10 mythes over haarverzorging + haar wassen met afwasmiddel

haarverzorging

Is je haar wassen met afwasmiddel een goed idee? Groeit je haar sneller in de zon? En kun je pillen slikken om sneller lang haar te krijgen? Dat en meer mythes over haarverzorging!

 1. Als je je haar laat knippen, groeit het daarna sneller! Helaas een mythe waar ik jarenlang in geloofde. Het hielp me te verzoenen met het feit dat de kapper er een centimeter afknipte, want ik dacht dat ik er dan in snel tempo weer twee centimeter voor terug kreeg.
 2. Gespleten haarpunten zijn te repareren. Hoewel er allerlei producten zijn om gespleten haarpunten te herstellen, blijft een haarpunt gespleten. De enige manier om er vanaf te komen is afknippen. Beter voorkomen dus, want genezen kan niet.
 3. Vitamines slikken om je haargroei te stimuleren helpen. Not.
 4. Door de zon groeit je haar sneller. Ook hier geldt helaas weer dat het een mythe is. Sterker nog, de zon kan je haar uitdrogen en beschadigen.
 5. Als er ‘natuurlijk’ op een shampoo staat betekent dit dat de shampoo geen chemische stoffen bevat. Jammer, maar ook in ‘natuurlijke’ producten zitten meestal conserveringsmiddelen, kleuren en geuren.
 6. Haren moeten dagelijks gewassen worden! Gelukkig niet waar: het is afhankelijk van je haartype wat de beste frequentie van wassen is.
 7. Je moet je haar elke dat 100 keer borstelen om het goed te verzorgen. Gelukkig ook niet waar, want wie heeft de tijd?!
 8. Voor elke grijze haar die je uittrekt, komen er twee terug!
 9. Een fijne hoofdmassage stimuleert de haargroei. Dit is een mythe die ik niet voor mijn man ga ontmaskeren, want ik ben dol op hoofdmassages.
 10. Hoe meer shampoo, hoe beter! Hier heb ik zelf nogal last van. Net als bij schoonmaakmiddelen ben ik geneigd vooral véél te gebruiken. Als een beetje helpt, helpt veel immers nog meer? Niet dus! (Zie ook kappers shampoo)

Haar wassen met afwasmiddel

Stel je shampoo is op. Of je wilt bezuinigen op je shampoo. Is je haar wassen met afwasmiddel dan een goed alternatief? Technisch gezien kun je ja haar wassen met afwasmiddel. Maar het is een andere kwestie of dit ook goed is voor je haar!

haar wassen met afwasmiddel

Want een belangrijke werking van afwasmiddel is dat het ontvet. Dus als je al heel droog haar hebt, dan is afwasmiddel niet al te gezond voor je haren. Heb je juist heel snel vette haren? Dan kan 1 keer je haar wassen met afwasmiddel geen kwaad.

Maar ik zou er geen gewoonte van maken! Doe het niet vaker dan 1 x per maand want afwasmiddel is erg ‘hard’ voor je haar.

Volgens recent onderzoek van de consumentenbond is Dreft Extra Hygiene Afwasmiddel Eucalyptus 383ml het beste afwasmiddel. Maar dan hebben we het natuurlijk wel over de afwas en niet over haar wassen met afwasmiddel!

Leestips

Lees ook mijn posts over grijs worden en Silver hair. En over je haar wassen met groene zeep!

En bekijk de prachtige Rock and Ruddle kam die ik cadeau kreeg.

Deze post verscheen voor het eerst in 2012

Similar Posts

26 Comments

 1. Wat wel zo is (en dat is al een aantal keren bewezen), is dat wanneer je een buikschuiver (of voorhoofdschuiver) over het asfalt of wat voor ondergrond ook maakt, je haar wel weer aangroeit op die plaats… Ik ken zelfs iemand, die al jaren een behoorlijk teruggetrokken haargrens had boven zijn wenkbrauwen, wiens haar daar weer is gaan groeien….heel apart, maar dat is beslist geen mythe ;-)

  Voor de rest ben je gezegend met licht of donker, snelgroeiend of juist niet, dik of dun haar, steil of krullend…of alles wat er tussenin zit (en je kunt er blij mee zijn of niet – het is zo).

  Lieve groet, Inge

  1. Ik las dat je haarstructuur ook kan veranderen gedurende je leven. Zo had ik al puber vrij steil haar, en nu krult het veel meer. Waarmee ik overigens heel blij ben.

  1. Maar dat schijnt alleen maar ‘extra’ haar te zijn, dat niet uitviel tijdens je zwangerschap vanwege de grotere doorbloeding. Volgens die theorie heb je tijdens de zwangerschap dikker en meer haar, en dat is wat je verliest.

  2. Maar na en zwngerschap verloor ik op een plek zoveel haar dat er een grote kale plek zat. Mensen keken echt maaar het leek of ik een chemokuur had gehad. Het duurde superlang voor het terugkwam.
   Groet, WIlma

 2. 3. Er zijn in Nederland veel mensen die een tekort hebben aan vitamines (ik heb een opname stoornis B12). Als je dan wat B-vitamines bij eet en prikt kan je ineens weer een vollere bos hebben.

 3. Ooooooh hoofdmassages!
  <3

  Mijn schoonmoeder blijft maar vragen welke shampoo ik gebruik. Realiteit is dat ik dik haar heb dat hard groeit en zij heeft peenhaar. Een shampoo verandert daar niets aan.

  Misschien moet ik het zo maar eens tegen haar zeggen. Moet ze wel begrijpen toch?

 4. Ik pak maar weer een fles verf, om mijn toekomstige mooie grijze haren nog even te verstoppen! Nee, haar is haar. Wel raakte ik na elke zwangerschap (3) een beetje krullen kwijt. Maar nu springt het weer alle kanten op en ben verder happy (als de haren geverfd zijn) :)).

 5. Collega van me kreeg ineens een vollere bos haar wat ook veel meer krulde. Was de bijwerking van de vitaminetabletten die ze van de dokter ergens anders voor moest slikken.
  Maar een haar zelf is een dood ding, dus of er moet ietsin je huid, of haarzakje gebeuren, je haar zelf is dood.

 6. Haar is net als nagels: Het leeft niet, maar waar het uit groeit dat leeft wel. Vitamines en mineralen hebben wel invloed op je huid, nagels en haargroei. Een tekort ga je zien. Ook hormonen beïnvloeden je haar. Luchtverontreiniging en het water waarin je het wast hebben ook effect. Tijdens een vakantie zag ik mijn haar gedurende het reizen veranderen. De ene keer was mijn haar na wassen erg plat en stijl. De andere keer had ik een grote bos krullen. De shampoo was gelijk.

 7. Mijn haar groeit wel soms sneller dan anders, maar waar dat mee te maken heeft, weet ik niet. Maakt ook niet uit, maar ik denk zeker dat het niets met de zon te maken heeft.

 8. Heb gelukkig makkelijk haar…wassen en klaar.
  Goed model erin laten knippen is wel een must…verder vind zelfs de kapster dat ik makkelijk haar heb.
  Groetjes

 9. Kort haar is wel beter voor het milieu en energieverbruik. Minder warm water, minder shampoo nodig en sneller klaar. Kaal is optimaal, maar dat staat niet iedereen. Mijn moeder ging na het wassen en krulspelden zetten nog een dik uur onder de kap. Tegenwoordig is dat onbetaalbaar. ;-)

 10. die tips zijn al heel oud
  ik kende ze
  op mijn (ex)werk vond ik het altijd raar dat iedereen zoveel shampoo gebruikte, je hebt echt weinig nodig om je haren te laten schuimen
  .Een @->- voor U en ik wens je een fijn weekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.