.
Wij hebben onze vijver gebaseerd op de aantekeningen van Berry IJmker. Een foto van onze vijver staat ook op zijn site. Hij heeft een goede schematische bouwtekening en wil graag mensen helpen met raad!
Zwemvijver ervaring 2: Ria’s verhaal
Hieronder de ervaringen van Ria met haar zwemvijver!
Wat is verschil tussen een zwemvijver en een gewone vijver?
In beide kun je zwemmen, een zwemvijver heeft een pomp en een filter om het water te zuiveren. En een plantendeel om zuurstof af te geven, dus hoe zuiverder het water blijft. Een zwemvijver is vaak 1.50 diep en een gewone vijver ondieper. Een ingebouwd zwembad heeft alleen een filter met chemicaliën en een pomp.
Waarom koos je voor een zwemvijver in plaats van een zwembad?
Een zwemvijver vinden wij mooier om naar te kijken en natuurlijker ogen. Past ook beter in onze tuin. Als we meer grond hadden zou ik een zwembad ook wel mooi vinden. Alleen al omdat dat minder onderhoud vergt. Dat is het minst leuke, maar dat doet mijn man met plezier.
Hoe doe je dat met de temperatuur van het water? Is het niet ijskoud?
De temperatuur is niet te regelen, met een warmtepomp zou dat kunnen maar dan gaan denk ik de planten dood. Het is soms inderdaad koud. Hoort erbij. Aan de andere kant is onze vijver niet groot dus bij warm weer is de temperatuur snel hoger en aangenamer.
In welke maanden van het jaar kun je er in zwemmen?
Ik zwem er iedere dag in, we hebben maar een klein vijvertje hoor. Zes slagen heen en en zes slagen terug, geen olympische afmetingen haha. Maar wel genieten, in de zomer lekker afkoelen en in de winter mijn uithoudingsvermogen en weerstand trainen.
Hoe groot is jullie zwemvijver? Hoe bepaal je de grootte?
Onze tuin is domweg niet groot genoeg anders was de vijver ook groter geworden, maar het moet wel blijven passen in het geheel. We hebben een kleine stadstuin. Er zitten geen vissen in, die poepen erin en dat vervuilt het water. Verder wel diertjes, torretjes, larven, slakken, libellen, kikkers. En waterplanten, ook een leuk gezicht. We hebben er ook een fonteintje in, zie foto, heerlijk kalmerend geluid. Niet luid gelukkig, de buren klagen er niet over.
Hoe houd je een zwemvijver schoon? Bij zwembadjes is dat met een pomp en chloortabletten. Maar hoe werkt zoiets bij een zwemvijver?
Het water wordt gefilterd, dat houdt het schoon. Dat filter reinigen we 1 keer per jaar. Dat is best wel een karwei. Het filter staat in een kleine ruimte, soort aanbouwtje, zodat het niet kan bevriezen. In de winter draait de pomp gewoon door. We hebben een soort stofzuiger die blad en troep van de bodem zuigt. Dat is ook een heel werk, een paar keer per jaar. Het water blijft schoon en helder, we zien geen noodzaak om dat te verversen.
Wat houdt de aanleg van een zwemvijver in?
Bij de aanleg van de vijver is er dik folie op de bodem en wanden aangelegd en heel langzaam en gecontroleerd is de vijver gevuld, gewoon met de tuinslang. Dat duurde wel een paar dagen, steeds onder toezicht van de aanlegger van de vijver. De aanleg duurde een paar weken. Er moest een graafmachientje over ons huis getild worden om te graven.
Het was ook best veel geld, maar dat kwam o.a. door dit soort dingen. Het kan ook best goedkoper, als je een groot stuk grond hebt kun je makkelijker heel veel zelf doen. Wij hebben ook houten vlonders, het is gewoon ook mooi om naar te kijken, ook in de winter. Maar wel maatwerk omdat het niet groot is.
Ter indicatie: Een echt dure luxe zwemvijver kost zo 10.000 euro.
We hadden een paar tegenvallers bij onze zwemvijver.
Draadalg, groene draden die een hele overlast gaven de eerst jaren. Dan zwem je en ben je ondertussen alleen maar bezig dikke gordijnen van groene draden eruit te vissen. Daar hebben we nu een biologisch middel voor dat de groei tegenhoudt in het voorjaar. Gelukkig! In de herfst spannen we een net over de vijver. Al het vallend blad komt daarop, en zodra al het blad van de bomen is halen we het net weer weg.
Als je graag een zwemvijver wilt hou er dan rekening mee dat het best veel werk is. De planten vergen onderhoud, de pomp moet gereinigd, blad moet verwijderd omdat het anders het evenwicht in de vijver verstoord.
Een zwembad is minder werk dan een zwemvijver denk ik.
Wat ik ook eng vind: kleine kinderen in de buurt. Zorg dat je tuin afgesloten kan worden, dat niet iedereen er zomaar in kan. Wij hebben een tuinhek dat altijd op slot zit. Dat hadden we al.
Verder kan ik alleen maar zeggen dat ik enorm veel lol beleef aan de zwemvijver ook al is ie klein, leuk om naar te kijken en heerlijk om in te zwemmen. Ben ook erg blij dat ik er het hele jaar dagelijks gebruik van maak! Zelfs ons hondje koelt er in af in de zomer!
Nawoord
Ria en Anna, allebei heel hartelijk bedankt voor jullie tijd en antwoorden. Ik wist helemaal niet dat een zwemvijver zo’n reële optie was, voor in de tuin! Ik vind jullie verhalen heel inspirerend.
Inspiratie
Hieronder een paar mooie foto’s van zwemvijvers! De derde foto is mijn favoriet!
Boek over zwemvijvers
Heb je nu zin in een zwemvijver in je tuin? Hieronder een boek over dit onderwerp:
Wat vind jij van het idee van een zwemvijver in je tuin?
P.S. Blogger Bamboebeertje liet haar siervijver ombouwen naar een zwemvijver!
Leestip: Buitendouche in je tuin
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wat een geweldig idee! En zo met die sneeuw geeft het ook wel een heel bijzonder en mooi plaatje. Maar er in de winter in? Nee, ik zou mooi even overslaan;).
IJsbaden schijnen zeer gezond te zijn Naomi ; )
ehhh, toch maar niet voor mij. Bij mij moet water minimaal 25 graden zijn, eigenlijk nog warmer anders ga ik er toch niet in.
Love as always
Dimario
Wat leuk, had er nooit van gehoord!
Wel echt té geweldig dat de beste man “Slootmaekers” heet, wat een aptoniem!
Ik heb er gewoonweg geen ruimte meer voor…
Zwemvijver nooit gehad, maar een vijver is een sieraad in de tuin. Hans
Dat heb je mooi gezegd Hans!
Als je de ruimte hebt, heel fraai. Net als een zwembad.
Ha Nicole,
prachtig gemaakt blog!
Echt een aanrader voor iedereen, die een vijver in de tuin wil…
Ik zou een grotere tuin willen.
Lijkt me heerlijk om er een vijver in te kunnen hebben…
groetjes van Marlou
Ja hè? Ik vind een zwemvijver echt een heel mooi en natuurlijk alternatief voor zo’n felblauw zwembad.
Het ziet er leuk uit. Ik wilde ook altijd een vijver toen ik nog een tuin had. Maar een zwemvijver zou niets voor mij zijn. Ik houd niet van beestjes.
Zwembad in deze tijd is te koud voor. Vijver zie zie altijd verschillende maten. Karper goudvissen kunnen wel kou overleven. Als maar goede pomp in de vijver zit. Jou tuin ziet goed uit met nieuwe vijver. Hoop werk aan gehad. Maar het moet wel ruimte hebben.
Ik ken de zwemvijver wel, in het begin is het even wennen want je voelt planten aan je voeten. Maar ik zou er bij het hebben van een grote tuin best een willen hebben.
Je moet er wel de ruimte voor hebben.
Maar, veel mooier dan zo’n blauw zwembad, die ik zelf overigens niet heb:)
Fijne dag.
Wij hebben hem ook niet Hilly Nicolay, maar ik zie hem bij veel mensen in de tuin staan.