Reacties

Consuminderen of downshiften? + 3 types consuminderaars — 43 reacties

 1. Ik ben het meest een spirituele consuminderaar, ik vind het ook wel eens moeilijk hoor om het de omgeving te vertellen, doe ik dus gewoon niet, maar spreek over voordeeltjes in de supermarkt en geweldige aanbiedingen ;-)
  P.sst wilde graag een slowcooker maar een petroleumstel gekocht

 2. Ik ben geloof ik niet echt een consuminderaar. Daarvoor vind ik winkelen en de nieuwste mode gewoon te leuk. ;-) En dan heb je ook nog dat ik naast een winkelcentrum met 60 winkels woon. Oehoehoehoe gevaarlijk! Hahaha. Het is wel zo dat ik nu eigenlijk wel ben uitgekocht. Ik heb gewoon alles al aan wat ik nodig heb en aan wat ik leuk vind. Bovendien ga ik bewust niet al te vaak naar het winkelcentrum. Maar ja, het is overdekt en zo gezellig... Smoesjes natuurlijk. Hihihi. En ik ben eerlijk gezegd ook wel van het makkelijke hoor. Als ik iets nodig heb, dan ga ik niet eerst drie weken zitten prakkizeren hoe ik dat kan oplossen met de spullen die ik al heb, maar ga het gewoon kopen. Waar ik wel heel strikt mee bezig ben is het bio/eko leven. Alles in mijn huis aan eten, drinken, schoonmaak, was en verzorgingsproducten is bio/eko.

  • Wow, naast een winkelcentrum met 60 winkels! Dat lijkt me wel superhandig! Maar de verleiding is natuurlijk ook veel groter om 'eventjes' iets te kopen. Daarmee maakt het wonen op het platteland bij mij wel korte metten.

 3. Hmm, volgens mij zijn er meer soorten consuminderaars. Ik pas niet in één van bovenstaande hokjes. Is er een bepaalde norm waaraan je moet voldoen om een 'echte' te zijn? Of zijn consuminderaars gewoon mensen die bewust goed met hun geld proberen om te gaan en inzien dat het achterna rennen van trends niet gelukkig maakt. Daarom kiezen ze wat ze zelf belangrijk vinden. En dat kan allerlei verschillende vormen hebben. De één kiest er bijvoorbeeld bewust voor om goedkoper te wonen, maar dan wel op vakantie te kunnen. De ander koopt geen cola, chips en koek meer om bio-vlees te kunnen eten van zijn uitkering en de volgende gaat minder werken om meer tijd en rust te hebben.

  Alle levens en alle mensen zijn anders, dus de keuzes die je binnen het consuminderen maakt, zijn ook allemaal anders. Maar of je dan 'echte' of 'niet-echte' consuminderaars hebt? Tuurlijk er zijn wel mensen die de consuminderprincipes verder door (moeten) voeren dan de ander. Maar de principes blijven hetzelfde.

  • Het is natuurlijk ook maar een grove indeling. Maar ik vond de drie onderscheiden types in dit artikel wel interssant.

   Jouw omschrijving van consuminderaars als mensen die hun eigen keuzes durven te maken vind ik prachtig!

 4. Ik zie mezelf vooral als een combinatie van 1 en 3. Het begon voor mij als 1 en gaandeweg merkte ik dat het ook heel veel rust geeft en nu ben ik dus ook weer bezig om daar meer 'uit' te halen. Ik vind het niet erg om als consuminderaar gezien te worden. Ik kan ook zeker op allerlei fronten nog wel verbeteren, maar vind ook wel dat ik goed bezig ben. Voor mijn gevoel heb ik het licht in ieder geval gezien en dat lijkt me in deze tijd al heel wat. Verder houd ik me met de labeltjes niet zoveel bezig, ik voel me hier prettig bij en probeer steeds mijn grenzen een beetje te verleggen. Daar schaam ik me ook niet voor, want ik vind dat ik heel slim bezig ben ;-)

 5. Een hokje in een hokje. Nee doe maar niet ;)
  Als mensen beginnen dat het 'lekker is dat het kan' dat ik niet meer werk, wil ik best even vertellen waarom dat dan kan. Het boeit mij echt niet wat mensen dan denken, de meesten weten ook wel dat we op sommige fronten zuinig aan doen.

  • Een hokje in een hokje wordt inderdaad wel erg claustrofobisch. Maar het is een goede aanleiding om na te denken waar je zelf ergens staat op het spectrum.

   Mensen zeggen soms inderdaad vrij makkelijk dat je maar mazzel hebt als je geen betaald werk meer doet. Maar ze vergeten soms even gemakkelijk dat ook aan die keuze een prijskaartje hangt. Het is maar net of je die prijs graag betaalt of niet, en of je het dat waard vindt.

 6. Ik ben aan het consuminderen uit noodzaak, maar ook omdat ik het een sport vind om met weinig rond te komen.
  Maar ik herken het probleem wel dat mensen je niet begrijpen dat je zo met de centen bezig bent.

 7. Leuk om te lezen. Doet me denken aan een filmpje dat ik laatst op you tube zag van een programma van Catherine Keyl met daarin Hanneke van Veen en haar man over vrekken. Is twintig jaar geleden opgenomen, maar zo geestig om te zien hoe het publiek in die tijd vol schaamte reageerde op bezuinigen en 2e hands spullen.

  Negen jaar geleden gingen wij consuminderen uit noodzaak omdat mijn man zijn baan verloor. Toen hij weer een baan had bleven wij wel vrijwillig besparen op bv de boodschappen om van het uitgespaarde geld naar het theater en concerten te gaan want daar genieten wij van. Nu ben ik zelf inmiddels al ruim 2 jaar werkloos en is ons inkomen nog nooit zo laag geweest en hebben wij het nodige consuminderen weer opgepakt omdat het moet. Ik vind het nu niet leuk omdat het nu echt een gevoel van overleven is maar het is niet anders. Mis toch wel bepaalde dingen maar weet dat als ik weer werk vind wij weer op onze manier verder vrijwillig besparen op de manier waar wij ons goed bij voelen om ruimte te creeren voor ons belangrijke zaken.

  En onder welk nummer ik val?? Geen idee, ben gewoon mezelf. Koop graag tweedehands, heb geen mobiel, nog nooit een horloge gedragen, hou van rust en wandelen met de hond en kijk heel weinig tv. Aan de andere kant ga ik graag naar concerten/theater en ben ik blij als straks er weer een gezellige drukte in de stad is op 5 mei met het bevrijdingsfesival. Beetje ying en yang ben ik geloof ik wel ;)

  Groet Isabelle

 8. Hier een zondagochtend consuminderaar. In de ogen van de "echten" ben ik nog een consumeerder puur sang maar in mijn leefomgeving ben ik toch echt wel de consuminderaar. Als het niet hoeft koop ik het niet. Mijn kinderen zeggen geen nee tegen krijgertjes en ik geef net zo hard weer door. Als ik iets 2hands kan kopen doe ik dat maar bestel ook regelmatig boeken en kleding voor onszelf. Er is hier allerhande elektronica in huis maar wel in beperkte mate (dus niet voor alle kinderen een eigen Nintendo DS, maar één gezamenlijke. Etc. Zit tussen de activist, de spirituele en die die het geld nodig hebben in.

 9. Consuminderen is voor mij niets kopen wat je niet nodig hebt, ook geen krans bij de action. Het begint dan ook met deze winkels over te slaan... Ze leven van mensen die willen consuminderen en denken dat dat bij besparen begint, Het begint bij minder te kopen, niet goedkoper te kopen.

 10. In tegenstelling tot tien jaar geleden, toen consuminderen blijkbaar een 'coming-out' vroeg;), heb ik het idee dat het nu hip is.
  Ik let zelf wel echt op wat ik uitgeef. Mijn inkomsten zijn flink gedaald sinds ik niet meer werk, dus het is ook gewoon noodzaak. Binnenkort komt er een blog online over hoe ik dat doe.

 11. De smartphone is echt een product dat na een aantal jaren wordt weggegooid. Bij mij meestal vanwege de updates die niet meer worden binnengehaald. Apps zoals Vinted en Too Good To Go helpen wel mee.

 12. Ooit was ik geabonneerd op 'De Vrekkenkrant'. Zij lagen aan de basis van mijn consuminderen. Intussen leef ik klein (60m²) en voor een ieniemienie stukje zelfvoorzienend (pottentuintje). 'k Koop enkel het (echt) noodzakelijke, maar waardeer en koester wat ik krijg. Mij zie je dus niet in Action...
  Lie(f)s.

 13. Ik ben een spirituele consuminderaar. Vroeger wou ik altijd veel spullen hebben. Nu al jaren wil ik juist alleen nog spullen hebben die ik echt nodig heb en het liefst zo min mogelijk. Dit brengt meer rust in m’n hoofd. Ook heb ik regelmatig dagen dat ik alles weg doe wat niet meer bij m’n oude “ik” pas. Ik merk dat dat goed helpt om m’n leven op een positieve manier te veranderen

 14. Ik weet niet welk type ik ben. Mensen kunnen me zeker zien als consuminderaar. Maar ik wil eigenlijk niet dat dat slechte werkomstandigheden of een aanlag op het milieu oplvert. Probleem is wel dat je daar weinig zicht op heb. Zelf ga ik meer voor tevredenheid en als je met iets sneller tevreden bent dan doe je er langer mee. Daarnaast kan ik sommige dingen goed repareren. Ik heb ook veel niet, omdat ik het nut er niet van inzie. Dat begon met geen horloge en dat loopt door tot geen auto. M'n fiets heb ik 15 jaar geleden 2e hands gekocht. Ding doet het nog prima. M'n huidige laptop is ook 2e hands. Kleren koop ik weinig omdat ik het flink afdraag. Merkspul koop ik liever niet, je betaalt extra voor de merknaam en die kosten worden in extra reclames en aandeelhouders gestoken. Heb met beide nix. Merkkleding zegt niet dat het milieuvriendelijk is gemaakt of dat de werknemers onder correcte omstandigheden werken.

