|

Primark en Action: te goedkoop om ethisch te zijn?

Een kennis koopt uit principe niet bij de Primark omdat ze hen er van verdenkt mensen uit te buiten. ‘De Primark is zo goedkoop, dat kan bijna niet anders of er worden mensen uitgebuit,’ is haar redenering.

En in de zomer van 2014 vond ene Rebecca Gallagher uit Wales een wel heel bijzonder kledinglabel in haar pasgekochte Primark jurkje:

primark

En later vond een Rebecca Jones ook een dergelijk label in haar aankoop bij de Primark.

Inmiddels wordt er van uitgegaan dat de kledinglabels niet echt door een zielig kind ergens in Bangladesh in de kleding zijn genaaid. Maar dat het een bewuste actie is om aandacht te vragen voor (slechte) arbeidsomstandigheden.

Primark: wij werken heel ethisch hoor!

Als je op de Primark website kijkt dan klinken ze heel verantwoord en integer. Ze houden zich netjes aan de gedragscode van de Ethical Tradiging Initiative. Ze hebben zelfs een aparte pagina op hun website getiteld Our Ethics.

Dezelfde vraagtekens als bij de Primark, zetten veel mensen ook bij de Action. Volgens dezelfde redenering: ‘Als iets zo goedkoop is, dan moet er ergens wel iets mis zijn.’

Maar zowel de Action als de Primark hebben goede verklaringen voor hun lage prijzen. De uitleg van de Action vind je in de comment sectie van mijn post Action, is het moreel verantwoord om er te kopen?

Waarom de Primark zo goedkoop kan zijn

 • Ze besteden nauwelijks geld aan marketing. ‘We prefer our customers to do the talking,’ is het motto van de Primark. Nou, dat geloof ik wel. Want alleen al in Blogland wordt er veel over de Primark gepraat en geschreven. En veel bloggers plaatsen van die (saaie) shoplogs. Daarin laten ze eindeloze rijen met foto’s zien die ze hebben gekocht. En sommige bloggers hebben hartstikke veel bezoekers. Goedkoper adverteren kan bijna niet!
 • Ze kopen groot in. Dit herken ik van de Action!
 • Ze werken efficiënt en met ervaren werkers. Daardoor verloopt de productie snel en efficiënt.

Het klinkt best logisch vind ik.

Wat denk jij van de Primark en Action?

Similar Posts

26 Comments

 1. Dat Primark en Action zelf zeggen dat ze zo slecht nog niet zijn, is een beetje een kwestie van ‘Wij van WC Eend adviseren….wc eend!’. Je kan beter een onafhankelijke instantie laten vertellen of ze duurzaam zijn of niet.

  Zoek op de site rankabrand.com en je ziet een ander verhaal. (Wat kleren betreft dan). Alhoewel Primark beter scoort dan ik had verwacht.

 2. Ik heb er niet speciaal wat voor of tegen om dit soort redenen. Het is een beetje stom om te denken dat duur automatisch betekent dat de arbeidsomstandigheden goed zijn, tenminste, dat vind ik. Aan de andere kant koop ik liever geen kleding bij de Primark, omdat ik de kwaliteit gewoon heel slecht vind. Ik heb het een paar keer gedaan, maar trok dingen gewoon stuk bij de eerste keer aantrekken! En dan ben ik niet eens heel grof ofzo. Bovendien is het vaak van dat materiaal dat snel gaat stinken. Dan heb ik liever iets dat misschen wat meer kost, maar waar ik lang(er) plezier van heb.

  1. Materiaal dat snel gaat stinken is nieuw voor mij! Maar dat klinkt niet goed. Zelf koop ik niet bij de Primark, maar mijn oudste dochter wel. Met haar budget vindt ze het daar geweldig.

