Raamtekeningen maken voor dummies!

raamtekeningen

Raamtekeningen.

Ooit ging het spreekwoord:

‘Kinderen en gekken schrijven hun namen op ramen en hekken.’

Maar tegenwoordig zijn raamtekeningen helemaal hot! En ik heb ze op diverse blogs voorbij zien komen. Tekenen op ramen is niet langer alleen voorbehouden aan kinderen en gekken ; )

Het is bovendien een leuke hobby.

Tot nu toe zag ik eigenlijk alleen raamtekeningen en dergelijke op de ramen van scholen. Die zijn dan door een juf gemaakt, of vaker nog, door handige ouders. Nijntje is bijvoorbeeld erg populair als raamtekening. En wat je daarnaast vaak ziet op schoolramen zijn raamtekeningen die het seizoen weerspiegelen.

Raamtekeningen

Maar tegenwoordig heb je ook raamtekeningen op gewone huizen! Deze moderne raamtekeningen worden gemaakt met behulp van een speciale krijtstift. De meeste raamtekeningen zijn dan ook simpel wit. Kleurtjes zie je minder. Raamtekeningen worden op twee manieren gemaakt:

 • Uit de losse hand. Dan moet je dus wel een beetje leuk kunnen tekenen!
 • Aan de hand van een sjabloon. Je print dan een mooi plaatje uit, en dat plak je op je raam. Vervolgens trek je het over op het raam met je krijtstift. Daarna haal je het sjabloon weer weg.

Raamtekening op thema

Er zijn inmiddels sjablonen voor raamtekeningen voor allerlei thema’s verkrijgbaar. Denk aan winter, lente, zomer en herfst. Maar daarnaast kun je ook een raamtekening maken met het thema Pasen, Valentijnsdag etc.

Waar vind je sjablonen voor een raamtekeningen?

Op de website raamtekening.nl vind je sjablonen die je kunt downloaden voor prijzen vanaf 2,50. Ze hebben ook een aantal gratis patronen.

Maar je kunt natuurlijk ook prima een leuke kleurplaat printen en die gebruiken als sjabloon voor je raamtekening.

Met andere woorden: zo’n sjabloon hoeft je beslist geen geld te kosten. Op de site van Edding vind je ook gratis sjablonen voor raamtekeningen. Bij Edding vind je ook sjablonen speciaal voor tijdens de coronacrisis, zoals onderstaand sjabloon:

raamtekeningen

Raamtekeningen inspiratie

Hieronder een aantal inspirerende voorbeelden van raamtekeningen.

Raamtekening lente:

|

Bij onderstaande tekening hebben ze heel leuk gebruikt maakt van het vaasje met bloemen. Het lijkt net alsof het poppetje vanaf het vaasje schommelt!

|

Bloemen tekening sjabloon voor op je raam

Onderstaande afbeelding vond ik op de gratis website Pixabay! Je kunt deze bloemen tekening met vogeltje uitprinten en als sjabloon gebruiken voor je raamtekening.

illustration 4944279 640

Hoe kom je aan een krijtstift?

Krijtstiften zijn makkelijk verkrijgbaar. Maar let er wel op dat je krijtstiften koopt die geschikt zijn voor ramen, en niet alleen voor schoolborden!

Je vindt krijtstiften onder andere bij:

Bij bol.com verkopen ze een setje in allerlei kleurtjes:

krijtstiften

Edding raamstiften
Raamstiften van Edding bij bol.com

Raamtekeningen verwijderen

Stel je bent op je krijttekening uitgekeken. Of het seizoen is weer voorbij. Is het dan moeilijk om je krijttekening van het raam te verwijderen? Volgens raamtekening.nl niet. Daar adviseren ze je simpelweg een theedoek flink nat te maken, en daarmee de krijttekening weg te poetsen. Of met een spons en natte doek. Je hebt er dus niet eens een sopje bij nodig.

Hoewel ik wel denk dat dit geldt voor hún krijtstiften. Ik weet niet hoe makkelijk je de tekeningen van de ándere krijtstiften weer weg krijgt.

Raamtekening maken instructie filmpje

In onderstaand filmpje zie je hoe je zelf een raamtekening kunt maken met behulp van een sjabloon. Erg handig dus voor als je zelf niet zo goed kunt tekenen. Je plakt het sjabloon aan de buitenkant van je raam, en trekt vervolgens aan de binnenkant van het raam de tekening over! En voila! Je krijgt een prachtige krijttekening!

Raamtekeningen in tijden van corona

Mensen gebruiken tekeningen om hun ramen om elkaar moed in te spreken. Door een bemoedigende tekst op je raam te tekenen, laat je anderen weten dat je meeleeft. Er is zelfs een gratis sjabloon voor een raamtekening van een beer! 

Onderstaand sjabloon gratis downloaden op raamtekening.nl:

raamtekening
Bron: raamtekening.nl

Conclusie over krijttekeningen

Krijttekeningen op ramen zijn helemaal hip en happening : ) Je kunt ze gebruiken om de seizoenen in beeld te brengen, om een verjaardag te vieren of om een feestdag extra in beeld te brengen.

Duur hoeft deze hobby niet te zijn, want je hebt al een krijtstift voor 1 euro. Let wel op dat het een krijtstift is die geschikt is voor ramen.

Ook als je niet handig bent kun je deze tekeningen prima maken. Daar zijn de sjablonen voor. Sjablonen kun je kopen, maar er zijn ook veel gratis sjablonen voor raamtekeningen. Of je kunt zoekt gewoon online mooie tekeningen die je uitprint en als sjabloon gebruikt. Kleurboeken zijn ook heel geschikt.

Ontdek nog veel meer leuke hobby’s! Of volg het stappenplan in Hobby’s zoeken!

Wat vind jij van raamtekeningen?

Similar Posts

55 Comments

 1. Ik vind het maar niets ,toen de kinderen nog klein waren plakten de diertjes van plasticolo op de raam van de keukendeur en nu doen de kleinkinderen dat en als ze naar huis zijn alles eraf en terug in de doos en de raam terug vrij zicht.

 2. Ah! Ik wist niet dat ze krijtstiften bij de hema hadden…
  Fijn!

  Ik gebruik ze om data / inhoud op diepvriesdozen te vermelden.
  Op de ramen hoef ik geen tekeningen geloof ik. Dat brengt zoon alleen maar op ideeën…

 3. Ik kende dit nog niet. De kinderen verfden gewoon met plakkaatverf op de ramen. Tegenwoordig heb ik raamgedichten, een tekening erbij wordt een beetje te vol op mijn ramen.

 4. ik ken het gezegde als± gekken en dwazen schrijven hun namen op deuren en glazen. Rijmt lekker. Ooit toen in nog moeder van een kleuter was, heb ik wel eens geholpen bij de voor-de-grote-vakantie-schoonmaak om een tekening van het raam af te wassen. Wat een $%^werk was dat !

 5. Raamtekeningen vond ik leuk om te maken, als juf. En als de kinderen het mochten doen, was het natuurlijk helemaal feest voor hen. Zomaar op het raam tekenen!;) (Overigens kan ik niet tekenen, dus ik vergrootte een plaatje enorm, plakte dat aan de buitenkant op het raam, overtrekken en het leek net of ik kon tekenen.)

 6. Best wel leuk.
  Ik heb een stift waarmee je op een drinkglas kan schrijven en je veegt het er zo vanaf. (een keer gekregen met kerst)
  Dat zou ook op een venster kunnen:)

  Fijne dag.

 7. Met jouw voorbeelden komen de raamtekeningen tenminste een beetje binnen bereik. Ik zou denken dat ik dat niet zou kunnen

 8. Ha Nicole,

  wat een leuk idee.
  Is wel wat voor mij…
  Misschien ga ik die beer wel doen.
  Er komen genoeg kindertjes langs, die beren tellen…
  Leuk!

  groetje van Marlou

  .

 9. De kleinkinderen vinden het geweldig en verrassen ons regelmatig met hele mooie vlakvullingen pffttt
  Nee hoor vind het leuk die kleuren op de ramen
  Groetjes

 10. Ik maak al jaren raamtekeningen bij speciale gelegenheden, zoals Kerstmis, Pasen, lente…. Ik vind het super om te doen.
  en het geeft een vrolijk zicht.

 11. Wij hebben ook veel raamstiften in huis. Soms maak ik een tekening (met behulp van sjablonen), maar vaker maken de kinderen er mooie tekening op.

 12. Ik kende die uitdrukking niet, wat een leuke :) wij hebben hier nooit raamtekeningen gemaakt, ook toen de kinderen jonger waren niet. Ik weet niet eens waarom. We hebben wel een eettafel waar we op tekenen. Hoe dat gekomen is…

 13. Had dit al vaak zien voorbijkomen maar wist niet dat je ze zo goedkoop bij Hema kon vinden. Wel leuk voor verjaardagen of speciale gelegenheden.

 14. Wel een creatief idee, maar mijn kinderen kennende zouden ze dit wel eens iets te leuk kunnen vinden en eindig ik ofwel met elke dag ramen wassen ofwel in een huis met volgekladde ramen, dus ik ga voor beide passen. :-)

 15. Dit is zeker heel leuk idee van jou. Er kan zoveel mee doen. Wij wonen vier hoog. Dan zie je niet. Dan heeft geen zin in. Maar het kan wel heel groot doen. Dan kan het wel. Stiften is zeker handig. Uitknippen best wel moeilijk om te doen.

 16. Ik heb hier stiften waar ze alleen met de kerst dagen mee op het raam mogen tekenen omdat ik daarna altijd weer mijn ramen moet lappen :) Ik vind het wel heel erg leuk en gezellig staan. Helemaal ook nu dat we alleen maar een rondje buiten wandelen, dan zien we ook nog wat.

 17. Ik vind het wel erg grappig om bij anderen te zien, maar ik zal het zelf niet zo gauw doen tenzij je zoals in deze periode misschien een boodschap aan anderen wilt doorgeven.

 18. Met Kerst vind ik het wel leuk. Maar verder heb ik graag vrij uitzicht. Ik zou een uitzondering maken voor de beer maar ik heb gewoon een beer in de vensterbank gezet.

 19. Ik mocht vroeger voor kerst wel eens de ramen versieren, maar vond het niet zo leuk eigenlijk. Geen toevoeging aan mijn leven, haha!

 20. Wat een leuk idee! Ik heb laatst met Kerst een raamtekening gemaakt. Met behulp van een sjabloon hoor. En makkelijk dat je het zo weg kan halen!

 21. Ik vind het er erg leuk uit zien, maar zou dat zelf niet zo mooi kunnen en zou me er dus dood aan irriteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.