Foodiebag: de Nederlandse doggybag

foodiebag_l1-5.jpg__750x0_q85_subsampling-2_upscale_width-750

In de VS is het heel gewoon in restaurants: de doggy bag. Een zakje waarin je meeneemt wat je niet op kon.

Want stel je gaat uit eten, maar kunt niet alles op. Het is jammer dat het dan gewoon wordt weggegooid. In de Nederlandse horeca gaat jaarlijks 51.000 ton voedsel de afvalbak in.

Maar in Nederland is het niet zo gewoon om om een ‘doggy bag’ te vragen. En dat blijkt te komen omdat we het een beetje genant vinden om te vragen. Daarom bedacht ontwerpbureau VerdraaidGoed de Foodiebag.

Hoe werkt de Foodiebag?

Restaurants die de Foodiebag aanbieden leggen simpelweg een soort lepel clip naast je bord. Als je je eten niet op kunt, en je wilt het meenemen, hoef je alleen maar die lepel aan je bord te klemmen. En dan wordt het zonder dat je het hoeft te vragen voor je in een Foodiebag gedaan. En de lepel clip kun je thuis ook nog voor andere dingen gebruiken. Bijvoorbeeld om een aangebroken zak chips vers te houden.

In onderstaand filmpje wordt de Foodiebag beter uitgelegd dan ik ooit zou kunnen!

Het enige dat ik jammer vind is dat je niet kunt zoeken welke restaurants meedoen met de Foodiebag. Alleen voor Friesland vond ik een kaartje met deelnemende restaurants.

Persoonlijk zou ik de Foodiebag zeker gebruiken! Dit in tegenstelling tot gewoon vragen om een zakje. Dat vind ik inderdaad een beetje genant.

Restaurants die willen meedoen kunnen een gratis pakket aanvragen.

Zou jij om een ‘doggy bag’ vragen? En wat vind je van de Foodiebag?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik vind het een super initiatief, want er wordt al veel te veel weggegooid in deze maatschappij… We zijn zo gewend geraakt aan verspillen dat we weer moeten leren te hergebruiken. Gelukkig wordt dat ook steeds hipper en meer gedaan…
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

 2. ..ik doe het eigenlijk altijd! Ben niet zo’n grote eter (meer) maar ga wel graag uit eten! In al die jaren alleen nog maar vriendelijke en vrolijke reacties van de serveerster/ober gekregen. Soms zat er zelfs iets extra’s in de doos!

  1. ….dat waren, hoe vreemd (?) bijna nooit restaurants met ‘n nederlands kaart…Pizzeria’s,Thais, Chinees, Mexicaans..

 3. Nog nooit kreeg ik nare reacties op de vraag om een zakje om de restanten mee te nemen. Ik hoop,dat dit initiatief veel mensen over de drempel helpt.

  1. Je bent de tweede al die het gewoon vraagt en een prettige respons krijgt. Ik ben helemaal aangenaam verrast. Ik wist niet dat het zo oké was om een doggy bag te vragen!

 4. Toevallig ging ik vorige maand met een paar collegas uit eten en alhoewel ik van lekker eten houd is het al snel te veel. ook dit keer ,ik bestelde risotto bij het italiaanse restaurantje waar we aten en kreeg een enorm diep bord flink gevuld met risotto. jammie echt heerlijk,maar al snel zat ik vol. ik had het nog nooit eerder ergens gevraagd maar dacht vragen staat vrij en alhoewel mijn collegas mij meelijwekkend aankeken , zo van ach ze zal wel niet zoveel geld hebben, reageerde de serveerster alsof het de gewoonste zaak van de wereld was en kwam mij het overgebleven eten netjes in een bakje wat ik thuis eventueel in de magnetron kan zetten brengen. er zat zelfs nog een tasje om zodat ik het makkelijker mee kon nemen. nou ik ben om , ik ga dit gewoon elke keer dat ik uit eten ga doen, ook al is dat maar een paar keer per jaar. niet voor het geld ,maar gewoon omdat ik het echt jammer vind dat er eten zomaar weggegooid word.

 5. Hopelijk helpt dit, ik vind het wel een goed initiatief. Ik doe het wel eens met de borden van de kids. Simpelweg omdat ik weet dat wanneer we een uurtje thuis zijn dat ze toch weer trek krijgen. Meestal is het geen probleem maar ik heb ook wel eens een scheve blik gekregen. Niet alle restaurants zijn erop voorbereid. Wel handig, een kaartje van de deelnemende restaurants idd!

  1. Ja, ik zou echt graag een overzichtskaar van deelnemende restaurants zien. De mogelijkheid van een foodiebag zou voor mij best een reden zijn juist dat restaurant te kiezen!

 6. Hier is het gelukkig de normaalste zaak van de wereld. Al heet het nog gewoon de doggiebag. Het is een doodzonde om voedsel weg te gooien. Ik vind dit wel een heel erg leuk initiatief om het taboe hierop te doorbreken. Op deze manier wordt het normaler.

  Groetjes Petra (Curacao)

 7. echt een goeie. Al maakt t me niks uit dat wij gewoon zo af en toe om een Doggybag vragen. Als de kids weer eens te druk zijn met alle restaurant indrukken en anders een uur later weer honger hebben. Of als ik t zelf niet op kan… Maakt me niets uit maar kan me voorstellen dat anderen bij deze clepel (cl-ip le-pel) wel willen

  1. Ik wist niet dat restaurants zo soepel omsprongen met het hele Doggybag concept. Hebben ze daar dan de materialen voor in huis Astrid? Hoe krijg je het dan mee?

 8. Die Foodiebag is echt geweldig! Super goed idee! Om een doggybag vragen vind ik ook vrij genant. Als één van de kids de volledige maaltijd zou laten staan dan zou ik het wel doen denk ik. Hoewel…..thuis opgewarmde patat klinkt ook niet echt aantrekkelijk ;)

 9. Eigenlijk gek dat we wereldwijd bekend staan als zuinige Nederlanders en dan niet om een doggiebag durven vragen. Hopelijk verandert dit snel!

 10. Ik was vroeger een grote voorstander van de doggybag. Ik at nl nooit helemaal mijn bord leeg als ik op resto ging. Maar omdat ik vond dat ik voor een hele pla betaalde, stond ik erop om de rest mee te nemen. Dat kostte me toen vaak mijn ego – want toen was dat echt niet cool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.