Ontgooglen: kun je leven zonder Google?

ontgooglen

Als ik iets wil weten of opzoeken dan ga ik automatisch naar Google toe. Mijn mail komt binnen via gMail van Google en mijn Blogger blogs worden gehost door Google. Ontgooglen zou voor mij dus niet makkelijk zijn. Net zo min als een leven zonder internet.

Ontgooglen

Ontgooglen wil zeggen dat je geen gebruik (meer) maakt van de diensten van Google. En aangezien dat er nogal wat zijn, kan dat nog best lastig zijn. Laten we eens kijken hoe je jezelf kunt ontgooglen!

 • Gebruik niet langer Google als zoekmachine, maar kies een andere manier van zoeken en informatie inwinnen. Een bekende is DuckDuckGo.
 • Gebruik niet langer gMail.
 • Gebruik niet langer Google Docs.
 • Sla je foto’s niet meer op bij Google om te ontgooglen
 • Heb je als web browser Google Chrome? Weg er mee. Deze browser deelt namelijk je zoek-en surfgedrag met Google.
 • Kies voor een andere navigatie map dan GoogleMaps.
 • Veel Android telefoons werken niet zonder Google account. Een alternatief is een iPhone nemen.

Dit zijn de wat ík de makkelijke stappen vind. Omdat ik diverse blogs bij Blogger heb, zit ik in die zin best aan Google vast. En ik heb geen zin, interesse en tijd om mijn Blogger blogs elders onder te brengen. Bovendien ben ik nogal dol op het Blogger platform.

Deze Google producten gebruik ik

Ik heb geprobeerd om alle Google producten die ik (ongemerkt) gebruik op een rijtje te zetten. Dat blijken er nogal wat te zijn zeg!

 1. gMail
 2. Google Docs
 3. Google Photos
 4. Google Maps
 5. Blogger
 6. Google+
 7. Google Drive
 8. Feedburner
 9. Google Adsense
 10. Google Adwords
 11. Google Search
 12. Google alerts
 13. Google Search Console
 14. Google Fonts
 15. Google Trends
 16. Youtube

Als ik die allemaal zou moeten ontgooglen ben ik wel even bezig om alternatieven te zoeken!

Een leven zonder Google: ontgooglen samengevat

De simpelste manier om zonder Google door het leven te gaan, oftewel te ontgooglen, is simpelweg niet gebruik maken van internet. Zo leeft bijvoorbeeld mijn schoonvader. Hij betaalt zelfs zijn rekeningen nog via de ouderwetse post! Ik wist niet eens dat dit nog kon.

Maar zo gauw je gebruik gaat maken van internet, kom je Google tegen op je pad! Op Wikipedia vind je een overzicht van de producten van Google. En dat zijn er een heleboel! Zelf blijk ik er aardig wat te gebruiken. Zonder dat ik me daar nou zo van bewust was… Ontgooglen is echt zo makkelijk nog niet.

Wat gebruik jij allemaal van Google? Zou jij willen ontgooglen?

Similar Posts

65 Comments

 1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik google super vind, maar je moet wel onthouden dat niet alles wat je op google vind de waarheid is. De jeugd van tegenwoordig heeft daar nog wel eens moeite mee. Ik zou zeker zonder google kunnen leven, maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker.

 2. Wow, als je die opsomming zo bekijkt schrik ik toch wel van het aantal producten van Google dat je ongemerkt gebruikt! :-) Ik denk niet dat ik zonder zo kunnen leven omdat het zo makkelijk is om even snel iets op te zoeken!

 3. Zonder kan best maar ik gebruik Google ook. Vooral Gmail en de browser. Al probeer ik ook vaker Ecosia te gebruiken (duurzame browser), maar de macht der gewoonte trekt me toch vaak naar Google. Mooi alternatief voor Google maps is here maps. Verder gebruik ik geloof ik niet echt veel van Google.

 4. ach vroeger hadden w ook geen google en zochten e alles ook gewoon in boeken op. Mijn oudste moten een werkstuk maken in google +, ideaal want dan kunnen ze op school ook inloggen. Toch heb ik hem ook boeken onder zij neus gedrukt, gewoon om te leren informatie opzoeken in boeken.

 5. Herkenbaar ! Ik zou ook niet zonder google kunnen. Ik gebruik voor al mijn documenten google drive, ik gebruik gmail, de agenda en zo kan ik nog even doorgaan… Momenteel gebruik ik als zoekmachine wel ecosia.org omdat je hier “bomen mee plant”.

 6. Ik zou denk ik niet meer zonder Google kunnen. Tegenwoordig gebruik je het overal voor zelfs op school maken wij er elke minuut er zo wat gebruik van. Ik wist niet dat Google zou veel producten had die je kon gebruiken. Vandaag maar eens even een aantal uitproberen. Bedankt voor het delen van dit artikel!

 7. Ik gebruik alleen Google, Gmail en Google maps. Meer niet van Google. Ik kan het alleen niet schrappen door school. Omdat we veel moeten opzoeken. Ik vind het alleen jammer dat er zo veel onzin opstaat waar je vaak niks aan hebt

 8. Wat een goede vraagstelling, iets wat ik niet in mij zou opkomen. Ik maak natuurlijk wel gebruik van Google, alleen echt niet alle diensten en als ik echt iets wil weten hoe het precies zit dan ga ik wel naar de bibliotheek en zoek ik het daar op.

 9. Ja ze hebben het goed voor mekaar dat iedereen wel iets met google heeft. Zeker als blogger heb je toch wel een behoorlijk rijtje aan google diensten

 10. En je hebt Android wel genoemd, maar ook dat is door Google gemaakt, geen wonder dus dat je een google account moet hebben als je een Android smart phone hebt

 11. leuk item. nadeel van blogger vond ik, dat het extern mijn website ging. dus het telt niet mee voor je seo. Daarom heb ik in joomla een blog gestart binnen mijn site. en het ziet er naar mijn mening nog beter uit ook. nadeel was deze week dat er geen discussie stuk onder het artikel standaard zit. na 2 dagen prutsen nog een aardige plugin voor gevonden.

 12. Google heeft een handige monopoly inderdaad. Ik hoef niet per se zonder. Je gezonde verstand gebruiken bij je online activiteiten en het zoeken van je informatie brengt je ook al ver. ;)

 13. oh nee… ik kan echt niet zonder google. Al zit je maar op een verjaardag en komt in een diepe discussie met een wel-niet spelletje. Dan google ik het toch echt even :P

 14. Mijn first go to als ik iets wil weten, is Google. Kan me bijna niet voorstellen wat we zonder Google zouden doen. Gebruik het werkelijk waar voor zoveel dingen… bizar!

 15. Zonder Google zou ik ontgoocheld achterblijven :) Ik heb ooit wel eens de privacy richtlijnen doorgelezen en toen gedacht: ik neem DuckDuckGo. Maar niet lang volgehouden?!

 16. Ik gebruik dagelijks wel meerdere keren Google, het is makkelijk en daarnaast Gmail en alle andere diensten die op mn telefoon staan. Een iPhone is me te duur haha

 17. Ontgooglen zou voor mij ook erg lastig zijn. Ik gebruik ook veel Google producten. Ik weet nog vroeger, toen gebruikte ik AltaVista als zoekmachine. Op een gegeven moment is Google overal in geslopen.

 18. Bizar eigenlijk hoe groot Google geworden is in een paar jaar tijd!

  Ik gebruik minder Google dan jij. Omdat er veel verkeer via Google naar m’n blog komt, is Google toch wel een beetje m’n vriendje.

 19. Ik zou niet weten waarom ik zou moeten willen leven zonder Google, want ik gebruik veel van hun diensten. Ik blijf ze lekker koesteren, haha.

 20. Geen idee. Heel veel volgens mij als ik zo jouw lijstje zie (sowieso gmail en nog veel meer). Maar is het erg? Want ik weet niet of ik andere opties wel heel fijn vind. Gmail vind k bijzonder prettig moet ik je zeggen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.