Solo spelletjes: 5 spelletjes die je in je eentje kunt spelen

solo spelletjes

Solo spelletjes oftewel spelletjes die je in je eentje kunt doen vind ik handig!

Je bent dan immers niet afhankelijk van iemand anders.

Dat gezegd hebbende, niet voor niets heten veel spelletjes gezelschapsspel : )

Veel mensen vinden het leuker om samen met iemand anders een spelletje te doen.

Maar er zijn heel goede argumenten voor solo spelletjes.

Waarom solo spelletjes?

Solo spelletjes zijn fijn voor mensen die behoefte hebben aan rust en stilte. Of voor mensen die simpelweg even geen andere speler(s) bij de hand hebben. Of wat te denken van mensen die helemaal niet tegen hun verlies kunnen, en in een soort hulk veranderen als ze een spelletje verliezen?!

Je kunt een spelletje ook in je eentje doen om jezelf te trainen, zodat je de volgende keer je tegenstander compleet van de kaart kunt vegen.

Solo spelletjes

1. Solitaire

Met stip op nummer 1, vanwege de toepasselijke naam, komt natuurlijk het kaartspel Solitaire. Een van de theorieën over de herkomst van dit spel is dat een gevangene in de Bastille het heeft bedacht! Ik vind dat een mooie theorie, en heel slim van die gevangene.

En voor iedereen die denkt dat het sneu is om in je eentje een spelletje te spelen: de chique Anne de Rohan-Chabot die hoorde bij het Franse hof speelde ook in haar eentje. Kijk maar:

solo spelletjes

Het fijne aan Solitaire is dat je speelt met een pakje speelkaarten. Bij de Action heb je al een pakje voor 99 cent. En bij 123inkt.nl gaven ze een tijdje geleden zelfs speelkaarten cadeau bij een bestelling. Solitaire is een spel waarin je steeds beter wordt, naarmate je oefent.

2. Mahjong Solitaire

Mahjong is een traditioneel Chinees gezelschapsspel, maar het is ook een solo spelletje! Het spel bestaat uit stenen met verschillende symbolen erop. Je moet steeds twee dezelfde (vrij liggende) stenen zoeken, en dan mag je die wegleggen. Het leuke aan Mahjong Solitaire is dat je het ook heel goed online kunt spelen.

mahjong solitaire solo spelletjes

Bijkomend voordeel van het spel online spelen vind ik dat de regels automatisch worden toegepast. Zo klikte ik bijvoorbeeld op een blokje dat niet vrij lag, en dan krijg je daar bericht van. Ik heb nogal een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, en dan is dit ideaal.

Onderaan het Mahjong spel zie je je score aangenaam groeien:

spelletjes die je in je eentje kunt doen

Mijn jongste zoon speelt ook graag Mahjong Solitaire. Hij vindt het rustgevend en is er bovendien veel beter dan ik…. Ik kan me ook voorstellen dat als je als moeder met een sterk overprikkeld kind te maken hebt, je zegt:

‘Ga jij maar eens even lekker Mahjong Solitaire spelen!’

Dit spel is aangenaam prikkelarm, maar vraagt wel je aandacht. Het is dus ook handig bij piekeren, want je moet je wel concentreren op de stenen.

3. Sudoku

Sudoku’s zijn populaire solo spelletjes! Helaas zijn sudoku’s een mysterie voor mij. Ik ben niet goed met getallen, en dat wreekt zich bij Sudoku. Maar mijn man is er wel heel handig in, en doet ze graag. Er zijn makkelijke sudoku’s en moeilijkere versies. Als je Sudoku online speelt kun je heel eenvoudig het niveau instellen. Drie keer raden welk level ik altijd kies….

solo spelletjes sudoku

4. Pacman!

Wie herinnert zich dit spelletje niet: Pacman! Je bent in een doolhof en moet allemaal dingetjes ophappen. Dit is een erg verslavend spel. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment in mijn slaap nog dingetjes lag te happen. Pacman kwam uit in 1980 in Japan. Pacman is één van de bekendste solo spelletjes. Het spel is uitgegroeid tot een van de meest iconische en herkenbare videogames ter wereld!

in je eentje spelen

Let op: anders dan Mahjong Solitaire vind ik Pacman helemaal niet rustgevend! Sterker nog, ik vind het nogal een stressvol spelletje.

5. Boggle

Boggle kun je samen met iemand spelen, maar het is zeker ook een spelletje dat je in je eentje kunt spelen. Boggle is een doos met blokjes met daarop de letters van het alfabet. Je schudt flink met de doos, en dan landen alle blokjes met letters in een vakje. Vervolgens draai je de zandloper om, en dan is het de kunst om zoveel mogelijk woorden te maken met de letters zoals ze liggen. Dit kun je ook in je eentje doen.

Solo spelletjes doen is makkelijker geworden

In je eentje spelletjes doen is makkelijker geworden door de komst van computers en internet. Zo kun je bijvoorbeeld dammen tegen een computer. Tegelijkertijd bieden computers en internet juist ook nieuwe mogelijkheden om samen spelletjes te spelen! Zo zit mijn jongste zoon bijna dagelijks met vrienden te gamen. Ik weet dat, omdat ik hem in de woonkamer helemaal hoor schreeuwen van enthousiasme in zijn zolder slaapkamer!

Spelletjes die je niet in je eentje kunt spelen

Er zijn ook spelletjes die juist niet geschikt zijn om in je eentje te doen. Ze zijn het tegenovergestelde van solo spelletjes. Ik noem:

 • Mens erger je niet
 • Monopoly
 • Risk
 • Kolonisten van Catan
 • Verstoppertje….
 • Tikkertje
 • Tennis

Solo spelletjes tot slot

Solo spelletjes hebben enorm veel voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk voor introverte mensen. Verder kun je er altijd eentje doen bij verveling, en je kunt er je geest mee scherpen oftewel slimmer worden : )

Wat zijn jouw favoriete solo spelletjes? En speel je graag in je eentje of met anderen?

Similar Posts

19 Comments

 1. Boggle heb je tegenwoordig ook online, in apps. Dan heet het alleen anders geloof ik. Maar wat een heerlijk spel vind ik dat zeg, als taalliefhebber. Deze blog doet me er overigens wel aan denken dat ik nodig eens een spelletjesavond moet organiseren:).

 2. Wordfeud en Wordle speel ik graag, woordspelletjes dus. Wordfeud speel je met een onbekende ander maar er zit geen haast achter. En ik lees heel graag. Sudoku lukt me niet, geef mij maar letters!

 3. Op de computer of smartphone kan je veel spelletjes doen maar ik heb hier thuis Shut the box in de smalle versie en dat vind ik veel mooier. Proberen uit te gooien met dobbelstenen en ik zal je schrijven dat valt echt niet mee. Google er maar eens op en is echt een mooie spel hoor. Kan mij daar uren mee vermaken.

 4. Mahjong, solitaire en sudoku heb ik heel wat gedaan. Ik maak op z’n tijd graag Zweedse kruiswoordpuzzels, lees graag een boek of speel Planet Zoo op de laptop.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.