Bouwblokken: wat zijn je opties + kapla schoonmaken

bouwblokkenHet liefst zag ik mijn kinderen de hele dag met houten bouwblokken spelen. En dan ook nog van die ongeverfde, pure houten blokken zoals Kapla bijvoorbeeld.

Houten blokken die uitnodigen om de eigen fantasie en creativiteit in te zetten.

Maar mijn kinderen vonden felgekleurde plastic blokken veel mooier : (

Het zette me aan het denken: wat is er eigenlijk zoal op het gebied van blokken voor kinderen? Waar kun je uit kiezen?

De klassieke naturel houten bouwblokken

Van onderstaande blokken worden veel ouders blij. Ze kosten 66,50 bij bol.com. Maar ik vraag me af of kinderen deze mooi vinden...

naturel blokken

Houten bouwblokken met een kleurtje

Als je kind per sé kleurtjes wil, dan zijn deze houten blokken 'the next best thing'. Met onderstaande blokken groeide ik op!

Deze emmer bevat 100 blokken en kost 22,50 bij bol.com.

blokken

Houten blokken met een bekende kinderfiguur

Zet ergens een bekende kinderfiguur op, zoals Elsa uit Frozen, en kinderen vinden het leuk. Onderstaande ton met blokken is bedrukt met figuren uit Woezel en Pip. Voor 9,99 heb je 50 blokjes bij bol.com. De prijs vind ik vriendelijk.

blokken

 

Zachte blokken

Nu moeten we de houten blokken toch even verlaten en komen we bij plastic blokken. Zoals deze Nijntje blokken. Deze zijn duidelijk bestemd voor echt kleine kindjes. Het voordeel van zachte blokken is dat een kind zich er niet aan kan bezeren. Bovendien zijn ze vrij groot. Zachte blokken heb je van stof en van plastic.

Onderstaande 6 zachte blokken met Nijntje er op kosten 12,50 bij bol.com.

nijntje blokken

DUPLO blokken

Je kunt er niet om heen: DUPLO blokken. Ze zijn onverwoestbaar en kakelbont. Daardoor vinden kinderen ze erg leuk. En groot voordeel: je kunt ze schoonmaken in een sloop in de wasmachine of in de afwasmachine.

Een set met 80 DUPLO blokken heb je al voor 17,99 bij bol.com. Maar je kunt ze ook uitstekend scoren op de vrijmarkt op Koninginnedag!

duplo

LEGO blokken

En na DUPLO volgt natuurlijk LEGO. Het is hetzelfde principe maar dan kleiner. Ook weer kakelbont en ontzettend pijnlijk als je er per ongeluk op gaat staan. Maar wel geschikt voor creatief speelplezier. Zie ook Lego kinderfeestje!

Voor 27,99 heb je een doos met eenvoudige LEGO bij bol.com.

lego

Wie de originele lego te duur vindt, koopt gewoon nep lego!

Kapla

Toch nog een poging tot houten blokken! Kapla blokken zijn helemaal hot. Het zijn dunne plankjes waar je van alles van kunt maken. Omdat de plankjes dun zijn, zijn ze leuk voor wat oudere kinderen.

Een doos met 200 plankjes Kapla kost 39,95 bij bol.com. Action Kapla heb je al voor 6,95!

Kapla schoonmaken

Duplo bouwblokken zijn van kunststof en kun je heel makkelijk schoonmaken. Bijvoorbeeld door ze in de vaatwasser te doen, of in een kussensloop in de wasmachine. Maar hoe zit dat met Kapla schoonmaken? Kapla is immers van hout!

Het beste is om de Kapla gewoon met een droge doek schoon te vegen. Maar soms is dat natuurlijk niet genoeg. Bijvoorbeeld als je kind er met jamhandjes mee heeft gespeeld. In dat geval is een zogenoemd mild schoonmaakmiddel een optie. Daarmee maak je een sopje. Doop je doekje in het sopje, en maak vervolgens de Kapla schoon.

Maar sneller en makkelijker is de Kapla schoonmaken met baby billendoekjes!

N.B. Kapla schoonmaken moet je in ieder geval niet doen door alle blokken in een bak met water te gooien. Als je dat al doet, doe het dan maar heel kort. Maar beter is dus met een vochtige doek.

Clics

En we zijn weer terug bij plastic bouwsteentjes met Clics! Een emmer met 148 clics en 27 accessoires kost 19,99 bij bol.com. Hieronder zie je de neutrale versie. Maar er is ook een roze glitter variant...

clics

 

Blokken om te bouwen: Nopper bouwstenen

Deze zijn jeugsentiment voor mij! Ik weet nog dat ik op de basisschool met Nopper moest spelen voor de schoolfotograaf. Ik had geloof ik net tijd om twee blokjes in elkaar te duwen, en toen was de volgende al aan de beurt. Hier onder zie je de foto! Nopper bouwstenen zijn niet te koop bij bol.com. Maar wel bij o.a. timtoys.nl voor 8,49

nicole
Dit ben ik met Nopper!

 

SmartMax: bouwen met magneten

Bouwen met magneten is natuurlijk ook leuk. Maar pas wel op dat je niet allerlei kleine onderdelen kwijt raakt.... SmartMax is vrij duur vergeleken met andere blokken om te bouwen. Het is onder andere te koop bij Intertoys.

smartmaxWat voor soort blokken zijn jouw favoriet?

Vergelijkbare berichten

32 reacties

 1. Onze kinderen waren gek op Duplo, wat een torens werden er gebouwd, echt leuk. Ik heb alles bewaard, het was best een investering door de jaren heen, en nu begint onze oudste kleinzoon er mee te spelen. En dat was nou net de bedoeling, zo leuk!

 2. Kapla vind ik heel mooi materiaal, maar het is wel ontzettend aan de prijs. Lego en nopper vond ik als kind ook leuk. Nu hebben we voor zoon alleen nog zachte blokken en gekleurde plastic blokken (soort duplo). Ook houten blokken op een karretje maar daar doet hij nog niet zoveel mee. Houten blokken vind ik wel het mooist, maar meestal hebben kinderen daar andere ideeën over ;)

 3. Duplo is hier veruit favoriet!
  Kapla komt als ze wat ouder zijn. Niet echt blokken maar wel bouwen: knex is op school en als peuter meegaat naar school dan speelt hij daar altijd mee!

  1. Oh ja kNex had er ook nog bij gemoeten inderdaad! Daar hebben wij op de vrijmarkt op Koninginnedag ook nog wel eens een koffer vol van gekocht. Dat is ook echt leuk spul.

 4. Ik heb voor mijn kinderen veel in huis gehaald door de jaren heeb.

  Ik ben begonnen met houten blokken (houtkleur en gekleurde) en lego primo blokken.
  Later na kwamen daar de grote lego duplo blokken bij. Gevolgd door de kleine lego blokjes.

  Ook had ik van de rommelmarkt clics en noppen waar ze mee konden bouwen.

  Met alles is veel gespeeld. Van lego en playmobil bewaar ik alles. De andere bouw en constructie materialen hebben mijn huis inmiddels verlaten.

  1. Lego en Playmobil zijn ook echte klassiekers vind ik. Ik kan me voorstellen dat je dat bewaart. Mooie evolutie ook, van lego primo, naar duplo en kleine lego!

 5. Vroeger hadden we gekleurde houten blokken , Duplo en Lego .
  De houten blokken zijn verdwenen maar de rest is er nog en wordt nu met veel plezier weer gebruikt door onze kleindochter !
  Echt de moeite van het bewaren waard geweest !

 6. Hier is vooral gespeeld met de magnetische blokken, duploblokken en felgekleurde blokken die open waren aan de onderkant en dus in elkaar pasten.
  De houten blokken waren hier geen succes.
  Ik heb als kind bijna nooit met blokken gespeeld. Kon me niet boeien. Mijn zoons waren allebei bouwers, ik juist een schouwer.

 7. Die houten blokken zijn veel te gevaarlijk: heb je er wel eens een met veel boze peuterpuberkracht tegen je hoofd aangesmeten gekregen? Of gewoon op je eigen teen laten vallen?

  Die van mij wilde ook de gekleurde plastic variant. Eén doos gekocht (ben het B-merk kwijt) en daar spelen ze al jaren mee.

  En natuurlijk LEGO, voor als ze iets handiger worden. Duplo wilde geen kind mee spelen hier.

 8. Mijn kids hadden net zoiets als Smartmax maar het was een ander (goedkoper) merk, ik weet de naam alleen niet meer. En Kapla. De jongste speelt er soms nog mee. Mijn dochter had hele mooie toen ze klein was, van Djeco, maar die waren echt voor hele kleine kindjes. Meer een soort van stapeltoren dan dat je echt iets moois kon bouwen zoals met Kapla (als je er geduld voor hebt - ik heb dat absoluut niet maar de jongens konden het best lang volhouden :))

  1. Ja, als je de voorbeelden ziet van wat je met Kaplka kunt maken dan ben ik altijd echt onder de indruk. Helaas kan ik mijn zoons er niet meer voor interesseren.

 9. Hier waren houten blokken, gekleurd of blank nooit echt favoriet.
  Wij hebben al jaren BBlocks (gelijk aan Kapla) dat wordt zo nu en dan flink gebruikt en daarnaast Lego (Friends).

 10. Die magneet dingen zijn echt een ramp. Stort tijdens het bouwen al in. Onze kinderen vinden er geen bal aan. Wel de mini variant ervan. Die is leuk.

  1. Als de boel tijdens het bouwen al instort gaat de lol er inderdaad wel van af denk ik. Wij kochten dat spul destijds bij de Action. Het was wel een redelijk succes onder mijn kinderen.

 11. Duplo, lego en de Clics zijn hier favoriet. Maar al we bij opa komen die heeft nog steeds een klein doosje met Houten blokken met een kleurtje staan van toen Yannick klein was , kunnen ze daar ook weer uren mee spelen. Dat blijf ik zo leuk vinden. Dan nemen ze van hier uit poppetjes mee en zo want opa heeft de blokken.

 12. Deze verschillende soorten van bouwblokken. Ik vind het altijd heel erg leuk voor kinderen en echt leerzaam. Ik heb ook met en zonder kleuren en ook met magneet. Al spelen mij kinderen er niet mee, ik bewaar hem nog voor mijn kleinkinderen eventueel.. hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.