Harry Potter kinderfeestje: tips en tricks uit de praktijk

Harry Potter kinderfeestje

Harry Potter is een prima thema voor een kinderverjaardag. Hieronder lees je hoe ik een Harry Potter thema kinderfeestje gaf voor mijn oudste dochter. Gewoon een kinderfeestje thuis! Ik was toen nog een jong en energiek moedertje, en las als voorbereiding zelfs de eerste twee Harry Potter boeken!

Harry Potter kinderfeestje

Je krijgt een overzicht van de

 • Benodigdheden
 • De voorbereiding van het Harry Potter Themafeestje
 • Het scenario en de planning

Harry Potter feestje uitnodiging

De uitnodiging voor het Harry Potter kinderfeestje was in de stijl van de uitnodiging die Harry kreeg van Zweinstein. Leuk idee is om er ook een wachtwoord op te zetten, dat de gasten moeten noemen als ze komen. Zoek met Google images het logo van Hogwarts, de school van Harry Potter. Je kunt het gratis Canva gebruiken om een mooie brief te maken. Hieronder een voorbeeld:

harry potter uitnodiging
Gemaakt met het gratis Canva.

Kopieer en plak bijvoorbeeld deze tekst:

Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij & Hocus Pocus
Hoofd: Albus Perkamentus
(Commandeur in de Orde van Marlijn, Int. Tovergrootmeester,
Heksenleider 1e Klas, Opperste Hotemetoot van de Wereldbond van Toverlieden)

Geachte heer/ mevrouw…

Het doet me genoegen u te kunnen mededelen dat u in aanmerking komt voor een plaats aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Bijgaand treft u een lijst aan van schoolboeken en andere benodigdheden. Het schooljaar begint op … datum + tijdstip feestje

Gelieve voor (vul datum in) te reageren.

Hoogachtend,

Minerva Anderling,
Assistent-schoolhoofd

Pas de namen aan zoals je zelf wilt!

Nog een Harry Potter kinderfeestje uitnodiging

Een andere Harry Potter uitnodiging die wij maakten was deze:

Harry Potter uitnodiging

Versiering en decoraties Harry Potter feestje

 • Bij onze voordeur hadden we op een A4-tje de tekst Perron 9 3/4 geprint.
 • Teken toepasselijke raamtekeningen op de ramen van je huis in het Harry Potter thema.
 • Achter de tafel waar de gasten aan konden zitten had ik een lap stof gehangen met daarop manen, sterren en zonnen.
 • Op de achterkant van de auto hadden we met een speciale krijtstift ‘Zweinstein-expres’ geschreven. Deze krijtstiften zijn onder andere te koop bij de Action en de Hema
 • Je kunt een goedkoop t-shirt bedrukken met iets van Harry Potter!
 • Bij binnenkomst kregen de gasten een Harry Potter manteltje, dat gemaakt was van goedkope voeringstof en dat reikte tot hun schouders.
 • Koop Harry Potter washi tape ook bekend als masking tape.
 • Een alternatief zijn punthoedjes die je maakt van karton, en ze die zelf laten versieren bij binnenkomst.

Snoep en Versnaperingen

Ik kocht vier verschillende kleuren ranj voor het Harry Potter kinderfeestje: groen, oranje, rood en geel. Daar konden de kinderen hun eigen toverdrank van brouwen. Omdat een echte Harry Potter taart veel te duur zou worden kocht ik bij de Aldi een cake. Op tafel had ik schaaltjes met snoep gezet waarmee ze hun plak cake konden decoreren.

 • Heksenhaar (=dropveters)
 • Ogen (Engels drop)
 • Grijze en witte snoep muizen. Witte snoepmuizen vind je onder andere bij Albert Heijn van het merk Haribo voor 1,-:

  Witte muizen Harry Potter feestje
  1,- bij Albert Heijn
 • Heksentongen (rode matten)
 • Eetbaar slijm past ook erg goed bij het thema. Je kunt zelf eetbaar slijm maken!
 • Smekkies in alle smaken. Ik kocht destijds winegums en noemde dat ‘smekkies in alle smaken,’ maar er is inmiddels ook echt Harry Potter snoep. Dat is alleen wel veel duurder, dus ik zou het gewoon bij gekleurde snoepjes houden:

  Smekkies in alle smaken
  9,99 via bol.com
 • Toverstokjes (van die zwarte dropstaven met een rood draadje erom heen)

Vooruit, nog een leuke traktatie voor een Harry Potter kinderfeestje:

|

Activiteiten op een Harry Potter kinderfeestje

1. De sorteerhoed

In de Harry Potter boeken kan de sorteerhoed praten en deelt de kinderen in in afdelingen. We hadden kaartjes gemaakt met daarop Zwadderich en Griffoendor door ze uit te printen op A4-formaat. Vervolgens op dun karton geplakt (cornflakesdozen zijn erg geschikt!), en geplastificeerd. Speld erdoor en de kinderen kunnen ze dragen als kaartje. Een tip: kinderen die goed op de hoogte zijn van Harry Potter willen allemaal bij Griffoendor, en niemand wil bij Zwadderich!

