Kraamcadeautjes: 11 handige tips voor de beste cadeautjes

kraamcadeautje

Mijn jongste kind is inmiddels 16, dus de periode van de kraamcadeautjes ligt alweer een tijd achter me. Ik vond kraamcadeautjes krijgen altijd fijn.

Van mijn ouders en zusjes kreeg ik bij elk kind ook zo’n kraammand met daarin 10 kraamcadeautjes. Het idee was om daar elke dag 1 cadeautje uit te pakken.

Eén van de plekken waar ik graag kijk voor kraamcadeau’s is op de Zeeman baby afdeling!

Wat er anno 2019 te koop is op het gebied van kraamcadeautjes weet ik niet zo goed. Daarom ben ik blij met Nina’s artikel over dit onderwerp.

Zij geeft tips voor leuke kraamcadeautjes.

Leuke kraamcadeautjes: dit zijn de 11 leukste kraamcadeautjes!

Yes! Je mag eindelijk op kraamvisite! Natuurlijk wil je een leuk een origineel cadeautje aan de ouders geven.

Maar wat?

De kersverse ouders worden in deze periode vaak helemaal overspoeld met cadeautjes. Dat maakt het best lastig om een origineel cadeautje te zoeken.

De vraag is, waar worden de ouders nou echt gelukkig van?

In deze blog lees je wat nou echt de leukste kraamcadeautjes zijn.

Kraamcadeautje met naam

Naamcadeautjes worden vaak erg gewaardeerd. Ouders hebben vaak veel tijd en aandacht besteed aan kindernamen kiezen. Denk aan namen op babykleding, rompertjes, dekentjes, mutsjes, een beker of bijvoorbeeld een rammelaar. Naast naamcadeautjes is het bijvoorbeeld ook leuk om de geboortedatum af te drukken, of het geboortejaar.

Het voordeel van een kraamcadeau met naam, is dat het voor de ouders leuk is om te bewaren als aandenken aan de babytijd. Andere kraamcadeautjes worden in de loop van de tijd vaak gewoon weer weggegooid.

Maar iets met de naam van de baby erop heeft blijvende waarde voor de ouders. Hier kan je de ouders dus echt blij mee maken! Een gepersonaliseerd hydrofiel washandje is bijvoorbeeld praktisch en bijzonder.

Handige kraamcadeautjes

De eerste periode na de bevalling is vaak een ontzettend drukke periode voor de ouders. Waar je ouders vaak erg blij mee kan maken wanneer je op kraamvisite komt, is door eten* mee te nemen. Omdat de ouders het zo druk hebben kan koken er nog weleens bij inschieten.

Natuurlijk moeten de ouders ook gewoon gezond blijven eten, helaas is daar weinig tijd voor. Voor de ouders zou het dus super zijn als jij een lekkere warme maaltijd voor ze mee neemt, denk aan een lekkere ovenschotel of een pan soep. Gegarandeerd dat je de ouders hier heel blij mee kan maken!

Ook andere praktische cadeautjes, zoals bijvoorbeeld slabbetjes, plastic lepeltjes, spuugdoekjes of drinkbekers zullen in deze periode goed van pas komen. Natuurlijk mogen de ouders ook een beetje in de watten gelegd worden, denk bijvoorbeeld aan een lekkere douche set met een bodylotion, scrub en showergel.

Iets om de baby aan te trekken

De meeste mensen die op kraamvisite gaan kiezen ervoor om kleding cadeau te doen. Misschien niet zo origineel, maar wel een handig kraamcadeau. Toch kun je online best wel wat unieke babykleding vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de site van Z8, zij verkopen originele kleertjes.

Let er wel goed op dat je de babykleding in de juiste maat koopt! Bij de geboorte hebben de meeste baby’s maat 50. Maar dit is natuurlijk ook de maat waar ze het kortste inzitten, en de maat waarover de ouders al het meest zullen beschikken. De baby’s groeien in de eerste periodes zo snel door, dat je beter wat kleding op de groei kan kopen, bijvoorbeeld in maatje 56.

Of iets om te lezen

Het ontwikkelen van taal is groot belang. Je kunt daarom maar niet vroeg genoeg beginnen met het voorlezen van je kinderen. Onder dat motto is het geven van kinderboeken of plakboeken een hartstikke leuk cadeau, misschien komen ze niet direct van pas, maar later zullen zowel de ouders als de baby veel profijt hebben van dit geschenk.

