Een jaar zonder internet: zou jij dat kunnen?

een jaar offlineIk zie regelmatig van die ‘jaarprojecten’ langs komen.

Bijvoorbeeld een jaar lang niets kopen, een jaar lang elke dag een kastje opruimen. Er is zelfs iemand die een jaar lang leefde volgende bijbel.

Bram van Montfoort, een 24-jarige student journalistiek, ging een jaar lang offline. En met offline bedoel ik dat hij geen enkel gebruik meer maakte van internet. Deze Bram vond dit heel erg moeilijk. Hij was namelijk enorm actief op de sociale media zoals Facebook en Twitter. En verder gebruikte hij via zijn mobieltje ook veel internet.

Waarom een jaar zonder internet?

‘Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraagt Bram zich af. Ik wilde het ook wel eens weten! Na een beetje zoeken vond ik dit antwoord: Bram had interesse in eencrowfunding project. Hij bedacht dat zijn internetverslaving een leuk project zou kunnen zijn. En zijn project resulteerde in een boek: Een jaar offline.

Ik merkte dat ik niet zoveel voeling heb met de wereld van Bram. Hij leeft echt als een student, en vindt geloof ik vrouwen van 30 al hartstikke oud. En wat hij het meest mist van internet is gratis porno. Dat maakt zijn ervaringen minder herkenbaar voor mij als moeder van 5 kinderen. Maar toch zaten er wel wat interessante dingen in. Ik heb ze er uit proberen te vissen!

Ervaringen van een jaar zonder internet

 • Bram  wordt slimmer zonder internet. Ook zijn concentratie wordt veel beter. Dit klopt met wat Professor Spitzer zegt in zijn boek Digitale Dementie.
 • Bram kan geen stageplek vinden bij een krant omdat hij niet van internet gebruik kan, en wil maken gedurende een jaar.
 • De bibliotheek is een belangrijke vervanger van Google.
 • Als hij niet meer actief is op Facebook wordt hij ineens veel minder vaak uitgenodigd.
 • Hij gaat een dagboek bijhouden. Hij ontwikkelt in dat dagboek een andere persoonlijkheid dan die hij had op Twitter en Facebook.
 • Bram gaat dieper over zichzelf nadenken nu hij niet op internet kan.
 • Bram ergert zich aan al die mensen die steeds op hun mobieltje zitten te kijken.
 • Bram heeft het gevoel dat hij nu niet meer goed op de hoogte is van de levens van zijn vrienden, familie en kennissen. Zijn sociale leven wordt veel minder druk zonder internet.

Conclusie: Mwah….

Ik vond Een jaar offline niet geweldig. Dat zal zeker te maken hebben met het verschil van leefwereld. Bovendien was Bram echt enorm actief op alle sociale media, en ik niet. Toch is het wel aardig om te lezen, hoe het leven zonder internet is.

En het boek is grappig opgezet. Er zijn gewone hoofdstukken, maar ook ‘geschreven brieven’. Daarnaast zijn er ook pagina’s met ‘offline survivaltips’. De opmaak van het boek is prettig en goed leesbaar. De verslagen van Brams ‘verslavingsbegeleider’ vond ik interessant!

Maar het leukst aan het hele boek vond ik het citaat van Brams oma over een jaar zonder internet leven: ‘Ik zou het niet kunnen.’

Zou jij een jaar zonder internet kunnen leven? En zou je het wíllen?

26 Responses to Een jaar zonder internet: zou jij dat kunnen?

 1. Een jaar lang zonder. Als het moest zou het wel lukken. Je mist dan wel veel informatie. Ook omdat we geen kranten lezen en tijdschriften. Niet meer lid zijn van de bib.

 2. Kunnen, vast wel, nadeel is dat ik al mijn vrienden online heb, ik kom de deur niet uit, dus het zou te lastig zijn voor mij, ik wil nog wel een beetje sociaal doen als het kan, haha. Als ik gewoon zou werken en de deur uit zou kunnen zou ik er echt geen problemen mee hebben, dan zou ik waarschijnlijk niet eens de tijd hebben om te internetten, dat weet ik eigenlijk wel zeker..

 3. Ik zou internet niet kunnen en willen missen en zeker al niet voor een gans jaar….. Ik ‘zit’ elke dag op internet : lees de hoofdartikels van ‘De Standaard’, zit op financiële sites, zoek allerhande info op, doe aan internetbankieren,…. Geen internet zou voor mij als gevolg hebben dat ik veel minder op de hoogte ben van allerhande zaken, dat ik terug meer naar de bank zou moeten fietsen. Ik heb zowiezo al weinig sociale contacten in het ‘echte’ leven. Internet verandert daar voor mij niets aan vermits ik geen FB account (of iets dergelijks) heb en ook geen online vrienden of vriendinnen heb. liesbet

  • Puur praktisch gezien is het inderdaad heel erg lastig om geen internet te hebben. Naast die sociale functie heeft internet ook een informatieve en praktische functie.

   In die zin had Bram er ook voor kunnen kiezen om af te zien van de sociale functie, en de praktische functie wel te gebruiken. Dan had hij in ieder geval wel een stageplaats gehad denk ik.

 4. Alsje pas dieper over jezelf gaat nadenken als je geen internet hebt, dan ben je daar rijkelijk laat mee. En ik erger mij ook met internet aan mensen met hun mobieltje dag en nacht aan hun oor of in hun hand.En om op de hoogte te blijven van het wel en wee van familie en zo: er is toch telefoon, je kan toch een kaartje sturen of op bezoek gaan? Ik vind het een beetje flauwekul allemaal.

