Gratis plastic tasjes verbod + plastic tasjes kopen
Last updated on juli 29th, 2024 at 10:58 am
- Opvouwbare nylon tasjes
- Gratis plastic tasjes zouden verboden worden per 1 januari 2016
- Uitzonderingen op het verbod op gratis plastic tasjes
- Wat kost zo’n niet-langer-gratis plastic tasje?
- Plastic tasjes kopen
Ondertussen gaat het verbod op gratis plastic tasjes toch weer in per 1 januari 2016.
Maar wordt het in eerste instantie ’terughoudend gehandhaafd’. Het gaat gelden voor alle gratis tasjes bij de toonbank.
Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu gezegd.
De Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt verantwoordelijk voor de controle op het naleven van het verbod. Als winkeliers zich er niet aan houden krijgen ze een eerst een waarschuwing. Gebeurt het nog een keer dan volgt mógelijk een boete.
In sommige winkels krijg je ze al bijna in je handen geduwd voor je nee kunt zeggen: gratis plastic tasjes.
Dat overkwam me afgelopen week bij Ter Stal. Ik kocht daar twee vestjes, en voor ik het wist zaten ze al in een plastic tas van Ter Stal. Bij andere winkels vrágen ze het meestal eerst netjes: ‘Wilt u een plastic tasje, of gaat het zo mee?’ Bijvoorbeeld deze week bij de Etos.
Opvouwbare nylon tasjes
Ik antwoord dan altijd: ‘Nee, het gaat zo wel mee.’ En dan tover ik één van mijn opvouwbare nylon tasjes uit mijn grote tas. Ik heb er maar liefst drie. Maar desondanks presteer ik het soms toch nog om er niet één bij me te hebben! Op dit moment heb ik een:
- Groen tasje van de Hema. Zie ook Hema eco tas.
- Een rood tasje, dat geloof ik ook van de Hema komt.
- Een groen tasje met bloemen van de Blokker. Dat is mijn lievelingstasje.
Gratis plastic tasjes zijn een makkelijke en goedkope manier om reclame te maken voor winkels. Klanten die iets kopen en vervolgens met zo’n tas bungelend aan hun hand verder lopen, zijn wandelende reclames.
Gratis plastic tasjes zouden verboden worden per 1 januari 2016
Maar vanaf januari 2016 zouden gratis plastic tasjes verboden worden. Dat liet staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in februari van dit jaar aan de Tweede Kamer weten. Het idee achter het verbod was de plastic tasjes terug te dringen.
En dat is wel nodig. Want nu komen er jaarlijks meer dan 8 miljard plastic tasjes in de natuur terecht…
Maar het verbod op gratis wegwerp tasjes is uitgesteld. Dat zou zijn om winkels extra tijd te geven om alles te regelen. En om een campagne op te zetten om ons, de consument te informeren. Ook hielp het niet dat Mede staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) is afgetreden…
Maar dat het verbod op gratis plastic tasjes er gaat komen is zeker. Het is alleen nog de vraag van wanneer.
Uitzonderingen op het verbod op gratis plastic tasjes
Er zijn een paar uitzonderingen op het verbod op de plastic tasjes. Plastic tasjes die nodig zijn voor ‘voedselveiligheid en functionaliteit’ mogen nog wel. Dat zijn dan hele dunne tasjes waarin je bijvoorbeeld onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen vervoerd. Maar ook vis en rauw vlees mogen in zo’n dun plastic tasje. De dunne plastic tasjes in de supermarkt voor bijvoorbeeld appels e.d. blijven dus wel gratis.
Wat kost zo’n niet-langer-gratis plastic tasje?
Wie in de toekomst toch per sé een wegwerp tasje wil moet er voor gaan betalen.. De richtprijs voor een plastic tas is 0,25 cent. De Zeeman heeft al heel lang geen wegwerp tasjes meer. Zij verkopen een statiegeld tas voor 1,-. Ik vind dat een indrukwekkend initiatief van de Zeeman die verder toch vooral bekend staat als een goedkope budget winkel. Daar kunnen ketens als C&A, H&M, Wibra en Hema een voorbeeld aan nemen.
Plastic tasjes kopen
Kun je plastic tasjes kopen? Als je plastic tasjes kopen googlet dan krijg je websites te zien voor bedrijven. Je moet dan bijvoorbeeld minimaal 500 plastic tasjes kopen. Bij bol.com vind je ze ook niet, maar wel op Temu dat al bijna net zo’n slechte naam heeft als AliExpress.
Daar kwam ik deze plastic tasjes tegen:
Deze is 20 cm breed, maar ze verkopen op Temu ook plastic tasjes van 30 cm breed.
Maar milieuvriendelijk zijn ze natuurlijk niet, ondanks de vriendelijke smiley.
Lees ook: Opvouwbare boodschappentas Action
Wat vind jij van het verbod op gratis plastic tasjes? Zou je 0,25 cent betalen om een plastic tasje te krijgen?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Om eerlijk te zijn vind ik het onzin.. Ik vind dat mensen er zelf de keuze in moeten kunnen maken of ze wel of geen tas meenemen, maar ik vind het wel belangrijk dat mensen er bewust van worden..
Zo was ik laatst bij de Action. Ik ging heen voor 3 kleine dingetjes die prima in mijn handtas pasten. Aangezien ik er niet vaak kom ging ik de hele winkel even door om te neuzen eenmaal bij de kassa hadden we 3 tassen vol (dat gebeurd me nou altijd). Ik vind het verstrekken van een plastic tas een soort service die je hoort te bieden als winkel, maar denk wel dat het op een andere manier kan.
Zelf werkte ik altijd in een schoenenwinkel en ik zie al die mensen al met die grote schoenendozen onder de arm weggaan.. Niet echt handig!
Een tas kopen vind ik om eerlijk te zijn mensen op kosten jagen en hoe vaak gebeurd het niet dat mensen met meer thuis komen dan dat de bedoeling was?
Zelf heb ik vaak een plastic tas of uitvouwbare tas in mijn tas, maar daar heb ik regelmatig niet genoeg aan!
Ik vind het wel goed moet ik zeggen. Mensen kunnen nog steeds een plastic tas krijgen, alleen moeten ze er dan wel voor betalen. Of een milieuvriendelijke tas kopen.
Vanwege het milieu vind ik het een goede zaak.
Slim dat je meestal een uitvouwbare tas meeneemt Paola. Dat doe ik ook!
Nee ik ga geen 0,25 cent betalen voor een plastic tas. Het resultaat (want veel winkels vragen al geld voor een tasje) is, dat ik altijd van die nylon tasjes van de Zeeman bij heb.
En dat ik die dus altijd inzet, ook als de tasjes wel gratis zijn.
Want ik wil best goed zijn voor het millieu, maar kennelijk was er net dt ene zetje nodig..
Overigens jammer dat dit nu is uitgesteld.
Ik bedoel: kom op! Ondernemers kunnen zich in een jaar tijd best voorbereiden (men hange een bordje op dat de tasjes 0,25 cent kosten…- of je bestelt als duurdere winkel tig van die herbruikbare tasjes en geeft die erbij: het gaat er toch om dat je geen plastic tasjes mee mag geven?)
en consumenten kunnen na één keer hun neus stoten toch ook wel een boodschappentas kopen….?
Of denk ik nu te makkelijk?
Ik ben het met je eens Bespaarzuinig. Zo moeilijk is het toch niet?
Ja goed hè? Soms heb je als consument inderdaad net even dat duwtje in de rug nodig. En moeten betalen voor zo’n plastic tasje helpt dan goed!
In principe zeg ik altijd nee tegen een tasje. Ik heb altijd twee linnen tassen bij me. Ik vind het een super initiatief van de Zeeman. Heel goed. Of je neemt een tas mee van huis en als je meer komt dan je had verwacht, dan koop je gewoon een tas bij. Om het geld hoef je het niet te laten; je hebt tenslotte ook meer gekocht dan je van plan was, dus die paar centen voor die tas (en voor het milieu) kunnen er dan ook nog wel af.
Dat vind ik een mooie redenering Marion: je kocht meer dan je van plan was, dus dan kan kunnen die paar centen voor het milieu er inderdaad ook wel af! Die ga ik onthouden.
Ik vind het niet verkeerd. Want ik denk dat heel veen mensen thuis met een stoffen tas en shopper hebben liggen. Ik neem ook geregeld mijn eigen tasjes mee. De tasjes van kruidvat en action zijn bijvoorbeeld zo dun dat ze al snel scheuren. Daar ga ik dan echt geen 25 cent voor betalen!
Ja, ik denk ook echt dat het feit dat mensen anders moeten betalen voor zo’n voddig tasje ze zal stimuleren om zelf een tas mee te nemen van huis.