 3. Natuurlijk is Primark niet helemaal zuiver als het aankomt op bijvoorbeeld werkomstandigheden, maar andere populaire ketens doen het echt niet zoveel beter, daar hoor je alleen net iets minder over omdat men Primark absurd goedkoop vindt. Dat is het natuurlijk ook, maar dat komt voornamelijk door de manier van inkopen, geen reclame maken en de slechte kwaliteit van de kleding. Ik heb Primark een tijdje bewust vermeden, maar het zou hypocriet zijn om dan wel nog te shoppen bij een H&M bijvoorbeeld. Nu koop ik er eigenlijk nog steeds niets, maar dat ik meer omdat ik nooit tevreden ben over de pasvorm en de kwaliteit van de kleding. Dan kan het nog zo goedkoop zijn, als je eruit ziet als een zak aardappels doe je niemand een plezier ;).

 4. Gisterochtend liep ik door de Action , die sinds kort in onze woonplaats is.
  Ik weet niets over hun achtergrond.
  De producten zijn inderdaad heel goedkoop , maar ook zoveel producten waarvan ik denk het zijn hebbedingen voor een aantal jaren , tot dat het weer verveelt.
  Veel komt uit China.
  De Hema , die eens voor “het volk” was is in vergelijking een stuk prijziger.
  De geur in de winkel staat me tegen , ik heb er vuilniszakken gekocht.
  Intuïtief heb ik er geen goed gevoel bij. Geloof wel dat er veel mensen zijn die er graag rondsnuffelen en iets kopen , omdat hun portemonnee in deze winkel past.

 5. Action scoort echt heel laag in alle testen omtrent milieu- en mensvriendelijkheid. Daar komen we dus liever niet. Primark zit hier nergens in de buurt en heb ik daarom niet onderzocht.

  Prijs zegt overigens niet alles: het behoorlijk prijzige (en inmiddels geloof ik failliete) merk Mexx scoorde ook heel laag.

  1. Ik wist niet eens dat Mexx failliet was! Weer wat geleerd. Interessant om te weten dat ook zij, ondanks hogere prijzen, toch ook niet hoog scoorden op mensvriendelijkheid.

 6. Mijn portemonnee vindt deze winkels op het moment heel prettig. Ik geloof wel in de kracht van veel en dus goedkoper inkopen. Daarbij is de kwaliteit vaak ook gelijk aan de prijs en doe je er minder lang mee. Maar veel dingen zijn toch trendgevoelig en worden toch weggegooid.

 7. Ik werk zelf in een modebedrijf en ook wij laten onze kleding deels maken in het verre oosten. Hoewel veel bedrijven en initiatieven vanaf hier veel doen om de omstandigheden daar te monitoren zitten we er met zn allen niet continu bovenop. Maar er wordt wel veel gedaan.

  Vergis je overigens niet in dure vs goedkope merken. Dure merken worden ook vaak daar gemaakt onder dubieuze omstandigheden. Geld is geen criterium.

  Het blijft vooral belangrijk om de handel daar niet zomaar weg te halen aangezien de mensen die er werken dit hard nodig hebben.

 8. …beide ketens scoren idd slecht vwb milieu, werkomstandigheden en kwaliteit!
  Ik ben nog nooit bij Primark geweest en 1 keer bij Action. Het ruikt bij Action naar goedkope spullen, echt waar!

 9. Dit soort vragen houden mij ook bezig. Sinds een half jaar hebben wij een Primark in de stad. Persoonlijk kan ik er nooit wat vinden. Als ik die synthetische kleding aanraak vind ik het goedkoop aanvoelen. Het assortiment is niet mijn smaak. Veel onesies, kinderkleding met cartoons en dan ook nog de meest rare synthetische stofjes en felle kleurtjes. Ik krijg altijd het gevoel dat het gemaakt is om 3x te dragen en dan weg te gooien. Maar hele volksstammen lopen met tassen de winkel uit. Mij heeft het nog niet kunnen bekoren. Bij de Action kom ik praktisch wanneer ik een sinterklaas surprise cadeautje moet kopen voor minder dan 5 euro.

  1. Ik heb ook niet het gevoel dat ik de doelgroep ben van de Primark. Ik ging gisteren uit met mijn oudste dochter. Zij ziet er veel leuke dingen, maar ik ben te oud volgens mij!!!

 10. Wel wel, hetgeen thea zegt heb ik ook! Hier zijn de action en zeeman elkaars buren en daar ruikt het net hetzelfde namelijk goedkoop. Chemisch geurtje, daar lijkt het wel op vind ik. Net als de kinderkleding bij c en a. Enkel bio coton koop ik daar, stinkt niet zo.

 11. Los van de vraag of bij primark/action kopen ethisch is met het oog op productieomstandigheden, kun je je ook afvragen of het verantwoord is om ‘weggooimeuk’ aan te schaffen.

  Volgens mij moeten we er wat meer aan gaan wennen dat nieuwe kwaliteitsproducten nou eenmaal (veel) geld kosten, in plaats van altijd maar voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten, ten koste van medemens en/of milieu. Ik begrijp het kleine portemonnee probleem volkomen, maar koop dan tweedehands, of spaar iets langer voor een kwaliteitsproduct waar je de rest van je leven plezier van kan hebben!

 12. Grappig dit. Ik had er ook iets over gelezen. Vroeger werd dat gezegd over de h&m en hoe zit het met Berschka en de Zara? Ik weet het niet. Ik koop ook niet veel bij primark vanwege de drukte en niet al te mooie spullen en dat je altijd met meer thuis komt dan je eigenlijk wilde. En toch ook misschien een beetje het gevoel dat een shirtje van 1,50 wel niet goed zal zijn…… Liefs, Eva

  1. Als ik er met mijn dochters heen ga, zorg ik dat we er klokslag 9 uur zijn. En rond 9.30 wordt het al druk, en wil ik nog maar één ding: wegwezen!

   Gisteren heb ik warempel een grijs vestje gevonden bij de Zara. Ik ben dol op vestjes en draag ze dagelijks. Hij kostte 10,- en ik hoop dat hij goed blijft! Ik ben benieuwd.

 13. Bekijk de Slag om de klerewereld eens bij Uitzending gemist.

  Goedkope ketens zetten vaak veel druk op de fabrieken waar de kleding gemaakt wordt om de prijzen laag te houden, maar vaak komt uit diezelfde fabrieken ook kleding van dure merken die dus onder dezelfde omstandigheden gemaakt zijn.

  Laatst zag ik een vaas bij de Action en latere kwam ik precies dezelfde vaas bij het tuincentrum tegen, 2x zo duur! Action kan in bulk kopen en daardoor minder voor diezelfde vaas vragen. Maar het is en blijft toch dezelfde vaas.

  Als je op een site als Aliexpress kijkt dan kun je zien hoe laag de prijzen zijn en ook hoe duur iets is als je er een grote hoeveelheid van bestelt.

  1. Kijk, daarom kom ik dus graag bij de Action. Ik geloof zeker wel dat ze, omdat ze heel groot inkopen, goedkoper kunnen zijn. Het is toch jammer om het dubbele uit te geven aan zo’n vaas.

 14. Ik weet niet zo goed wie niet goed en wel goed zijn. De Action en de Primark zijn idd goedkoop en andere merken willen ons doen geloven dat ze de kleren laten maken onder slechte omstandigheden. Toen een paar jaar geleden de fabriek instorten hebben ze heel veel dure andere merken gevonden. Ik zou graag per kleding stuk ietsje meer betalen voor een beter salaris voor de medewerkers. Wat voor ons een beetje is, is voor hun waarschijnlijk heel veel.

 15. Meestal is het helaas zo dat er iemand anders onder lijdt als mensen/bedrijven enorm veel winst maken. De een zijn dood is de ander zijn brood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.