Betalen voor je afval

afvalstofheffingHier in de gemeente Doetinchem betalen we per jaar 246,- euro voor de afvalinzameling van onze gemeente. We zijn met z'n zevenen, dus betalen we voor een meerpersoonshuishouden. Dit heet de afvalstoffenheffing. Dat bedrag is aardig gemiddeld. Het goedkoopst ben je wat betreft afvalinzameling uit in Eemsoord. Daar betaal je voor een meerpersoonshuishouden maar 20,- per jaar! Het duurst ben je uit in Diemen. Daar kost de afvalinzameling je per jaar 401,- euro!

N.B. Wil je minder afval? Gebruik dan een Lidl green bag, want alle kleine beetjes helpen.

Drie containers

Wij hebben 3 containers: een grijze, een groene, en een grijze met een blauwe deksel. Die laatste is voor de papier inzameling. Als je een extra grijze rolemmer wilt dan betaal je daar 103,80 voor. Maar ik wil geen extra rolemmers. Dan vind ik eerder dat ik moet zorgen dat we minder afval hebben. Maar we redden ons met deze 3 rolemmers prima.

Afval scheiden

Ik scheid het organisch en het 'gewone' afval. Maar eigenlijk vind ik dat ik ook al het plastic apart moet sorteren. Zo ver ben ik alleen nog niet gekomen. En dat heeft vooral te maken met ruimtegebrek in de keuken. Ik zou daar eigenlijk ergens een plek moeten maken voor het plastic afval. Zoals lege melkflessen. Die nemen behoorlijk plek in, in de grijze container. Maar door de dagelijkse drukte van het gezin en mijn werk, ben ik nog niet zo ver gekomen.

Daarom vind ik het zogenoemde Diftar systeem erg interessant.

Diftar

Volgens het Diftar systeem betaal je een vast basisbedrag + een wisselend bedrag voor de hoeveelheid afval die je hebt. Dus hoe meer afval, hoe hoger je afvalstoffenheffing. Hoe minder afval, hoe lager je afvalstoffenheffing. Kortom:

De vervuiler betaalt.

Het Diftar systeem wordt in 40% van de gemeentes gebruikt. Helaas dus nog niet in Doetinchem. Want ik denk dat dit me zeker een flinke duw in de rug zou geven, om nog meer afval te gaan scheiden. Gemeentes die met Diftar werken sparen gemiddeld 20% op de kosten voor afvalinzameling! En dat komt niet omdat de mensen meer moeten betalen. Ze leveren minder afval in, of zorgen dat de container ook echt goed vol zit.

Leestip

Heb jij veel vuilnis? En hoeveel containers staan er bij jou thuis?

Vergelijkbare berichten

42 reacties

 1. Wij hebben gewoonlijk niet veel afval.
  Nu wat meer omdat ik aan het ruimen ben.

  Er staan 2 kliko's: een groene en een zwarte. Plastic doen we in een grote plastic zak die aan de kapstok hangt. Als deze vol is dan brengen we deze naar de plastic zakkenbak 400 meter verderop. Dan gaat het glas ook gelijk weg.

 2. Hier hebben we dat ook nog niet, zelf lijkt het me een prima plannetje, echter zou het onderzocht zijn of ze dan verwachten dan er weer meer in het milieu gedumpt gaat worden illegaal?

  1. Daar had ik niet aan gedacht Sillie. Maar ik vind dat ook een potje asociaal om je zooi ergens te dumpen. Laatst had iemand hier in het bos gewoon vuilnis gedumpt!

 3. Wij hebben al jaren Diftar en in het begin was het wel puzzelen hoor,want alleen het papier werd gratis opgehaald.

  Nu wordt het plastic ook gratis opgehaald dus komen we veel beter uit met de container,we hebben een duobak en die heb ik vorig jaar 11 keer aan de weg gezet kosten:33 euro.

  En de afvalstoffenheffing is 63 euro dus dat valt wel mee.

