Reacties

Leven zonder internet: alsof je tegen een muur oploopt — 29 reacties

 1. We hebben net 10 dagen vakantie in Frankrijk achter de rug zonder degelijk internet. Wel op telefoon bij een abonnement van 7 euro per maand maar we zitten daar zo afgelegen dat er zelden een goede verbinding mogelijk is, zelfs bellen ging niet altijd.
  Op zich is het die paar dagen wel prettig je doet andere dingen, maar je hebt inderdaad vaak de automatische neiging iets te willen opzoeken.
  Zonder kan en wil ik niet en is ook vrijwel niet meer mogelijk in de hedendaagse maatschappij

 2. Ja, een leven zonder internet zuigt inderdaad. Af en toe uit vrije wil een dagje offline is heerlijk, maar inderdaad moet je kunnen kijken of de was naar buiten kan enzo;).

 3. Poe, een week is echt lang! Ik vind zelf een dag zonder internet al lang eigenlijk. Als ik op vakantie ben, vind ik het wel lekker om weinig tot niet op internet te zitten, maar in het dagelijks leven kan en wil ik echt niet zonder.

 4. ik heb het regelmatig een paar dagen uit,
  dat voelt bést lekker,
  helemaal zonder lijkt me vreemd,

  een zus van me heeft geen pc of smartphone, ze leeft wel relaxed :-)

 5. Ik denk wel eens terug aan de tijd zonder internet. Veel naar de bieb, een encyclopedie en gewoon telefoneren of schrijven. Nu is het toch makkelijker.

 6. Nee, onze kinderen en kleinkinderen wonen Down Under en we hebben veel contact via internet. Ze sturen foto’s en filmpjes via messenger, we facetimen etc.
  Ik lees boeken via de bieb-app op mijn tablet en dan nog de gewone dingen: bankieren, afspraken maken bij de kapper, de dokter, de pedicure. Medicijnen bestellen bij de apotheek, bestellingen bij Pit&P n natuurlijk bligs lezen!

 7. Hoi Nicole,

  zonder internet...
  Ik voel me dan zo onthand! Ik wil het niet...
  Maar... in ons huisje in de bergen hebben wij niets! NIETS!
  En dat is daar dan op dat moment zo heerlijk...

  Maar ja... we gaan dan wel regelmatig naar beneden naar een grote supermarkt met wifi (ons "kantoor") dus helemaal niets... is toch ook wel weer teveel gezegd.

  Groetjes van Marlou

  .

 8. haha grappig hé dat je dit dan merkt. Ja internet is echt niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ik vind het heerlijk om meerdere dagen zonder internet te zijn, maar dan wel als ik op vakantie ben. E-book, lekker zwembad en goed eten en drinken en dan kom ik zeker wel een week zonder internet door. Maar in het dagelijkse leven? Lijkt het me erg moeilijk...

 9. Een paar dag zonder vind ik geen probleem, maar dan ga ik het bloggen en wat handige diensten (bank,bieb) toch wel missen.
  Tijdens vakanties zijn we ook nogal eens verstoken van internet en dan heb ik er minder moeite mee.

 10. 'k Ben ook verslaafd...
  Ontzettend moeilijk zonder,
  ook nog altijd vanwege de bouw...
  En anders zal er wel een andere reden te vinden zijn...
  Lie(f)s.

 11. Voor series en films gebruik ik het liefste nog steeds dvd's. Dat scheelt dus al een internet-noodzaak. Ook heb ik een aantal luisterboeken (ik ben niet zo van de muziek) op schijfjes, op de computer of op mijn telefoon gezet, dus daar kan ik zonder internet bij. Nieuwe boeken ontdekken doe ik in de boekhandel of in de bieb zelf, dus ook die noodzaak mis ik...

  Ik kom dus best een eind ;-)

 12. Ik heb echt een haat/liefde-verhouding met het internet en computergerelateerde zaken. Aan 1 kant is het voor mij als thuiswerker een zegen dat het bestaat, maar als ik vrij ben doe ik liever dingen die 'offline' zijn, zoals in de tuin rommelen, wandelen, tekenen, puzzelen, een boek lezen, schrijven (ouderwets op papier) en muziek maken. Dat komt ook omdat ik me nog goed de tijd herinner toen we heel goed zonder konden en dat het een stoorzender kan zijn vanwege de vele prikkels die op ons afkomen.

  • Ja, dat is het wonderlijke: het is nog niet eens zo lang geleden dat we prima konden leven zonder internet. Best apart dat het zo snel zo'n grote en belangrijke plaats is gaan innemen in het dagelijks leven.

 13. Nee, ikkanook niet zonder. Enik wil dat ook inderdaad niet. Ik roep altijd dat ik niet zoveel gebruik maak van internet. Maar stiekem loopt hettoch op. Logjes lezen, Logjes schrijven, boeken downloaden, nieuws checken, files checken en de iedere dag Whatsappen met dochter.

 14. Ik zou het ook geen week kunnen uithouden zonder internet! Niet alleen omdat ik ook een eigen website heb, maar al die dagelijkse momentjes die je met behulp van het internet beleeft: muziek streamen via Spotify, je boodschappen via de Collect & Go doen, facetime hebben met je ouders, je van punt A naar punt B verplaatsen met Google Maps, ...

 15. ik ben vorig jaar zomer over gestapt van smartphone naar de nokia 3310 en heb facebook dit jaar verwijderd verder heb ik niks aan sociaal media of zo. ik ben wat meer ofline en zo maar het is best raar om te beseffen dat we in een wereld leven waar alles zo veel om het internet draait.

  soms handig dat internet maar heeft ons ook afhankelijk gemaakt en zo.
  mensne zeggen dat ze niet zonder internet kunnen maar voor veel dingen is een alternatief: tom tom voor navigatie in auto, de weg aan iemand vragen op de fiets of in de stad, muziek luister op mp3 speler ( ja ze bestaan nog) wekker radio om sochtends wakker te worden en bel iemand eens keer ipv chatten, toch veel leuker?

 16. Ik vind het nogal ongenuanceerd. Leven in deze maatschappij zonder internet is lastig, maar niet om de redenen die genoemd zijn. De meeste zijn vrijwel allemaal offline alternatieven voor, maar vaak moet je je er wel op voorbereiden of eerst je huis voor uitgaan voordat je het thuis kunt gebruiken. En anders ben je.... onthand! PAM-PAM-PAAAAAAAAMMMM!

  Maar mijn reactie op de genoemde punten:
  1. Verschillende radiozenders (nationaal en regionaal) geven elk uur een weerbericht
  2. zie 2
  3. Blogposts zijn geen levensbehoefte
  4. Elke fatsoenlijke computer heeft Wordpad of iets wat erop lijkt (en vaak ook nog wel Microsoft Word)
  5. zie 4
  6. Slechte school. Zoek een school die offline huiswerk maken aanbied. Ik zou mijn kinderen nooit op een internet afhankelijke school willen hebben. Er is nooit aangetoond dat scholen die kinderen met een tablet laten leren digitaal vaardiger worden. Eerder het omgekeerde. Kinderen die leren dat je alles met het internet kunt zijn vaak enorm onthand als het internet een keertje uitvalt.
  7a. We hebben decennia lang in onze audiovisuele behoefte kunnen voldoen zonder internet. En die systemen (Radio en TV) zijn nog steeds beschikbaar en operationaal. Met meer zenders dan ooit! Tot 1989 had je maar een stuk 10 radiozenders en 2 TV zenders! Met Digitenne kun je tegenwoordig zonder abonnement 5-7 zenders ontvangen. NPO123, NPO2Extra en 1-3 Regionale zenders. Ook kun je ermee 10 radiozenders ontvangen. Ook in de buitengebieden. Alleen je moet er wel een fatsoenlijke antenne op zolder of op je dak voor plaatsen. Dat laatste is vaak net de moeite die men niet neemt want de meeste moderne TV's hebben een ingebouwde Digitenne tuner (DVB-T2)
  7b. Met Schotel kun je gratis tientallen Duitse en Engelse zenders ontvangen. Ook hebben veel moderne TV's een ingebouwde satelliet tuner (DVB-S2). Dus alleen een schotelantenne is nodig die op je marktplaats voor een paar tientjes kunt kopen.
  8. Ehm, vroeger moest je altijd naar de bieb om daadwerkelijk te zien wat ze hadden. Misschien hadden sommige bilbiotheken catalogussen, maar ik kan het mij niet herinneren.

  9. Dit is het eerste punt waarvan ik inderdaad vindt dat het zonder internet erg lastig wordt. Gratis afschriften krijg je niet meer en steeds meer banken bieden het ook niet meer aan. Ook moet je steeds vaker voor van alles en nogwat internetbankieren. Automatische betalingen kan/kon je bij de ING alleen instellingen via het internetbankieren. Dat vind ik een slechte zaak. Je moet gewoon naar een filiaal kunnen om dat soort dingen analoog te kunnen regelen en informatie moet je ook gewoon per post kunnen krijgen.
  10. Als bellen zo belangrijk is, zorg er dan voor dat je een analoge vaste lijn krijgt (kan nog steeds in Nederland) of een mobiele telefoon met een bundel. Als bellen naar Engeland te duur is, dan kun je nog steeds met doorkiesnummers goedkoop bellen. Ik heb een prepaid simkaart van elke provider die een eigen netwerk heeft (KPN, T-Mobile en Vodafone) met op elk 20 Euro. Dan kun je altijd een dag/week/maandbundel inschakelen. Het moet wel heel gek worden dat alle 3 de providers niet werken.

  11. Je kunt muziek ook downloaden of kopen op CD en tegenwoordig ook weer steeds vaker op Vinyl LP. Als je kies voor een streaming only platform, dan weet je wanneer er geen internet is het waarschijnlijk ook niet werkt. Althans daar hou ik altijd rekening mee. Daarom heb ik al mijn favoriete muziek, films en series ook offline. Overigens kun je met veel streaming diensten (Spotify, Netflix) in de App instellen welke films je wilt gaan kijken. Deze worden dan gedownload zodat je ze in een offline fase toch kunt bekijken.

  12. Klassieke muziek? Dat is één van de weinige dingen dat nagenoeg wereldwijd zonder internet perfect kunt doen. Elk land heeft minstens 1 Klassieke muziek zender op de FM. En op de AM zitten er nog een paar wereldomroepen die ook klassieke muziek uitzenden. Het worden er wel steeds minder. Maar een willekeurige radio is hiervoor geschikt. En veel smartphones hebben ook een ingebouwde FM radio die je kunt gebruiken als je er een bedrade koptelefoon aan hangt.

  Leven zonder internet is dus prima te doen, maar je moet je er wel op voorbereiden. Maar dat geldt voor alles. Leven zonder stroom vereist dat je een alternatief hebt. Bij stroom is dit een alternatief voor je centrale verwarming, inductiekookplaat, waterkoker en verlichting. Leven zonder auto vereist dat je een fiets, OV-pas en/of goede relatie onderhouden met familie/vrienden/buren die nog wel een auto hebben om nog ergens te kunnen komen.

  • Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Je hebt natuurlijk gelijk. Nog niet zo lang geleden hadden we immers geen internet en dat ging ook goed.

   Maar toch...

   Niettemin, kun je met een goede voorbereiding inderdaad een boel compenseren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>