15-minutengemeente: alles op loop-of fietstafstand?

15-minutengemeente

In de krant las ik een interessant artikel over het idee van de 15-minutengemeente

Dat houdt in dat je binnen 15 minuten belangrijke voorzieningen moet kunnen bereiken.

Zonder auto.

15-minutengemeente: binnen een kwartier bereikbaar op fiets of lopend

Het gaat er dus om dat je met de fiets of lopend binnen 15 minuten bij voorzieningen kunt komen die te maken hebben met je gezondheid, economie, vermaak en bereikbaarheid. Hieronder een overzicht van dit type voorzieningen.

Ik heb erachter gezet hoeveel kilometer de dichtstbijzijnde voorzieningen bij mij vandaan zijn:

 • Huisarts (4 km)
 • Apotheek (6 km)
 • Supermarkt (6 km)
 • Zwembad (6 km)
 • Bibliotheek (8 km)
 • Bioscoop (8 km)
 • Horeca (6 km)
 • Treinstation (8 km)
 • Warenhuis (6 km)

Eigenlijk kan ik alleen bij de huisarts binnen 15 minuten zijn op de fiets. De dichtstbijzijnde andere voorzieningen zijn voor mij te vinden in het dorp Varsseveld, 6 kilometer verderop. Daar zitten supermarkten en de Action, die ik als warenhuis tel.

Voor bijna 2 miljoen Nederlanders voorzieningen verder dan 4 km

Volgens het CBS moeten ± 2 miljoen Nederlanders meer dan 4 kilometer reizen naar voorzieningen. Zij kunnen niet binnen 15 minuten bij een voorziening komen op de fiets of lopend. Maar in hetzelfde artikel staat dat volgens hoogleraar Dick Ettema* de 15-minutengemeente een ‘utopie’ is.

Hij vindt dat je aan de bewoners zou moeten vragen of zíj het een probleem vinden. Sterker nog, volgens Dick Ettema kiezen sommige mensen bewust voor een plek met weinig voorzieningen vanwege de rust. Hij waarschuwt dat ‘alles op fietsafstand’ te hoog gegrepen is.

‘Belangrijke voorzieningen moeten voor iedereen binnen 15 minuten bereikbaar zijn’.

Op de site van NPO staat een poll over de stelling:

‘Belangrijke voorzieningen moeten voor iedereen binnen 15 minuten bereikbaar zijn’.

63% is het hiermee eens, 37% is het oneens met deze stelling.

Wonen op het platteland ≠ 15-minutengemeente

Ik moet eerlijk toegeven dat het me soms wel heel fijn lijkt om een supermarkt op loopafstand te hebben! Op het platteland is alles simpelweg verder weg. Maar goed, dat weet je als je er gaat wonen. Je kunt dit ondervangen door goed te plannen. Ik let er sterk op of mijn voorraden voldoende zijn, zodat ik niet tijdens het koken ineens een ingrediënt niet heb.

Want het is niet zo dat ik dan snel even naar de supermarkt kan.

Tenminste, dat kan wel.

Maar dan moet ik de auto pakken. En als ik alles snel-snel doe, dan kan ik dénk ik binnen 30 minuten weer terug zijn.

Maar dan moet alles meezitten.

*Hoogleraar stedelijke bereikbaarheid en sociale inclusie van de Universiteit Utrecht

Welke voorzieningen zijn er voor jou bereikbaar op de fiets of lopend binnen 15 minuten? Wat vind jij van het idee van de 15-minutengemeente?

Similar Posts

24 Comments

 1. ik woon op 2 km van het centrum, maar in mijn straat liggen vele winkeltjes van zelfstandige bakkers en slagers, en fruit en groenten (turks, grieks, marokaans, iran,….. kraampjes met aardbeien enzo, de aldi, action, lidl, apotheek, de hoofdstraat van Houthalen ;-)
  Een @->- voor U.

  1. Als je binnen de bebouwde kom woont hebben de meeste mensen veel voorzieningen die dan binnen 15 minuten te bereiken zijn.
   Het is ook heel fijn als dat kan.

   Maar wordt dit voor het goede gebruikt?
   Mag je daar nog een auto hebben? En hoe zit het met je persoonlijke vrijheid?
   Het idee komt vanuit het WEF en de VN met de covid lockdowns in gedachten.

   Zie oa een artikel in De Andere Krant 15 minuten stad.

 2. Volgens mij zit ik in een vijfminuten gemeente. De meeste voorzieningen hier zijn binnen een paar minuten bereikbaar. Zelfs de brandweer ligt hier maar op een paar honderd meter vandaan en dat geeft toch een gevoel van veiligheid.

 3. Afstand lopen is zeker goed. Je hebt uitgerekend hoe ver kan lopen. Leuk gedaan. Ik ga wel beetje wandelen. Mijn knie moet weer wat beter worden. Wij hebben geen auto.

 4. Alle voorzieningen zijn voor mij binnen 15 minuten lopen bereikbaar maar we hebben geen tuin en geen rust. Stilte is ver te zoeken in de binnenstad. Je kunt niet alles hebben …

 5. Doodeng die 15-min steden. Kan in de toekomst om klimaatredenen als “gevangenis”gebruikt worden. Laat mensen vrijwillig hun autogebruik minderen

 6. Huisarts, apotheek, kleine supermarkt en bieb heb ik op loopafstand (of nou, die bieb is eigenlijk niet echt een bieb, maar een servicepunt waar je kunt afhalen, maar ik tel ‘m dus maar mee;)). Voor de rest moet ik ook een half uur minstens fietsen. En weet je wat? Ik vind dat dus prima. Ik denk dat het zo is zoals in het artikel staat, dat mensen er vaak bewust voor kiezen als ze in een klein dorp gaan wonen zonder voorzieningen.

