Goed scheiden loont: afval kosten gemeente
Last updated on december 12th, 2023 at 04:24 pm
- Afval kosten gemeente
- Kosten afval container: grijze container kost voortaan 10 euro per keer
- Afval kosten gemeente: lager vast bedrag
- Afval kosten per gemeente
- Conclusie over afval kosten
- 8 Leestips
In 2021 betaalden wij als meerpersoonshuishouden in de gemeente Doetinchem 325,56 aan afval kosten in de gemeente Doetinchem. We hebben vier containers:
- restafval (grijs)
- papier (blauw)
- tuinafval (groen)
- plastic (oranje)
Deze containers worden 1 x per maand geleegd. Elke week een andere.
Afval kosten gemeente
De gemeente Doetinchem wil minder afval. Nu produceert een gemiddelde inwoner van Doetinchem 185 kilo restafval per jaar. Het doel is om dit naar maximaal 100 kilo per inwoner per jaar te krijgen in 2024.
En dit doen ze door het duurder te maken om veel afval te hebben.
Best een goede tactiek denk ik.
Kosten afval container: grijze container kost voortaan 10 euro per keer
Concreet betekenen de nieuwe regels dat elke keer dat je de grijze container aan de weg zet, je 10 euro betaalt. (5 euro als je een kleine grijze bak van 140 liter hebt). In theorie zou dit eigenlijk geen probleem hoeven te zijn, want het schijnt dat tweederde van het afval in de grijze container in één van de andere bakken hoort…
Dus eigenlijk word je alleen maar afgestraft voor je lakse houding, en tegelijkertijd beloond voor ‘goed gedrag’.
Afval kosten gemeente: lager vast bedrag
Tegenover de extra heffing op de grijze container, staat dat het jaarbedrag voor de afval kosten omlaag gaat. Als meerpersoonshuishouden gaan wij 270,36 per jaar betalen in 2022. We betalen dus 42,13 euro minder per jaar.
Daarvoor kunnen we bij wijze van spreken 4 keer per jaar de grijze container aan de weg zetten, en dan komen we op hetzelfde bedrag uit als in 2021. Voor de overige 8 keer betalen we dan dus 80 euro. Onze afval kosten gaan dus alleen omhoog als we dezelfde hoeveelheid afval houden en niet goed scheiden.
Afval kosten per gemeente
Ik ben nieuwsgierig wat de verschillen in afval kosten per gemeente zijn! Op de site van de Rijksoverheid kwam ik dit handige kaartje tegen. Met kleur is aangegeven hoe hoog de afval kosten per gemeente zijn:
Wil je de afval kosten per gemeente beter zien? Dat kan heel makkelijk met dit interactieve kaartje. De hoogste afval kosten betaal je, volgens RTL Nieuws, in Amsterdam, Haarlem, Leiden, Haarlemmermeer en Almere.
Conclusie over afval kosten
Toen ik hoorde dat de kosten voor afvalheffing in 2022 omhoog gaan, baalde ik eerst even. Maar ken je die uitdrukking: ‘De soep wordt niet zo heet gegeten, als ze wordt opgediend?’oftewel: ‘Vaak vallen dingen mee.
Dat geldt ook voor de verhoging van de afvalheffing.
Bij nadere beschouwing valt het namelijk eigenlijk best mee. Bovendien heb je het zelf in de hand. Door minder afval te produceren, duurzamer te leven, en bovendien beter afval te scheiden hoef je uiteindelijk eigenlijk helemaal niet duurder uit te zijn.
Het doet me denken aan kinderen opvoeden.
Beloon gewenst gedrag!
Ongewenst gedrag in beeld!
In onderstaand filmpje krijg je een kijkje in het werk van twee vuilnismannen. Ze rijden door Amsterdam, en het is schrikbarend om te zien hoeveel afval mensen simpelweg hebben gedumpt. En hoe groot de rol van gemakzucht hierbij is…
8 Leestips
Wil je wel minder afval hebben, maar weet je niet goed hoe? Dan is hier een boel inspiratie en praktische tips om je op weg te helpen.
