Cake versieren kinderfeestje en flaters en katers

cake versieren kinderfeestjeKinderfeestjes.

Ze kunnen heel leuk zijn, maar meestal zijn ze vooral een flinke Uitdaging.

Want je wilt als ouder natuurlijk graag dat het een succes is, want je gunt je kind een succesvol kinderfeestje. Dat maakt dat zo’n kinderfeestje voor ouders ook best spannend is. Als moeder van 5 kinderen heb ik heel wat kinderfeestjes gegeven.

Hier vind je al mijn tips voor kinderfeestjes, zoals een cake versieren op een kinderfeestje.

Hieronder gaat het juist over de dingen die je beter níét kunt doen als je een kinderfeestje geeft. Zoals heel veel tijd en moeite steken in een taart bakken, terwijl een cake versieren op een kinderfeestje makkelijker en leuker is.

11 meest gemaakte fouten bij kinderfeestjes

 1. Je van te voren niet goed voorbereiden. Het spijt me om het te moeten zeggen, maar het is verstandig om van te voren een soort militaire planning te maken voor een kinderfeestje. Bereid je helemaal niets voor, dan is de kans groot dat er problemen ontstaan. Het is natuurlijk leuk om een nonchalante houding te hebben van ‘Dat komt wel goed,’ maar in de harde praktijk van kinderfeestjes zou ik dat niet aanraden. Lees ook mijn post Kinderfeestje idee met 11 tips voor en door moeders.
 2. Geen back-up activiteiten hebben. Jij kunt dan wel denken dat je een middagvullend programma hebt gemaakt, maar kinderen denken daar vaak anders over. Activiteiten waarvoor je een uur hebt uitgetrokken doen zij misschien in 7 minuten. Zorg daarom altijd dat je een boel back-up activiteiten hebt. Zoals Zakdoekje leggen. Deze les leerde ik bij mijn allereerste kinderfeestje. Ik dacht een middagvullend programma te hebben gemaakt, maar na 20 minuten had ik al mijn kruit al verschoten, en vroegen de kinderen verwachtingsvol: ‘En? Wat gaan we nú doen?’ En ik had geen idee.
 3. Geen rekening houden met het onvoorspelbare Nederlandse weer. Deze spreekt voor zich denk ik, en grijpt terug op punt 2. Zorg dat je een alternatief plan hebt voor buitenactiviteiten. Bijvoorbeeld zelf slijm maken of slijm maken met baking soda.
 4. Helemaal losgaan met een schitterend mooie verjaardagstaart van 80,-. Zo’n taart is prachtig, maar bereid je er op voor dat veel kinderen hem niet zullen lusten. Je kunt kinderen net zo goed een plak Aldi cake geven, een doos smarties en een bus slagroom om ‘te versieren’. Vervolgens lusten ze hun eigen creatie misschien ook niet, maar het was in ieder geval niet duur. En ze hebben wel lol. Je kunt ook zelf een cake bakken als je dat leuk vindt.
 5. Onvoldoende rekening houden met diverse voedsel allergieën en dingen niet lusten. Probeer eventuele voedingsproblemen van te voren te achterhalen door ouders te vragen naar allergieën. Streef niet naar culinaire hoogstandjes, maar zet gewoon in op de grootste gemene deler.
 6. Geen afwisseling tussen rustige en ‘wilde’ activiteiten. Wil je iets met de kinderen gaan knutselen? Doe dan daarvoor iets waarbij ze wat energie kwijt kunnen. Bijvoorbeeld een speurtocht lopen. Anders is de kans groot dat ze heel druk en onhanteerbaar zijn bij het knutselen.
 7. Geen duidelijke eindtijd, en te lang doorgaan. De leukste feestjes eindigen als iedereen het nog naar zijn, of haar zin heeft. Als je een kinderfeestje start om 14 uur dan is 17 uur een prima tijd om te stoppen. Je weet dat het feestje te lang heeft geduurd als kinderen beginnen te huilen, ruziemaken en overgeven.
 8. Je bent helemaal losgegaan met de versieringen en programmering van het kinderfeestje op basis van Pinterest. Maar je vergat af te stemmen op de wensen van je kind.
 9. Geen goed antwoord klaar hebben als de gasten dingen zeggen als: ‘Waar gaan we naar toe?’ of ‘Ik vind dit een stom feestje!’ en last but not least ‘Ik wil naar huis!’
 10. In je eentje een kinderfeestje willen geven. Ik vind dat je toch wel minimaal 2 personen nodig hebt voor een kinderfeestje. Mijn man en ik deden het ook altijd samen. Ik zorgde voor de planning, organisatie en catering, en hij zorgde voor de uitvoering.
 11. Geen ‘vrije tijd’ inplannen en te strak aan je eigen scenario willen vasthouden. Ik weet dat ik zei dat je een kinderfeestje met militaire precisie moet plannen. Maar plan daarin ook wat ruimte voor kinderen om zelf te gaan spelen. Met uiteraard een alternatief voor het geval ze dat niet gaan doen. Maar als ze wel aan het spelen slaan, dan is dat het ultieme kinderfeestje. Want dan loopt het vanzelf.

