Zakdoeken of tissues? Wat is beter en hygiënischer?

zakdoeken

Mijn vader had vroeger altijd een zakdoek in zijn broekzak. Bij verdriet konden we rekenen op zijn zakdoek. Zakdoeken kun je nog steeds kopen. Maar wie heeft er nog een zakdoek op zak?

Het materiaal van stoffen zakdoeken

Vroeger kon je met je stoffen zakdoek laten zien hoe hoog je op de maatschappelijke ladder stond. Hoe luxer het materiaal van je zakdoek, hoe hoger je sociale status. Stoffen zakdoeken kunnen gemaakt zijn van:

  • Linnen
  • Katoen
  • Zijde
  • Menging van synthetisch materiaal en katoen
  • Papier!

doek op hoofd7 Functies van zakdoeken

  1. De belangrijkste functie van een zakdoek is natuurlijk je neus snuiten.
  2. Maar zakdoeken worden ook door heren gedragen bij een keurig herenpak. Dan heet zo'n zakdoek ineens 'pochet'.
  3. Zakdoeken worden gebruikt om het hoofd te bedekken bij hoge temperaturen. Je weet wel, zo'n zakdoek op het hoofd met op vier plaatsen een knoop?! Tegenwoordig heet zoiets dan weer een 'bandana'. Maar ik vind het origineel veel leuker!
  4. In je tranen mee te drogen, en als je klaar bent met huilen eens flink je neus in te snuiten.
  5. Als kind deed ik graag snoep in een zakdoek. Die knoopte ik vervolgens aan een bonenstaak. En dan ging ik op 'ontdekkingsreis'.
  6. Toen ik opgroeide was het een tijdje mode om een topje te maken van een grote rode zakdoek. Je vouwde de zakdoek in een driehoek. De twee onderste punten knoopte je op je rug bij elkaar. En ik geloof dat ik dan door de bovenste punt een touwtje haalde, dat ik om mijn nek bevestigde.
  7. In films worden zakdoeken vaak gebruikt om mee te wuiven ten afscheid. Bijvoorbeeld bij vertrekkende treinen.zakdoeken

Zakdoeken versus papieren zakdoeken en tissues: wat is beter?

Mijn vader gebruikt zijn zakdoeken nog steeds. Maar tissues en papieren zakdoekjes hebben een opmars gemaakt. Een belangrijk argument tegen zakdoeken, en vóór tissues en papieren zakdoeken is hygiëne. Het wordt onhygiënisch gevonden om je neus te snuiten, en je zakdoek met snot daarna weer in je zak te stoppen. Als je verkouden bent, is er bovendien meer kans dat je je eigen bacillen weer inademt. Ook het toonaangevende RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt op hun website:

'Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na één keer gebruik weg.'

Thuisarts.nl adviseert ook papieren doekjes.

Onderstaande afbeelding komt uit de periode 1939 en 1945. Toen hadden ze nog vertrouwen in de katoenen zakdoek!

zakdoeken

Wat is beter voor het milieu?

Goed, qua hygiëne is het duidelijk: papieren zakdoeken zijn beter dan katoenen zakdoeken.

Maar hoe zit het dan met het milieu?

Ik dacht dat katoenen doeken natúúrlijk veel beter zouden zijn voor het milieu. Die gebruik je immers jarenlang? Maar volgens Kassa is het verschil tussen katoenen en papieren zakdoekjes maar klein. Dat komt omdat de productie van katoen en het weven van de doeken heel veel energie kosten. Volgens Kassa zijn papieren zakdoekjes 5 tot 7 keer duurzamer dan katoenen zakdoekjes. Je moet een katoenen doek minimaal 9,5 jaar gebruiken om hem duurzamer te maken dan een papieren zakdoekje. En zelfs dan is het verschil nog klein.

Hieronder het filmpje van Kassa. Het duurt nog geen twee minuten en is de moeite waard.

Als je helemaal milieuvriendelijk wilt zijn, dan gebruik je tissues uit een doos. Die zijn namelijk dunner!

