Zakdoeken of tissues? Wat is beter en hygiënischer?

Last updated on March 2nd, 2024 at 01:28 pm

zakdoeken

Mijn vader had vroeger altijd een zakdoek in zijn broekzak. Bij verdriet konden we rekenen op zijn zakdoek. Zakdoeken kun je nog steeds kopen. Maar wie heeft er nog een zakdoek op zak?

Het materiaal van stoffen zakdoeken

Vroeger kon je met je stoffen zakdoek laten zien hoe hoog je op de maatschappelijke ladder stond. Hoe luxer het materiaal van je zakdoek, hoe hoger je sociale status. Stoffen zakdoeken kunnen gemaakt zijn van:

  • Linnen
  • Katoen
  • Zijde
  • Menging van synthetisch materiaal en katoen
  • Papier!

doek op hoofd7 Functies van zakdoeken

  1. De belangrijkste functie van een zakdoek is natuurlijk je neus snuiten.
  2. Maar zakdoeken worden ook door heren gedragen bij een keurig herenpak. Dan heet zo’n zakdoek ineens ‘pochet‘.
  3. Zakdoeken worden gebruikt om het hoofd te bedekken bij hoge temperaturen. Je weet wel, zo’n zakdoek op het hoofd met op vier plaatsen een knoop?! Tegenwoordig heet zoiets dan weer een ‘bandana’. Maar ik vind het origineel veel leuker!
  4. In je tranen mee te drogen, en als je klaar bent met huilen eens flink je neus in te snuiten.
  5. Als kind deed ik graag snoep in een zakdoek. Die knoopte ik vervolgens aan een bonenstaak. En dan ging ik op ‘ontdekkingsreis’.
  6. Toen ik opgroeide was het een tijdje mode om een topje te maken van een grote rode zakdoek. Je vouwde de zakdoek in een driehoek. De twee onderste punten knoopte je op je rug bij elkaar. En ik geloof dat ik dan door de bovenste punt een touwtje haalde, dat ik om mijn nek bevestigde.
  7. In films worden zakdoeken vaak gebruikt om mee te wuiven ten afscheid. Bijvoorbeeld bij vertrekkende treinen.zakdoeken

Zakdoeken versus papieren zakdoeken en tissues: wat is beter?

Mijn vader gebruikt zijn zakdoeken nog steeds. Maar tissues en papieren zakdoekjes hebben een opmars gemaakt. Een belangrijk argument tegen zakdoeken, en vóór tissues en papieren zakdoeken is hygiëne. Het wordt onhygiënisch gevonden om je neus te snuiten, en je zakdoek met snot daarna weer in je zak te stoppen. Als je verkouden bent, is er bovendien meer kans dat je je eigen bacillen weer inademt. Ook het toonaangevende RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt op hun website:

‘Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na één keer gebruik weg.’

Thuisarts.nl adviseert ook papieren doekjes.

Onderstaande afbeelding komt uit de periode 1939 en 1945. Toen hadden ze nog vertrouwen in de katoenen zakdoek!

zakdoeken

Wat is beter voor het milieu?

Goed, qua hygiëne is het duidelijk: papieren zakdoeken zijn beter dan katoenen zakdoeken.

Maar hoe zit het dan met het milieu?

Ik dacht dat katoenen doeken natúúrlijk veel beter zouden zijn voor het milieu. Die gebruik je immers jarenlang? Maar volgens Kassa is het verschil tussen katoenen en papieren zakdoekjes maar klein. Dat komt omdat de productie van katoen en het weven van de doeken heel veel energie kosten. Volgens Kassa zijn papieren zakdoekjes 5 tot 7 keer duurzamer dan katoenen zakdoekjes. Je moet een katoenen doek minimaal 9,5 jaar gebruiken om hem duurzamer te maken dan een papieren zakdoekje. En zelfs dan is het verschil nog klein.

Hieronder het filmpje van Kassa. Het duurt nog geen twee minuten en is de moeite waard.

Als je helemaal milieuvriendelijk wilt zijn, dan gebruik je tissues uit een doos. Die zijn namelijk dunner!

Vintage zakdoeken als verzamelitem

Goed, katoenen zakdoeken zijn dus in diskrediet! Maar vintage doeken zijn er toch al, en vormen een prachtig verzamelitem. Je kunt ze op prachtige manieren recyclen. De volgende keer dat ik ga kringlopen, ga ik beslist uitkijken naar mooie ouderwetse zakdoeken. Niet om mijn neus in te snuiten, maar ‘voor het mooie’!