- Leven zonder afval
- Duurzaam leven met minder plastic
- Kliko schoonmaken
- Bijenwasdoek
- Weckpot
- Komkommer bewaren
- Taart bewaren
- Afval scheiden in de keuken
Hoeveel betaal jij per jaar aan afvalheffing?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Dat dumpen náást de container gebeurt hier ook. Zo ergerlijk. De gemeente ruimt het keurig op, maar het ligt toch een tijdje en het ziet er niet uit. En dat allemaal om geld uit te sparen. Af en toe worden er zakken geopend op zoek naar adresgegevens.. om een boete uit te delen.
Wat goed dat ze de moeite nemen om de vervuilers op te sporen Judy. Dat wist ik niet!
Wauw, ik vind het duur hoor, tien euro per keer.
Bij mij geldt dat het grootste deel van mijn restafval bestaat uit gft. En nee, dat kan niet anders. Ik moet mijn afval dumpen in ondergrondse containers bij het appartementencomplex en er is (wat ik stom vind én snap, want stank) geen mogelijkheid om het groenafval te scheiden. Gelukkig betalen wij niet per vuilniszak o.i.d. Vaste kosten weet ik zo niet uit mijn hoofd, maar ik vind het altijd behoorlijk prijzig.
Tien euro per keer is inderdaad best flink geprijsd. Ze zullen wel gedacht hebben dat het anders niet genoeg helpt.
Geen idee wat we betalen. Wat we wel doen is alles keurig scheiden voor zover mogelijk.
Hier hebben we aparte ophaalrondes voor papier, carton en PMD; Dat scheiden valt best mee. Ook laat ik het groenafval van de tuin apart ophalen, mits betaling natuurlijk.
Volgens mij zou het ook heel erg de taak zijn van de producenten om hun verpakkinen te optimaliseren waardoor minder afval ontstaat. Nu is het soms schrijnend om te zien hoeveel wikkels er rond één artikel zitten. Dit moet echt met veel minder kunnen. Toch ?
bij ons willen ze van 125 kg per persoon naar 30 kg voor de grijze container… en dan kan bij ons het plastic nog niet eens apart gedaan worden.
Love as always
Dimario
Wauw, dat is wel heel veel minder zeg!
Ik ben ook voorstander om het afval te scheiden, of het nu bij de bron gebeurd of later maakt me niet uit.
Kosten in Amersfoort zijn dacht ik gezin 266 euro per jaar. Hans
De kosten voor afvalophaling verschillen ontzettend afhankelijk waar je woont.
Uiteraard loont het om je afval te scheiden.
Ook letten we er steeds op dat de container goed vol is voor we hem buitenzetten.
Grinnik. Bekende beelden uit Amsterdam. Ik moet wel zeggen dat de vuilcontainers daar wel vaak vol waren. Ik nam mijn vuilnis dan mee terug naar huis en zette het in de berging maar de meeste mensen deden dat niet. Ik vind betalen voor wat er in je kliko zit ook wel een dingetje, hoor. Bij jou op het platteland misschien niet, maar in de stad heb je grote kans dat je buren hun afval fijn in jouw container gooien.
Dat is wel zuur inderdaad, als je buren dan misbruik maken van jouw container…
Voor dit jaar was m’n afvalstoffenheffing 190 euro. Maar dat is voor een 1-persoonshuishouden. Bij flink wat gemeentes moeten die net zoveel betalen als een meerpersoonshuishouden. Grijs is op 50 meter lopen ondergronds. Heb dus geen grijze bak, ook geen groene. Plastic/blik, papier, textiel en glas breng ik naar het afvalstation bij de supermarkt. Gaat mee als ik boodschappen haal. Op plastic/blik verdient de gemeente. De kosten zitten vooral in het grijs. In mijn geval 34 kg/jaar = 5,5 euro per kg.
Ik ben er voor dat verpakkingsmateriaal en andere troep die je weggooit belast worden voor de kosten die er zijn om het later als afval op te halen en te vernietigen.
Nu is het ook zo dat onze vuilverbranding warmte en elektriciteit lever aan flink wa bedrijven. Het zijn dus niet alleen kosten.