Ik vind het een prima voorstel. Geen tas bokje hebben is puur laksigheid. Dan maar betalen als je er wel een nodig hebt!
Goed idee. Ik heb zelf altijd nylon tasjes bij me, maar mocht ik er dan toch 1 nodig hebben wil ik best 25 cent betalen.
Overigens gebruik ik overtollige plastic tasjes om plastic afval in te verzamelen en dat gaat dan in de plastic hero.
De overheid neemt nu eindelijk eens een initiatief in het terugdringen van afval. Meestal laten ze het aan de consument en het bedrijfsleven over.
Al jaren neem ik liever geen tasje aan. Kledingwinkels vond ik altijd een uitzondering. Op de markt is het heel lastig merk ik om géén tasje te krijgen. Voor je het weet is het verpakt.
Ik heb altijd een tas bij me, maar soms past het er niet in of ik ben ‘m vergeten. Dan zou ik wel eentje kopen, maar ik zou proberen het te voorkomen.
Nou vraag ik me af of de gratis plastic tasjes op de markt dan ook niet meer mogen. Of zou het verbod alleen zijn in winkels?
Ik heb een snel gezocht en het geldt ook voor de markt.
Ik vind het jammer dat het uitgesteld wordt. Het aantal plastic boodschappen zakken die ik ooit gekocht heb kun je op één hand tellen en ik neem al ruim 1 jaar lang geen plastic tasjes meer aan. En ik woon nu 28 jaar op mezelf.
Ik neem mijn groente en fruit al ruim één jaar los mee uit de winkel. (ik wil nog steeds mijn fruit-tasje afhaken, maar op een of andere manier komt er steeds wat tussen.)
Ik heb nog een voorraad plastic zakken liggen van de afgelopen jaren. Meestal gebruikt oudste die om spullen in te stoppen als ze met scouting op pad gaat.
Het enige plastic wat ik nog gebruik is voor de vuilnisemmer, pedaalemmer en om de poep van mijn hond op te ruimen. En natuurlijk het plastic wat als verpakkingsmatriaal wordt gebruikt voor voedingsmiddelen zoals kaas/vlees/vis.
Ik snap niet waarom winkels nog meer tijd nodig hebben, ze wisten het al ruim 10 maanden. Hoeveel tijd heeft het bedrijfsleven nodig om iets te veranderen?
Ik vind het inderdaad ook jammer dat het wordt uitgesteld. Ik snap ook niet zo goed waarom dat nodig is.
In mijn tas zit ook standaard een tasje, maar je moet in sommige winkels echt snel zijn.
Wat raar trouwens dat het verbod is uitgesteld. Het is toch al lang bekend dat ze per 1 januari verboden zouden worden?
Ja, ik vind het ook niet logisch dat het is uitgesteld.
Vreemd,dat uitstel. Het was toch al lang bekend. Ik heb stoffen netjes,waar los fruit en groenten in gaat. En altijd een stoffen tasje bij me.
Stoffen netjes zijn ook handig inderdaad. Ik had ooit een donkerblauwe die aan de buggy hing. Die rekte altijd lekker mee. Maar ik zie ze eigenlijk nog maar zelden. Waar koop jij ze?
Ik vond het wel een goed idee, zelf de action gaat nu 3 cent vragen voor tasje. Ik heb ook altijd een klein tasje bij. Het enige jammer vind ik als je iets groots koop wat niet in een gewoon tasje past, dat je dan geen tas meer krijgt maar moet kopen.
Ik moet glimlachen om het bedrag van 3 cent. Wat een snertbedrag is dat. Dat heeft denk ik niemand in de portemonnee rondslingeren. Ik vraag me af of klanten dan niet zeggen: ‘Zet het maar bij op de bon!’ en het dan pinnen…
Ik heb in elke handtas een tasje zitten en alleen bij de bakker pak ik een tasje aan die krijg ik gratis als je vanaf tien euro meeneemt en aangezien ik brood voor in de vriezer meeneem zit ik aan tien eu en die zijn perfect voor het vuilbakje onder het aanrecht en dan zijn er nog special zakken van het pmd die vul ik zo om de vijf weken ,je kan ook zakjes maken van een oud t shirt werkt prima.
Ik sta zelf in een winkel waar mensen een tasje willen, om ze vervolgens weer in de fietstas te doen??.Daar snap ik echt niks van,of een heel klein pakje en daar moet ook een tas omheen….
Nu per 1 jan gaan we daar 0,20 voor vragen, ik verheug mij daar nu al op;)
Want dan hoeft het ws niet meer hoor,dan hebben ze inene wel een tas, of het gaat zo in de fietstas;)
Ik heb zelf altijd een tas bij me, maar dat is ook omdat veel mensen eerst hun handen nat maken met een hun tong om een tasje te pakken, dat vind ik echt zo vies, dat ik dan al geen tas meer hoef, ik doe dat zelf ook nooit als ik een tasje pak, collega wel, brrrrr
Ik vind het leuk dat je zo kunt genieten van je werk Marjolein. En ik kan me heel goed voorstellen dat je het fijn vindt dat je voortaan 20 cent voor zulke tasjes kunt vragen. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!
Ik wil best een tasje kopen in een winkel. Maar dan wel zonder reclame. Zou toch van de zotte zijn om reclame voor een winkel te gaan lopen, waar je dan ook nog voor moet betalen!
Belachelijk dat winkeliers blijkbaar meer dan een jaar nodig hebben om dit te regelen. Zoals hierboven al gezegd wordt: bordje ophangen met de prijs van een plastic tasje erop en je bent klaar.
Ik vergeet m’n duurzame boodschappentas, eerlijk gezegd, nogal eens. Ik heb er geen moeite voor om dan te betalen voor een plastic tasje.
Wat jammer dat het uitgesteld is…. Hopelijk komt er van uitstel geen afstel????
Ondertussen gaat het verbod toch per 1 januari in Noor. Dus van uitstel is gelukkig geen afstel gekomen.
Ik heb een keer gehad dat ik bij Zeeman wat ondergoed gekocht had, ik kreeg er dus geen tasje bij, ik kon wel een shopper kopen. Op dat moment had ik ook geen tasje bij me, die ik normaal gesproken wel in mijn tas heb. Stond ik daar met mijn onderbroeken en bh die ik zo mee moest nemen. Dat vond ik wel vervelend.
Sindsdien heb ik dus ook een extra opvouwbaar tasje in mijn tas.
Plastic tasjes gebruik ik ook om het plastic afval te verzamelen of vervoeren naar de plastic bak. Ik vraag me ook wel af hoe het gaat als je gaat shoppen voor kleding en dergelijke, moet je dan je eigen weekendtas /shopper meenemen om je nieuwe kleding te vervoeren? Ik vind het een beetje dubbel. Aan de ene kant prima om het milieu te ontzien natuurlijk, we zijn veel te ver doorgeslagen met al die troep, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Als het geen plastic tasjes zijn die in de natuur gegooid worden verzinnen de achtelozen wel weer wat anders.
Ik ga er van uit dat je voor kleding inderdaad ook je eigen tas moet meenemen. Wat je zegt over de verantwoordelijkheid van mensen ben ik met je eens. De VVD vond het verbod op plastic tasjes daarom ook ‘betuttelend’.
Maar ik vind dit toch wel prima. Soms hebben mensen een beetje een duwtje nodig.
Jammer dat het uitgesteld is. Wel typisch nederlands, een jaar is niet voldoende tijd om je voor te bereiden?
Ik loop al een hele tijd met canvastasjes in mijn tas rond werkt prima. En ik vind het dan ook irritant als het idd al in een plasticje gestopt word voor ik hem kan weigeren.
Ik krijg zelden een tasje aangeboden. Blijkbaar heb ik een nogal ‘groen en alternatief’ uiterlijk.
Mij maakt het niet zoveel uit. Ik hergebruik de toch gekregen tasjes eindeloos en ik krijg ze soms ook van familie ofzo. Ik ga altijd boodschappen doen met een boodschappentas en een voorraad plastic tasjes.
Ik vind het geen punt om 25 cent te betalen en eigenlijk is dat helemaal geen slecht idee.
Toch bekruipt me het gevoel van symboolpolitiek. Gloeilampen en plastic tasjes in de ban maar wat betreft luchtvaart wordt er geen enkele concessie gedaan en ook op de klimaattop bleef de luchtvaart volledig buiten schot.
Als ik zeg dat ik vanwege het milieu nooit voor een weekend met het vliegtuig zou gaan wordt ik meestal heel raar aangekeken. Maar de brandstof die nodig is om mij dat weekend te vervoeren daar kan ik een jaar mijn huis mee verwarmen. In mijn geval waarschijnlijk nog langer aangezien ik een zuinige verbruiker ben.
Waar je al niet op kunt komen als het over plastic tasjes gaat :-)
Dat vind ik best schokkend VeggieMo: dat je met de brandstof van 1 weekend vliegen een huis een jaar lang kan verwarmen! Als je het zo bekijkt is zo’n vliegreisje best decadent.
Grappig dat je zelden een tasje krijgt aangeboden. Zou dat inderdaad met uiterlijk en uitstraling te maken hebben?
Ik ben voor en tegen de afschaffing van de tasjes. Voor omdat het veel beter is voor het mileu en wat is nou de moeite om zelf een tasje mee te nemen. Tegen omdat ik de tasjes veel hergebruik.
Ik heb standaard 2 van die statiegeld tasjes van de zeeman in mijn tas en vind ze een uitkomst!
De tasjes van de Zeeman zijn inderdaad erg handig. En er kan ook best veel in vind ik altijd.
Als onze grote kinderen boodschappen voor ons halen, zitten die meestal in een gekochte hengseltas van de supermarkt. Tot mijn ergernis mag ik wel zeggen want we hebben een keur aan al dan niet opvouwbare tassen in huis. Ik heb een dun opvouwbaar tasje in mijn nette schoudertas, een du opvouwbaar tasje in de laptoptas van mijn werk, en een zelfgemaakte oerstevige opvouwbare katoenen tas en een paar groente(net)zakjes in mijn boodschappentas. Ik word dus niet snel overvallen door onverwachte boodschappen. Kleding neem ik vaak wel in een tasje mee om te voorkomen dat het vies is tegen dat ik thuis kom (ik nooit alleen maar kleding shoppen – heel gericht en in combinatie met andere boodschappen). Bij drogisterijen of de H.ema vraag ik vaak of ze de bon aan een van de boodschappen willen plakken met een plakbandje. Want dat kan ook een reden zijn om een tasje te nemen: als je nog naar andere winkels met vergelijkbaar assortiment gaat. Om aan te geven dat die boodschappen al betaald zijn.
Goed punt van de bon. Die neem ik inderdaad ook altijd mee. Maar die doe ik dan in mijn schoudertas. Inderdaad voor de zekerheid en als bewijs dat ik het wel degelijk betaald heb.
Weet je wat me makkelijk lijkt en wat ik nog wel eens kan maken (als ik een patroon kan vinden) – een tas om een grote gebaksdoos in te tillen. Zonder hoeken. Ik heb die wel eens van de bakker meegekregen in plastic. Ik zal straks eens googelen want het lijkt me sterk dat er in blogland niet eerder iemand dat heeft bedacht en gemaakt. Ik heb nog een oude paraplu liggen, zou perfect stofje zijn. Als een van je lezers een link weet en kan plaatsen, houd ik me aanbevolen. vr gr een bloglezeres
Ik ben tegen omdat het rompslomp geeft en de milieuwinst veel kleiner is dan mensen denken.Persoonlijk hergebruik ik de tasjes ook.
Veel winkels verkopen alleen kleine tasjes waar weinig in past en sowieso van belabberde kwaliteit.
In die Z.eeman tasjes past niet zo veel.
Heb meestal vaak wel een tasje bij me, maar was een tijdje terug onverwachts bij de H.ema en zag een leuke aanbieding.Ze verstrekten op dat moment als proef geen tasjes en je kon dus ook geen grote tassen kopen.Sta je dan met een stapel beddengoed.
Heb zelfs een artikel gelezen dat papieren tasjes slechter zijn voor het milieu dan plastic tassen.
Het beste lijkt mij dan ook dat mensen zelf hun eigen tasjes meenemen. Tasjes die ze daarna niet hoeven weg te gooien en opnieuw kunnen gebruiken.
Tasjes kopen doen we niet aan, maar krijg ik ergens wel een tasje omdat ik te veel gekocht heb dan gebruik ik het tasje bv weer in het toilet prullenbakje ;-)
Maar standaard heb ik 3 nylon opvouwtasjes in mijn tas zitten van de blokker, ooit gekocht voor 1,- per stuk en ik sleep ze al zeker een jaar of 5-6 met me mee.
Nee het maakt mij echt niet uit of de tasjes wel of niet verbeden wordt.