  Wordt het plastic bij jullie dan niet gratis opgehaald?

  De plastic zak heb ik aan een spijker in de gangkast hangen dus is dat misschien een tip voor jou?

 4. Onze afvalstoffenheffing is zo'n 20 euro meer. We hebben helaas ondergrondse containers voor restafval. Daar valt ook GFT onder en dat vind ik triest. In de keuken staat één bak voor die container. In het bijhuis spaar ik glas,kranten en plastic. In de schuur het chemisch afval. Dat moet naar de stort.

 5. Ik weet het bedrag zo 1-2-3 niet op te hoesten. Maat wij betalen 6 euro per leging van de grijze container daarbij. Soms kan ik een keer overslaan. Maar niet altijd, ons huishouden is best flink natuurlijk. Daarbij geven pubers ook veel extra rommel, vind ik. Ik hou wel het plastic apart, dat scheelt enorm in de snelheid waarmee de grijze kliko volzit.

 6. Wij, partner en ik, betalen bijna 320 euro per jaar voor een groene en een grijze (restafval) container per jaar. De containers kunnen ieder 26 keer per jaar geleegd worden. Het plastic afval (in gratis zakken) wordt 1 keer per maand opgehaald.
  Onze groene container wordt ongeveer 10 keer per jaar geleegd, de grijze ongeveer 20 keer.
  Het papier wordt maandelijks gehaald door mensen van de zangvereniging, het oude mataal (incl. blikjes, alufolie etc.) jaarlijks door ouders van kinderen van de 2 basisscholen in ons dorp (dat levert elk jaar duizenden euro's op).
  We composteren het meeste groenafval zelf, alleen het eikenblad niet.
  Ik ben tegen het Diftar-systeem. In buurtgemeentes waar het Diftar-systeem in gebruik is puilen de openbare prulle(n)bakken altijd uit en mensen nemen zelfs zakken met vuil mee naar hun werk in een gemeente waar geen Diftar-systeem is. Bovendien wordt er, vertelde een bevriende agent, steeds meer vuilnis in de natuur gevonden.

 7. Ik heb zo rond de 250 gram afval per week.
  Ik weet dat omdat ik na het lezen van het boek "No Impact man" erg actief begon met afval verminderen en een tijd lang gewogen en beschreven heb wat ik weggooi.
  Het boek kan ik je aanraden, leest leuk.

  Groet,Greet

  1. Dat boek heb ik gelezen Greet. En zelfs de film gekeken. Ik weet nog dat de vraag die hem het meest gesteld werd was hoe hij zijn billen schoonveegde.

 8. Heb in de hal naar de tuin een grote shopper hangen, daar gooi ik papier, glas, plastic en blik in. Eens in de 2 of 3 dagen doe ik alles apart sorteren. Melkpakken mogen bij oud papier, blik en glas lever je samen in.

  Voor papier, etensresten en restafval hebben we containers, plastic kan je aanleveren in enorme, stevige zakken. Handig, heb in NL meerdere keren andermans rotzooi op lopen ruimen omdat de zakken kapot waaiden of omdat er van die pestventjes de zakken kapot trapten.... Ook heb je hier en daar containers waar je papier, glas en blik en restafval kan inleveren.

  En dan nog flikkeren ze het gewoon langs de weg... O.o

 9. Wij hebben drie containers, net als bij jou.
  Hoeveel we betalen weet ik niet uit mijn hoofd, maar het is in ieder geval niet per gewicht.
  De groene en de grijze container worden om de week geleegd. De grijze is bij ons nooit vol, meestal maar voor de helft en dat is héél weinig als ik af ga op de containers van de buren waarvan de klep niet meer dicht wil. En sommige buren voeren een twee persoonshuishouden! Terwijl met z'n vieren zijn.
  Onze papiercontainer zit altijd propvol, dat zou wel wat minder kunnen vind ik.

