Reacties

Kindervermaak zoals Zakdoekje leggen! — 18 reacties

 1. In de bietenhoop spelen hoewel dat niet mocht, fietsen op het erf, tentjes maken op de bleek, logeren bij een oom en tante, verstoppertje, met de playmobil en bordspelletjes, ministeck. Tekeningetjes maken op een papiertje waarbij ieder kind een volgend stukje moest tekenen terwijl het papier omgevouwen was. Rovertje en gewoon fantasiespelletjes (ik was die en jij die), zoveel...

 2. Wij bouwden tenten, speelden vadertje en moedertje (waarbij ik raar genoeg vaak de vader was), speelden hele verhalen in de poppenkast.
  Ik had een indianenjurk en een sherrifcowboypak (dat was erg ge-emanicipeerd in 1966) met een revolver.
  Een favoriet was liften:
  Alle vaders in onze straat werkte bij hetzelfde bedrijf en kwamen om dezelfde tijd thuis.
  Dan stonden we met zijn allen op de hoek te liften en waren er altijd wel vaders die met ons een blokje om reden.
  Stoepranden, knikkeren, hinkelen, verstoppertje, tikkertje.
  In de zandbak spelen.
  En we hadden het geluk dat er een hele grote speeltuin dichtbij was.

  Toen we wat groter werden hadden we ingewikkeldere spelletjes zoals Stand-in-de-mand, Wereldje veroveren en Beeldentrekkertje.
  En we organiseerde regelmatig een minikermis in het bosje tegenover ons huis.
  Met echte prijzen (overbodig klein speelgoed) en losse centen.

  En als tieners verzonnen we bij ons in de straat een spel dat een kruising was tussen volleybal en pingpong met de toepasselijke naam: Volleypingpong

 3. Wij woonden buiten in de polder, dus slootje springen was iets wat we nogal eens deden , maar ook bussie trap, boompje verwisselen, hutten bouwen , s'winters schaatsen op de sloten, rolschaatsen in de stal van de buurman als de koeien buiten stonden , zwemmen bij opa en oma voor het watergemaal, vissen aldaar , op zondag na kerktijd als m'n vader niet moest werken koffie drinken bij opa en oma en als je dan mocht blijven speelde we s'middags mens erger je niet en kwam er een zak -pel pinda's op tafel. Maar ook tikkertje, met de buurkinderen spelen bij hun op de hooizolder , de buurman helpen met de koeien of bij een klasgenootje spelen. Maar ook thuis helpen in de moestuin en met de beesten verzorgen. Tv kijken mochten we wel maar niet de hele dag en niet op zondag en ook alng niet alle programma's mocht je zien , we deden vaak spelletjes maar geen kaartspelletjes thuis , Vond m'n moeder geen christelijke spelletjes . Maar bij familie deden we heht wel kaarten :). Het snoephappen kilinkt heel bekend maar ook geblinddoekt proeven wat er op een lepeltje zat deden we , je wist je veel beter te vermaken lijkt het wel vergeleken met de kinderen nu . Wij hadden oude conservenblikken waar we een touw door haalden en zo konden we bliklopen .

 4. Ik speelde graag alleen. Ik heb heel veel gelezen, getekend, verhalen en gedichtjes geschreven. In de keuken was ik graag om bij het koken te kijken. Op mijn tiende kon ik al een maaltijd koken. Ik had geen zussen, alleen broers en die speelden vooral samen en daarbij was ik niet echt een buitenkind.

  Ik speelde graag met vriendinnetjes, dat werden al snel creatieve dingen of gewoon touwtje springen, elastieken, jojoën, hinkelen of gewoon kletsen.
  Ook heb ik veel met nichtjes en vriendinnen op de camping in Friesland gespeeld. Daar waren we alle zomervakanties en veel weekenden.

  • Vooral zwemmen in het meer en volleyballen op het veld op de camping.
   Best wel aktief als je het vergelijkt met het 'gemiddelde' kind van nu. Je zag toen in de jaren '70 nauwelijks kinderen die te zwaar waren.

 5. Knikkeren, hinkelen, touwtje springen, verstoppertje en natuurlijk met de poppen spelen en breien. Vaak samen met een vriendin of zus. Kwartetten of mens erger je niet deden we ook. Ik ging ook nog op gitaarles.

 6. Ik las heel veel boeken, maar ook en dan vooral 's avonds buiten spelen. Stoepranden, blikspuit en nog wat verstop spelletjes, badmintonnen. Knikkeren, hinkelen, elastieken, met de barbies spelen, ach zoveel en verveel me nu nog steeds niet. Maar ik heb hier een zoon die zich ook echt niet weet te vermaken. Gelukkig houd hij wel van spelletjes, knutselen dus dat doe ik dan maar met hem, maar daar heb ik niet altijd tijd voor. Hij heeft nog een zusje en de huishouding gaat ook door. En ik hoor het wel meer om me heen, dat de kinderen op deze leeftijd (4,5,6) het moeilijk vinden om de vakantie door te komen. Tenzij hij de hele dag achter de tablet, ds mag, maar helaas voor hem. En soms geef ik maar toe want ik word heel erg moe van hem. Aan het eind van de dag ben ik blij als hij op bed ligt en zijn vader thuis is, kan ik mij weer opladen en even iets voor mezelf doen .

  groetjes,
  Janneke

 7. Wat een gezond speelgedrag allemaal! Het doet me ook denken aan Enid Blythons boeken van De Vijf. De hele dag buiten, en fijn avonturen beleven.

  Janneke hierboven schrijft daar haar zoontje zich niet zo goed kan vermaken. Helaas herken ik dat. Nou ben ik benieuwd: spelen jullie kinderen net zoveel en zo fantasierijk buiten als dat jullie dat als kind deden?

  • Onzevakantiekinderen mogen 's morgens vroeg op de psp en de tablet en 's avonds na het eten nog even.
   We hebben overigens geen kabel oid, dus de computerspelletjes en tekenfilmpjes die de kinderen op de tablet kijken zijn ook gelijk alles wat de kinderen aan 'beeldbuishangen' doen.

   's middags mag er pertinent geen psp of tablet aan, hoe graag ze dat soms ook willen. Gisteren bleven we thuis (we zijn heel de week wezen zwemmen) en hadden we een paar echte 'ik weet niet wat ik moet doooooeeeeeen' . Tja... dat is dan gewoon even zo. Haha ben op een gegeven moment wel maar even onkruid gaan wieden naast het huis, omdat ik geen zin had in die gezichten die erbij hoorden. Het ene kind heeft vvolgens de hele middag met het geld en de kaartjes van monopolie gespeeld en de andere is naar de speeltuin geweest (tegenover ons huis) en heeft zich met de katten beziggehouden en nog een beetje rondgestuiterd.

   Ik las vroeger veel, we speelde stoepranden, paadjetrap, voetbal en deden net alsof ons pleintje een woestijn was.
   Wij keken met het gezin na het eten en als kind woensdagmiddag tv. Als gezin werd er ook veel gekaart. In de vakantie elke avond. Verder als er voor ons niets op tv was / mijn vader voetbal keek.

 8. Buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes, spelletjes doen. Maar ook lezen, ik was dol op boeken over kostscholen. Zoals Pitty naar kostschool ed.

  En bij oma en opa spelen met mijn neefjes. Hutten bouwen, zowel binnen als buiten. Heerlijke tijd.

 9. Als kind speelde wij (mijn broertje en ik) altijd buiten, echt gewoon altijd, nouja k las ook wel veel boeken s avonds in bed. We skateboarden, voetbalden, klommen in de boom, hadden een geheime hut, zwommen 3 x per week op zn minst bij de baai, reden paard, verstoppertje etc etc.
  Mijn eigen kinderen, toen ze jonger waren waren ze meer buiten, nu word er ook gepspt en wii-ed enzo maar nog gaan ze graag een balletjetrappen/tennissen/volleyen en/of s avonds na de vakantie baan nog een duikje in zee nemen met een groepje vrienden.( zeker in de zomer/vakanties)
  En mijn kleinsten spelen ook veel buiten, mogen soms een Nintendo ds spelletje doen maar niet te lang.
  Wij wonen in een gewone woonwijk waar lekker wat kinderen wonen met een grasveld dichtbij waar veel gevoetbald word.

 10. Mijn kinderen spelen altijd buiten. Zwemmen, varen, vissen, voetballen, hutten bouwen, blikkie trap, met de blaaspijp bessen schieten, skeeleren, fietsen, verstoppertje spelen, schaatsen, sneeuwpoppen maken etc etc. Regelmatig gaan we richting veluwe en lopen daar uren door de bossen, ze vermaken zich dan met takken, dennenappels en straks weer paddenstoelen zoeken. Op het strand vermaken ze zich uren met het zoeken naar schelpen, garnaaltjes en krabbetjes en zandkastelen bouwen. Dit doen ze niet alleen maar er loopt hier een heel zwerm kinderen rond die ook altijd buiten zijn. Als ik dan naar mijn kinderen en de kinderen van hier uit de buurt kijk dan vraag ik me af of die beweringen dat kinderen uren achter die schermen zitten wel klopt. Zodra het stormt en regent zitten die van mij ook achter de playstation of de ipad maar zodra het droog is weten ze niet hoe snel ze naar buiten moeten gaan. En dat spreken ze dan weer af met vrienden via diezelfde playstation, whats app etc etc.
  Ingrid

 11. Het valt me op ,dat er geen kinderen in de straat spelen. 10-15 jr geleden nog wel. Misschien dat ook de buitenschoolse opvang een deel van hun vrije tijd vult.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder