Dumbphones: wat zijn het + 10 voordelen

dumbphones

Wil jij een simpele telefoon? Dan is een zogenoemde dumbphone wellicht een goede optie!

Ja, je leest het goed: dumbphone, oftewel een domme smartphone.

Dumbphones zijn de domme broers en zussen van smartphones.

Aanvankelijk werden de nieuwe technologieën voor mobiele telefonie enthousiast omarmd. Het kostte wat, maar dan had je ook wat: heel veel toeters en bellen! Maar nu doet zich een onverwachte wending voor: mensen krijgen genoeg van al die toeters en bellen, en verlangen terug naar eenvoudiger tijden.

Dat betekent echter niet, dat je oude mobieltje weer volstaat!

Welnee, dan koop je een geheel nieuw ‘concept’: een apparaat zónder toeters en bellen! Een dumbphone. E

cht grensverleggend!

Wat zijn dumbphones?

Dumbphones zijn mobiele telefoons waarmee je vooral heel veel dingen niet kunt doen. Dumbphones worden ook wel retro telefoons of feature telefoons genoemd. Ze bieden veel minder functies en opties dan smartphones. Qua technische ontwikkeling zijn dumbphones blijven steken in 2005, lees ik op de site Android Planet.

Kortom, je kunt met dumbphones eigenlijk alleen maar bellen, en als je geluk hebt sms-en. Eigenlijk precies waar telefoons ooit voor bedoeld waren dus, voordat ze veranderden in kleine pocket computers.

Waarom dumbphones? 10 voordelen

Waarom zou je een simpel mobieltje kopen dat minder kan dan de gemiddelde smartphone? Je kunt toch ook gewoon alleen maar bellen met een smartphone? Waarom speciaal een dumbphone kopen? Hieronder een aantal redenen waarom mensen kiezen voor dumbphones.

 1. Ze hebben een fysiek toetsenbordje, dus niet een touchscreen. Sommige mensen vinden dat fijner.
 2. Je kunt ze veel minder makkelijk hacken.
 3. Ze bieden meer privacy.
 4. Je wordt er niet mee ‘getrackt’.
 5. Omdat dumbphones minder kunnen, leiden ze je ook minder af met van alles en  nog wat.
 6. Je hebt geconstateerd dat je smartphone verslaafd bent, en wilt hier wat aan doen. Je gebruikt hem bijvoorbeeld voor een digitale detox.
 7. Omdat er toch geen apps op kunnen, gaat hij lekker lang mee. Hij zal niet zo snel ‘verouderen’ als smartphones.
 8. Je wilt laten zien dat jij niet meedoet met die moderne nonsense van smartphones en kiest voor een rustiger, duurzamer leefstijl. Je bent bijvoorbeeld een overtuigd minimalist.
 9. Dankzij je dumbphone kunnen mensen je ook niet in allerlei whatsapp groepen doen. ‘Sorry, maar ja, ik heb een dumbphone hè?’
 10. Met dumbphones hoef je nooit meer bang te zijn voor dickpics.

Is een dumbphone hetzelfde als een seniorentelefoon?

Nee het is niet hetzelfde. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat voor sommige senioren een dumbphone handiger is omdat er minder verwarrende opties op zitten. Maar er zijn ook officiële seniorentelefoons.

Het grote voordeel daarvan is dat de knopjes doorgaans groter zijn. Dat maakt een seniorentelefoon makkelijker te bedienen. Hieronder een voorbeeld van zo’n senioren mobieltje.

dumbphones

Dumbphone kopen?

Je koopt al een Nokia 105 dumbphone voor nog geen twintig euro bij bol.com.

dumbphones

 

Het is een staaltje absurd consumentisme, dat me een beetje doet denken aan het sprookje van ‘De kleren van de keizer.

Ik heb een nog veel baanbrekender idee: helemaal geen mobieltje hebben.

Zijn dumbphones iets voor jou?

Het wonderlijke is dat dumbphones vooral geschikt zijn voor mensen die hun mobieltje gebruiken om mee te bellen. Je kunt er ook weinig anders mee ; ) Om die reden kies ik toch voor een smartphone. Ik doe daar namelijk van alles mee, maar bellen? Zelden tot nooit.

Ik gebruikt mijn smartphone vooral als minicomputer. Om die reden zal ik niet gauw kiezen voor een dumbphone. Ik heb namelijk helemaal geen verlangen om telefonisch bereikbaar te zijn, of te kunnen bellen met mijn mobieltje.

Bovendien kan ik met een smartphone gratis bellen via Whatsapp. Bij een dumbphone maak ik dus meer kosten als ik ga bellen.

N.B. Inmiddels zijn er dumbphones die toch weer whatsapp hebben of een camera. Je vraagt je af waar de scheidslijn ligt: wanneer wordt een dumbphone weer smart?!

Dumbphone met Whatsapp?

Kan een Dumbphone met Whatsapp? Zelfs als je al die toeters en bellen van een smartphone niet wilt, kan het toch wel fijn zijn om Whatsapp te hebben.

Gelukkig kun je inderdaad WhatsApp gebruiken op sommige dumbphones.

Hoewel WhatsApp in eerste instantie is ontwikkeld voor smartphones, hebben sommige fabrikanten en ontwikkelaars specifieke versies van WhatsApp gemaakt die geschikt zijn voor dumbphones.

Voorbeelden van Dumbphones met whatsapp

Een van de bekendste voorbeelden is ‘WhatsApp voor Nokia S40‘ en ‘WhatsApp voor Nokia Symbian.’ Deze versies waren beschikbaar voor bepaalde Nokia- mobieltjes. Ze boden beperkte opties voor het verzenden van tekstberichten en foto’s en filmpjes. Hoewel deze versies niet alle functies van de volledige smartphone-versie hadden, kon je er wel mee appen!

Hieronder een voorbeeld van een dumbphone met whatsapp:

Screenshot 2023 07 19 at 11.43.16

Als je wilt controleren of WhatsApp beschikbaar is voor jouw specifieke mobieltje, kun je het beste de officiële WhatsApp-website of app store van het toestel raadplegen.

Leestips

Wat vind jij van dumbphones? Waarom wel of juist niet?

Deze post werd voor het eerst gepubliceerd in 2011, en is geheel gerenoveerd!

Similar Posts

32 Comments

 1. Dat pikken mensen niet meer. Geen mobiel. Dat ding ligt hier zo een week werkeloos leeg te raken soms. Ik heb een afgedankte met foto-optie. Alleen zijn dat zo weinig pixels dat de foto’s uitsluitend digitaal te gebruiken zijn.

  Ik heb er dus een omdat manlief me wil kunnen bereiken. Anders had ik er gewoon nog steeds géén.

  Een dagje buitenland waarop je wordt gebeld, komt je altijd duur te staan. En ze verwachten wel dát je belt vanaf je vakantieadres.

  Zund geld!

 2. haha……geinig geschreven!
  ik heb een simpel mobieltje,waar ik mee kan bellen èn kan smsen,meer doe ik er echt niet mee…..

  geen mobiel…..da’s niet echt een optie….vind het bèst prettig om ‘m te hebben

 3. Zonder mobiel zouden wij niet meer kunnen (willen). Wij hebben een agrarisch bedrijf en vroeger werd er altijd onder etenstijd gebeld omdat mijn man alleen dan in huis was. Dat is nu niet meer zo, alles wordt gewoon onder werktijd geregeld via de mobiel. Die toeters enbellen hoeven voor mij ook niet, als ik maar kan bellen en sms-en is het goed. Onze oudste zit nu in de 1e van de middelbare en mocht op de basisschool nog geen mobiel en heeft er nu wel één. Vind ik toch wel handig…gelukkig gebruikt ze hem alleen wanneer het echt nodig is, het is niet zo’ n beller. Toen de middelste van 10 laatst nog steeds niet thuis was uit school en ik lichtelijk ongerust werd, vond ik het wel jammer dat zij geen mobiel heeft, had ik haar even kunnen bellen! Zelf heb ik ook een mobiel, maar dat is meer om bereikbaar te zijn voor de kinderen. Ik zou best zonder mobielkunnen denk ik, maar het is toch best handig! Maar dan alleen voor het bellen en sms-en!

 4. nee zo een zou ik gewoon echt NIET willen …sorry
  Ik vind het smssen makkelijk, handig en ook leuk/sociaal even snel een kort bericht te kunnen sturen.Foto’s maak ik bijna nooit met mijn mobieltje.
  Ook het bereikbaar zijn is hier voor t werk wel eens een must, anders zou ik op die dagen/avonden steeds in huis bij de telefoon moeten blijven zitten, daar is ook niks aan….
  Maar ik doe er heus wel eens dagen niks mee :-)

 5. Pasgeleden heb ik na vijf jaar een nieuwe gekocht. Een nieuwe accu was duurder dan een nieuwe van € 15.

  Ik vind deze wel mooi omdat ie simpel is maar ben het helemaal met je eens dat het belachelijk is om weer iets nieuws te kopen omdat je er iets níet mee kunt.

  Verder heb ik mijn abonnement via het werk, vorig jaar was 5 euro belkosten per maand een uitschieter omhoog (bellen naar een doorverbindservice en vervolgens mij het bedrijf dat je nodig had in de wacht worden gezet = duur)

  Maar goed, er zullen genoeg idioten intrappen in deze supertoffevettelauwenieuwe chetsjet.

 6. Ik heb mijn mobiel gekocht in 2002 en heb deze nog, maar volgens mij duurt het niet lang meer of het ding stopt er mee.
  Ik heb de mobiel toen gekregen voor mijn verjaardag om bereikbaar te zijn voor mijn zoon die op de middelbare school zat. Nu zit mijn dochter op de middelbare school en zij sms’t me regelmatig (‘Mam, ik kom iets later. Mam, ik neem … mee naar huis’. enz.), maar ik denk er serieus over om geen nieuwe aan te schaffen mocht mijn mobiel kapot gaan. Doe ik het wel, dan wordt het een goedkoop dingetje van rond de 20 euro.
  Persoonlijk vind ik het heel naar om voortdurend ‘bereikbaar’ te zijn, hoewel ik mijn mobiel uit doe zodra iedereen weer thuis is.
  De mobiel die jij beschrijft zou opzich iets voor mij zijn, alleen word ik meer gesms’t door mijn kinderen en dat wil dus niet met dit apparaat. Mijn kinderen hebben ook alleen mijn nummer.
  Eerlijk gezegd vind ik het een onrustgevend hebbedingetje.