  Het nadeel van betalen per gewicht zit vooral in het neveneffect: mensen gaan vaker illegaal vuil storten en afval bij de buren in de container gooien. De gemeente naast ons heeft betalen per gewicht en je ziet dat bewoner gebruik maken van bijvoorbeeld het gratis grof vuil storten bij onze gemeente.
  Bewustwording over afval is wel een mooi streven overigens.

 10. Wij betalen 2 euro meer. Plastic moeten we zelf wegbrengen omdat we in het buitengebied wonen, dat is 6 km rijden en die container zitten meestal stikvol, oa ook met afval wat er helemaal niet in mag. (We moeten betalen als we afval naar de stort brengen, en daar dus niet!)
  Nu krijgen we in april een extra kliko waar plastic, lege pakken en blik in mag. Ze gaan dan wel bijhouden hoe vaak je de GFT kliko aan de weg zet, dat kan je geld besparen.

 11. Laatste para van Wikipedia dacht ik ook meteen aan.
  Ik weet nog niet wat de afvalheffing dit jaar is, komt er snel aan denk ik.

  Zelf gebruik ik geen containers. Die zouden elke keer door huis moeten. Nu verzamel ik vuilnis, plastic, papier, tuinafval en glas apart in kuipen, zakken, dozen en emmers.
  De milieustraat is op 1.5 km en daar breng ik meteen weg wat nodig geleegd moet worden. Het is er altijd druk soms zelfs in file wachten. Compost kunnen we gratis scheppen! Daar stonden er gisteren 3 te wachten en dat komt volgende keer dan wel weer.
  Ik zou afval niet veranderen als ik per kilo zou moeten betalen doe nu al alles wat ik kan om zo weinig mogelijk te produceren.

 12. Hier staan 4 containers: grijs, groen, grijs met blauw deksel, grijs met oranje deksel.

  Zowel de grijze als de groene hebben we de allerkleinste van met binnenbak erin dus 70 liter is dat dan meen ik.

  Met blauw deksleis voor papier en oranje is voor plastic en sappakken/melkpakken.

 13. De gemeente waar wij wonen heeft het goed voor elkaar - er staat in onze straat zo'n grote verzamelcontainer, dus ik loop ouderwets met mijn vuilniszak te sjouwen. En als 'ie dus vol is nog een keer terug naar huis, want je zet je vuilniszak niet naast de container, dat is asociaal. Iets wat sommige mensen in de buurt nog even moesten leren, maar het gaat nu goed. Ik was initieel de enige die tegen plaatsing was; nu zijn er meerdere buren die doorhebben hoe onhandig dit is - voor oudere mensen en zieke mensen is het gewoon soms geen doen. Ja, ook die 200 meter lopen kan dan te veel zijn.
  Daarnaast 'mogen' we het plastic zelf in een container gooien, net als glas en papier. Grof vuil ophalen wordt moeilijk gemaakt - vooraf een afspraak maken, tot in detail opgeven wat je op wilt laten halen, dat werk. Je mag het wel zelf naar het milieuplein brengen.
  Het plastic nemen we dus 's ochtends mee naar school, daar staat namelijk een plastic container; het papier en glas gaat mee in de weekboodschappen. Eens in de maand rij ik naar het milieuplein voor al dat andere geneuzel dat ongemerkt je huis binnensluipt.
  Ik mopper, maar scheid dus wel alles braaf..

  Het enige dat hier nog opgehaald wordt is de groenbak, 1 keer in de twee weken.
  Voor deze voorzieningen betalen we voor een 4 persoonshuishouden de vorstelijke som van 354,24 aan afvalstoffenheffing, met een rioolheffing apart van 157 euro.

 14. Wij hebben Diftar. We betalen 227 aan vaste lasten en daarnaast dus per leging van de grijze bak. Het klinkt leuk, maar het is duurder dan de gewone systemen. Je basistarief, in ons geval die 227 euro, is behoorlijk hoog en daarnaast betaal je nog per leging. En dat terwijl we "maar" vijf keer per jaar de grijze bak hoeven te laten legen.
  Plastic probeer ik te mijden en kan apart in de plasticcontainer in het dorp. Papier gaat in de bak met blauwe deksel. Groenafval composteer ik en het geen minder geschikt is gaat in de groene container.

  Nadelen diftar: er wordt in de natuur gestort. Mensen gaan hier in de omgeving ook meer zelf hun afval verbranden ( stank) en dus ook verpakkingen met plastic enzo erin.
  De afvalbakken bij winkels, tankstations en parkeerplaatsen zijn overvol en moeten vaker geleegd worden. Dan gaan de maatschappelijke kosten dus weer omhoog.

 15. Wij hebben 2 containers van 120 l : een groene voor tuin- en groentenafval en een grijze voor restafval. Om de twee weken is er een ophaalronde. Voor de lediging van de groene container betalen wij 1.6 euro en voor lediging van de grijze 3.5 euro. Via een chip in de container wordt de lediging geregistreerd door de vuilniswagen. Wij betalen op voorhand voor de ophaalbeurten en de afvalmaatschappij trekt, bij elke lediging, het verschuldigde bedrag af van het saldo. Eens er maar voldoende meer op het account staat om de grijze container 2 keer te laten ledigen, ontvangen we een nieuwe betaaluitnodiging.

  Ik heb de tuin- en groentenafvalcontainer nog nooit buitengezet aangezien keukenafval en klein tuinafval in de compostbak gaat. Snoeihout en takken moeten we afgeven in het containerpark (tot nu toe 12 gratis beurten per jaar)

  Eens per maand wordt het glas gratis opgehaald maar ik heb nog nooit glas 'buitengezet' voor de ophaling aangezien ik het glas te voet naar een glascontainer kan brengen enkele straten verder of onze woning. Wij hebben heel weinig glasafval maar ik neem altijd het glasafval van mijn moeder ook mee. Daar is geen glasophaling en mijn moeder (85) moet met de bus (drie keer overstappen) naar een glascontainer dus voor haar is 't makkelijker dat ik het meeneem en hier weggooi.

  Pmd-afval gaat in de blauwe zak en één zak kost 0.24 euro. Blik mag in de pmd-zak maar ik houd alles wat ijzer is opzij om mee te geven aan een oudijzermarchand die hier maandelijks gratis oud ijzer komt ophalen. Blikjes en conservendozen van mijn moeder geef ik ook mee aan die mens : hij verdient er nog iets aan en wij zijn ervan af zonder dat het ons iets kost.

  1. Hoe gaat dat bij jullie met de plastic zakken? Je moet 0,24 per zak betalen. Is dat als je ze krijgt of als hij vol is?
   Bij ons wordt plastic gratis opgehaald. Het zijn paarse zakken die we gewoon bij de plaatselijke supermarkt gratis kunnen meepakken.
   Op de ophaaldag liggen de zakken op grote hopen in de straten. Dan is echt niet meer te zien hoeveel zakken ik daar neer gegooid heb.

  2. @Grietje, wij moeten de blauwe pmd-zakken kopen en betalen voor een (lege) zak o,24 euro. In de pmd-zak mogen plastiek flessen, metalen verpakkingen, ook aluminium schaaltjes en bakjes,spuitbussen van voedingswaren en cosmetica, metalen deksels en doppen en brickverpakkingen (drankkartons).
   Om de veertien dagen worden de pmd-zakken afgehaald maar dat moeten we niet meer voor betalen aangezien we betaald hebben voor de zak zelf.

  3. Plastieken doosjes van margarine, yoghourtpotjes mogen niet in de pmd-zak maar moeten hier meegegeven worden met het restafval (grijze container)

  4. Ik vind het bizar dat er zo'n verschil is per gemeente hoe het afval wordt opgehaald. En wat het kost. ons zijn de pmd zakken dus weer paars en gratis. Ik doe de margarine bakjes wel altijd bij het plastic, dat mag volgens mij ook gewoon.

  5. @griet, hier nemen ze de pmd-zak gewoonweg niet mee als ze zien dat er een botervlootje in de zak zit. De zak blijft dan gewoon staan en ze kleven er een sticker op zodat je weet dat er 'iets' verkeerd in zat.

 16. Wij wonen in Engeland en hebben geen aparte afvalheffing. We betalen een algemene gemeentelijke belasting, en daar valt afval ook onder.
  We hebben 2 afvalcontainers. Een groene voor het restafval, en een bruine voor het groenafval. Verder 2 kratten. Een voor oud papier, en een voor blik en plastic flessen. Die twee kratten kunnen op dezelfde dag aan de straat als het groenafval. De vuilstort is gratis voor particulieren (niet voor bedrijven), en daar wordt alles goed gescheiden, en vaak helpt het personeel zelfs nog met het leeghalen van de auto. En ondanks dit alles wordt er hier ook groot vuil gedumpt.

 17. Wij betalen 224 euro. Daarvoor wordt elke week een Kliko geleegd (om en om de groene en de grijze), oude papier opgehaald, plastic afval opgehaald en mogen we tien keer per jaar vuil wegbrengen. Twee keer per jaar hebben we de "snoeihoutactie." Op bepaalde punten kunnen we al ons tuinafval kwijt. We zijn tevreden over de gang van zaken.

 18. Wij hebben drie containers: een grijze (restafval), een groene (agf) en een papiercontainer. De grijzen en groene container worden eens per twee weken geleegd. De papiercontainer eens per maand. We krijgen plastic zakken voor plastic afval en dat wordt eens in de twee weken opgehaald.
  Ik vind het hier echt goedkoop. We betalen voor een meerpersoonshuishouden 111 euro per jaar. Verder betaal ik voor een kleine grijze container 3,50 euro voor een leging. Een grote container kost meer. Ik dacht 6 euro. Wij hebben heel weinig restafval. Vrijdag zet ik de bak aan de weg en dan heb ik er 3,5 maand over gedaan om hem vol te krijgen. Ik ben goed in afval scheiden en verder drinken we geen melk, sap uit pakken, toetjes, kant en klaar enzo. Ook heb ik de aluminium blikjes afgewassen en daarvoor ga ik binnenkort een oud ijzerhandel opbellen. Die schijnen er geld voor te geven.

 19. Een broer van mij in Heerenveen ging ook per container betalen. Mensen werden zo goed in afvalscheiden dat er te weinig afval opgehaald werd en de tarieven omhoog gingen.
  Dat kan dus ook. Ik weet niet hoe het daar nu is. Het is sowieso een gemeente met financiële problemen.

 20. Wat wij betalen weet ik niet. Wij hebben nog niet het Diftar systeem, maar dat willen ze wel in gaan voeren. Ik ben daar niet zo heel blij mee. In de zomer stinken de containers altijd erg. Ze staan in de volle zon en ze kunnen niet op een andere plek. Ik wil ze dus maar wat graag iedere keer aan de weg zetten. Dat gaat mij dus extra geld kosten.
  Wij hebben met ons 8-en 4 containers staan. 2 grijze (1 extra dus, daar betalen we per jaar geloof ik een euro of 70 voor) Die 2de kan binnenkort wel weg denk ik. Jongste zoon is hopelijk binnen een paar maanden zindelijk, dan heb ik beduidend minder afval.
  Dan hebben we een oud papier container. Die wordt iedere maand gratis geleegd.
  En dan hebben we ook nog de groene container voor het GFT.
  In de garage heb ik een grote prullenbak staan waar precies zo'n zak voor het plastic in kan. Als die vol is knoop ik hem dicht en leg hem bij de containers. Iedere 2 weken worden die opgehaald. Dan heb ik er meestal 4 of 5.
  In die zakken mogen sinds 1 januari niet alleen het plastic maar ook metaal en drinkpakken. Dat scheelt dus weer in de grijze container.

  In mijn keukenkastje heb ik een prullenbak met 3 emmers: 1 voor GFT, 1 voor het plastic en 1 voor restafval. Bovenop die prullenbak staat een mandje voor oud papier. Zo hoef ik niet voor ieder dingetje naar buiten te lopen.

 21. Nou ik woon dus in Diemen, ja die gemeente met de hoogste prijs. In onze buurt hebben we ondergrondse containers en daarin kun je onbeperkt droppen. Mag ook wel voor dat bedrag. Verder is er aan het begin van de wijk een plek met diverse bakken oa voor papier, plastic etc. Grofvuil (behalve puin) kun je hier elke week aanmelden en dit wordt dan op een vaste dag opgehaald. Verder is het een fijne gemeente om te wonen maar de kosten rijzen wel de pan uit.

 22. ik lees hier echt hele interessante dingen.
  Ik heb maar 2 bakken een groene en een grijze. Een kleine grijze (120 liter) en die is niet eens elke twee weken vol. En dat met een kind in de luiers.
  Papier wordt door de voetbal en wat andere verenigingen opgehaald. Glas en plastic breng ik zelf naar een brengpark.
  En ik betaal een vast bedrag per jaar. En dat is bijna evenveel als mijn buren die met 1 bak van 240 liter nog niet genoeg ruimte hebben en dus mijn bak volstoppen......

  Ik heb echter nu genoeg nadelen van de andere systemen ook gelezen hier. Dus ben toch niet ontevreden.

 23. Geen idee haha! Ik ga het even navragen. We zijn natuurlijk onlangs verhuisd! En dat zorgt voor behoorlijk wat extra rommel. Vooral dat piepschuim van de lampen kan ik nergens kwijt :-( zit gelijk de grijze bak helemaal vol... Anyway we doen mee met zoveel mogelijk scheiden. En halen ook maar niet al te veel zooi in huis :-))) liefs, Eva!

 24. In Tilburg heb Je de afvalpolitie. Als je niet goed het afval scheidt krijg je een boete... Het is maar te hopen dat andere mensen niets in je container stoppen.

 25. Ik schrik altijd van het bedrag hier: €215 p.j. voor één persoon... Restafval en gft worden wekelijks opgehaald, maar veel gft composteer ik zelf. En heel vaak komt de wagen niet langs - moet je weer bellen en je volle bak nog een week bij huis houden. Diftar lijkt me wel wat, maar het nadeel lijkt me inderdaad dat mensen gaan storten en dat je betaalt voor die buren die hun afval in jouw bak dumpen. En: Ik neem heel graag afval van anderen mee naar huis - omdat ik het nog kan gebruiken, of omdat de kringloopwinkel het nog kan gebruiken. En soms gaan dingen dan later alsnog in de vuilnisbak....

 26. Hier gebruikten we tot 1 april ook kliko's voor gft en restafval. Plastic apart in een zak. Naast een vastrecht voor afval van zo'n 80 euro per jaar, betaalde je per lediging voor een grote grijze kliko iets van 24 euro en voor de groene 2,50 (dit was eerst ongeveer 7 euro). Maar met ingang van deze maand is de gemeente voor het restafval weer overgestapt naar speciale zakken, die je kunt kopen a 2,90 euro. Ze zijn echt heel klein. Er past bijna niks in. De groencontainer blijft wel en bij het plastic mag je nu ineens ook blik, drankkartons, deksels van potjes stoppen.

 27. Je idee om drie containers van verschillende kleuren voor afval te maken spreekt me aan! Ik heb het altijd moeilijk gevonden om mijn afval te sorteren, dus ik hoop dat op deze manier het makkelijker voor me wordt. Ook heb ik iets van metaal in mijn kelder, en ik wil deze spullen ook recyclen want ik heb ze niet nodig en dat is goed voor het milieu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.