kinderfeestje

Kinderfeestje fout 12: hoe vul je de tijd in tot alle gasten er zijn

Toen we het kinderfeestje van mijn 10-jarige zoon vierden merkte ik dat ik één foutje had gemaakt. Ik had namelijk niets voorbereid voor de fase tussen de aankomst van de gasten, en het moment dat iedereen er is. Met alleen een leuk kinderfeestje idee ben je er nog niet…

Aankomst eerste gast–Aankomst laatste gast

Je kunt natuurlijk de mazzel hebben dat iedereen precies tegelijk arriveert. In dat geval kun je meteen met het feestprogramma van start. Maar in de praktijk is er altijd wel eentje die te laat wordt gebracht, en eentje die te vroeg wordt afgezet.

Kleurplaten klaar leggen

Op andere kinderfeestjes legde ik altijd al wat uitgeprinte kleurplaten klaar. Zo konden de gasten die er al waren iets gaan doen, terwijl ze op de rest wachtten. Ik besefte mijn fout toen de eerste gastjes een beetje ongemakkelijk om elkaar heen draaiden. Dus ik sjeesde snel naar de computer, om acuut wat Pokemon kleurplaten te printen.

Maar weet wat je er ondertussen gebeurde? Terwijl ik zat te stressen dat ze niets te doen hadden en dat het ‘ongemakkelijk’ was, waren ze ondertussen heel wild gaan rondrennen in de tuin. Niks aan het handje. Ze hadden de grootste lol.

Wat heb je nu geleerd?

Het was weer één van de vele leermomenten in mijn leven als moeder. De les die ik er uit haalde was:

Projecteer niet je eigen ongemak op je kinderen! Geef kinderen de tijd om zelf een oplossing te vinden. Spring er niet meteen bovenop met jóúw oplossing. Om met de Beatles te spreken: ‘Let it be, let it be, let it be, let it be.’

Nu zit ik met 10 ongekleurde kleurplaten…

Nog een handige les voor kinderfeestjes

Behalve de les om kinderen ruimte te geven hun ‘eigen ding’ te doen, heb ik nog een handig les. Deze heb ik inmiddels succesvol geleerd. Hoewel het natuurlijk prachtig is als je als moeder een schitterende verjaardagstaart bakt, is dat niet nodig.

Kinderen vinden het namelijk superleuk om hun eigen taartje/plak cake te versieren. Sterker nog, hoe luxer de taart, hoe groter de kans dat er iets in zit dat ze niet lusten. Daarom koop ik tegenwoordig altijd een goedkope cake bij de Aldi of Lidl en een bus spuitslagroom. Je kunt ook zelf een cake bakken natuurlijk. Daarbij serveer ik tumtummetjes en versiersels. Engels drop is ook heel geschikt als versiering voor een taart.

Wat je dan vaak ziet gebeuren is dat de kinderen de cake zo volspuiten en vol gooien dat ze hem niet meer lusten. Maar wel veel lol hebben. Of ze houden het bescheiden, en dan eten ze hun kunstwerk ook echt op. Dit laatste was het geval bij het kinderfeestjes van mijn zoon. Tot mijn verbazing aten ze alle cake op.

De moraal van het verhaal: maak je geen zorgen als je geen prachtige taarten kunt bakken. Een cake van de Aldi is ook fantastisch.

Samengevat!

 • Spring als moeder niet te snel in als de situatie eventjes ongemakkelijk lijkt. Kijk eerst of kinderen het zelf kunnen oplossen
 • Investeer niet in dure taarten, tenzij je dat zelf erg leuk vindt. Kinderen zijn ook blij met een cake.

Cake versieren kinderfeestje

Eén van de dingen die altijd wel goed ging op de kinderfeestjes die ik organiseerde was het onderdeel cake versieren. Zoals ik hierboven al schreef is een luxe verjaardagstaart vaak helemaal niet besteed aan kinderen op een kinderfeestje. Vaak lusten ze het niet. Daar sta je dan met je prachtige taart.

Een cake versieren op een kinderfeestje is dan een veel beter idee.

Een simpele cake van de Aldi is genoeg. Koop er een zak snoepgoed bij, bijvoorbeeld tumtummetjes en laat je gasten los gaan op cake versieren. Dit is ook meteen een leuk onderdeel op een kinderfeestje.

Conclusie

Een geslaagd kinderfeestje is soms net als het Nederlandse weer: ‘Het kan vriezen, het kan dooien’. Het ligt allemaal ook erg aan de kinderen die komen. Maar met een goede voorbereiding in combinatie met een grote portie flexibiliteit kom je een heel eind.

In deze post las je 12 veel gemaakte fouten bij kinderfeestjes.

Leestips

Heb ik er nog wat gemist? Vul ze dan aan in de comments!

Similar Posts

40 Comments

 1. Hahaha moet een beetje lachen van sommige puntjes omdat ik het al helemaal voor me zie, goede blog met leuke tips! Vooral zelf je cakeje versieren, zo kan ik me elk kinderfeestje herrineren

  1. Ja dat zelf cake versieren werkte altijd vond ik. De kinderen vonden het heerlijk om te kliederen en het was geen ramp als ze het daarna niet meer lusten.

 2. Je te druk maken!

  En vergeet niet, smaken verschillen. Toevallig dacht ik vanmorgen toen ik wakker werd aan de partytent van de buren van mijn moeder, die daags na het 12-jarig feestje van mijn kind door een storm verwoest werd. Hij stond goed vast in mijn moeders tuin, het waaide toen namelijk al, dus vandaar dat hij flink in de prak zat. En wij, lees:ik, konden het vervolgens gaan regelen met de verzekering. Onze verzekering, uiteraard. De buurvrouw mocht kiezen, tussen 150 euro (ongeveer het bedrag van de partytent) of een nieuwe tent. Wilde ze een nieuwe tent, kon ik die óók nog gaan uitzoeken! Ik vond er één voor nog geen 80 euro, in de aanbieding geloof ik, en bíjna dezelfde tent. Prima toch! Nog goedkoper ook. (Ik zal maar niet opsommen wat er verder nog mis ging op dat feestje, maar… ik vond het met stip het beste, door mij georganiseerde kinderfeest ooit! Goeie herinneringen aan (‘t was tevens het laatste kinderfeestje dat ik hoefde te doen ;-)).

  1. Je te druk maken is zeker een valkuil Jascha : ) Dank voor de goede aanvulling.

   Wat een gedoe met die partytent zeg. Dat trof ook wel ongelukkig dat er net een storm kwam.

  2. Ach ja het is leuk om op terug te kijken. Zo’n stormachtige verjaardag is ook prima. Het hoeft niet altijd binnen de lijntjes wat je als moeder vaak wel denkt.

 3. Planning is alles. Ik kreeg vaak van ouders na een kinderfeestje de vraag hoe ik dat in de klas allemaal doe. Geloof me, dertig van die gastjes in het gelid houden in een klas is veel makkelijker dan een stuk of zeven tijdens een vrije situatie als een kinderfeestje.

 4. Hoi Nicole,

  hahaha… als ik dit lees ben ik zo blij, dat ik dit niet meer hoef te doen!
  Mijn dochter heeft nu het stokje overgenomen en ik vind dat ze het geweldig doet.
  En het kost nooit veel… Goed van d’r!

  groetjes van Marlou

  .

 5. Ik heb drie kinderen en dus ook heel wat feestjes achter de rug. En ik vind je tips heel erg goed!! Ik was trouwens ook juf en ik ben het ook helemaal met Naomi eens. PLANNING!

 6. En ik lees nu net de reactie van Marlou. Dat vind ik ook. Het is niet nodig met een groep zes-jarigen in een of andere dure tent de verjaardag te vieren. Dat zie ik gebeuren in mijn omgeving.
  Blijf gewoon lekker thuis en nogmaals: plan! Er zijn heel veel boeken met leuke ideetjes en internet zal er ook wel vol mee staan!
  Oh ja: wees voorbereid op een boze en/of verdrietige bui van je eigen feestvarken. Dat gebeurt gewoon.
  En als het kan, vier het zonder jongere brusjes

  1. Oja, een huilend eigen kind…. 🙂
   En de tip van Bertie is ook een goeie: regel opvang voor jongere kinderen. Want het is niet hun feestje! Ik weet het nog zelf toen ik 10 werd en iedereen helemaal weg was van mijn baby-zusje (die overigens daarna werd opgehaald door oma).