Vintage zakdoeken als verzamelitem

Goed, katoenen zakdoeken zijn dus in diskrediet! Maar vintage doeken zijn er toch al, en vormen een prachtig verzamelitem. Je kunt ze op prachtige manieren recyclen. De volgende keer dat ik ga kringlopen, ga ik beslist uitkijken naar mooie ouderwetse zakdoeken. Niet om mijn neus in te snuiten, maar 'voor het mooie'!

Hieronder zie je een voorbeeld. Ze zijn gewoon opgehangen! Je kunt ze ook gebruiken om een vlaggetjesslinger van te maken voor verjaardagen, of voor een mooie lappendeken.

vintage zakdoeken

Meer ideeën vind je hier.

Lees ook Citrosan zelf maken.

Conclusie over katoenen zakdoeken versus papieren zakdoeken

Het is duidelijk: je kunt beter papieren zakdoeken of tissues gebruiken dan een katoenen zakdoek. Dat is zowel beter voor de hygiëne als voor het milieu. Dit wordt gezegd door toonaangevende organisaties als thuisarts.nl en het Rivm. Als je een zakdoek minimaal 9,5 jaar gebruikt wordt hij ietsiepietsie duurzamer dan papieren zakdoeken, maar dan heb je wel de slechtere hygiëne.

Kortom: koop liever papieren zakdoeken dan katoenen zakdoeken als het gaat om je neus snuiten.

Je kunt natuurlijk wel zakdoeken kopen voor hele andere dingen : )

Bijvoorbeeld om heel pittoresk mee afscheid te nemen.

Praktische informatie: waar kun je ze kopen?

Ook al zijn ze dus in diskrediet, je kunt katoenen zakdoekjes nog wel makkelijk kopen. Hieronder een overzicht van verkooppunten.

Hema zakdoeken

Allereerst de Hema! Wonderlijk genoeg verkopen ze daar alleen zogenoemde Heren zakdoeken. De dames versie is er niet.

Hema doeken
3,25 bij de Hema

Zeeman zakdoeken

Bij Zeeman hebben ze het wijselijk niet over een dames of heren versie. Je hebt daar de volgende keuzes:

Zeeman zakdoeken
1,99 bij Zeeman

Bij de Action kon ik geen zakdoeken vinden. Als laatste stop nog even bol.com. Daar verkopen ze weer zakdoeken voor mannen en vrouwen! Het was even zoeken maar toen vond ik deze leukerds:

katoenen doekjes met bloemen
13,15 bij bol.com

Leestips

Geen smaak meer

Paardenmiddel tegen verkoudheid

Wat gebruik jij: katoenen zakdoekjes, papieren zakdoekjes of tissues?

Vergelijkbare berichten

97 reacties

  1. Uiteindelijk zijn dan misschien tweedehands zakdoeken wel het duurzaamst: die zijn immers al geproduceerd! Maar voor mij persoonlijk zou ik dat toch geen prettig idee vinden.
    Ik gebruik altijd tissues. Ik vind het fijn te horen dat die uiteindelijk het duurzaamst zijn!
    Ik vind het zelf geen fris idee om mijn neus te snuiten en dan de zakdoek terug te stoppen, en dat vele keren tot 'ie in de was gaat... brrr!

    1. Eigenlijk is het ook niet fris inderdaad. Zo'n snotdoek in je zak… Ik dacht ook al dat tweedehands zakdoeken dan het duurzaamst zijn. Daar is immers niets meer voor nodig?!

  2. Ik gebruik meestal katoenen zakdoeken en heb er altijd wel eentje op zak. Ik heb ze zelf gemaakt uit oude overhemden van manlief en resten katoen. En af en toe vind ik nog een zakdoek die uit het ouderlijk huis komt. Die zijn waarschijnlijk zo 30 jaar oud maar helaas niet zo mooi vintage als die op het plaatje.
    Ik ben niet eens vaak verkouden, maar moet gewoon vaak mijn neus snuiten. Misschien omdat ik astma heb en daardoor gevoeliger luchtwegen?

    Dat van jezelf besmetten als je verkouden bent vind ik eigenlijk een beetje onzin. Ik krijg er zo'n gevoel bij dat je dan net zo goed in een geïsoleerde tent kunt gaan zitten. Zeker een Amerikaans idee, daar doen ze soms lichtelijk panisch over bacteriën en staat er overal antibacteriële zeep, moet het aanrecht bacterievrij zijn en mag iets niet langer dan 'zoveel' seconden op een oppervlak (bv de grond) liggen om het nog te kunnen eten.