 7. Ik heb alleen maar een mobiel. Mijn vaste telefoon heb ik er 3 jaar geleden uitgedaan.
  Omdat ik overdag werk en ‘s avonds hooguit eens bel met mijn moeder of mijn zus, was het grootste bedrag op mijn telefoonnota de abonnementskosten!
  Eerst voelde het een beetje eng aan om je vaste telefoon de deur uit te gooien, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik heb een gewoon mobieltje, met een tweejarig abonnementje van 17,95. Ik kan er 300 minuten mee bellen per maand (maak niet eens op)en onbeperkt smssen. Wat ik best veel doe naar man en kinderen binnen het kader gezinsmanagement. (wie wat en vooral hoe laat?)
  Ook mijn werk is de mobiel ideaal. Ik ben op iedere plek in het bedrijf bereikbaar. Erg fijn.
  De toeters en bellen zijn verder aan mij niet besteed…ik geef het gewoon toe..ik snap er geen bal van heb de moed niet om de gebruiksaanwijzing te bestuderen.

 8. wij hebben geen vaste telefoon dus geen gsm lijkt me geen optie, ik koop mijn gsm altijd in de aanbieding.. die ik nu heb werkt al 2 jaar en kosten 29,- sim-lock vrij!
  betaal echt nooit meer voor zo’n ding.

 9. Kreeg van de week sms-je van dochter die aan het winkelen was. Ik heb hem beantwoord met JA. Vond ik heel knap van mezelf zo’n eerste sms-je. Terwijl ik op de computer toch hele leuke dingen doe al zeg ik het zelf (zie m’n blog!)

  Goed weekend!

 10. Ik heb ‘n mobieltje met fototoestel, maar om eerlijk te zijn? Ik sms vooral en bel af en toe. Voor de rest wordt die niet gebruikt. Alleen voor ‘t zicht. ;-) Een mooie roze! Maar zonder? Ik zou niet willen! Ventje en ik laten elkaar weten wanneer we ‘s ochtends veilig op ‘t werk aankomen en we ‘s avonds weer naar huis vertrekken.

 11. We hebben een vaste telefoon, zo’n pakket; tv, compu en telefoon. Ook hebben we aaletwee een mobieltje. De mijne staat 24 per dag aan, ik wil onder alle omstandigheden bereikbaar zijn voor onze kinderen.
  Erg veel gebruiken……..dat is een ander verhaal. Maar zonder een gsm in deze tijd? Al zijn we al wat ouder je moet proberen met de tijd mee te gaan.
  hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 12. Die 87-jarige mevrouw over wie je het in het volgende postje hebt, zou waarschijnlijk heel blij zijn met zo’n no-nonsense mobieltje. Ik overweeg ook om er eentje voor mijn (eveneens 87-jarige) moeder te kopen, juist omdat het voor die leeftijdscategorie het meest op een gewone telefoon lijkt. Ik denk dat veel ouderen er blij mee zouden zijn.

 13. het zou ook handig zijn als je er bij zet wat het model o.i.d. is zodat je er daadwerkelijk wat meer over kunt zoeken/vinden

 14. Echt een goede telefoon voor criminelen dus.. Want die zijn graag niet traceerbaar.

  Love As Always
  Dimario

 15. Ik wist zelf niet dat deze dumbphones heetten. Ik zelf gebruik niet zoveel extra’s op mijn smartphone. Maar ik zou niet zonder de internetconnectie kunnen. Is gewoon handig als je snel eens iets wil opzoeken.

 16. Volgens mij is er in 11 jaar tijd wel veel veranderd op mobiel gebied! Ik kreeg mijn eerste smartphone volgens mij in 2015. Ik kan niet zonder whatsapp. Ik app met de kinderen, met mijn man, met collega’s, met familie en voor mijn vrijwilligerswerk. Foto’s maken doen we ook met onze mobiel. En ik gebruik m ook voor navigatie.

  Groetjes, Alice K.

 17. Er is veel veranderd l, sinds de komst van de mobiele telefoon, ik weet nog dat ik bij de komst zei:” waarom zou je altijd bereikbaar willen zijn” ; -) tja en nu…

 18. Ik heb het in vergelijking met mijn omgeving nog best lang volgehouden met een oude Nokia. Nu ik veel op mijn mobiel werk, zou de dumbphone helaas niet meer afdoende zijn. Helaas zeg ik er wel bij, want ik mis de tijd dat ik niet altijd maar aan stond.

 19. Ik zou Whatsapp heel erg missen. Ik app dagelijks met mijn kind. Verder kan ik mijn mobiel heel goed laten liggen dus ik hoef nog geen dumbphone. Maar wel grappig dat ze er zijn!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.