The Social Dilemma: verontrustende Netflix documentaire

The Social Dilemma

In september verscheen op Netflix de documentaire The Social Dilemma.

The Social Dilemma heeft een verontrustende boodschap!

‘We gaan er áááán!’

Houd je vast, hier komt tie:

We worden met z’n alleen gemanipuleerd en gehersenspoeld door bedrijven als Google, Facebook, Pinterest etc. Dat leidt tot verslavingen, gezondheidsproblemen en misschien gaat de hele democratie er zelfs aan!

Wat ooit begon als leuke sociale netwerken om mensen met elkaar in contact te brengen of informatie uit te wisselen, is uitgegroeid tot een machtig systeem dat gebruikers bespioneert en manipuleert om geld aan ze te verdienen. Eerst lokken ze je met leuke en interessante dingen, en als ze beet hebben begint de manipulatie en exploitatie.

Social media zijn bewust zo gemaakt dat ze verslavend werken.

The New York Times vat het als volgt samen:

‘Infinite scrolling and push notifications keep users constantly engaged; personalized recommendations use data not just to predict but also to influence our actions, turning users into easy prey for advertisers and propagandists.’

Terwijl ik The Social Dilemma keek bekroop me dan ook een ongemakkelijk gevoel.

Hieronder mijn review van The Social Dilemma

Social Dilemma

De documentaire Social Dilemma heeft een simpele opzet:

1. Experts die voorheen voor social media werkten waarschuwen voor de gevaren.

Er komen allerlei experts en mensen aan het woord die vroeger hoge functies hadden bij de bedrijven die ze nu voor de bus gooien. Denk aan voormalige ceo’s van Facebook, techneuten van Pinterest en Google etc. Dezelfde mensen die meewerkten aan het ontwikkelen van de social media waarschuwen nu voor de gevaren. En dat zijn er nogal wat: zo is zelfs de democratie in gevaar!

En het zijn niet de minsten:

 • Voormalig Google design ethicist and Center for Humane Technology co-founder Tristan Harris,
 • Aza Raskin co-founder Center for Humane Technology co-founder
 • Asana co-founder and Facebook like button co-creator Justin Rosenstein
 • Harvard University professor Shoshana Zuboff
 • Voormalig Pinterest president Tim Kendall
 • AI Now director of policy research Rashida Richardson,
 • Yonder director of research Renee DiResta
 • Stanford University Addiction Medicine Fellowship program director Anna Lembke
 • Virtual reality pioneer Jaron Lanier

2. Een fictief gezin

Tussen de waarschuwende woorden zie je scènes van een fictief gezin waarin de gevolgen van social media onprettig zichtbaar zijn. Zo zitten ze de hele tijd achter hun schermpjes, zijn verslaafd aan hun smartphones en kunnen amper meer met elkaar praten.

3. Een manipulerende kunstmatige intelligentie in de vorm van 3 personen

Het meest verontrustend om te kijken is de manipulerende kunstmatige intelligentie die de zoon uit het fictieve gezin bespeelt en manipuleert. Deze wordt gespeeld door de Vincent Kartheiser (ook bekend uit de serie Mad Men). Hij staat achter een besturingspaneel en voor hem hangt een soort virtuele versie van Ben, de zoon in het fictieve gezin. Hij is druk bezig om ervoor te zorgen dat Ben op zijn smartphone kijkt, en zo gauw hij dat doet, om ervoor te zorgen dat hij blijft scrollen en kijken.

Waarom social media gevaarlijk zijn

De Social Dilemma waarschuwt dat we als mensheid in gevaar zijn door de social media die ons dagelijks manipuleren. Social media maken ons verslaafd, we krijgen eenzijdige informatie waardoor ons wereldbeeld niet realistisch meer is en het werkt depressie en zelfmoord in de hand.

En dat allemaal vanuit winstbejag.

Trailer van The Social Dilemma

Hieronder de trailer van The Social Dilemma:

Hoe nu verder?

De belangrijkste boodschap is dat we als burgers beschermd moeten worden tegen de manipulatieve en verslavende elementen van social media. Er moet toezicht op komen, en het moet aan banden worden gelegd. Want social media en internet heeft ook haar goede kanten zegt klokkenluider Tristan Harris. Het is de kunst om die te gebruiken en de manipulatieve kant uit te schakelen.

The Social Dilemma en ik

structured data nicole

The Social Dilemma deed me denken aan het boek Opgeruimd! van Marie Kondo. Toen ik dat boek las kreeg ik een enorme drang om flink te gaan opruimen, en velen met mij. Deze documentaire had. een soortgelijk effect. Ik besloot bewust niet te kijken of ik nog appjes had gekregen, gewoon om te laten zien dat ik dat kon.

Wat ik niet heb gedaan is per direct mijn Facebook en Pinterest accounts opheffen.

Ik heb niet het gevoel dat dat nodig is.

Wel ben ik erg tevreden met het feit dat mijn smartphone standaard op ‘Stil’ en ‘Niet storen’ staat. Alleen als ik er bewust op kijk zie ik of ik ben gebeld en of er berichten zijn. Ik word dus niet voortdurend ‘getriggerd’.

Tot slot heb ik besloten dat ik mijn kinderen deze documentaire ga adviseren om te kijken. Zij groeien ermee op, en vooral mijn jongste zoon zie ik toch wel erg vaak met zijn smartphone in zijn hand… Dat baart me zorgen.

Samenvattend

De documentaire The Social Dilemma is een noodklok. Ze willen ons wakker schudden en ons bewust maken van de invloed van de technologie van social media op ons leven en gedrag.

Hoor je bijvoorbeeld een bliepje van je smartphone?

Bedenk dan dat dit zo gemaakt is om ervoor te zorgen dat je hem pakt en erop kijkt.

Hetzelfde geldt voor berichten van Facebook die je vertellen dat je bent ‘getagd’.

Praktische informatie over The Social Dilemma

Je kunt The Social Dilemma kijken op Netflix. En er is ook een speciale website: thesocialdilemma.com

Wil je nog een verontrustende documentaire zien? Kijk dan Supersize Me 2 of de Het zaad van Karbaat documentaire.

Lees ook mijn post over je Netflix account delen.

Hoe zie jij jouw verhouding met social media en internet? Wat vind je van de boodschap van de documentaire The Social Dilemma?

12 Comments

 1. John
 2. Caroline
 3. Linda

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh