Raamtekeningen

‘Kinderen en gekken schrijven hun namen op ramen en hekken.’

Ken jij bovenstaand gezegde?

Maar anno 2017 zijn raamtekeningen helemaal hot! En ik heb ze op diverse blogs voorbij zien komen. Tekenen op ramen is niet langer alleen voorbehouden aan kinderen en gekken ; )

raamtekeningen

Tot nu toe zag ik eigenlijk alleen raamtekeningen en dergelijke op de ramen van scholen. Die zijn dan door een juf gemaakt, of vaker nog, door handige ouders. Nijntje is bijvoorbeeld erg populair als raamtekening. En wat je daarnaast vaak ziet op schoolramen zijn raamtekeningen die het seizoen weerspiegelen.

Raamtekeningen

Maar tegenwoordig heb je ook raamtekeningen op gewone huizen! Deze moderne raamtekeningen worden gemaakt met behulp van een speciale krijtstift. De meeste raamtekeningen zijn dan ook simpel wit. Kleurtjes zie je veel minder. Raamtekeningen worden op twee manieren gemaakt:

 • Uit de losse hand. Dan moet je dus wel een beetje leuk kunnen tekenen!
 • Aan de hand van een sjabloon. Je print dan een mooi plaatje uit, en dat plak je op je raam. Vervolgens trek je het over op het raam met je krijtstift. Daarna haal je het sjabloon weer weg.

Raamtekening op thema

Er zijn inmiddels sjablonen voor raamtekeningen voor allerlei thema’s verkrijgbaar. Denk aan winter, lente, zomer en herfst. Maar daarnaast kun je ook een raamtekening maken met het thema Pasen, Valentijnsdag etc.

Waar vind je sjablonen voor een raamtekeningen?

Op de website raamtekening.nl vind je sjablonen die je kunt downloaden voor prijzen vanaf 2,50. Ze hebben ook een aantal gratis patronen.

Maar je kunt natuurlijk ook prima een leuke kleurplaat printen en die gebruiken als sjabloon voor je raamtekening.

Met andere woorden: zo’n sjabloon hoeft je beslist geen geld te kosten.

Hoe kom je aan een krijtstift?

Krijtstiften zijn makkelijk verkrijgbaar. Maar let er wel op dat je krijtstiften koopt die geschikt zijn voor ramen, en niet alleen voor schoolborden!

Je vindt krijtstiften onder andere bij:

Bij bol.com verkopen ze een setje in allerlei kleurtjes:

krijtstiften

Krijttekening van raam verwijderen

Stel je bent op je krijttekening uitgekeken. Of het seizoen is weer voorbij. Is het dan moeilijk om je krijttekening van het raam te verwijderen? Volgens raamtekening.nl niet. Daar adviseren ze je simpelweg een theedoek flink nat te maken, en daarmee de krijttekening weg te poetsen. Of met een spons en natte doek. Je hebt er dus niet eens een sopje bij nodig.

Hoewel ik wel denk dat dit geldt voor hún krijtstiften. Ik weet niet hoe makkelijk je de tekeningen van de ándere krijtstiften weer weg krijgt.

Krijttekeningen en ik

Ik ga zelf geen krijttekeningen op onze ramen maken. Ik vind ze mooi bij andere mensen, maar zelf heb ik liever een schoon raam en een vrij uitzicht. Dat neemt niet weg dat ik me goed kan voorstellen dat krijttekeneningen bijvoorbeeld erg leuk zijn bij kinderfeestjes of om het Sinterklaasfeest kracht bij te zetten.

Conclusie over krijttekeningen

Krijttekeningen zijn helemaal hip en happening : ) Je kunt ze gebruiken om de seizoenen in beeld te brengen, om een verjaardag te vieren of om een feestdag extra in beeld te brengen. Duur hoeft deze hobby niet te zijn, want je hebt al een krijtstift voor 1 euro. Let wel op dat het een krijtstift is die geschikt is voor ramen.

Wat vind jij van raamtekeningen?

10 Responses to Raamtekeningen

 1. Ik vind het maar niets ,toen de kinderen nog klein waren plakten de diertjes van plasticolo op de raam van de keukendeur en nu doen de kleinkinderen dat en als ze naar huis zijn alles eraf en terug in de doos en de raam terug vrij zicht.

 2. Ah! Ik wist niet dat ze krijtstiften bij de hema hadden…
  Fijn!

  Ik gebruik ze om data / inhoud op diepvriesdozen te vermelden.
  Op de ramen hoef ik geen tekeningen geloof ik. Dat brengt zoon alleen maar op ideeën…

 3. Ik kende dit nog niet. De kinderen verfden gewoon met plakkaatverf op de ramen. Tegenwoordig heb ik raamgedichten, een tekening erbij wordt een beetje te vol op mijn ramen.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.