15-minutengemeente: alles op loop-of fietstafstand?

15-minutengemeente

In de krant las ik een interessant artikel over het idee van de 15-minutengemeente

Dat houdt in dat je binnen 15 minuten belangrijke voorzieningen moet kunnen bereiken.

Zonder auto.

15-minutengemeente: binnen een kwartier bereikbaar op fiets of lopend

Het gaat er dus om dat je met de fiets of lopend binnen 15 minuten bij voorzieningen kunt komen die te maken hebben met je gezondheid, economie, vermaak en bereikbaarheid. Hieronder een overzicht van dit type voorzieningen.

Ik heb erachter gezet hoeveel kilometer de dichtstbijzijnde voorzieningen bij mij vandaan zijn:

  • Huisarts (4 km)
  • Apotheek (6 km)
  • Supermarkt (6 km)
  • Zwembad (6 km)
  • Bibliotheek (8 km)
  • Bioscoop (8 km)
  • Horeca (6 km)
  • Treinstation (8 km)
  • Warenhuis (6 km)

Eigenlijk kan ik alleen bij de huisarts binnen 15 minuten zijn op de fiets. De dichtstbijzijnde andere voorzieningen zijn voor mij te vinden in het dorp Varsseveld, 6 kilometer verderop. Daar zitten supermarkten en de Action, die ik als warenhuis tel.

Voor bijna 2 miljoen Nederlanders voorzieningen verder dan 4 km

Volgens het CBS moeten ± 2 miljoen Nederlanders meer dan 4 kilometer reizen naar voorzieningen. Zij kunnen niet binnen 15 minuten bij een voorziening komen op de fiets of lopend. Maar in hetzelfde artikel staat dat volgens hoogleraar Dick Ettema* de 15-minutengemeente een ‘utopie’ is.

Hij vindt dat je aan de bewoners zou moeten vragen of zíj het een probleem vinden. Sterker nog, volgens Dick Ettema kiezen sommige mensen bewust voor een plek met weinig voorzieningen vanwege de rust. Hij waarschuwt dat ‘alles op fietsafstand’ te hoog gegrepen is.

‘Belangrijke voorzieningen moeten voor iedereen binnen 15 minuten bereikbaar zijn’.

Op de site van NPO staat een poll over de stelling:

‘Belangrijke voorzieningen moeten voor iedereen binnen 15 minuten bereikbaar zijn’.

63% is het hiermee eens, 37% is het oneens met deze stelling.

Wonen op het platteland ≠ 15-minutengemeente

Ik moet eerlijk toegeven dat het me soms wel heel fijn lijkt om een supermarkt op loopafstand te hebben! Op het platteland is alles simpelweg verder weg. Maar goed, dat weet je als je er gaat wonen. Je kunt dit ondervangen door goed te plannen. Ik let er sterk op of mijn voorraden voldoende zijn, zodat ik niet tijdens het koken ineens een ingrediënt niet heb.

Want het is niet zo dat ik dan snel even naar de supermarkt kan.

Tenminste, dat kan wel.

Maar dan moet ik de auto pakken. En als ik alles snel-snel doe, dan kan ik dénk ik binnen 30 minuten weer terug zijn.

Maar dan moet alles meezitten.

*Hoogleraar stedelijke bereikbaarheid en sociale inclusie van de Universiteit Utrecht

Welke voorzieningen zijn er voor jou bereikbaar op de fiets of lopend binnen 15 minuten? Wat vind jij van het idee van de 15-minutengemeente?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

24 Comments

  1. Alles van hierboven ligt bij mij (vaak ruim) binnen 15 minuten lopen. Daar horen ook basisscholen en het regioziekenhuis bij. Nog belangrijk het grote stadspark, dat zeer verkoelend kan zijn en voor frisse lucht zorgt. Water schijnt voor verkoeling en leefbaarheid ook erg belangrijk te zijn. Is heir ook op kruipafstand in de vorm van ondermeer een 30m-brede singel. De enige uitzondering is m’n huisarts. Daar loop ik 17 minuten over. Die had ooit zijn tuindeur grenzend aan mijn steeg, maar is verhuisd naar een plek waar ie beter bereikbaar zou zijn. Klopt voor mensen met de auto, maar dus niet voor mij. ;-) Ik kan trouwens een handvol huisartsen dichterbij vinden, maar vind dat (nog) niet echt nodig. Bouwmarkten, vervolgscholen, ijsbaan, wielerbaan liggen op 20 minuten lopen of 6 minuten fietsen. Tennisbanen en drafbaan liggen dichterbij. Met beide heb ik niets.

  2. In mijn gemeente, met 5 kerkdorpen en diverse gehuchten, is het zo dat voornamelijk nieuwbouw voor senioren zo worden gebouwd dat deze binnen een straal van 500 à 600 meter alle belangrijke voorzieningen hebben zoals de huisarts, apotheek, winkels, kerk en eventuele restaurantjes. Lukt dat niet dan rijden vrijwilligers de gemeente bus om deze mensen naar de winkels te brengen. Toen een kerk werd gesloten, namen zij ook het vervoer van de kerkgangers over. De apotheek brengt de medicatie aan huis, net zoals de fysiotherapeut en de huisarts ook nog steeds aan huis komen. En ik hoor weinig negatieve reacties uit de bevolking ondanks dat de gehuchten niets hebben op eventueel een café na.

  3. Ik woon in een wijk van Rotterdam, met alles op fietsafstand. Maar ook lopend, zelfs in seniorentempo, is alles goed te bereiken. Er is goed openbaar vervoer en als ik wil zit ik binnen 3 uur van huis uit in Groningen of Leeuwarden, met de trein. Ik heb dan oom niks te klagen.
    Toch vind ik de hele discussie over die 15min steden beangstigend. Men brengt het als iets heel positiefs, maar vergeet erbij te vertellen dat je eigenlijk in een gevangenis zit. Want de plannen zijn duidelijk. Wie in zo’n gebied woont, kan te maken krijgen met beperkingen. Dan mag je het gebied niet naar behoefte uit, slechts een beperkt aantal keren. Dus eerst even kijken of het echt zo prima is, er zitten addertjes onder het gras.

  4. Het OV, de meeste supermarkten, het ZH, de HA en meerdere winkelcentra zijn voor mij lopend/fietsend binnen 15 minuten bereikbaar. Het enige dat verder voor mij is, is mijn werk met 30 minuten fietsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.