2. Speurtocht

Bij de speurtocht konden de kinderen vragen beantwoorden over Harry Potter. Door het spoor van de vragenkaartjes te volgen kwamen ze uiteindelijk bij de schat: De Steen der Wijzen. Een grote steen die we hadden ingesmeerd met goudkleurige glitterlijm.

3. Toverdrank brouwen

Door een eetlepel zuiveringszout ook bekend als baking soda te mengen met twee eetlepels water en daar vervolgens azijn bij te gooien gaat het enorm schuimen. De kinderen werden helemaal wild!

4. Bezemsteel race

Op twee ordinaire bezems hadden we de tekst Nimbus 2000 geplakt en daarmee konden de twee teams een estafette race doen.

5. Vliegeren

Op de valreep kocht ik nog twee vliegers in de winkel. Ik was op de fiets in de stad en merkte dat het behoorlijk waaide, en kwam zo op het idee van vliegers. Vliegeren heeft niet direct met een Harry Potter kinderfeestje te maken, hoewel er best een draai aan te geven is. Tovervliegeren of zo. In ieder geval een enorm succes, want de kinderen renden zich helemaal suf om de vlieger de lucht in te krijgen. Leermoment was dat twee vliegers voor 8 kinderen eigenlijk te weinig was. Ze konden bijna niet op hun beurt wachten. Bijkomend voordeel van het vliegen was dat ze daarna zo mak als lammetjes waren van uitputting : )

Tovervliegeren

6.Stoelendans

Ouderwetse stoelendans.

7. Les transfiguratie

Een soort van Hints waarbij de kinderen een dier of voorwerp moesten uitbeelden en de anderen dat moesten raden. Je kunt gewone spelletjes  spelen, en een twist geven en ze zo geschikt maken voor een Harry Potter kinderfeestje! Zie ook mijn post over Superkracht!

8. Bevroren door de Basilisk

Variant op Anna Maria Koekoek. Eén kind staat met zijn rug naar de andere kinderen, die hem proberen zo dicht mogelijk te benaderen. Het kind draait zich op onverwachte momenten om om de kinderen te betrappen. Wie beweegt als het kind zich omdraait is af. In dit geval is het ene kind de Basilisk en bevriezen de kinderen die bewegen zich.

9. Lolly happen

Lollies die in papier verpakt zijn uit een wasbakje water happen met je mond. Heeft niks met Harry Potter te maken, maar was een verzoek van mijn oudste dochter. Dit is ook altijd een succes. Tip: leg een handdoek klaar, zodat de kinderen hun druipende gezicht kunnen afdrogen.

10. Toverstok versieren

De avond tevoren had ik toverstokken gemaakt door potloden in vouwblaadjes te wikkelen. Bij de Wibra had ik glitterlijm gekocht en glittersterretjes om erop te plakken.

11. Harry Potter schminken

Kinderen  vinden het vaak erg leuk om geschminkt te worden. En in dit geval kun je prima iets doen met Harry Potter. Op het internet vind je vele schminkvoorbeelden.

Voorbeeld kinderfeestje met Harry Potter

Onderstaand filmpje is ene compilatie van foto’s van een Harry Potter kinderfeestjes met sfeervolle Harry Potter muziek op de achtergrond. Het duurt maar 3 minuten, maar is geschikt om ideeën op te doen en ‘feeling’ te krijgen voor zo’n kinderfeestje.

Voor mee naar huis na het Harry Potter kinderfeestje

De kinderen kregen een Harry Potter schoolboek mee naar huis, dat bestond uit kleurplaten, puzzels en lesmateriaal van Zweinstein. Gewoon gevonden op het internet en uitgeprint. Bij dat schoolboek hoorde ook een Harry Potter Diploma, dat ik net als de uitnodiging in de stijl van Zweinstein had gemaakt. Bij de Action hadden ze spinnetjes voor 50 eurocent die als je ze in water doet 600% zo groot werden. Ieder kind kreeg een spinnetje mee om thuis een toverspreuk over uit te spreken en hem te laten groeien.

Kinderen thuisgebracht met de Zweinstein Expres

De kinderen werden thuis gebracht met onze auto, waarop we met krijt op het achterraam Zweinstein Expres hadden geschreven.

Harry potter kinderfeestje

 

Weken later hadden we het er nog niet afgehaald, waardoor een geschokte buurvrouw tegen mij zei: ‘Schande, dat ze jullie auto zo beklad hebben!’ in de veronderstelling dat vandalen onze auto hadden toegetakeld.

Tijdschema Harry Potter kinderfeestje

Getraumatiseerd door het allereerste kinderfeestje waarbij mijn man en ik in een half uur tijd door alle spelletjes heen waren, plande ik nu veel extra activiteiten voor het Harry Potter kinderfeestje. Een beetje met een kanon op een mug schieten, maar beter te veel dan te weinig. Hieronder twee tijdschema’s. Eén mijn planning in theorie, en twee de praktijk.