Ook met het geven van boeken kun je best wel wat variëren, denk aan leesboeken, prentenboeken of babyboekjes. Daarnaast is het ook leuk om een plakboek of een leeg fotoalbum te geven, waar de ouders verhaaltjes, foto’s, tekeningen en noem maar op kunnen verzamelen.

Wij wensen je veel plezier met het geven van het cadeau!

Nawoord: kraamcadeau tips

Geef geen jurkje in mt 74 als kraamcadeau

Wat ik zelf een belangrijke tip vind als het gaat om kraamcadeautjes, dan is het dat je beter geen jurkjes kunt geven in maat 74. Mijn dochters waren bij maat 74 namelijk net in de fase dat ze gingen kruipen!

Dan is een jurkje echt niet handig. Ze gingen dan namelijk met hun knietjes in de rok van hun schattige jurkje, en vielen. Het kan natuurlijk zijn dat jouw kind sneller of juist langzamer is dan die van mij, maar ik wil het toch als tip meegeven : )

Houten kraamcadeautjes

Wat betreft een naamcadeautje met naam: die kreeg ik destijds ook. Ik kreeg bijvoorbeeld van die leuke geschilderde letters die de naam van de baby spelden. Zeker bij mijn zoon Ot, was dat ook nog een goedkoop kraamcadeautje! Daarnaast kreeg ik ook een gepersonaliseerd houten kraamcadeau: een houten treintje met de letters van de baby. Ik geloof dat dit was bij mijn zoon Piet.

Kraamcadeau moeder

Omdat ik me nog goed herinner hoe vermoeid mijn lichaam voelde na de bevalling, vind ik een bruistablet voor een voetenbad ook altijd een goed kraamcadeau voor de moeder. Voor een snel moment van ontspanning is zo’n voetenbadje zo gemaakt. En het voelt echt heerlijk.

Goedkope kraamcadeautjes

Heb je een klein budget? Dan vind je bij de Zeeman en Wibra goedkope kraamcadeautjes. Zeker bij de Zeeman hebben ze bovendien schattige babykleertjes en accessoires.

The gift of time

Last but not least: er komt een moment dat de nieuwbakken ouders best even met z’n tweeën willen zijn. Een origineel kraamcadeautje is daarom een tegoedbon voor een avondje oppassen.

Maar geef alleen zo’n bon als je een beetje ervaren bent met baby’s.

De prille ouders moeten natuurlijk wel het gevoel hebben dat ze hun baby bij jou kunnen achterlaten. Anders zullen ze de bon nooit willen inwisselen.

Kraamcadeautjes lijst

Net zoals mensen die gaan trouwen een speciale trouwlijst maken met gewenste cadeautjes, bestaat dat er nu ook een kraamcadeautjes lijst. Het voordeel van zo’n lijst met wensen van de ouders is dat je als gulle gever zeker weet dat ze jou kraamcadeau zullen waarderen.

Ze hebben er immers zelf om gevraagd. Bovendien kan zo’n lijst voorkomen dat ze 30 rompertjes in maat 62 krijgen. Je kunt namelijk zien wat er al gegeven is, wat nog niet.

Kraamcadeautje knutselen

Wie handig is, kan zich verzekeren van een origineel kraamcadeau door zelf iets te maken. Denk aan een kraamcadeau haken zoals lieve babyslofjes. Of een mutsje.

Houd daarbij wel rekening met het type garen dat je gebruikt. Het is wel handig als dat ‘babyvriendelijk’ is natuurlijk. Ben je handig met granny squares haken? Denk dan eens aan een lief babydekentje. Of lees eerst Haken voor beginners en maak iets simpels.

Bonustip: Kleding markeren helpt te voorkomen dat je kind thuis komt met de verkeerde kleding. Geef als kraamcadeau bijvoorbeeld instrijkstickers cadeau met de naam van de pasgeboren erop.

10 tips voor kraamcadeautjes

 1. Scrabble letters in de naam van de baby.
 2. Gepersonaliseerde romper of andere babykleding. Blogger Beetje Bezig personaliseert rompertjes, en laat ze zien op haar blog.
 3. Boek 500 baby en peutergerechten.
 4. Nog een boek: Oei ik groei. (Hier ben ik zelf niet zo weg van, omdat dit boek bij veel ouders voor stress zorgt. Het geeft namelijk allemaal mijlpalen in de ontwikkeling aan… Niet zo fijn als jouw spruit langzamer is dan het boek.) Ik zou dit zelf daarom zeker niet als kraamcadeau geven! Of alleen in combinatie met 4 gratis sessies bij een psycholoog voor stress en onzekerheid.
 5. Soggs: schattige babysokjes in een eierdoos. Baby’s verliezen voortdurend sokken, dus dit vind ik een origineel en handig kraamcadeau.
 6. Moeder en dochter armbandjes. Een beetje zoet en sentimenteel, maar wel een lief kraamcadeau. Of een mooie bedelarmband.
 7. Nog een houten kraamcadeau: blokken die je kunt gebruiken als kalender.
 8. Kraamcadeautje met het geboortekaartje.
 9. Gepersonaliseerd kraamcadeautje in de vorm van een kinderstoeltje.
 10. Knuffel. Met knuffels word je vaak doodgegooid, maar als het je lukt om een superleuke te vinden, dan kan dat zeker een leuk kraamcadeau zijn.

kraamcadeautje don'ts

Wat kun je beter NIET geven als kraamcadeau?

Op De Mamablogs schreef ik een post over kraamcadeutje don’ts!

Samenvattend

In deze post las je tips van Nina over kraamcadeautjes, met in het nawoord nog een aantal ideeën van mij. Last but not least nog even dit: geef liever geen speelgoed dat piept en lawaai maakt en waar batterijen in moeten. Tenzij je een hekel hebt aan de nieuwbakken ouders.

*De tip van Nina om eten mee te nemen, vind ik opzich wel leuk, maar vraagt wel om goede kennis van de eetgewoonten van de ouders.

Lees ook mijn posts over kraamcadeau ideeën gezocht en mijn posts over een cadeautje inpakken en Zelfgemaakte cadeautjes! En ken je de gewoonte van een geboortebord in de tuin?

Denk ook eens aan Kapla blokken als cadeautje. De baby kan er weliswaar net meteen mee spelen, maar het zal later vast van pas komen.

N.B. Ik vind invulboekjes ook een goed kraamcadeau!

Wat vind jij een goed kraamcadeautje? En wat vind je het allerstomste kraamcadeau?

Similar Posts

57 Comments

 1. Hoi Nicole,

  heeeeel nuttig voor mij op dit moment.
  Mijn lieve piepjonge buurtjes hebben gisteren een kindje gekregen.
  Jouw tips komen goed van pas! Dank je wel…

  groetje van Marlou

  .

 2. Leuk om te lezen, ik kreeg van een vriendin een keer twee voorleesboeken, super leuk, dit was bij baby nummer twee en zij dacht, ik geef iets voor later, want voor de baby heeft ze alles al wel. Ik vond dit echt heel erg leuk.

 3. Mijn dochter heeft een handdoek gekregen bij haar geboorte, 22 jaar geleden met haar naam erop geborduurd. Blijkbaar een goede kwaliteit, hij is er nog steeds.

  Ook vind ik 10 dagen kadootjes leuk in een plat mandje, dat je later weer gebruikt voor de herinneringen.

  Zelf geef ik altijd boekjes voor later.

  1. Dat is zeker een goede kwaliteit! En zo’n handdoek komt ook altijd wel van pas denk ik. Een kraammand vond ik ook altijd erg leuk om te krijgen.

 4. Kraamcadeautjes uitzoeken vind ik altijd een drama. Ik heb geen idee welke maat ik moet hebben als ik voor kleding ga en als ik op Pinterest kijk, blijkt dat iedereen hetzelfde heeft gevonden. Ik ga daarom tegenwoordig voor een leuk voorleesboek of zo’n fijn knisperboekje voor in de box. Ach ja, als ‘leesgek’ lijkt me dat een prima cadeau.

  1. Dat zijn prima cadeautjes inderdaad. Mijn kinderen waren altijd dol op die knisperboekjes. Zelf vond ik ze trouwens ook leuk ; ) Lekker knisperen.

 5. Zelf nooit kinderen kunnen krijgen en vindt het uitzoeken en op visite gaan daarom lastig, het maakt me verdrietig. Meestal vraag ik wat ze nog kunnen gebruiken of geef ik een envelop.

  1. Ik stel me zo voor dat het best confronterend kan zijn inderdaad Alexandra. Als je vraagt wat ze kunnen gebruiken weet je in ieder geval zeker dat je goed zit met je kraamcadeau.

 6. Bij mijn zus heb ik gewoon gevraagd wat ze graag wilde hebben en bij andere kraamvisites kies ik het liefst voor een mooi boek. Ik weet van mijn zus dat ze echt veel kleding en knuffels kreeg die vaak niet haar smaak waren. Ook kreeg ze per kind ook aardig wat van die stapeltorens of blokkensets. Dat is gewoon niet handig.

 7. Superhandig dit, want er staan 2 kraambezoeken op de planning! Ik vind die Scrabble letters van hout zo gaaf! En het eten meenemen voor vrienden vind ik zo’n lief idee!

 8. Ik heb een kindje van 6 maanden dus inderdaad veel kraambezoek en kraamcadeautjes gehad. Ik vond alle cadeautjes lief en handig, al kreeg ik sommige dingen wel meerdere keren, heb o.a. 5 badcapes gekregen haha, en zelf had ik er ook al 2 in huis. Hartstikke lief en nuttig maar nu heb ik er dus wel veel..

  Wbt kleertjes heb ik soms ook kleertjes gekregen die qua maat en seizoen niet helemaal matchen. Ik heb bijvoorbeeld voor de maat waar mijn kindje nu in zit een trui gekregen, heel zonde want die wordt ivm het warme weer misschien wel helemaal niet gedragen.

  Wat ik zelf heel fijne kraamcadeautjes vond waren juist dingen die voor wat later zijn, zoals (houten) speelgoed (vormenstoof, blokken, ringenpiramide etc) en puzzeltjes, boekjes enzo.

  1. Ah, jij zit er dus zelf nog middenin Lara. Het lastige met kleertjes is inderdaad vaak het inschatten van de maat. Goed om te lezen wat jij fijne kraamcadeautjes vond!

 9. Nr. vier is hilarisch!! Ja de stress kan ik mij wel voorstellen. Zeker bij een eerste kindje. Verder een leuk aantal tips hier terug gevonden. Vooral de cadeau’s met naam en de “handigere” cadeau’s zijn erg leuk en fijn om te krijgen.

 10. Ik geef standaard een klein knuffeldier, die dan een cadeaubon vasthoudt in zijn pootjes. Het gekke is dat ik kennelijk heel goed knuffels kan uitzoeken, want in bijna alle gevallen wordt dat beest dan het lievelingsdier van het betreffende kind. Ik sta daar zelf ook van te kijken, hoor. :-)
  Die bon is misschien wel erg gemakzuchtig, maar dan kunnen de ouders zelf op een rustig moment iets uitzoeken dat ze voor het kind nodig hebben of leuk vinden. Wat ik erg leuk vind is dat je tegenwoordig tijdens het kraambezoek gevraagd wordt om iets in het babyboek te schrijven. Een wens of een gedichtje of zo.

 11. Wat grappig, ik vond het boek Oei ik groei juist heel erg fijn. Op die manier begreep ik de ‘sprongetjes’ van mijn kinderen beter. Er staat trouwens wel in dat elk kind anders ontwikkeld.
  En niets gaat volgens het boekje, toch? ;-)

 12. ik kreeg ook wel een biefstuk om aan te sterken , dat vond ik op zich een heel leuk cadeau.

  maar ik kreeg ook een bon van de plaatselijke slager voor een biefstuk. en omdat ik nooit bij die slager koop , heb ik die bon nooit ingewisseld.
  ( als in schaamte, nooit komen kopen en dan wel met bon)
  zonde van het geld van de gever.

  1. Beste een mooie gedachte inderdaad, zo’n biefstuk om aan te sterken. Tegelijkertijd ook wel een gewaagd cadeau in deze tijd van vegetarisme en veganisme.

 13. Wat een goed tips, dankjewel! En het klinkt misschien een beetje gek, maar het idee om de moeder een cadeau te geven die ze voor zichzelf kan gebruiken is best wel een eye-opener! Ik geef altijd alleen iets voor de baby, maar natuurlijk heeft de moeder ook een fijne oppepper verdiend! Ik ga dit onthouden voor de volgende keer dat ik op kraamvisite ga :-)

  1. Dankjewel voor je enthousiaste reactie Zarina! Ik herinner me dat ik echt een ‘vermoeid lichaam’ had na de bevalling. Vandaar dat ik blij was met iets voor mezelf.

 14. Ik durf te wedden dat ‘kraamcadeau ideeën’ een veelgebruikt zoekwoord is in Google. Niet zo gek ook, want het vinden van een tof kraamcadeau is lastig. Zeker ook omdat je enige kennis moet hebben van de ouders. Wat vinden zij leuk, waar maak je ze echt blij mee, wat hebben ze nog nodig, en wat vinden ze dus helemaal niet leuk? Ik ga, als ik een kraamcadeau koop, voor een ‘veilige’ keuze, of ik vraag wat de ouders willen hebben. Vaak hebben ze nog een heel lijstje!

 15. Nog nooit mee te maken gehad om kraamcadeautjes te krijgen of te geven. Maar beter ook want ik ben nog maar 17 en mijn vrienden ook, hihi!
  Liefs,
  Elles

 16. Jaren geleden kocht ik het laatste kraamcadeautje.
  In de familie-/vriendenkring zijn we al jaren baby-loos.
  Het laatste cadeautje wat ik kocht was bij de Etos, een “gipspakket” en daar kun je de minuscule handjes en voetjes van de baby afdrukken in gips.
  Geen idee of het nog bestaat, de piepjonge ouders waren er super blij mee!

 17. Mooie lijst zeg! ik heb van alles wat gehad. Persoonlijke cadeautjes, maar ook rompertjes en hebbedingetjes die je gewoon nodig hebt. En toch is het elke babyshower weer een gedoe wat je nou weer moet kopen voor zowel moeder als kind ;) maar wel erg leuk om te doen!

 18. Ik zag laatst bij iemand een kartonnen boek met vakjes. Daar zaten vakjes in zoals ‘eerste tandje’, ‘plukje haar’, ‘eerste sokjes’ etc. Dat vond ik ook erg mooi.

 19. Allemaal hele goede tips! Ik ben met veel enthousiasme aan het wachten tot mijn zus zwanger is, om dan de baby te verwennen met allerlei cadeau’s!

 20. Ja, dit zijn super fijne kraamcadeaus. Mijn favoriete kraamcadeau kwam ooit van mijn beste vriendin. Die had Indisch gekookt, we konden er twee dagen van eten. Ideaal!

 21. Super leuke blog! Ik word altijd zo jaloers en verliefd als ik al die baby dingetjes zie, echt super veel en schattige dingen heb de winkels!

 22. Leuke ideeën heb je op een rijtje gezet! Ik ben fan van de speelgoedringen, die je overal aan kunt bevestigen en waar je dan weer een speeltje aan kunt hangen (loopy loops). die koop ik voor iedereen, die koop je namelijk niet zelf aangezien het er niet spannend uit ziet, maar iedereen vind ze dan uiteindelijk zo ideaal!

 23. Hoi nicole,

  Wat een goede tips! Ik overleg vaak met de moeder wat ze echt goed kan gebruiken. Zo dacht ik bij me beste vriendin die krijgt vast al een hoop kleertjes. Maar het kindje werd vroeg geboren en ze had geen kleertjes in maatje 50 dus heb ik die voor haar gekocht.

  1. Even overleggen is een goede methode om je ervan te verzekeren dat ze het leuk zullen vinden. Nadeel vind ik dat het dan minder een verrassing is. Lief dat je kleertjes in maat 50 kocht!

 24. Handig artikel. Ik weet nog dat ik echt verrast was met de dingen die ik kreeg. Echt leuk, ik merk wel dat kleding vaak wat minder vind. Die wil ik zelf graag uitzoeken

 25. Toen mijn dochter geboren werd kreeg ik babypakje cadeau dat voornamelijk uit nylon bestond. Er zat zelf een labeltje in dat je je kind in dit pakje niet bij open vuur mest houden. Dat was ook bizar want het lijkt me dat je dat sowieso niet doet. Maar goed, ik heb baby in het pakje gewurmd (ze begon meteen te zweten), een foto gemaakt, baby weer omgekleed en het pakje weggegooid. De gulle gever kreeg later geheel toevallig -kuch- de foto onder ogen. ‘Oh wat leuk! Dat pakje heeft ze nog van mij gekregen’

  1. Oh vreselijk materiaal nylon! Maar ik vind je supersympathiek hoe je ermee bent omgegaan en je baby erin hebt gefotografeerd. Ik vind dat heel hoffelijk van je. Op die manier toon je toch waardering naar de gulle gever.

 26. Tijdens een kraambezoek zijn de meeste cadeaus voor de baby. Ik geef meestal een cadeau aan moeder (een Rituals verzorgingsset) of aan beide ouders.

 27. Leuk en handig dat je deze tips geeft! Ik heb ook al een aantal cadeautjes moeten kopen, meestal weet de moeder goed wat ze wil hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.