Raamtekeningen maken voor dummies!

raamtekeningen

Raamtekeningen.

Ooit ging het spreekwoord:

‘Kinderen en gekken schrijven hun namen op ramen en hekken.’

Maar tegenwoordig zijn raamtekeningen helemaal hot! En ik heb ze op diverse blogs voorbij zien komen. Tekenen op ramen is niet langer alleen voorbehouden aan kinderen en gekken ; )

Het is bovendien een leuke hobby.

Tot nu toe zag ik eigenlijk alleen raamtekeningen en dergelijke op de ramen van scholen. Die zijn dan door een juf gemaakt, of vaker nog, door handige ouders. Nijntje is bijvoorbeeld erg populair als raamtekening. En wat je daarnaast vaak ziet op schoolramen zijn raamtekeningen die het seizoen weerspiegelen.

Raamtekeningen

Maar tegenwoordig heb je ook raamtekeningen op gewone huizen! Deze moderne raamtekeningen worden gemaakt met behulp van een speciale krijtstift. De meeste raamtekeningen zijn dan ook simpel wit. Kleurtjes zie je minder. Raamtekeningen worden op twee manieren gemaakt:

 • Uit de losse hand. Dan moet je dus wel een beetje leuk kunnen tekenen!
 • Aan de hand van een sjabloon. Je print dan een mooi plaatje uit, en dat plak je op je raam. Vervolgens trek je het over op het raam met je krijtstift. Daarna haal je het sjabloon weer weg.

Raamtekening op thema

Er zijn inmiddels sjablonen voor raamtekeningen voor allerlei thema’s verkrijgbaar. Denk aan winter, lente, zomer en herfst. Maar daarnaast kun je ook een raamtekening maken met het thema Pasen, Valentijnsdag etc.

Waar vind je sjablonen voor een raamtekeningen?

Op de website raamtekening.nl vind je sjablonen die je kunt downloaden voor prijzen vanaf 2,50. Ze hebben ook een aantal gratis patronen.

Maar je kunt natuurlijk ook prima een leuke kleurplaat printen en die gebruiken als sjabloon voor je raamtekening.

Met andere woorden: zo’n sjabloon hoeft je beslist geen geld te kosten. Op de site van Edding vind je ook gratis sjablonen voor raamtekeningen. Bij Edding vind je ook sjablonen speciaal voor tijdens de coronacrisis, zoals onderstaand sjabloon:

raamtekeningen

Raamtekeningen inspiratie

Hieronder een aantal inspirerende voorbeelden van raamtekeningen.

Raamtekening lente:

|

Bij onderstaande tekening hebben ze heel leuk gebruikt maakt van het vaasje met bloemen. Het lijkt net alsof het poppetje vanaf het vaasje schommelt!

|

Bloemen tekening sjabloon voor op je raam

Onderstaande afbeelding vond ik op de gratis website Pixabay! Je kunt deze bloemen tekening met vogeltje uitprinten en als sjabloon gebruiken voor je raamtekening.

illustration 4944279 640

Hoe kom je aan een krijtstift?

Krijtstiften zijn makkelijk verkrijgbaar. Maar let er wel op dat je krijtstiften koopt die geschikt zijn voor ramen, en niet alleen voor schoolborden!

Je vindt krijtstiften onder andere bij:

Bij bol.com verkopen ze een setje in allerlei kleurtjes:

krijtstiften

Edding raamstiften

Raamstiften van Edding bij bol.com

Raamtekeningen verwijderen

Stel je bent op je krijttekening uitgekeken. Of het seizoen is weer voorbij. Is het dan moeilijk om je krijttekening van het raam te verwijderen? Volgens raamtekening.nl niet. Daar adviseren ze je simpelweg een theedoek flink nat te maken, en daarmee de krijttekening weg te poetsen. Of met een spons en natte doek. Je hebt er dus niet eens een sopje bij nodig.

Hoewel ik wel denk dat dit geldt voor hún krijtstiften. Ik weet niet hoe makkelijk je de tekeningen van de ándere krijtstiften weer weg krijgt.

Raamtekening maken instructie filmpje

In onderstaand filmpje zie je hoe je zelf een raamtekening kunt maken met behulp van een sjabloon. Erg handig dus voor als je zelf niet zo goed kunt tekenen. Je plakt het sjabloon aan de buitenkant van je raam, en trekt vervolgens aan de binnenkant van het raam de tekening over! En voila! Je krijgt een prachtige krijttekening!

Raamtekeningen in tijden van corona

Mensen gebruiken tekeningen om hun ramen om elkaar moed in te spreken. Door een bemoedigende tekst op je raam te tekenen, laat je anderen weten dat je meeleeft. Er is zelfs een gratis sjabloon voor een raamtekening van een beer! 

Onderstaand sjabloon gratis downloaden op raamtekening.nl:

raamtekening

Bron: raamtekening.nl

Conclusie over krijttekeningen

Krijttekeningen op ramen zijn helemaal hip en happening : ) Je kunt ze gebruiken om de seizoenen in beeld te brengen, om een verjaardag te vieren of om een feestdag extra in beeld te brengen.

Duur hoeft deze hobby niet te zijn, want je hebt al een krijtstift voor 1 euro. Let wel op dat het een krijtstift is die geschikt is voor ramen.

Ook als je niet handig bent kun je deze tekeningen prima maken. Daar zijn de sjablonen voor. Sjablonen kun je kopen, maar er zijn ook veel gratis sjablonen voor raamtekeningen. Of je kunt zoekt gewoon online mooie tekeningen die je uitprint en als sjabloon gebruikt. Kleurboeken zijn ook heel geschikt.

Ontdek nog veel meer leuke hobby’s! Of volg het stappenplan in Hobby’s zoeken!

Wat vind jij van raamtekeningen?

56 Comments

 1. simonne
 2. Greet
 3. Beauty By Bibi
 4. Linda Meester
 5. Laura
 6. Frederique
 7. Beautyn0te
 8. Jasmina
 9. Jouvence

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh