Nep Kapla: tips voor imitatie kapla

In speelgoedland mag kapla zich van mij beslist onder de klassiekers scharen. Net als Playmobil, Lego en Duplo. Stuk voor stuk merken die tijdloos en kwalitatief goed speelgoed opleveren.

Kapla? Wat is dat eigenlijk?

Voor wie niet bekend is met kapla: kapla is eigenlijk gewoon dunne, houten plankjes! In die zin is het dus echt weinig opzienbarend. Maar je kunt er echt van alles meebouwen. Dus hoewel het er misschien niet bijzonder uitziet, biedt het vele mogelijkheden en dus urenlang speelplezier. Op de meeste basisscholen is kapla standaard aanwezig. Dus ik bedoel maar!

Kapla is niet goedkoop

Als ik iets ten nadele over kapla zou moeten zeggen dan is het de prijs. Voor een basis voorraadje Kapla betaal je toch al gauw zo’n 37,99.

nep kapla
37,99 bij bol.com

Nep kapla

Zoals meestal met goedbedachte producten, zijn er bedrijven die zoiets gaan namaken. Dat is niet leuk voor de oorspronkelijke bedenker. Maar voor mensen met een beperkt budget kan het wel degelijk een uitkomst zijn. Want de nepversies zijn vaak voordeliger.

Ik ben voor jullie op zoek gegaan naar nep kapla. Hier onder een overzicht waar je nep Kapla kunt kopen, en wat nep kapla kost.

Nep kapla bij Ikea: Fundera

Een bekende nep kapla was te vinden bij Ikea. De nep kapla werd daar verkocht onder de naam Fundera. Er was zelfs een gekleurde versie van. Helaas verdween deze Kapla in februari 2014 uit het assortiment van Ikea.

Ik heb flink zitten zoeken, en vond iemand die Fundera kapla verkoopt op de Amerikaanse eBay site. De set bestaat uit 100 blokjes en kost 24,99 USD. Dat is zo’n 20 euro. Maar met verzendkosten en dergelijke ben je denk ik amper goedkoper uit dan met de originele kapla. Op marktplaats vond ik niets voor Fundera kapla.

De beste optie voor Fundera kapla is denk ik kringloopwinkels en Koningsdag.

Nep kapla bij de Hema

Bij de Hema kun je ‘platte bouwblokken’ kopen : ) Je hebt een ton met nep kapla bij de Hema voor 12,-. Hierin zitten 200 plankjes.

BBlocks

Doos met ‘houten bouwplankjes’. Je hebt er 200 voor 29,99 bij bol.com.

Eichorn plankjes

Deze zijn zelfs nog duurder dan de echte kapla: 44,40 voor een ton met 200 bouwplankjes bij bol.com.

Nep Kapla bij de Kruidvat

Bij de Kruidvat vind je op gezette tijden nep kapla van het merk Playing kids. Voor 8,99 heb je dan al een ton met nepkapla. Op het moment dat ik deze post schreef was het niet verkrijgbaar bij Kruidvat. Dat is dus een kwestie van regelmatig even kijken!

Zelf Kapla maken

Een goedkope oplossing is vaak om iets gewoon zelf te maken. Op internet vond ik een paar artikelen met informatie om zelf kapla te maken. Maar je moet daar wel handig voor zijn. Bovendien is het natuurlijk van wezenlijk belang dat nep kapla die je maakt veilig is. Er moeten bijvoorbeeld geen splinters aan zitten. Zelf zou ik me hier daarom niet aan wagen.

Maar voor wie handig is, hier twee methodes om zelf nep kapla te maken die ik vond op woodworking.nl:

 • Koop mozaïek laminaat. Haal vervolgens de plankjes van de het ‘netje’ af.
 • Koop hout met een ‘fijne nerf’ en zonder giftige stoffen.

Nieuwsgierig over de bedenker van kapla?

In de Trouw vind je een prachtig artikel over de uitvinder van kapla.

Kapla in actie

In onderstaand filmpje vertelt een jongetje over zijn kapla bouwwerk en dat hij er 2 dagen aan heeft gewerkt. Maar nu vindt hij het wel tijd om ‘hem neer te storten’.

Dit is echte kapla, maar ik laat het even zien ter illustratie van de enorme mogelijkheden die kapla biedt!

Nep Kapla samengevat

Kapla staat voor ‘kabouter plankjes’. Het is speelgoed om mee te bouwen. Het officiële merk is kapla, maar er zijn ook nep versies in omloop. Sommige nep kapla is amper goedkoper dan de echte versie, of zelfs nog duurder!

De goedkoopste nep kapla vind je bij de Kruidvat, maar daar is het niet altijd verkrijgbaar.

Uiteindelijk vind ik daarom de Hema de beste en goedkoopste plek voor nep kapla.

Hebben jullie kapla in huis? Van welk merk?

23 Responses to Nep Kapla: tips voor imitatie kapla

 1. Wij hebben nog geen Kapla in huis (of een “nep” versie). Maar het staat wel al op het verlanglijstje van mijn zoontje voor zijn verjaardag in juni. Bij de action schijn je soms ook een goedkopere versie te hebben.

 2. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar wat een mogelijkheden biedt het om te bouwen zeg, echt leuk voor kids! Maar inderdaad wel erg duur als je de echte Kapla wilt hebben.

 3. Leuk te lezen over mijn favoriete speelgoed Kapla! Ik verkocht dit in mijn houten-speelgoedwinkel en ondanks de prijs vlogen de dozen de deur uit. Voor die prijs krijg je plankjes die allemaal exact even groot en dik zijn, van een goede kwaliteit hout gemaakt en indien gekleurd met niet-giftige verf. Dit alles gedaan door volwassenen, er komt geen kinderarbeid aan te pas! Iets wat je bij de goedekopere soorten niet uit kunt sluiten. Ook gegarandeerd geen splinters en breuken, zodat je echt alles kunt (na)bouwen wat je maar wilt, desnoods de Eiffeltoren op ware grootte. Ik heb geen aandelen in Kapla, maar het is echt zulk geweldig spul dat ik deze opmerkingen bij je blog toch nog graag even wilde maken.

 4. Ik ken het nog niet, maar het ziet er leuk uit. Wat tof dat je er onwijs mooie dingen mee kunt maken. Goed om te onthouden voor de kids om mij heen!

 5. Mede door de hoge prijs heb ik nooit Kapla aangeschaft. Ik vind het wel wat voor mijn zoontje, maarre die neemt met een nepversie ook genoegen denk ik zo 😉

 6. Wauw…

  Ik dacht dat zo ene houetn plankjes enkel egbruiktw erden om echte maquettes mee te bouwen…
  Op zich is het dan wel logisch dat je er ook speelgoed van kan maken, maar toch: Leuk!

 7. Wat een handig overzicht. Mijn kids zijn nu te groot ervoor maar hadden vroeger Kapla, de echte aangevulde met ‘nepperds’. Prima combinatie. Deden we ook met die houten treintjes.

 8. Wel handig om rekening mee te houden als je een namaak versie koopt: het formaat van de plankjes! Te klein bouwt minder prettig, moeilijker voor als je kind motorisch nog niet heel handig is. Fundera heeft hetzelfde formaat als Kapla, misschien dat het daarom niet meer wordt verkocht? Wij zijn gelukkige bezitters van 400 Fundera plankjes, en minder gelukkige bezitters van 400 Playing Kids plankjes. Minder gelukkig vanwege het formaat. Die gaan de deur uit binnenkort. Ik vind de Fundera mooier dan de echte Kapla, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.