 7. Jammer,dat het soms zo stressvol is. Voor ouders,jarigen,genodigden en misschien iemand,die niet uitgenodigd werd. En dat terwijl het feest is.

 8. Mijn partner en ik deden de kinderfeestjes ook altijd samen, altijd low-budget en het ging altijd zoals we verwachten maar wel anders dan we ons voorgesteld hadden.

 9. Niet zozeer een fout waardoor het feestje in de soep loopt, maar wel een hele ergerlijke: iemand inhuren voor een activiteit en vervolgens denken dat diegene best alleen overzicht kan houden op al die kinderen én tegelijkertijd de activiteit kan doen, en zelf lekker op de bank gaan zitten tv kijken 0_0

 10. Hahahaa ‘dan lusten ze het misschien nóg niet, maar was het niet duur’.. zooo Nederlands hahahahaaa! Ik heb geen kinderen, maar ben wel 11 jaar peuterleidster geweest, dus ik weet ook wel wat van kinderfeestjes. :-) Zoals carnaval vieren.. wat je dan vooral níét moet doen is die kleintjes ontvangen als je jezelf al helemaal in vol ornaat verkleed hebt.. niks anders als huilende kinderen dan! hahahaha!
  Na 10 minuten al je kruit al verschoten hebben hahaha ook héél herkenbaar.. die kinderen zijn nóóit zolang ergens mee bezig als wij wel zouden willen hè!
  Heb echt smakelijk moeten lachen om je postje.. heel leuk, maar ook hele goeie tips hoor. :-)

 11. Zag gisteren bij Action twee vrolijke moeders van alles inslaan voor een meidenfeestje. De meiden waren zelf ook mee, ze hadden lachzakjes veroverd en dat was goed te horen. Het was in de winkel al een vrolijke bende. Komt vast goed dat feestje. Ik heb me kostelijk vermaakt met je tips. Blij dat ik niet meer hoef.

 12. Daarom ging ik met de kinderen graag naar een minder bekende binnenspeeltuin (met een leuk buiten). Zonder feestje arrangement. Op het parkeerterrein allemaal een krentenbol of bolletje. Binnen limonade en een waterijsje. Iedere euro waard voor ons.
  Bij dochter de laatste twee jaren naar jump XL. Omdat zij gelijke dagen rooster hadden en daar niet, was het super rustig. Thuis een stuk pizza en een film kijken.

 13. Een wel heel leuk blogje op de dag dat onze kleinzoon 6 jaar wordt ;)

  Zover ik weet meestal geslaagde feestjes bij dochter…dus zal ook deze x wel weer lukken.

 14. Grappig, er komt nog heel wat bij kijken hè? Volgens mij geeft het best veel stress zo’n ”leuk” kinderfeestje. Het zijn wel realistische tips, kan ik mij wel in vinden

 15. Ik heb geen idee hoe dat in mijn eigen kindertijd geregeld werd, maar van collega’s hoor ik ook regelmatig dat ze al weken bezig zijn met de planning van zo’n feestje, blijkbaar is het toch een stuk lastiger om zoiets in goede banen te leiden.

  1. Ik denk ook dat de lat voor kinderfeestjes tegenwoordig veel hoger ligt. Volgens mij deed de vorige generatie minder moeite, en liep het toen ook prima.

 16. Binnnkort weer feest hier voor een negenjarig meisje ;)
  Ik swipe nog even naar je positieve tips, want deze 11 hierboven zijn heel goed 🙂

 17. Ik heb geen kinderen, maar wat is er veel om rekening mee te houden bij de organisatie van een kinderfeestje. Als ik terugkijk op mijn eigen jeugd, dan vond ik de rondleiding door het toenmalige PTT-museum en naderhand in de kantine iets eten erg leuk als feestje :)

 18. Leuke tips! Ik vond verjaardagspartijtjes nooit zo leuk om naartoe te gaan. Misschien hadden de ouders van mijn vriendinnetjes destijds wat aan jouw tips gehad :)

 19. En welk antwoord moet ik dan klaar he bben wanneer een kind zegt ‘dit is een stom feestje’ of de andere twee voorbeelden die je gaf?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.