Hieronder zie je een voorbeeld. Ze zijn gewoon opgehangen! Je kunt ze ook gebruiken om een vlaggetjesslinger van te maken voor verjaardagen, of voor een mooie lappendeken.

vintage zakdoeken

Meer ideeën vind je hier.

Lees ook Citrosan zelf maken.

Conclusie over katoenen zakdoeken versus papieren zakdoeken

Het is duidelijk: je kunt beter papieren zakdoeken of tissues gebruiken dan een katoenen zakdoek. Dat is zowel beter voor de hygiëne als voor het milieu. Dit wordt gezegd door toonaangevende organisaties als thuisarts.nl en het Rivm. Als je een zakdoek minimaal 9,5 jaar gebruikt wordt hij ietsiepietsie duurzamer dan papieren zakdoeken, maar dan heb je wel de slechtere hygiëne.

Kortom: koop liever papieren zakdoeken dan katoenen zakdoeken als het gaat om je neus snuiten.

Je kunt natuurlijk wel zakdoeken kopen voor hele andere dingen : )

Bijvoorbeeld om heel pittoresk mee afscheid te nemen.

Praktische informatie: waar kun je ze kopen?

Ook al zijn ze dus in diskrediet, je kunt katoenen zakdoekjes nog wel makkelijk kopen. Hieronder een overzicht van verkooppunten.

Hema zakdoeken

Allereerst de Hema! Wonderlijk genoeg verkopen ze daar alleen zogenoemde Heren zakdoeken. De dames versie is er niet.

Hema doeken
3,25 bij de Hema

Zeeman zakdoeken

Bij Zeeman hebben ze het wijselijk niet over een dames of heren versie. Je hebt daar de volgende keuzes:

Zeeman zakdoeken
1,99 bij Zeeman

Bij de Action kon ik geen zakdoeken vinden. Als laatste stop nog even bol.com. Daar verkopen ze weer zakdoeken voor mannen en vrouwen! Het was even zoeken maar toen vond ik deze leukerds:

katoenen doekjes met bloemen
13,15 bij bol.com

Leestips

Geen smaak meer

Paardenmiddel tegen verkoudheid

Wat gebruik jij: katoenen zakdoekjes, papieren zakdoekjes of tissues?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

97 Comments

  1. Ahhh, ja! Een topje gemaakt van een zakdoek had ik ook! En mijn vader had ook katoenen zakdoeken. Daar deed-ie alles mee. Hartstikke goor! Wij bleven ver uit de buurt van zijn zakdoek! Ik ben meer van de tissues (en papieren zakdoekjes in mijn tas). Hoewel ik vroeger voor dochterlief wel schattige kinderzakdoekjes had. Met Disney plaatjes erop.

  2. Ik gebruik vaak keukenrol als ik mn neus moet snuiten. Mijn vriend is weg van een zakdoek maar ik vind dat maar smerig.

  3. Wauw, wat een verrassende uitslag. Wanneer ik écht verkouden ben zet ik eigenlijk altijd gewoon een rolletje wcpapier en een prullenbakje binnen bereik. Tissues vind ik ondingen waar je dwars doorheen snuit en keukenrol is dan weer te ruw. Wc papier is perfect als zakdoek 😅

  4. Ik gebruik zelf altijd zakdoekjes. Katoenen zakdoeken vind ik echf vies, mijn vader gebruikt die nog steeds, voor mij echt een no go.

  5. Heb altijd twee katoenen of linnen zakdoeken op zak. Je kunt er meer mee dan papieren, en geeft minder troep.

    Gebruik er eentje om mijn neus mee te snuiten mocht dat nodig zijn, de ander gebruik ik om bijvoorbeeld op warme dagen te gebruiken om mezelf afkoeling te geven door het druipend nat te maken en in mijn nek te leggen, als poetsdoek voor bril of andere zaken, om een heet bakje koffie of soep vast te kunnen houden, etc, etc, etc.

    Als je maar eenmaal weet hoe je een zakdoek moet gebruiken bij het snuiten, opgevouwen houden en bij elke snuitbeurt even omvouwen, heb je ook steeds een droge doek.

    In noodgevallen kan het dienen om ook grotere wonden langduriger te kunnen verbinden, als nood koffiefilter, als improvisatie touw, etc, etc. Het is niet voor niets dat bij militairen katoenen zakdoeken vaak in de standaard uitrusting zit.

    Denk ook even aan de schoonmakers en vuilnisophalers die al die papieren snotdoeken van anderen ongevraagd in handen krijgt!

    Ik gebruik alleen wc papier als ik echt heel erg verkouden ben, en spoel dan het gebruikte papier door in mijn toilet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.