  • Ik vond dat erg fascinerend. Volgens mij kwam het omdat hij nu minder afleiding had! Doordat hij niet zich niet meer verloor in online activiteiten werd hij op zichzelf teruggeworpen. Hij kwam zichzelf als het ware tegen.

   Ik vond dit één van de mooiste uitkomsten van zijn jaar zonder internet.

 5. Nee, ik zou het ook niet kunnen. Ik heb geen facebook of twitter, dus zou ik zeker niet missen. Het enige waar ik zeer actief of ben is blogger 🙂 en ik lees elke dag een website waar het nieuws op vermeld staat, ook doe ik mijn bankzaken online, alleen al daarom zou ik het niet kunnen of willen.
  Mss eens wat minder vaak online komen om gewoon online te komen zou ik dan weer wel zien zitten 🙂

 6. Ik heb geen smartphone maar wel een I..Pad. Tuurlijk kan ik een jaar zonder internet , ik leefde al 50 jaar voor er überhaupt internet was,maar vraag niet hoe ik nu zonder internet zou moeten leven. Kinderen en kleinkinderen aan de andere kant vd wereld, bankieren kan ik niet zonder internet dus moet een andere bank zoeken. Contact met Belastingdienst (btw aangifte etc) alleen via internet. Per dag zit ik minstens een uur op internet, zonder internet was ik veel meer tijd kwijt aan diverse werkzaamheden. Kaarten en handgeschreven brieven verstuur ik ook erg vaak!

  • Wat is internet dan toch razendsnel ingeburgerd hè?! Je hebt gelijk: velen van ons hebben meer dan de helft van ons leven zónder internet geleefd. Maar nu gebruik je het echt voor zoveel dingen, dat het leven echt lastiger wordt zonder!

   En dat terwijl we voorheen probleemloos zonder konden…

 7. Op zich denk ik dat ik veel meer tijd in hobby’s zou kunnen steken zonder internet. Daarom zou ik het best wel willen.
  Maar ik wil niet zonder internet, omdat alles via internet loopt: werk, school, cursussen… Even ‘iets’ opzoeken… hoe makkelijk is dat wel niet als je internet hebt?

  Dus ja, voor mij geen leven meer zonder internet!

  • Voor mij ook niet Willeke! En ik kijk door internet bijvoorbeeld minder televisie. Dat is dan toch weer gunstig lijkt me. Internetten gaat bij mij dus niet zozeer ten koste van hobby’s als van tv kijken.

 8. Een jaar…. dat is lang. Ik internet tijdens de vakantie heel weinig. (1 x per dag kijken naar de mail – een paar blogjes heb ik vooraf gemaakt dus alleen maar even plaatsen)
  Ik mag zeggen tijdens de vakantie mis ik het ‘sociale’ gebeuren niet, ik heb nl. geen linkedin, geen facebook, geen hyves, geen joe toeb verslaving. Ik heb alleen gewoon email en een weblog en verder niets. Ik kan ook niet appen en al helemaal niet mobiel internetten. Best saai !? 😉 Misschien mis ik een hoop…….. maar ik weet niet wat ik mis dus mis ik het niet.

 9. Ik zou het niet willen, nog liever dan de tv eruit. Dat hebben we een jaar of wat ook werkelijk gedaan. Geen tv aangeschaft toen die kapot was.
  Ik zit niet op social media maar zie internet wel als een soort van sociale contacten. Ik ben vanwege chronische vermoeidheid heel veel thuis.
  Ik vind niet dat je dommer wordt van internet. Het ligt er maar aan wat je er mee doet. Laagopgeleiden gebruiken internet meer voor social media, hoogopgeleiden om wat van te leren.
  Ik zoek graag info op internet. Het gaat zoveel sneller dan in de bibliotheek. En er is veel meer info te vinden dan in een dorpsbibliotheek.

  • Dat van die laagopgeleiden en hoogopgeleiden heb ik niet van mezelf. Is onderzoek naar gedaan. Toch maar ff erbij zetten, want eigenlijk is het best een l*llig iets.

  • Het internet biedt inderdaad meer informatie dan de gemiddelde dorpsbibliotheek. En ook meer recente info en up-to-date!

   Interessant dat de ene groep internet gebruikt voor de info, en de andere groep juist voor de sociale media! Dat wist ik niet.

 10. het is kan war mij betreft wel voor de dingen die ik doe omdat ik ze leuk vind , maar voor zaken zoals bankieren zit ik al vast aan het internet,dus ik zou ook eerder de tv de deur uit doen dan internet

 11. Dat zou ik toch heel lastig vinden. Enerzijds heel rustig en iets in mij verlangt daar naar.
  Ik kies er ook bewust voor om geen fb en twtter te hebben, een blog vind ik al genoeg.
  Aan de andere kant, de rekeningen en meldingen aangaande het bedrijf gaan ook steeds meer via internet.
  En hoe vaak zoek je niet ff snel iets op het www?

 12. Nee! Ik zou niet meer zonder kunnen. Waar ik me soms aan erger is dat mensen maar vinden dat je ook een smartphone moet hebben. Ik maakte het deze week weer mee. Ik wilde een afspraak met iemand maken die ik niet ken, en zij mij niet, die was helemaal verbolgen dat ik niet binnen 12 uur reageerde op een e-mail omdat ze ervan uitging dat ik wel een smartphone had. Ik kreeg een geirriteerde mail vanaf haar telefoon. Ook mis ik discussies en vergaderingen van de commissie waar ik in zit, omdat de rest van het bestuur via een app met elkaar praat.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.