Lego kinderfeestje: 12 super tips!

kinderfeestje lego

Lees nu hoe je een succesvol Lego kinderfeestje geeft!

Veel kinderfeestjes hebben tegenwoordig een thema! Zo is op het moment het thema Frozen heel populair en ook het Harry Potter kinderfeestje doet het goed. Maar niet iedereen heeft daar de spullen voor in huis.

Maar wat heeft bijna ieder huis met kinderen wel? Juist! Lego en Duplo!

Dus waarom niet een Lego kinderfeestje geven!

Hieronder tips en tricks om Lego te gebruiken voor een kinderfeestje. Het enige wat je nodig hebt is... Lego!

Lego kinderfeestje tips!

1. Legoblokjes gebruiken voor het cadeautjes geven

Sorteer de lego op kleur en vorm en maak paren. Geef elke gast bij binnenkomst een legoblokje in een bepaalde kleur, én van een bepaalde grootte. Dus als je 10 gasten hebt krijgt elke gast één blokje. Het andere blokje doe je in een ondoorzichtige bak. Als alle gasten er zijn, ga je in een kring zitten. De jarige Job of Jet pakt met de ogen dicht telkens één lego steentje. De gast met het matchende blokje mag het cadeautje geven.

2. Maak een grote en hoge toren

Laat de kinderen één voor één een steentje op een toren zetten. Net zolang tot de toren omvalt. Laat ze proberen hun eigen record te verbreken door het nog een keer te doen.

3. Verstop en zoek het Lego blokje

Eén van de gasten of de jarige gaat de kamer uit. De anderen verstoppen een Lego blokje. De jarige of gast komt terug en moet raden waar het ligt. De andere roepen 'Warm!' of 'Koud' afhankelijk van of de zoeker in de buurt is van het blokje.

4. Laat de gasten iets bouwen

Als Lego ergens voor geschikt is, dan is het wel bouwen. Zet de kookwekker op 10 minuten en laat de gasten iets moois bouwen tijdens het lego kinderfeestje. Zet ze daarna op de foto met hun meesterwerk. Je kunt er ook een groepsklus van maken. Zorg dat je een grondplaat hebt. En laat elke gast telkens één steentje pakken en die op de grondplaat zetten. Zo bouwen ze met z'n allen iets.

5. Raad het aantal blokjes

Doe een aantal blokjes in een doorzichtige schaal of bak. Laat de gasten op een briefje schrijven hoeveel ze denken dat het er zijn. Aan het eind van het feestje kijk je wie er het dichtst bij zat. Die krijgt een prijs! Dat is uiteraard een doosje Lego. Die kun je goedkoop bij de Kruidvat scoren. Zo kan het een goedkoop kinderfeestje blijven.

6. Lego steentjes gooien tijdens een lego kinderfeestje

Neem een doos met een deksel. Knip een gat in het midden. Geef alle gasten 10 Lego steentjes en laat ze proberen de steentjes in het gat te gooien. Wie er de meeste in gooit wint.

7. Maak een lego taart

Het enige wat je nodig hebt voor een Lego taart, is een rechthoekige bakvorm! Dan heb je de blokjesvorm al te pakken. Vervolgens gebruik je fondant of zelfgemaakte glazuur om het 'blokje' een kleurtje te geven. Vind je dat te lastig? Er zijn heuse siliconen bakvormen in Lego formaat te koop. Zoals deze:

lego bakvorm
Deze kost rond de 4 euro

Houd je echt niet van cake bakken? Dan kun je ook gewoon een kant en klare cake kopen en daar met legoblokjes de leeftijd van de jarige op maken!

8. Maak een Lego doosje tijdens een lego kinderfeestje

Met deze gratis printout kunnen kinderen hun eigen Lego doosje knutselen.

lego doos

9.  Speurtocht met Lego

Zet een speurtocht uit die je markeert met Lego blokjes!

10. Kijk een Lego film tijdens een lego kinderfeestje

Lego is al een tijdje meer dan alleen blokjes. De legopoppetjes figureren in heuse films en games. Als iedereen moe is van de speurtocht kun je de kinderen een Lego film laten kijken. Bijvoorbeeld deze stoere Batman Lego film!

lego kinderfeestje

11. Schmink kinderen als Lego!

Kinderen vinden het vaak leuk om geschminkt te worden. En Lego is niet zo moeilijk. Op het internet vind je allerlei schminkvoorbeelden.

12. Maak raamtekeningen met Lego afbeeldingen

Maak mooie raamtekeningen van Lego poppetjes! Dat past helemaal bij een Lego kinderfeestje.

LEGO My City. En het leuke is: het is gratis.

LEGO My City

LEGO My City is een online spel en er is een bijbehorende lijn met LEGO blokjes waarmee je kind zelf aan de slag kan. Je kunt 7 minigames spelen. In eentje daarvan ontsnapt een stel boeven. Die moeten natuurlijk opgepakt worden. En dus is er een achtervolging. En aan het eind worden ze in de boeien geslagen. Gerechtigheid! Naarmate je verder komt, worden de spelletjes moeilijker. Er zijn in totaal 3 speelniveau's.

Wat ik er leuk aan vindt is dat het de creativiteit stimuleert. Je kind kan zijn of haar eigen stad bouwen, en zelfs een eigen auto. Wil je kind brandweerman worden? Dan zal hij genieten van het blussen van een brand in LEGO My City.

LEGO My City is geschikt voor iPhone, iPad and Android! Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 3. En natuurlijk zijn de LEGO spullen uit LEGO My City ook te koop als blokjes, zodat je kind ze thuis kan nabouwen. Dat maakt dit ook geschikt voor een Lego kinderfeestje!

Meer informatie vind je op de speciale website van LEGO City My City.

Lego knutselen idee voor Lego kinderfeestje

lego knutselen
Gift box van LEGO! Bron: https://imgur.com/gallery/mHC5y

Vanochtend kwam ik op het blog van Mevrouw Money Wenkbrauw en daar zag ik toch iets leuks! Ze had een bestekbak gemaakt van LEGO. Je moet er maar opkomen! Ze gebruikte een grondplaat, en bouwde daar met steentjes precies de vakjes die ze nodig had. Zo creëer je een bestekbak op maat.

Je vindt de foto van de bestekbak op haar blog!

Lego opbergen na het Lego kinderfeestje

Na zo'n lego kinderfeestje moet je natuurlijk weer alle lego opbergen. Mijn eerste gedachte is: schakel hiervoor de gasten van het kinderfeestje gewoon in! Maak er een spelletje van. Wijs elk kind een kleur lego blokjes aan en roep:

'Wie het eerst zijn kleur legosteentjes in deze doos heeft gedaan heeft gewonnen!'

Dit scheelt jou een boel werk, en bovendien wordt je lego zo keurig op kleur gesorteerd. Lego opruimen was nog nooit zo makkelijk ; ) Zie ook mijn post met Lego opbergsysteem ideeën!

Hoe Lego opbergen: 5 criteria

Als het gaat om Lego opbergen kun je 5 verschillende criteria hanteren:

 1. Kleur
 2. Vorm van het blokje
 3. Nep of echte Lego
 4. Per set. Doe speciale Lego sets bij elkaar in een handig ziplock zakje.
 5. Gewoon door elkaar. (Deze laatste is het makkelijkst maar ook het meest laks...)

Hoeveel kleuren heeft Lego? Koop 6 dozen

De oorspronkelijke kleuren van Lego waren rood, blauw, geel, donkergroen, wit en zwart. Om het overzichtelijk te houden zou ik bij lego opbergen deze 6 basiskleuren aanhouden. Inmiddels zijn er veel meer kleuren Lego maar die kun je onderbrengen bij de 6 basiskleuren. Dat betekent dus dat je 6 bakken nodig hebt om de lego in op te ruimen. Bij Ikea kun je speciale Lego dozen kopen:

lego opbergen

Koop er 6 en ruim zo de legoblokjes keurig op kleur op. Het leuke aan deze dozen is dat je er ook met Lego mee kunt knutselen.

Namaaklego is het een goed alternatief?

LEGO is tijdloos speelgoed. Sinds de originele bedenkers van LEGO in 2010 het patent op de bouwsteentjes verloren, mag iedereen ze maken. En dat roept de vraag op: is nep lego net zo goed als de echte LEGO? Dit zeggen Huisvlijt bezoekers:

 • Alternatieven zijn er genoeg voor de bekende Lego stenen. Slechts enkele komen wel heel dicht in de buurt. Zo heeft o.a. het merk Sluban de laatste jaren een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Dit merk levert voor een hele mooie prijs, hele mooie producten. Ik durf wel te stellen dat deze in de top 3 van de beste alternatieven staat. Er is ook nog een ander merk uit Amerika wat heel dicht bij Lego staat en mogelijk in de toekomst en geduchte tegenstander van kan worden. In onze webshop Giftdigger doet Sluban het heel goed onder onze klanten en ook de losse bouwstenen-set van een uitstekende kwaliteit die ook uit dezelfde fabriek komen van het Amerikaanse merk zoals hierboven besproken. (Florentine)
 • Hier (nog) geen lego, maar wel duplo gehad en ik hoef echt geen nepperds want de kwaliteit is echt niet goed. En gelukkig is lego ook in het meisjes thema gestapt. We hebben wel eens een doosje duplo nepperds gekregen, maar dat was echt troep. Hebben we ook snel weggedaan.
  En gelukkig is het ook niet zo duur meer dus de verhouding prijs/kwaliteit is alleen maar beter geworden. Ik zelf geef ook geen nepperds cadeau, wat je zelf niet wilt…. (Janneke)
 • Hier alleen echte LEGO in huis. Maar dat komt ook dat wij voor 2010 kinderen in de lego-leeftijd hadden. Als ze nu die leeftijd hadden gehad had ik misschien ook wel naar alternatieven gekeken. (Marion)
 • Ik denk dat wij ook wel namaak hebben. Vooral de grote bouwblokken die ik eens bij het Kruidvat heb gekocht. Momenteel zit Vince nog niet zo in de blokjes fase maar dat gaat wss ooit wel komen. Ik heb niet echt een probleem met namaak zolang ze van degelijke kwaliteit zijn en de kinderen niet verwonden. hihih (Nathalie)
 • Onze kinderen hebben heel veel originele Lego. Onze ervaring is dat andere merken toch wat minder stevig is. Een aantal jaren geleden hebben we alle Lego op kleur gesorteerd en per kleur in een bak gedaan. We hebben toen de nepperds er uit gehaald en nooit spijt van gehad. (Marjolein)
 • Ik wist zelf niet eens dat het mocht nagemaakt worden. Wow weer iets bijgeleerd. Dankzij jou blog leer ik nog wat bij. :) (Sanne)
 • Oh oh oh wij hebben vroeger zoveel duplo & lego in huis gehad! Mijn favoriet was de duplo, lego was meer voor mijn broertje. Heel wat uren hebben we ons ermee vermaakt! Geen idee of er toen nepperds waren… (Angelique)
 • Geen Lego in huis? Bij bol.com kun je dozen kopen. Gewone blokjes, maar ook op thema.

Hoe geef jij kinderfeestjes? Doe je mee met de thema trend?

Bonustip: een t-shirt bedrukken met een lego figuur is ook erg leuk! Of houten poppetjes beschilderen in lego stijl.

Similar Posts

26 Comments

 1. Zoon is in de zomer jarig.
  Ik ben niet zo van de thema's, hoewel het als denkraam soms makkelijk kan zijn.

  Hier zal het wel iets met water en ijs worden (altijd leuk), met daarbij vooral veel beweging. Want dat moet wel met een jongetje (en ook sommige meisjes) in huis.

  Met een trampoline in de tuin en de speeltuin op 20 meter afstand moet dat vast wel lukken...

  1. Kinderfeestjes in de zomer vind ik vaak makkelijker omdat je dan naar buiten kunt. Mijn ervaring is ook dat jongetjes vaak wilder zijn. En dat het zeker bij jongetjes fijn is als je met ze naar buiten kunt. Dan kunnen ze flink uitrazen.