Harry Potter kinderfeestjeharry potter kinderfeestje

En natuurlijk werden de kinderen na ons Harry Potter kinderfeestje thuisgebracht met de Zweinstein-expres! Bij de Action hebben we een soort van witte, vloeibare krijt gekocht en daarmee onze auto omgedoopt in de Zweinstein-expres.

Een pijnlijk moment volgde een paar dagen later, toen we het er nog steeds niet hadden afgehaald en een buurvrouw meelevend vroeg: ‘Vonden mensen jullie auto zo smerig, dat ze er Zweinstein expres hebben opgespoten?’

Zie ook Kinderfeestje thuis.

Harry Potter kinderfeestje samenvatting

In deze post las je hoe ik destijds een succesvol Harry Potter kinderfeestje gaf voor mijn oudste dochter. Ik gaf dit feestje thuis, en kocht alle spullen gewoon zelf. Toch was het geen duur kinderfeestje! Een feestje geven met een Harry Potter thema is niet moeilijk en hoeft niet veel geld te kosten. Ik hoop dat ik je met deze post kan inspireren en op ideeën heb gebracht. Voor een Harry Potter feestje gelden verder de algemene adviezen voor een succesvol kinderfeestje. En als vuistregel zou ik je willen meegeven:

Laat je fantasie de vrije loop. Je kunt bijna alles geschikt maken voor een Harry Potter thema. Geef het een hekserige naam, en voila!

De spullen kocht ik bij de Wibra, Zeeman, Aldi en mijn lievelingswinkel Action.

Ik wens je veel kinderfeestjes plezier.

Als je meer hulp nodig hebt bij een Harry Potter feestje

Wie geen puf of zin heeft om alle spullen voor een Harry Potter kinderfeestje zelf bij elkaar te zoeken, kan ook een kant-en-klaar pakket kopen. Er zijn diverse aanbieders van zogenoemde thema kisten. Bij Kids-en-fun betaal je 54,95 voor een Harry Potter themakist.

De Harry Potter boeken

Voor wie wil, hieronder een overzicht van de Harry Potter boeken : )

Lees ook mijn post Kinderfeestje idee met 11 tips voor en door moeders en Kinderfeestje thuis.

Leestips

Heb jij nog aanvullende tips, geef ze dan in de comments!

Similar Posts

19 Comments

 1. Een heel mooi idee en bijzonder goed uitgewerkt. Helaas zijn onze kinderen daar wat te oud voor, maar ik geef het door aan mijn dochter, wellicht is het iets voor mijn kleindochter.

 2. Superleuke ideeën! En inderdaad wel heel goed voorbereid. Maar…een goede voorbereiding is het halve werk. Of nouja, officieel is een goed begin het halve werk, maar dat is hier de goede voorbereiding. Ik vind het heel creatief en origineel. En die auto vind ik echt heel leuk, vooral de buurvrouw die haar beklag er nog even over deed;).

 3. Echt leuk voor de kinderen om Harry Potter te doen bij kinderfeestje. Echt geweldig idee om te doen. Kinderen vinden dit heel spannend om te doen. Lijst is ingevuld. Hoop te doen. Succes.

 4. Wat een leuke ideeën allemaal!
  Mijn dochtertje is pas een paar maanden oud dus aan feestjes zijn wij nog lang niet toe. Hopelijk is Harry Potter nog steeds in als zij de leeftijd heeft.
  Wel grappig, ik heb zelf vroeger ook een Harry Potter feestje gehad, in 2002 denk ik, kan je nagaan hoe lang het al een hit is!

 5. Als Smekkies kun je ook jellybeans gebruiken! De meeste supermarkten hebben tegenwoordig wel jellybeans in hun assortiment. Als je het echt ‘in alle smaken’ wil doen, zou je ook nog een pakje beanboozeld-jellybeans erbij kunnen doen.

  Verder kun je ook nog buiten zwerkbal spelen: laat een kind een riem ombinden met daaraan een sok met een tennisbal erin. Verdeel de andere kinderen in twee teams, en ieder team moet de snaai vangen. Als je het nog ingewikkelder wil maken, kun je nog een paar kinderen als jagers aanwijzen, en hen laten overgooien met een strandbal.

  Derde tip: Griffoendor is niet per sé het populairste huis, zeker niet als er ook fanfiction gelezen wordt ;-)

  En tot slot: bij AliExpress zijn diverse Harry-Potter-spulletjes te vinden voor een habbekrats. Tijdverdrijvers, flesjes Felix Fortunatis (die geluksdrank uit deel 6), kettingen met een Steen der Wijzen… Het loont de moeite om daar eens te kijken voor wat accessoires/versiering

 6. Op dit artikel moet ik natuurlijk wel even reageren hé! Het is ook heel leuk om een eigen toverstok te maken :) Een stok, lijm en wat verf en je bent al goed op weg. Daarnaast zag ik op Etsy dat je gemakkelijk de toelatingsbrieven kunt kopen, of het treinkaartje.

 7. Wat geweldig leuk heb je dat allemaal bedacht. Ik krijg er zelf ook allemaal ideetjes bij. Onthouden maar voor als ons oudste kleinkind er aan toe is!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.