Toiletjuffrouw en openbare toiletten

toiletjuffrouwHet lijkt me geen fijn beroep: toiletjuffrouw. Je zit daar de hele dag naast een schoteltje, en dan moet je maar hopen dat mensen er geld op leggen.

Wat is een toiletjuffrouw eigenlijk?

Volgens Wikipedia is een toiletjuffrouw ‘een vrouw (soms ook een man) die de toiletten van een openbaar gebouw schoonhoudt en geld voor het gebruik ervan in ontvangst neemt.’ Ze zorgt er bovendien voor dat er genoeg wc-papier en zeep is. En ze heeft enigszins een functie van toezicht houden.

Waar vind je de toiletjuffrouw?

Zelf ken ik de toiletjuffrouw vooral van de toiletten op treinstations en de Hema in Doetinchem. Bij de V&D in Doetinchem hangt een busje in de toiletten waar je geld in kunt doen; een toiletjuffrouw zit er niet. Overigens zit er bij de Hema in Winterswijk ook geen toiletjuffrouw. Daar hebben ze een toegangspoortje waar je geld in moet doen om bij de wc’s te komen.

In het Duitse plaatsje Bocholt hebben ze in het overdekte winkelcentrum openbare toiletten waar ook een toiletjuffrouw bij zit.

Bij wie is een toiletjuffrouw eigenlijk in dienst?

Ik vroeg me af: ‘Bij wie is een toiletjuffrouw eigenlijk in dienst? Of is ze een ZZP-er?’ Van wat ik er van begrijp is beide mogelijk. Sommige toiletjuffrouwen zijn in dienst van het bedrijf waar ze de toiletten verzorgen, anderen zitten daar als ZZP-er. Dat laatste lijkt me dan vrij erg! Want dan houd je denk ik niet veel over aan al je inspanningen…

Hoewel…

Wc’s zijn big business: 2theloo

Almar Holtz startte samen met Eric Treurniet het bedrijf 2theloo. Dat zijn openbare toiletten waar je met plezier naar toe gaat volgens hen. Ze hebben er inmiddels bijna 200 in 14 landen. In Nederland zitten ze vooral bij pompstations.

Eigenaar Holtz wordt op de website van de NOS als volgt geciteerd:

‘We hebben een toiletgebouw waar per dag 25.000 klanten komen, goed voor een omzet van 14.000 euro.  De jongens van het waardetransport zijn niet zo blij met ons, want die zeulen zich een ongeluk aan al die muntjes.’

Holtz vertelt bovendien dat hij een toiletjuffrouw wilde overnemen, maar die wilde het niet doen voor minder dan 140.000 euro per maand! Dus misschien is het beroep van toiletjuffrouw financieel toch zo gek nog niet.

Ik heb het promo filmpje van 2theloo eens bekeken, en was onder de indruk! Het lijkt wel een luxe salon zeg. Daar zou ik graag naar de wc gaan. Moet je kijken:

2theloo

Maar zoals je ziet is er geen toiletjuffrouw!

Toiletjuffrouwen zijn verdwenen van treinstations

Hierboven schreef ik dat ik de toiletjuffrouw ken van treinstations. Dat bewijst dat ik er niet vaak kom, want de toiletjuffrouw is ondertussen verdwenen van de meeste treinstations. De NS heeft namelijk andere plannen voor de toiletten. Ze gaan toiletgebouwen grondig verbouwen en voortaan heten ze dan Sanifair. Dat is de merknaam van een Duits bedrijf, dat ook actief is in zogenoemde ‘Raststätten’ langs de Duitse Autobahn.

Bij deze nieuwe formule gooi je een muntje in de automaat van het toegangspoortje. Maar je kunt ook betalen met je pinpas. En met het toegangskaartje voor de wc krijg je korting bij een kiosk.

Ik vraag me dan wel af wie de wc’s nog schoonhoudt!

Documentaire over de toiletjuffrouw

Op NPO vind je een documentaire van een half uur over toiletjuffrouwen die de wc’s verzorgden op treinstations.

Leestips

Toilet inspiratie

Juiste hoogte toilet-pot

Heeft jouw Hema een toiletjuffrouw? Kom jij überhaupt nog wel eens een toiletjuffrouw tegen? En kende jij 2theloo?

Similar Posts

27 Comments

 1. Mijn Hema heeft een toiletmevrouw. Tenminste, dat denk ik. Ik kom bijna niet meer bij de Hema. Op Amsterdam CS is er een meneer, maar gooi je wel eerst 50 cent in de automaat voor het toegangspoortje. Dat het daar bemand is vind ik erg prettig gezien de drukte. Qua hygiëne maak ik mij geen illusies en tref ik mijn eigen maatregelen.
  2theloo ken ik niet, lijkt me wel leuk voor een keertje.

 2. 2theLoo ken ik zeker. Veel in tankstations, maar ook dat kan tegenvallen. Bij drukte, wachtrijen, is het ook lastig schoonhouden. Het concept vind ik wel fijn, met name dat je het geld terug krijgt als je een aankoop doet in de shop. Wellicht worden deze toiletten schoongehouden door de shophouders? Nadeel van 2theLoo is de zeepdispenser (mini schuim ter grootte van een dubbeltje). Groetjes, Luccy

  1. Aha, toiletjuffrouwen vind je dus ook zo maar midden in de stad ‘in het wild’! Op zich wel handig zo’n openbaar toilet. Bij cafe’s e.d. moet je vaak toch eerst een consumptie nemen. En daardoor moet ik vervolgens heel snel weer naar het toilet…: (

 3. Het schijnt dat ze dus echt heel goed verdienen, die toiletjuffrouwen. Mij zou je niet genoeg kunnen betalen, ik kom er al amper als ik zelf naar de wc moet, dan moet het wel echt niet anders kunnen. Het stinkt er zo naar chemische middelen en vind het gewoon geen fijn idee naar de wc te gaan waar dat uur al 100 andere vreemden zijn geweest.
  To the loo heb ik gezien in Amsterdam maar is echt bizar duur! Ik geloof een euro per toiletbezoek. Dan ga ik toch liever naar de hema of v&d.

  Toiletjuffrouwen kom ik nog wel tegen bij bovengenoemde winkels. Ik zou me bij een poortje ook afvragen wie het schoonhoudt!

  1. Allemachtig, 1 euro om naar de wc te gaan? Dat is wel erg prijzig zeg. Dan verwacht ik eigenlijk ook bijna een handmassage of zo er bij. En op z’n minst superschone toiletten.

 4. Bij de toiletten op CS Leiden zijn poortjes maar ook een toiletjuffrouw. Zij houdt alles schoon en is bovendien erg vriendelijk. Na ieder toiletbezoek gaat er een doekje over de bril en een snufje verfrisser in de lucht. Dat laatste is volgens mij niet altijd nodig maar alles zodat je als toiletbezoeker het gevoel krijgt dat je de eerste bent die van het toilet gebruik maakt…
  Ik zie bijna altijd hetzelfde meisje en krijg daardoor de indruk dat het haar vaste baan is.
  Een toiletjuffrouw geeft ook een gevoel van veiligheid.

 5. Mijn neef is toiletmevrouw (als tranny) in een hippe club in zijn studentenstad. Soms wordt hij ook gevraagd voor festivals. Hij vindt het een geweldige baan en hij werkt toch wel twintig uur per week minstens.

  1. Intrigerend dat hij het ook echt een interessante baan vindt! Zo zie je maar weer. Toiletjuffrouw zijn is misschien wel veel leuker en lucratiever dan ik ooit had kunnen denken.

 6. 2thloo is voor mij een van de redenen waarom ik weer naar de wc durf te gaan op BV tankstations. Deze zijn soms zo beschamend goor! Gelukkig beginnen dit soort ketens steeds meer zich in te nestelen op (tank)stations en winkelcentra.

 7. Vroeger was er bij ons bij de V&D ook een toiletjuffrouw inderdaad, of zij er nog zit, geen idee! Wij hebben in Almere een 2theloo, en daar staat wel altijd iemand bij, maar het is ook een mini drogisterij bij ons, waar je ook snuisterijen kunt kopen. De wc’s zijn er wel heel schoon trouwens!

 8. De laatste keer dat ik bij een toilet was waar betaling aan de toiletpersoon vrijblijvend was… was in de jaren 80? Je komt er gewoon niet in als je niet eerst betaald, zelfs niet bij sommige fast food restaurants.
  De meeste openbare toiletten zijn ook met schoonmaak niet altijd even fijn. Maar de toiletten in Blackpool’s Pleasure Beach waren echt … bijna onbeschrijfelijk.
  Zie het voor je: Pleasure Beach is een aftands pretpark , waar de toiletten niet zijn schoongemaakt én niet zijn onderhouden. De houten huisjes stonden nog nét overeind. De deuren konden niet echt dicht. De toiletpotten waren niet meer te zien onder het mengsel van uitwerpselen en vuilnis.
  … Daar hadden ze dus géén toilet dame. En ik heb mijn plas opgehouden tot we terug waren in ons appartement.

  1. Euwh! Dat klinkt echt heel goor. En ook bijna gevaarlijk voor de gezondheid zeg.

   Dat je in restaurants moet betalen voor het toilet als je er iets hebt gegeten vind ik niet zo charmant!

 9. Tegenwoordig kom ik niet meer vaak op plaatsen waar een toiletjuffrouw werkt en ik heb er dan ook in jaren geen een meer gezien.

  Ik herinner me nog dat ik heel klein was en net had geleerd dat je in ruil voor een muntje iets kon kopen. Ik vond het toen vreemd dat je moest betalen voor het gebruik van een toilet want ik ging immers iets brengen ;)

 10. hier zijn in de winkelmalls openbare toiletten en die zijn goed schoon over het algemeen. En wat een muntje betreft in de deur, de deur wordt ook voor elkaar opengehouden als het druk is.
  ooit, Jaren terug zei een toiletjuf tegen me: Plassen kost een kwartje! Ach, ik kan het voor niks ook. Ze bedoelde toiletgebruik denk ik.
  Gfroet,

 11. Wat je laatste vraag betreft, die wc’s langs de snelweg in Duitsland zijn mijn favoriet, schoner kom ik ze maar zelden tegen. Wie het doet, geen idee, maar schoon zijn ze zeker.
  Toiletjuffrouw lijkt me best een interessante ervaring om voor een dag te doen eigenlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.