Een jaar offline zonder internet: zou jij dat kunnen?

Last updated on March 14th, 2025 at 01:35 pm

Een jaar offline

Een jaar offline, oftewel een jaar leven zonder internet.

Het lijkt mij niet eenvoudig!

Toch ging Bram van Montfoort zeven jaar geleden een jaar offline, en schreef daar vervolgens een boek over.

Hieronder de review die ik er destijds over schreef.

Een jaar offline van Bram van Montfoort

Ik zie regelmatig van die ‘jaarprojecten’ langs komen. Bijvoorbeeld een jaar lang niets kopen, een jaar lang elke dag een kastje opruimen. Er is zelfs iemand die een jaar lang leefde volgende bijbel.

Bram van Montfoort, een 24-jarige student journalistiek, ging een jaar offline, oftewel leven zonder internet. En met offline bedoel ik dat hij geen enkel gebruik meer maakte van internet. Deze Bram vond dit heel erg moeilijk. Hij was namelijk enorm actief op de sociale media zoals Facebook en Twitter. En verder gebruikte hij via zijn mobieltje ook veel internet.

Waarom zonder internet?

‘Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraagt Bram zich af. Ik wilde het ook wel eens weten! Na een beetje zoeken vond ik dit antwoord: Bram had interesse in een crowfunding project. Hij bedacht dat zijn internetverslaving een leuk project zou kunnen zijn. En zijn project resulteerde in een boek: Een jaar offline.

Ik merkte dat ik niet zoveel voeling heb met de wereld van Bram. Hij leeft echt als een student, en vindt geloof ik vrouwen van 30 al hartstikke oud. En wat hij het meest mist van internet is gratis porno. Dat maakt zijn ervaringen minder herkenbaar voor mij als moeder van 5 kinderen. Maar toch zaten er wel wat interessante dingen in. Ik heb ze er uit proberen te vissen!

Ervaringen van een jaar zonder internet

  • Bram  wordt slimmer zonder internet. Ook zijn concentratie wordt veel beter. Dit klopt met wat Professor Spitzer zegt in zijn boek Digitale Dementie.
  • Bram kan geen stageplek vinden bij een krant omdat hij niet van internet gebruik kan, en wil maken gedurende een jaar.
  • De bibliotheek is een belangrijke vervanger van Google tijdens zijn jaar offline. Met andere woorden leven zonder internet zorgt automatisch voor ontgooglen.
  • Als hij niet meer actief is op Facebook wordt hij ineens veel minder vaak uitgenodigd.
  • Hij gaat een dagboek bijhouden in zijn jaar offline. Hij ontwikkelt in dat dagboek een andere persoonlijkheid dan die hij had op Twitter en Facebook.
  • Bram gaat dieper over zichzelf nadenken nu hij niet op internet kan.
  • Bram ergert zich aan al die mensen die steeds op hun mobieltje zitten te kijken als hij zelf een jaar offline is.
  • Bram heeft het gevoel dat hij nu niet meer goed op de hoogte is van de levens van zijn vrienden, familie en kennissen. Zijn sociale leven wordt veel minder druk zonder internet.

Conclusie: Mwah….

Ik vond Een jaar offline niet geweldig. Dat zal zeker te maken hebben met het verschil van leefwereld. Bovendien was Bram echt enorm actief op alle sociale media, en ik niet. Toch is het wel aardig om te lezen, hoe het leven zonder internet is.

En het boek is grappig opgezet. Er zijn gewone hoofdstukken, maar ook ‘geschreven brieven’. Daarnaast zijn er ook pagina’s met ‘offline survivaltips’. De opmaak van het boek is prettig en goed leesbaar. De verslagen van Brams ‘verslavingsbegeleider’ vond ik interessant!

Maar het leukst aan het hele boek vond ik het citaat van Brams oma over een jaar zonder internet leven: ‘Ik zou het niet kunnen.’

Een jaar offline

Het boek een Jaar offline is voor 16,99 te koop via bol.com of je lokale boekhandel.

Een jaar offline anno 2020

Zeven jaar geleden leek een jaar offline mij al niets, en nu zo mogelijk nog minder. Er is zoveel dat ik doe met en dankzij internet... Ik gebruik internet onder andere voor:

  • Bankieren
  • Bibliotheekboeken opzoeken en reserveren
  • Informatie opzoeken
  • Muziek luisteren
  • Nieuws
  • Series en films kijken op onder andere Netflix
  • Bloggen
  • Kijken of het veilig is om de was op te hangen of dat er een bui aankomt
  • Kaarten versturen
  • Contact houden met mensen via bijvoorbeeld Whatsapp. Vooral whatsappen via de computer vind ik ideaal.
  • Bellen met beeld met Whatsapp met onder andere mijn dochter in Engeland
  • Tweedehands kleding kopen via eBay of Vinted.
  • Prijzen vergelijken van producten
  • Reviews lezen om te bepalen of een product goed is om aan te kopen of juist niet

Als je eerste even de documentaire The Social Dilemma kijkt, lijkt een jaar zonder internet ineens een stuk aantrekkelijker.

Leestips

Zou jij een jaar offline, zonder internet kunnen leven? En zou je het wíllen?

Similar Posts

58 Comments

  1. Of ik het zou kunnen? Ik denk heel eerlijk gezegd van niet. Ik zou het niet eens willen proberen. Veel contacten verlopen bij mij via WhatsApp en dat vreet minder energie dan offline contacten. Voor mij is dat dus echt heel waardevol en dé manier om contacten te onderhouden. Dus nee, ik zou niet willen en ik zou het denk ik ook niet kunnen.

  2. Nee en lijkt me ook gewoon niet praktisch als ik bijv. denk aan internetbankieren.
    Ik heb al wel ruim een jaar mijn Facebookaccount op niet-actief staan. Bevalt uitstekend!

  3. Ik zou het wel willen, maar het kan helaas niet meer. Zoals degenen voor mij al zeiden: de bankzaken, de overheidszaken, loonstroken.. echt alles wat online kan, dat is ook online.
    Maar soms zou het wel lekker zijn, even geen internet moeten. Ik merk aan mijzelf dat ik soms echt teveel aan mijn mobiel geplakt zit, even snel facebook, even snel nieuws lezen, even snel.. afijn…

  4. Ik heb het boek ook gelezen en kwam tot dezelfde conclusie als jij. Een leven zonder is haast niet voor te stellen. Ik probeer wel eens een dagje zonder en dat is al moeilijk ;-)

  5. Natuurlijk kan ik dat niet. Jullie kunnen mijn blogjes toch niet missen?
    Helemaal zonder internet zou ik ook niet willen. Ik zou niet eens meer weten hoe ik mijn rekeningen moet betalen. Internet is handig en leuk. Maar goed, ik ben dan ook niet verslaafd aan internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.