 7. Ik woon in het buitengebied en het dichtstbijzijnde dorpje is drie km hiervandaan. Dus binnen een kwartier fietsen kan ik bij de kapper, de snackbar, de bakker en een café zijn. De huisarts heeft drie keer in de week een half uurtje spreekuur.
  Voor der rest is alles verder weg, maar wij hebben er zelf voor gekozen om buiten een dorp te gaan wonen. Andere voorzieningen zijn acht km of verder weg. Zonder auto kunnen wij eigenlijk niet. Nu met het mooie weer fiets ik wel vaak, maar niet alles doe ik op de fiets.

 8. Ik denk dat er terecht gesteld wordt dat het een vrije keuze van eenieder moet zijn.

  Mijn cijfers
  Huisarts (1,5 km – die van mij zit op 3,5 km)
  Apotheek (0,8 km – die van mij zit op 3 km)
  Supermarkt (0,3 km – keuze uit drie supermarkten)
  Zwembad (3,5 km – naast mijn werk)
  Bibliotheek (1,5 km)

  Ik woon ongeveer 10 minuten lopen van het stadscentrum, maar ook bijna in de uiterwaarden van de Maas.
  Bioscoop (2 km)
  Horeca (1,5 km)
  Treinstation (2 km)
  Warenhuis (1,5 km)

  Wat ik in het lijstje mis
  Reacreatiegebied (0,1 km)

 9. Colruyt en Lidl zijn hier vlakbij. Komt daarbij dat ik op zo’n 15 minuten wandelen van het centrum woon. Ik ben verwend als ik het zo bekijk.

 10. Ik woon in een dorp en veel voorzieningen zijn hier op loopafstand! Ik ben een bofferd met een treinstation waar ik in 5 minuten heen loop. Ik gebruik onze auto weinig. Mijn man gebruikt hem wel vaak. Soms moet hij mij ook ergens ophalen omdat de trein niet gaat (defecte trein, sein- en wisselstoring etc.) 😉 Helemaal zonder auto zou wel lastig zijn denk ik. Helemaal omdat je zo aan de vrijheid van een auto gewend bent. Dat je naar de supermarkt een dorp verderop kunt, omdat je daar ook eens wilt winkelen… Maar wat zou het fijn zijn als er minder autoverkeer was… Vroeger toen ik een kind was hadden wij thuis geen auto. We woonden wel in een dorp waar bussen reden en waar een station was. Alles was zowat in het dorp te koop. Dat was dus eigenlijk zo’n 15 minuten gemeente. Mijn moeder maakte wel gebruik van Ter Meulen Post en Wehkamp… Uiteindelijk rond hun 45e kochten mijn ouders hun eerste auto. Toen hoefden ze niet meer met de bus op familiebezoek en deden ze inderdaad eens hun boodschappen in het dorp verderop op 4 km afstand….

 11. Alles van hierboven ligt bij mij (vaak ruim) binnen 15 minuten lopen. Daar horen ook basisscholen en het regioziekenhuis bij. Nog belangrijk het grote stadspark, dat zeer verkoelend kan zijn en voor frisse lucht zorgt. Water schijnt voor verkoeling en leefbaarheid ook erg belangrijk te zijn. Is heir ook op kruipafstand in de vorm van ondermeer een 30m-brede singel. De enige uitzondering is m’n huisarts. Daar loop ik 17 minuten over. Die had ooit zijn tuindeur grenzend aan mijn steeg, maar is verhuisd naar een plek waar ie beter bereikbaar zou zijn. Klopt voor mensen met de auto, maar dus niet voor mij. ;-) Ik kan trouwens een handvol huisartsen dichterbij vinden, maar vind dat (nog) niet echt nodig. Bouwmarkten, vervolgscholen, ijsbaan, wielerbaan liggen op 20 minuten lopen of 6 minuten fietsen. Tennisbanen en drafbaan liggen dichterbij. Met beide heb ik niets.

 12. In mijn gemeente, met 5 kerkdorpen en diverse gehuchten, is het zo dat voornamelijk nieuwbouw voor senioren zo worden gebouwd dat deze binnen een straal van 500 à 600 meter alle belangrijke voorzieningen hebben zoals de huisarts, apotheek, winkels, kerk en eventuele restaurantjes. Lukt dat niet dan rijden vrijwilligers de gemeente bus om deze mensen naar de winkels te brengen. Toen een kerk werd gesloten, namen zij ook het vervoer van de kerkgangers over. De apotheek brengt de medicatie aan huis, net zoals de fysiotherapeut en de huisarts ook nog steeds aan huis komen. En ik hoor weinig negatieve reacties uit de bevolking ondanks dat de gehuchten niets hebben op eventueel een café na.

 13. Ik woon in een wijk van Rotterdam, met alles op fietsafstand. Maar ook lopend, zelfs in seniorentempo, is alles goed te bereiken. Er is goed openbaar vervoer en als ik wil zit ik binnen 3 uur van huis uit in Groningen of Leeuwarden, met de trein. Ik heb dan oom niks te klagen.
  Toch vind ik de hele discussie over die 15min steden beangstigend. Men brengt het als iets heel positiefs, maar vergeet erbij te vertellen dat je eigenlijk in een gevangenis zit. Want de plannen zijn duidelijk. Wie in zo’n gebied woont, kan te maken krijgen met beperkingen. Dan mag je het gebied niet naar behoefte uit, slechts een beperkt aantal keren. Dus eerst even kijken of het echt zo prima is, er zitten addertjes onder het gras.

 14. Het OV, de meeste supermarkten, het ZH, de HA en meerdere winkelcentra zijn voor mij lopend/fietsend binnen 15 minuten bereikbaar. Het enige dat verder voor mij is, is mijn werk met 30 minuten fietsen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.