 2. Ik had het kinderfeestje van mijn zoon de eerste dag van de kerstvakantie. Ik had hier graag een themafeestje van willen maken maar door tijdgebrek en doordat ik niet lekker in mijn vel zat lukte dit niet. Mar uiteindelijk was het wel een leuk feestje. Eerst hebben we de cadeautjes verstopt en dmv een plattegrond van de woonkamer moest mijn zoon hem vinden. Daarn hebben we cakejes versierd. Daarna wat spelletjes (eierrace, woezel en pip spelen tikkertje). Daarna een sneeuwpopje maken van marshmallows en tot slot film kijken met popcorn. En de kinderen bedachten zelf om iets te verstoppen en weer zoeken. De meesten wilden nog niet mee naar huis dus uiteindelijk erg geslaagd, maar zelf had ik er meer van willen maken. Ik vind jou tips voor het legofeestje ook erg leuk, misschien iets voor dit jaar.

 3. Top thema!! Reeds twee keer toegepast.
  Uitnodigingen: maak een smal strookje met datum enz. en stop dat in de holte van een duplo blokje. Ieder kind krijgt twee weken van te voren een duplo blokje met uitnodiging.
  Zelf gemaakt: duplo bingo.

  Ik had vrij veel lego en liet de kinderen na elk onderdeel blokjes 'winnen', of poppetjes enz. Laatste onderdeel maak je eigen bouwwerk. Zet evt op de foto als bedankje.G

 4. Wij hebben nog geen feestje met een thema gegeven. We gingen met zoon altijd naar Race Planet . Vanaf groep 7 wilde hij geen feestje meer geven en ging met twee vriendjes naar de bios en wat snacken.
  Ook met dochters feestje gaan we meestal op stap. Vorig jaar is het door omstandigheden niet door gegaan en dit jaar gaan we met drie vriendinnetjes brunchen en daarna thuis een film kijken (is volgende maand).
  Bij dochter (10) in de klas zijn slaapfeestjes de trend. Omdat wij niet willen dat dochter gaat logeren, haal ik haar dan laat op en breng haar voor het ontbijt weer terug. Beetje gedoe maar dat heb ik er wel voor over.

  1. Dat lijkt me een mooi compromis Ilse. Tien vind ik ook vrij jong voor een slaapfeestje. Dat werd bij mijn kinderen gelukkig pas populair in groep 8.

 5. Hoi Vliesje,

  Mijn aller-aller succesvolste feestje was ook het leukste. Mijn zoon (toen nog schattig) werd 5,
  en ik had een workshop gedaan toevallig met bloempotjes, behanglijm en servetjes.

  Koop voor elk Kind een bloempotje van 20 cent bij de Praxis, een pak leuke servetjes bv. voorjaarsachtig (mijn zoon is in februari jarig) en een goedkoop pak behanglijm.

  Eet eerst een cake die ze mogen versieren met fruit of gekleurde rotzooi (glazuur van poedersuiker met kleurstof) en limo.

  Dan 1 basislaag behanglijm op het potje, ff laten drogen. Plastic op tafel dus.

  Dan servetjes uit elkaar pulken tot je dun laagje hebt, knippen (helpen!) en dat op nieuw laagje behanglijm doen. Dan ff buurman en buurman kijken (altijd een hit!) en tot slot een laagje om het te laten glanzen.

  Bij het laten afhalen van de gasten (laten afhalen als alleenstaande moeder!) geef je ze een hyacint in dat potje van 50 cent mee van de supermarkt.

  Ze hebben het er nog over en ze zijn nu 20.

  Kosten in totaal nog geen 10 euro.

  Ook leuk vond ik: linnen tasjes met textielverf kleuren (wel duurder door materiaal) en ik heb ook eens een heel feest spelletjes gedaan.

  Ach, ik mis die tijd. ;)

 6. Ik ben dol op thema-feesten ;) Ben ook helemaal losgegaan met onze trouwerij in het Delfts blauw, dus ja, ik zou het echt leuk vinden om een thema-feest te organiseren als Tobias wat ouder wordt :D

  Maar ik moet zeggen: gewoon lekker naar een binennspeeltuin of iets dergelijks vind ik ook een heel leuk idee voor een feestje :)

 7. De kinderen zijn inmiddels (bijna) volwassen, maar ik vond een themafeestje altijd wel handig.
  Wij organiseerden voor onze jongens ooit een berenfeest, indianenfeest, clownsfeest, ruimtefeest en een griezelfeest.
  Allemaal een groot succes!

 8. Een themafeestje heb ik nooit gedaan. Maar op de meeste feestjes wordt er wel geknutseld. Lekker meisjesachtig fröbelen of een stoere jongensknutsel. Maar ook zijn we een keer naar het strand gegaan en een paar keer naar het bos.
  Speurtochten zijn hier ook erg gewild. Zelf met stoepkrijt pijlen laten zetten of van te voren een speurtocht uitzetten.
  Er zitten weer 3 feestjes in de planning. Bij 1 weet ik het al: We gaan een dakpan versieren! Met servetten. Eerst het plaatje uit het servet knippen, dan de dakpan verven met gewone witte latex. Dan leg je in de natte latex het plaatje en laat je het drogen. Als de latex droog is doe je er een laagje blanke (parket)lak over. Dan laten drogen. Als het geheel droog is is het weerbestendig en kun je hem buiten ophangen/neerzetten.

 9. Oei, laat het mijn dochter maar niet horen dat het mogelijk is een feestje te hebben met Frozen thema ;-)
  Hier nog geen thema's gedaan, vorig jaar werd ze vijf en gingen we met veel kinderen naar een speeltuin. Ze is begin juni jarig en dat vind ik zó handig, omdat we inderdaad naar buiten kunnen! We zijn ook al voor een feestje naar het klimduin gegaan en naar een meertje met speeltoestellen.
  Maar dit jaar zal ik er denk ik wat meer van moeten maken want ze wordt (uiteraard) zes. Nog maar eens goed nadenken (of toch Frozen. Worden de meiden heul blij van ;-))
  Sophie had toevallig vandaag een feestje van haar beste vriendin waarin ze allemaal als dieren verkleed waren en ook zelf van wol een dier gingen maken. Leuk!

  1. Frozen is nu volgens mij wel een makkie, omdat er veel merchandise van is. Misschien kun je lekker naar de speeltuin en daar iets met het thema Frozen doen!

 10. Wat een leuk idee! Ik ben zelf erg van de thema's; het hoeft niet altijd even nadrukkelijk aanwezig te zijn, maar het is een handige 'kapstok' om de activiteiten op het feestje aan op te hangen. En onze kids zijn dol op LEGO, dus misschien komt deze tip nog van pas! :-)

 11. Ik ben niet zo van de thema's, nooit geweest ook. Toen dochter jonger was gingen we altijd spelletjes doen en knutselen; later werden het workshops elders en het laatste feestje was een spionnenspeurtocht. Dat was al wat minder, tiener in de dop, dus volgend jaar gaat dat de kant van een uitstapje op vermoed ik.
  Voor de kleine man heb ik het de eerste keer thuis gedaan - dat doe ik nooit meer met deze kinderen :-)
  Ze waren binnen een half uur door alle spelletjes heen (en ik heb er véél!), uitgeknutseld en uitgegeten en hebben de rest van het feestje in het minispeeltuintje om de hoek gespeeld. Met veel plezier, dat wel. Vorig jaar heb ik het spul dan ook afgeleverd bij de gymclub voor 2.5 uur gecontroleerd uitrazen - dikke hit. En dit jaar gaan we hoogstwaarschijnlijk met een nog grotere groep naar.. een speeltuin :-)
  Ze willen het allerliefst gewoon lekker lang met elkaar spelen. En eten en drinken. En de knutseltas gaat mee voor die paar die gewoon lekker met elkaar willen knutselen.

  Maar een Lego-feestje - gewoon een ontzettend grote bak lego en duplo en gaan.. ik vermoed dat dát bij deze groep wel aan zal slaan..

 12. Wat een super leuk idee zeg! Legoparty. Dat zal zeker een succes worden.
  Lego genoeg hier. Is de ervaring dat jongens dit leuker vinden of is dit voor meisjes net zo leuk?
  Ik ben een keer in legoland geweest en vond het zelf super leuk.
  Wat een hoeveelheid lego !
  Voldoende voor 2737884 jaar bouwplezier hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.