Blokken om te bouwen: wat zijn je opties?

bouwblokkenHet liefst zag ik mijn kinderen de hele dag met houten blokken spelen. En dan ook nog van die ongeverfde, pure houten blokken.

Houten blokken die uitnodigen om de eigen fantasie en creativiteit in te zetten.

Maar mijn kinderen vonden felgekleurde plastic blokken veel mooier : (

Het zette me aan het denken: wat is er eigenlijk zoal op het gebied van blokken voor kinderen? Waar kun je uit kiezen?

De klassieke naturel houten blokken

Van onderstaande blokken worden veel ouders blij. Ze kosten 66,50 bij bol.com. Maar ik vraag me af of kinderen deze mooi vinden…

naturel blokken

 

Houten blokken met een kleurtje

Als je kind per sé kleurtjes wil, dan zijn deze houten blokken ‘the next best thing’. Met onderstaande blokken groeide ik op!

Deze emmer bevat 100 blokken en kost 22,50 bij bol.com.

blokken

Houten blokken met een bekende kinderfiguur

Zet ergens een bekende kinderfiguur op, zoals Elsa uit Frozen, en kinderen vinden het leuk. Onderstaande ton met blokken is bedrukt met figuren uit Woezel en Pip. Voor 9,99 heb je 50 blokjes bij bol.com. De prijs vind ik vriendelijk.

blokken

 

Zachte blokken

Nu moeten we de houten blokken toch even verlaten en komen we bij plastic blokken. Zoals deze Nijntje blokken. Deze zijn duidelijk bestemd voor echt kleine kindjes. Het voordeel van zachte blokken is dat een kind zich er niet aan kan bezeren. Bovendien zijn ze vrij groot. Zachte blokken heb je van stof en van plastic.

Onderstaande 6 zachte blokken met Nijntje er op kosten 12,50 bij bol.com.

nijntje blokken

DUPLO blokken

Je kunt er niet om heen: DUPLO blokken. Ze zijn onverwoestbaar en kakelbont. Daardoor vinden kinderen ze erg leuk. En groot voordeel: je kunt ze schoonmaken in een sloop in de wasmachine of in de afwasmachine.

Een set met 80 DUPLO blokken heb je al voor 17,99 bij bol.com. Maar je kunt ze ook uitstekend scoren op de vrijmarkt op Koninginnedag!

duplo

LEGO blokken

En na DUPLO volgt natuurlijk LEGO. Het is hetzelfde principe maar dan kleiner. Ook weer kakelbont en ontzettend pijnlijk als je er per ongeluk op gaat staan. Maar wel geschikt voor creatief speelplezier. Zie ook Lego kinderfeestje!

Voor 27,99 heb je een doos met eenvoudige LEGO bij bol.com.

lego

Wie de originele lego te duur vindt, koopt gewoon nep lego!

Kapla

Toch nog een poging tot houten blokken! Kapla is helemaal hot. Het zijn dunne plankjes waar je van alles van kunt maken. Omdat de plankjes dun zijn, zijn ze leuk voor wat oudere kinderen.

Een doos met 200 plankjes Kapla kost 39,95 bij bol.com.

Clics

En we zijn weer terug bij plastic bouwsteentjes met Clics! Een emmer met 148 clics en 27 accessoires kost 19,99 bij bol.com. Hieronder zie je de neutrale versie. Maar er is ook een roze glitter variant…

clics

 

Nopper bouwstenen

Deze zijn jeugsentiment voor mij! Ik weet nog dat ik op de basisschool met Nopper moest spelen voor de schoolfotograaf. Ik had geloof ik net tijd om twee blokjes in elkaar te duwen, en toen was de volgende al aan de beurt. Hier onder zie je de foto! Nopper bouwstenen zijn niet te koop bij bol.com. Maar wel bij o.a. timtoys.nl voor 8,49

nicole
Dit ben ik met Nopper!

 

SmartMax: bouwen met magneten

Bouwen met magneten is natuurlijk ook leuk. Maar pas wel op dat je niet allerlei kleine onderdelen kwijt raakt…. SmartMax is vrij duur vergeleken met andere blokken om te bouwen. Het is onder andere te koop bij Intertoys.

smartmaxWat voor soort blokken zijn jouw favoriet?

Similar Posts

32 Comments

 1. Onze kinderen waren gek op Duplo, wat een torens werden er gebouwd, echt leuk. Ik heb alles bewaard, het was best een investering door de jaren heen, en nu begint onze oudste kleinzoon er mee te spelen. En dat was nou net de bedoeling, zo leuk!

 2. Kapla vind ik heel mooi materiaal, maar het is wel ontzettend aan de prijs. Lego en nopper vond ik als kind ook leuk. Nu hebben we voor zoon alleen nog zachte blokken en gekleurde plastic blokken (soort duplo). Ook houten blokken op een karretje maar daar doet hij nog niet zoveel mee. Houten blokken vind ik wel het mooist, maar meestal hebben kinderen daar andere ideeën over ;)

 3. Duplo is hier veruit favoriet!
  Kapla komt als ze wat ouder zijn. Niet echt blokken maar wel bouwen: knex is op school en als peuter meegaat naar school dan speelt hij daar altijd mee!

 4. Ik heb voor mijn kinderen veel in huis gehaald door de jaren heeb.

  Ik ben begonnen met houten blokken (houtkleur en gekleurde) en lego primo blokken.
  Later na kwamen daar de grote lego duplo blokken bij. Gevolgd door de kleine lego blokjes.

  Ook had ik van de rommelmarkt clics en noppen waar ze mee konden bouwen.

  Met alles is veel gespeeld. Van lego en playmobil bewaar ik alles. De andere bouw en constructie materialen hebben mijn huis inmiddels verlaten.

 5. Ohh, Duplo.. daar heb ik vroeger veel mee gespeeld! Mijn moeder heeft het thuis nog staan, wordt nog mee gespeeld door mijn neefjes wanneer ze op visite komen!

  Liefs.x

 6. Vroeger hadden we gekleurde houten blokken , Duplo en Lego .
  De houten blokken zijn verdwenen maar de rest is er nog en wordt nu met veel plezier weer gebruikt door onze kleindochter !
  Echt de moeite van het bewaren waard geweest !

 7. Hier is vooral gespeeld met de magnetische blokken, duploblokken en felgekleurde blokken die open waren aan de onderkant en dus in elkaar pasten.
  De houten blokken waren hier geen succes.
  Ik heb als kind bijna nooit met blokken gespeeld. Kon me niet boeien. Mijn zoons waren allebei bouwers, ik juist een schouwer.

 8. Die houten blokken zijn veel te gevaarlijk: heb je er wel eens een met veel boze peuterpuberkracht tegen je hoofd aangesmeten gekregen? Of gewoon op je eigen teen laten vallen?

  Die van mij wilde ook de gekleurde plastic variant. Eén doos gekocht (ben het B-merk kwijt) en daar spelen ze al jaren mee.

  En natuurlijk LEGO, voor als ze iets handiger worden. Duplo wilde geen kind mee spelen hier.

 9. Mijn kids hadden net zoiets als Smartmax maar het was een ander (goedkoper) merk, ik weet de naam alleen niet meer. En Kapla. De jongste speelt er soms nog mee. Mijn dochter had hele mooie toen ze klein was, van Djeco, maar die waren echt voor hele kleine kindjes. Meer een soort van stapeltoren dan dat je echt iets moois kon bouwen zoals met Kapla (als je er geduld voor hebt – ik heb dat absoluut niet maar de jongens konden het best lang volhouden :))

 10. Hier waren houten blokken, gekleurd of blank nooit echt favoriet.
  Wij hebben al jaren BBlocks (gelijk aan Kapla) dat wordt zo nu en dan flink gebruikt en daarnaast Lego (Friends).

 11. Die magneet dingen zijn echt een ramp. Stort tijdens het bouwen al in. Onze kinderen vinden er geen bal aan. Wel de mini variant ervan. Die is leuk.

  1. Als de boel tijdens het bouwen al instort gaat de lol er inderdaad wel van af denk ik. Wij kochten dat spul destijds bij de Action. Het was wel een redelijk succes onder mijn kinderen.

 12. Duplo, lego en de Clics zijn hier favoriet. Maar al we bij opa komen die heeft nog steeds een klein doosje met Houten blokken met een kleurtje staan van toen Yannick klein was , kunnen ze daar ook weer uren mee spelen. Dat blijf ik zo leuk vinden. Dan nemen ze van hier uit poppetjes mee en zo want opa heeft de blokken.

 13. Deze verschillende soorten van bouwblokken. Ik vind het altijd heel erg leuk voor kinderen en echt leerzaam. Ik heb ook met en zonder kleuren en ook met magneet. Al spelen mij kinderen er niet mee, ik bewaar hem nog voor mijn kleinkinderen eventueel.. hihi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.