Werk zelf bij de H.ema en vraag standaard aan klanten of ze wel of geen tasje willen .
Tot mijn grote vreugde toveren steeds meer klanten zelf een tas tevoorschijn an mijn vraag .
Ik heb begrepen dat wij per 1 januari 10 cent voor een normaal formaat tasje gaan vragen en 15 cent voor een extra grote tas .
Wij verkopen idd ook de bekende opvouwbare tassen naast de kassa en wijzen de klanten daar ook op .
Ik heb nu vakantie dus ben benieuwd wat er daadwerkelijk gaat gebeuren vanaf 2 januari met het verstrekken van de tasjes …..
Elk tasje minder is er 1 denk ik altijd maar dus geef ze zeker niet meer automatisch mee na elke aankoop ..
Ik vind het leuk dat je als kassière blij wordt van klanten die hun eigen tas bij zich hebben Annemiek!
Bij de A.ction hangt het al heel lang boven de kassa’s dat er vanaf 1 januari geen tasjes meer gratis vertrekt worden. Dus snap niet dat deze regel uitgesteld wordt. Maar mijn man werkt ook in een winkel en hun weten er niks vanaf of het geld gaat kosten of dat ze het gratis mee gaan geven vanaf volgende week. Dus voor hun is het dan wel gemakkelijk dat het uitgesteld word. Hij ergert zich ook aan mensen dat ze wel een tasje willen en vervolgens in hun rugzak stoppen. Hij heeft ook al geregeld gevraagd hoe het komt, maar geen antwoord opgekregen.
Ik zit hier een beetje dubbel in, ik neem in principe altijd zelf een tas mee. Maar vind het met kleding kopen wel makkelijk dat het in de tas van de winkel zit. Alleen al om beschadigingen te voorkomen als je niet zeker weet of het past of staat. Ze kunnen bij sommige winkels nogal moeilijk doen met ruilen, dan mogen ze dat dan ook niet weer doen.
Maar als ik wel tasjes aanneem hergebruik ik ze altijd weer. Ik zal van de week eens kijken om van die nylon opvouwbare tasjes. Ik neem nu altijd een shopper mee als ik doelgericht de stad in ga. Maar heel soms ook wel eens onverwachts en dan is het zonde om een tasje te kopen.
Wat betreft kleding heb je wel een punt: ik herken het gevoel dat kleding veiliger is opgeborgen in een tasje van de winkel dan in je eigen tas. Mijn eigen tasjes zijn vaak toch wel een beetje smoezelig. Ook voor terug brengen oogt het overtuigender vind ik in een tas van de winkel.
Interessant dat je man vraagt aan klanten waarom ze een tasje willen als ze het in hun rugzak doen!
Wat een zwaktebod dat het is uitgesteld!
Ben ik echt teleurgesteld over.
Ik vind het trouwens geen goed idee dat er geen minimumprijs is. Ik kan me zo voorstellen dat veel winkels ze gaan “verkopen” voor 1 cent en dan schiet het natuurlijk alsnog niet op. (Ik lees hierboven al de Action: 3 cent. Da’s natuurlijk niks!)
Sinds de supermarkten tasjes voor 25 cent verkopen is het gebruik daar enorm verminderd en er komt ook een bewustzijn op gang.
Ik denk dat het ook zou helpen als óveral afval per keer aan de weg zetten betaald zou moeten worden. Wedden dat mensen dan opeens wel gaan scheiden? En dan voorkom je ook afvaltoerisme. Ik zou het graag hebben want onze kliko is nooit vol sinds we (al jaren) bewuster omgaan met afval.
Betalen voor elke keer dat je afval aan de weg zet zou denk inderdaad wel helpen. De gedachte dat je moet betalen, elke keer dat je je container naar de weg rolt, doet denk ik menigeen zich eerst nog eens achter de oren krabben!
Dat is bij ons al jaren het geval. Voor een kleine kliko betaal je 3,50, voor een grote 5 euro per keer. Plastic, papier en groen afval zet je wel gratis aan de weg. Er wordt erg goed gescheiden hier…
Er waren ook nog geen exacte regels overal over las ik. Zo hadden winkeliers al papieren zakken besteld, en nu blijkt dat daar ook 3% plastic aan de buitenkant op zit en dan mag het weer niet.
Waarschijnlijk is het daarom uitgesteld.
Zelf probeer ik altijd een tas bij me te hebben en de tasjes die ik wel krijg worden altijd hergebruikt en als ze op zijn in de goede bak gedeponeerd.
Het is 25 cent of €0,25, lijkt mij. 0,25 cent zou wel heel weinig zijn.
Voor Kruidvat, Action en dergelijke lijkt het me een prima idee als de plastic tasjes verdwijnen. Bij een kledingwinkel zou ik toch wel graag willen zien dat de tassen blijven. Ik wil dat mijn nieuwe kleding schoon thuiskomt.
Zelf neem ik altijd boodschappentassen mee als ik iets ga kopen en ik heb ook altijd een paar opvouwbare tasjes in mijn handtas zitten. Ik neem dan ook al geruime tijd geen plastic tasjes meer aan.
Jammer dat het gratis uitdelen van plastic tasjes is uitgesteld!
Ik vind het een goed initiatief, ik heb eigenlijk altijd zelf een tas mee. Maar waar ik mij wel aan erger zijn al die plastic verpakkingen in de supermarkt. Een product zit inmiddels bijna altijd in minimaal 2 lagen plastic verpakt en ik vind dat ze dat ook eens aan moeten pakken!
Het is niet uitgesteld, dat is iets wat de winkeliers graag willen omdat de uitvoeringsregels pas in oktober gereed waren. Daar bleek dat ook papierentassen (milieuonvriendelijker dan plastictasjes) met een plasticliner of glanslaagje ook niet meer gratis verstrekt mogen worden terwijl men daar bij het inkopen wel van uitging.
Uitstel is 17 december besproken, maar niet gehonoreerd.
Bedankt Willy Wonka. Ik ben blij om dit te horen. Na enig zoeken vond ik inderdaad informatie dat het verbod nu toch weer ingaat per 1 januari a.s. De post is inmiddels aangepast.
Of er in België een verbod is, denk ik niet.. Maar van mij mag dit er gerust ook komen.
Ik heb ook altijd herbruikbare nylontasjes in mijn handtas. En boodschappen doen.. dan neem ik steeds een grote herbruikbare boodschappentas mee of enkele plastic bakken.
Enkel bij AH doe ik mijn fruit/groenten nog in van die dunne, plastic zakjes. Die ik dan op hun beurt hergebruik in het vuilbakje op de badkamer :-)
Vuilbakje vol.. tasje er uit.. dicht knopen.. en dan gaat het de grote grijze vuilzak in.
Gewone plastic tasjes recycle ik wel als ik ze heb. Die van de groente en fruit nog niet. Maar dat is eigenlijk een goed idee! Bedankt!
Ik vind het een uitstekend initiatief! Onze huizen puilen uit van de plastic tasjes die we volgens de ‘goede service’ (zoals ergens in de commentaar gezegd) krijgen, maar wat moeten we er met zoveel, om over de natuur maar niet te spreken! Ik heb altijd opvouwbare tasjes bij mij, daar passen de boodschappen altijd in. Voor echte boodschappen neem je een grote boodschappentas mee. Dat bespaart de onnodige(!) plastic tassen.
Ik had al zo´n vermoeden dat het was uitgesteld aangezien ik geen enkele winkel maatregels zag nemen. Jammer :(
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelden voor wil betalen. Zo rekent prenatal ook kosten voor een tasje, ook al is dan bij hun volgens mij maar 5 cent..
Toch koop ik het niet, alleen als ik het echt niet ergens anders kwijt kan (buggy, handtas oid) en ik moet nog naar meer winkels dan koop ik er eentje. Anders hou ik het wel vast als ik daarna naar huis ga.
Het werkt dus goed Sheela!
Het is NIET uitgesteld!!
om verder te lezen
Ik heb ook altijd een nylontasje bij me! Van de IKEA haha.
Wat is het nut voor een winkel om een prijs van 25 cent te vragen als het ook voor 1 cent kan? 25 cent is een fors bedrag, en je pakt er vooral mensen met lage inkomens mee. Economisch gezien verstoort het de markt. Als je naar de stad gaat weet je ook niet altijd of je wel of niet iets gaat kopen: misschien alleen een restaurantje pakken.
Wil de maatregel echt nut hebben, dan zou de winkelier een heffing moeten betalen over de plastic tasjes, die ze dan aan de consument kunnen doorrekenen.
Het is gewoon een kwestie van altijd een klein nylon tasje meenemen voor het geval dat. Dan heb je ook geen last van de prijs van de plastic tasjes.