  Het eerste type zie ik niet als een consuminderaar. Dat is iemand die de consumptie uitstelt. Een wereldreis is voor mij ook een consumptie en vaak ook slecht voor het milieu. Ik heb maar 2x in m'n leven een vliegticket betaald en de laatste was in de vorige eeuw. Ben wel tot Athene, Lissabon, West-Ierland en Oslo gefietst. Overnachtte in eenvoudige hotels of B&B's. Want ook dat hoeft voor mij niet luxer dan bij me thuis.

  Als alleenganger heb ik ook weinig met horeca en/of terrassen. Koop dus vaak wat in de supermarkt en eet dat in een park op. Neem ook zelf kraanwater mee en soms een broodje. Door corona knip ik ook al een paar jaar zelf m'n haar. Vind dat best lollig en ik hoef niet te wachten.

  Voor het geld hoeft het allemaal niet. Wat mij betreft mag/moet onze economie krimpen. Een economie die op consumptie draait deugt niet.

  • Ik vind het knap dat je zelf je haren kunt knippen Ximaar! Dat lijkt me nog niet zo eenvoudig. En je tweedehands laptop: doet die het nog wel goed? Die van mijn man krijgt steeds meer problemen, doordat hij zo verouderd is.

 15. consuminderen een term die meer dan ooit in de mode is...

  zeker in deze periode van inflatie en bij de sterk stijgende prijzen

  vooral de energie kosten zijn sterk gestegen, zodat men zijn budget wel moet beheren...

  zelf koop ik geen overbodige dingen, die ik achteraf weinig of niet gebruik

  maar de reclamefolders uitpluizen is niet aan mij besteed

  ik ben tevreden met wat ik heb en daar gaat het hem toch om

  prettige dag

 16. Ik ben zeker een spaarder en spaar vooral voor reizen! Omdat ik geen huis heb en mijn hut op de boot (waar ik op werk) maar klein is, kan ik ook niet echt veel spullen hebben. Maar ik geef wel graag geld uit aan cadeautjes voor familie, ervaringen en activiteiten zoals sporten!

 17. Ik kan wel zeggen dat ik minder verbruik, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met corona. Ik kom sinds die tijd bijna nergens meer. Ik bestel niet online en de winkels zijn ook niet altijd te bereiken.

  Love as always
  Dimario

 18. Ik moet altijd lachen om het woord consuminderen (of om Marie Kondo praktijken), in mijn beleving een woord dat op een luxe probleem doelt. Iemand die echt niet rond kan komen of met andere grote problemen zit of in een oorlogssituatie of aan het vluchten is zou nooit het woord consuminderen bedenken. Je consumeert dan 'gewoon' minder.

 19. Vroeger kwam ik regelmatig met een tas vol kleding thuis die ik vervolgens amper tot niet droeg. De laatste jaren vraag ik mij veel meer af of ik het echt nodig heb of niet en dat doe ik ook met veel andere dingen. Gelukkig ben ik niet zo vatbaar voor gadgets, dus dat scheelt sowieso al een hoop.

 20. En hoe heet het als je een andere smaak hebt dan wat in winkels hangt? Ik koop haar nooit kleding omdat ik nooit kan vinden wat ik zoek. Wat ik heb verslijt ik tot op de draad. En wat spullen betreft; ik heb de afgelopen weken mijn huis opnieuw ingericht (moest, hè) maar het is heel leeg hier binnen. Dat vind ik fijn. Ik heb alleen het hoognodige.

 21. Ik zei laatst nog tegen mijn vriend dat we best wel eens wat vaker mogen opletten. Gewoon, omdat het kan. Dus wil wel, wat consuminderen. Ondanks dat ik niet snel onnodige dingen koop, wil ik toch nog iets meer opletten.

 22. Ik koop de laatste tijd ook wel iets bewuster maar ik heb echt een koopverslaving lol. Maar de laatste tijd hou ik steeds meer geld over dus dat is fijn!

 23. Ik vind het gewoon belangrijk om minder spullen in huis te krijgen. Ik wil juist ruimen en de ruis eruit halen. Met mijn beroep ontkom ik er niet aan dat er het een en ander het huis binnenhaalt. Alleen kan ik daar ook wat aan doen (weggeven, delen). Ik probeer ook - als ik wat nodig denk te hebben - er echt over na te denken voordat ik tot aankoop overga (en er dus echt wat langer over nadenken). En het hoeft niet meer allemaal nieuw te zijn. Tweedehands is ook prima.

 24. Wij zijn hier ook wel veel mee bezig. Vooral als je dingen niet tot niet veel gebruikt, dat je dan een ander er beter blij mee kan gaan maken. Minder spullen maakt ook dat we ons hier thuis niet zo snel storen aan dingen die rond slingeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder