|

Nep Kapla: tips voor imitatie Kapla blokken

KaplaIn speelgoedland mag Kapla zich van mij beslist onder de klassiekers scharen. Net als Playmobil, Lego en Duplo. Stuk voor stuk merken die tijdloos en kwalitatief goed speelgoed opleveren. Kapla blokken vallen daar zeker ook onder.

Het zijn allemaal dezelfde plankjes, die je op verschillende manieren op en aan elkaar kunt leggen. Er zijn geen bevestigingselementen, zoals bij Duplo. Alles zit als het ware ‘los’. Je hebt geen lijm of schroeven nodig. Dat maakt het laagdrempelig speelgoed. Je kunt het bovendien zo moeilijk of gemakkelijk maken als je zelf wilt. Dat maakt het zowel geschikt voor kleine kinderen als volwassenen.

N.B. Inmiddels zijn er gekleurde plankjes verkrijgbaar.

Kapla blokken? Wat zijn dat eigenlijk?

Voor wie niet bekend is met Kapla: Kapla blokken zijn eigenlijk gewoon dunne, houten plankjes! In die zin is het dus echt weinig opzienbarend. Maar je kunt er echt van alles meebouwen. Dus hoewel het er misschien niet bijzonder uitziet, biedt het vele mogelijkheden en dus urenlang speelplezier. Op de meeste basisscholen zijn de blokken standaard aanwezig. Dus ik bedoel maar! Dat is toch wel een aanbeveling. Spelen met de plankjes is goed voor de motoriek, het evenwichtsinzicht en de concentratie. Leuke bijkomstigheid is dat je het zowel in je eentje als met anderen kunt doen.

Kapla is niet goedkoop

Als ik iets ten nadele over Kapla zou moeten zeggen dan is het de prijs. Voor een basis voorraadje Kapla betaal je toch al gauw zo’n 37,99.

Kapla blokken
37,99 bij bol.com

Nep kapla blokken

Zoals meestal met goedbedachte producten, zijn er bedrijven die zoiets gaan namaken. Zoals met nep lego!. Dat is niet leuk voor de oorspronkelijke bedenker. Maar voor mensen met een beperkt budget kan het wel degelijk een uitkomst zijn. Want de nepversies zijn vaak voordeliger.

Wel is de kwaliteit soms slechter. Let bij imitatie kapla op:

 • Hoe glad geschuurd zijn de plankjes? Als ze te glad zijn, glijden ze makkelijk van elkaar af.
 • Zijn de plankjes netjes recht?

Ik ben voor jullie op zoek gegaan naar nep kapla. Hier onder een overzicht met verkoopadressen van deze blokken, en de prijzen!

Kapla blokken Ikea: Fundera

Een bekende namaak versie was te vinden bij Ikea. De blokken werden daar verkocht onder de naam Fundera. Er was zelfs een gekleurde versie van. Helaas verdween Fundera in februari 2014 uit het assortiment van Ikea.

Ik heb flink zitten zoeken, en vond iemand die Fundera blokken verkoopt op de Amerikaanse eBay site. De set bestaat uit 100 blokjes en kost 24,99 USD. Dat is zo’n 20 euro. Maar met verzendkosten en dergelijke ben je denk ik amper goedkoper uit dan met de originele versie. Een kijkje op marktplaats voor Fundera plankjes van Ikea is de moeite waard. In 2018 werden er geen Fundera blokken aangeboden, maar in september van 2019 bood iemand een doos Fundera plankjes van Ikea aan voor 7,95:

Fundera Kapla van Ikea

De beste optie voor Fundera blokken is denk ik kringloopwinkels en Koningsdag.

Nep kapla blokken bij de Hema

Bij de Hema kun je ‘platte bouwblokken’ kopen : ) Je hebt een ton met nep kapla bij de Hema voor 12,50. Hierin zitten 200 plankjes. De Hema Kapla schijnt wel iets kleiner te zijn dan de originele versie. Een ander punt dat mensen die de Hema versie kochten noemen is dat de geverfde plankjes gladder zijn.

Screenshot 2022 10 06 at 13.16.49

BBlocks

Doos met ‘houten bouwplankjes’. Je hebt er 200 voor 34,99 bij bol.com.

Kapla

Eichorn plankjes

Deze zijn zelfs nog duurder dan de officiële blokken: 44,40 voor een ton met 200 bouwplankjes bij bol.com.

Eichorn plankjes

Nep Kapla blokken bij de Kruidvat

Bij de Kruidvat vind je op gezette tijden nep kapla van het merk Playing kids. Voor 8,99 heb je dan al een ton met de bekende blokken. Op het moment dat ik deze post schreef was het niet verkrijgbaar bij Kruidvat. Dat is dus een kwestie van regelmatig even kijken!

Houten plankjes Kruidvat

Zelf maken

Een goedkope oplossing is vaak om iets gewoon zelf te maken. Op internet vond ik een paar artikelen met informatie om zelf kabouterplankjes te maken. Maar je moet daar wel handig voor zijn. Bovendien is het natuurlijk van wezenlijk belang dat de blokken die je maakt veilig zijn. Er moeten bijvoorbeeld geen splinters aan zitten. Zelf zou ik me hier daarom niet aan wagen.

Maar voor wie handig is, hier twee methodes om de blokken zelf te maken die ik vond op woodworking.nl:

 • Koop mozaïek laminaat. Haal vervolgens de plankjes van de het ‘netje’ af.
 • Koop hout met een ‘fijne nerf’ en zonder giftige stoffen.

Nieuwsgierig over de bedenker van deze houten plankjes??

In de Trouw vind je een prachtig artikel over de uitvinder van kapla.

Kabouterplankjes in actie

In onderstaand filmpje vertelt een jongetje over zijn bouwwerk en dat hij er 2 dagen aan heeft gewerkt. Maar nu vindt hij het wel tijd om ‘hem neer te storten’. Dit is de originele versie, maar ik laat het even zien ter illustratie van de enorme mogelijkheden die de blokken bieden!

Samenvattend

Kapla staat voor ‘kabouter plankjes’. Het is speelgoed om mee te bouwen. Het officiële merk is Kapla, maar er zijn ook nep versies in omloop. Sommige nep blokken zijn amper goedkoper dan de echte versie, of zelfs nog duurder!

De goedkoopste blokken vind je bij de Kruidvat, maar daar is het niet altijd verkrijgbaar.

Uiteindelijk vind ik daarom de Hema de beste en goedkoopste plek voor nep kapla.

Zie ook de Kapla aanbieding bij de Action! Net als bij de Hema geldt hier: de gekleurde plankjes zijn gladder dan de blanke plankjes!

N.B. Je kunt ook een Jenga spel gebruiken in plaats van kapla.

Hebben jullie deze blokken in huis? Van welk merk?

Similar Posts

28 Comments

 1. Wij hebben nog geen Kapla in huis (of een “nep” versie). Maar het staat wel al op het verlanglijstje van mijn zoontje voor zijn verjaardag in juni. Bij de action schijn je soms ook een goedkopere versie te hebben.

 2. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar wat een mogelijkheden biedt het om te bouwen zeg, echt leuk voor kids! Maar inderdaad wel erg duur als je de echte Kapla wilt hebben.

 3. Leuk te lezen over mijn favoriete speelgoed Kapla! Ik verkocht dit in mijn houten-speelgoedwinkel en ondanks de prijs vlogen de dozen de deur uit. Voor die prijs krijg je plankjes die allemaal exact even groot en dik zijn, van een goede kwaliteit hout gemaakt en indien gekleurd met niet-giftige verf. Dit alles gedaan door volwassenen, er komt geen kinderarbeid aan te pas! Iets wat je bij de goedekopere soorten niet uit kunt sluiten. Ook gegarandeerd geen splinters en breuken, zodat je echt alles kunt (na)bouwen wat je maar wilt, desnoods de Eiffeltoren op ware grootte. Ik heb geen aandelen in Kapla, maar het is echt zulk geweldig spul dat ik deze opmerkingen bij je blog toch nog graag even wilde maken.

 4. Ik ken het nog niet, maar het ziet er leuk uit. Wat tof dat je er onwijs mooie dingen mee kunt maken. Goed om te onthouden voor de kids om mij heen!

 5. Ik kende het helemaal niet. Lijkt me ideaal voor onze meiden. Maar dan toch maar de nepverie. Ik ga er eens naar op zoek

 6. Mede door de hoge prijs heb ik nooit Kapla aangeschaft. Ik vind het wel wat voor mijn zoontje, maarre die neemt met een nepversie ook genoegen denk ik zo ;-)

 7. Wauw…

  Ik dacht dat zo ene houetn plankjes enkel egbruiktw erden om echte maquettes mee te bouwen…
  Op zich is het dan wel logisch dat je er ook speelgoed van kan maken, maar toch: Leuk!

 8. Wat een handig overzicht. Mijn kids zijn nu te groot ervoor maar hadden vroeger Kapla, de echte aangevulde met ‘nepperds’. Prima combinatie. Deden we ook met die houten treintjes.

 9. Wat een handig overzicht! En wat een mooie dingen kun je er mee bouwen. Ik vind dit zelf altijd mooi speelgoed omdat het eigenlijk helemaal niet leeftijdgebonden is.

 10. Wel handig om rekening mee te houden als je een namaak versie koopt: het formaat van de plankjes! Te klein bouwt minder prettig, moeilijker voor als je kind motorisch nog niet heel handig is. Fundera heeft hetzelfde formaat als Kapla, misschien dat het daarom niet meer wordt verkocht? Wij zijn gelukkige bezitters van 400 Fundera plankjes, en minder gelukkige bezitters van 400 Playing Kids plankjes. Minder gelukkig vanwege het formaat. Die gaan de deur uit binnenkort. Ik vind de Fundera mooier dan de echte Kapla, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

  1. zijn die van Playing Kids dan te klein? Zou er ook willen kopen voor mijn kinderen en is wel een enorm prijsverschil…

 11. Mooi overzicht, ik mis wel een beschrijving van de ervaringen met andere merken dan Kapla. Bijvoorbeeld:
  Wat zijn de afmetingen?
  Welke houtsoort?
  Hoe voelt de afwerking?

  Verder nog even de tip dat er op Marktplaats momenteel veel “Play Brix” aangeboden wordt, deze staat nog niet in de lijst.

  mvg, Kees

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.