    1. Hier ben ik het mee eens. Ik gebruik ook katoenen zakdoekjes.
      Ten eerste zeggen ze in het filmpje dat een katoenen zakdoek minstens 9 jaar mee moet gaan om duurzamer te zijn. Dat red ik makkelijk, die van mij zijn al minstends 20 jaar oud.

      Bovendien maak ik (net als veggiemo) zakdoekjes uit oude lakens en overhemden waar je niks anders meer me kan. In dat geval is de belasting ook minimaal.

      Het idee dat je jezelf kan besmetten vind ik ook raar. Word je dan zieker dan ziek? Je lichaam doet zijn werk toch wel qua antistoffen. Het lijkt mij een beetje overdreven.

    2. Hier ben ik het ook helemaal mee eens! En zelf maken is een goed idee. Mijn grote stapel zakdoeken zijn ook zekerder dan 30 jaar Oud!

  3. thuis gebruiken wij gewoon wc papier om onzwe neus in te snuiten , al staat er wel een doos met tissues bij mij en mijn dochter naast ons bed , voor als je ineens je neus moet snuiten en je kunt de wc rol niet zo snel vinden ,ook staat er bij mij in de woonkamer een doos met tissues voor eventuele visite en in mijn handtas heb ik altijd een pakje papieren zakdoekjes voor onderweg. niet alleen handig als je verkouden bent ,maar ook als je het warm hebt en zweet of als je onderweg iets wilt eten om te gebruiken als servet of als je onderweg ergens naar het toilet gaat en tot de ontdekking komt dat er geen wc papier is, is me gelukkig pas een keer overkomen,maar wat was ik toen blij met mijn papieren zakdoekjes.

  4. Met een rode zakdoek tover je kleine jongetjes zo om in een echte piraat! En anders een tent bouwen en dan een knapzak vol lekkere dingetjes gaan oppeuzelen...
    Ik gebruik papier als we echt verkouden zijn ivm de hygiene, maar voor de overige loopneuzen en gevoelige situaties gewoon katoenen zakdoeken. En in mijn handtas heb ik ook altijd katoenen zakoekjes.

  5. Sinds heel, maar heel veel jaren gebruik ik papieren zakdoeken.
    Sinds de komst van de kinderen ben ik tissues gaan gebruiken ... Namelijk omdat kids het maar een keer gebruiken, gaat het prima met tissues, terwijl papier zakdoeken zelfs 2 of 3 keer kunnen.
    Dus tissues thuis en papier zakdoeken voor buiten thuis oa in (school) tassen, auto, enzo...
    Vind idd ook hygiënischer ... En ook voor de was machine :-/
    We hoeven geen tempo ... En goedkoop heb je je vingers er tussen in. Inmiddels blij met zakdoeken van aldi en tissues van aldi.de

  6. Wat milieu vriendelijker is weet ik niet, maar ik gebruik altijd papieren zakdoekjes. Dat vind ik hygiënischer dan katoenen als ik mijn neus heb gesnoten. Ik koop ze bij aldi of lidl en doe er tijden mee, want ik ben bijna nooit verkouden. Voor de rest staan hier altijd servetten op tafel, al worden ook maar sporadisch gebruikt, er liggen nu nog servetten van vorige Kerst ;-).

  7. Ik gebruik een mengelmoes, soms katoen, soms( vaker eigenlijk) papieren en, ook al lees ik het nergens, ik hou erg van dat menthol luchtje die sommige merken eraan geven. Geeft je zo'n fris gevoel,en het ruikt gewoon lekker. dus druppel ik in de goedkopere soorten een druppel pepermuntolie( van de tuinen)voor eenzelfde effect ( en luxe gevoel :-) )

  8. Hier alleen maar papieren zakdoekjes. Vroeger wel van die vieze katoenen zakdoeken, meteen zo'n bobbel in je broekzak. Vreselijk vond ik dat. Ik heb ze nu van de J.umbo en vroeger van de S.chlecker. En met luchtjes moeten ze bij niet aankomen, krijg ik spontaan een allergie neus van. Kan namelijk niet tegen luchtjes.

  9. tissues vind ik persoinlijk helemaal nix.
    Veel te dun, je snuit er dwarsdoorheen.
    Ik heb papieren zakdoekjes voor onderweg en thuis staat meestal een keukenrol op tafel.
    Nadeel van Papierenzakdoekjes vind ik wel dat ze zo goor worden als je een geopend pakje in je tas hebt zitten.
    Die sluitlipjes werken voor geen meter.
    Het gebeurd dus nog al eens dat ik een aangebroken pakje uiteindelijk toch maar weg gooi.

    Van grote boerenzakdoeken kun je ook een leuke tuniek maken.
    En van dameszakdoekjes een luchtige patchworkbloes.

  10. Wij hebben wel katoenen zakdoeken, maar 9 van de 10 keer zijn ze kwijt! :P Maar eerlijk gezegd: ik gebruik haast nooit zakdoeken! Ik ben nooit verkouden en als ik last heb gebruik ik toiletpapier....

  11. Wat manlief allemaal met ZIJN zakdoek doet....... (vroeger) de kinderen de neus afpoetsen, nu - vlekjes wegpoetsen, tafel afvegen, spiegel poetsen, bril poetsen, overgelopen bier van de tafel poetsen en NEUS snuiten.
    Niet te geloven wat je allemaal met 1 !!! zakdoek kunt.
    Ik pak wel een papieren zakdoek.

    1. hier vraag ik me dan wel af hoelang hij die zakdoek dan gebruikt. want eerst bier van de tafel poetsen en daarna er je neus mee snuiten ?

  12. Mijn man gebruikt katoenen zakdoeken en zolang we getrouwd zijn (ruim 41 jaar) heeft hij geen nieuwe gekocht (hij heeft ze van zijn ouders geërfd) Ik neem altijd een zakdoek mee als ik naar een begrafenis of crematie ga want dan ik ga ik huilen en verder gebruik iknooit zakdoeken!

  13. Ik denk inderdaad niet dat veel mensen nog echte zakdoeken gebruiken maar Ben hier gebruikt ze nog wel. Ik moet er altijd een beetje om lachen, zo'n zakdoek in de broekzak. Zelf gebruik ik, als ik verkouden ben, een rol wc-papier. Die staat dan dagenlang op een hoekje van het aanrecht, zo voor het grijpen... Lekker zacht papier...
    Fijne nieuwe week,
    Lieve groet,
    Mirjam

  14. Hier hele oude zakdoeken. De meeste zijn nog van mijn ouders geweest. Soms kom ik er een tegen en weet dan nog bij welke gelegenheid ik die had. Of welke de lievelings-zakdoek van mijn moeder was. Op vele staat dan ook een naamkaartje met nummer.

    Ik koop soms een nieuwe, maar dan om er een randje omheen te haken. die zakdoekjes zijn een fijn cadeautje om per post te versturen aan iemand die bijvoorbeeld ziek is. Men kan dat meestal erg waarderen.

    Tijdens mijn werk gebruik ik wel papieren zakdoekjes. Tenminste die heb ik bij me, vaak gebruik ik ze om een zakdoekje aan een kraamvrouw te geven ( die huilen nog al eens).
    Toevallig gaf ik laatst ( vorige week) mijn nichtje een stoffen zakdoekje tijdens een uitvaart ( ze was de hare vergeten). Na afloop zei ze me dat dit een mooie gelegenheid was om eindelijk eens op de koffie te komen : ze moest tenslotte het zakdoekje terug komen brengen.
    Kijk dat is nog eens een fijne bijkomstigheid!
    groetjes, Franca.

  15. Gebruik zowel witte katoenen als witte papieren zakdoeken. De papieren - niet die kleine pakjes, de grote dozen die ik meenam van J Sainsbury na bezoek aan Engeland - tijdens een echte grote snotter verkoudheid, de katoenen voor dagelijks bij je hebben.
    Heb een vrij droge neus, snuit ondanks liters water paer dag drinken zelden, waardoor zowel de losse tissues als die pakjes na enkele dagen uit elkaar vallen.

    Daarnaast kun je een echte zakdoek inderdaad in je zak hebben, terwijl zo'n pakje met tien opgevouwen exemplaren een dikke bobbel in je broekzak vormt - die zijn veeleer iets voor de altijd uitpuilende handtas mijns moeder's.

    Een aardige herinnering aan de tijd dat ik buiten Nederland woonde en per vliegtuig van/ naar ouders reisde: als vaarwel geschenkje gaf mijn moeder iedere keer een pakje zakdoeken "voor onderweg" mee. Er liggen ergens in een doos nog tientallen - onaangeroerd, want bij verkoudheid is zo'n vouwseltje openen te veel werk tussen kriebel en nies ... .

    Daarnaast zijn oude -dus vaak gewassen- katoenen zakdoeken super om bijvoorbeeld de brilleglazen schoon te maken, vette vingers van het scherm te vegen en desnoods kleine bloedinkjes ter stelpen - al helpt een keukenrol ook, als je die op zak hebt.

    Overigens gaan mijn katoenen zakdoeken al zo'n 35 jaar mee.

  16. Dag allemaal,
    Ik ben verbaasd. Gisteren hoorde ik Marc van Ranst (viroloog) zeggen dat papieren zakdoeken hygiënischer zijn dan stoffen, daardoor kom ik hier terecht. Ik gebruik al mijn hele leven (63 jaar) stoffen zakdoeken. Iedere dag een propere, veel of niet gebruikt).
    Volgens mij zijn papieren zakdoeken die overal weggegooid worden, in de vuilbak of langs de straat, veel onhygiënischer dan een stoffen, die telkens gewassen en gestreken wordt en vele jaren gebruikt wordt.
    Van mijn eigen "bacillen" ben ik niet vies, ik zwaai niet met mijn zakdoek, dus anderen hoeven zich ook geen zorgen te maken. Overal papieren doekjes met ziektekiemen van anderen, daar ben ik vies van.

    1. Een stoffen zakdoen is in ieder geval duurzamer en minder slecht voor het milieu Jan Simons. Dus heel goed dat je op deze manier bijdraagt aan een beter milieu.

  17. Hier papieren maar ook nog katoen, die ligt onder mijn kussen, heb ik eens een snotneus 's nachts. wc papier gebruik ik ook wel als ls ik geen zakdoek ik de buurt heb.

  18. De katoenen zakdoek lijkt een beetje uit het straatbeeld te verdwijnen, heb ik het idee. Mijn vader had er ook áltijd één op zak. En die was voor alles. Vieze handen bij één van de kinderen? Zakdoek. Snotneus? Zakdoek. Tranen? Zakdoek. Gevallen? De zakdoek. Nee, vast niet hygiënisch, wel nostalgisch.

  19. Ik gebruik meestal de ouderwetse katoenen zakdoek. Dikwijls doe ik er een druppeltje etherische olie op, meestal lavendel of ravintsara.In mijn handtas heb ik wel een pakje papieren zakdoekjes.

  20. Het onderzoek van Kassa is al zeven jaar oud, mogelijk zijn er nieuwe inzichten. Ik denk dat je het beste zelf katoenen zakdoeken kunt maken van gebruikt materiaal. Bijna iedereen heeft hydrofiel luiers gebruikt als afdroogdoeken voor babies en die stof is ideaal om zakdoeken van te maken of keukendoekjes in plaats van keukenrollen.

  21. Leuk onderwerp!

    Zelf gebruik ik ook (weer) katoenen zakdoeken, dat wil zeggen, van flanel, gemaakt van een oude pon. Dus heel duurzaam. Ik vind het veel prettiger dan papier, waar je zo'n geirriteerde huid van krijgt. En papieren zakdoekjes worden gebleekt etc dat is vast ook niet zo goed voor je huid, en zeker niet voor het milieu. En wat dacht je van al het plastic waar ze in zitten verpakt?

    Wat betreft de hygiëne, mensen zijn tegenwoordig doodsbang geworden voor bacteriën, en we zijn veel te schoon geworden. En daarom juist heel kwetsbaar geworden en dus vaker ziek en we krijgen allergieën etc.

    Dus, een stoffen lekkere zachte zakdoek, niet al te lang in je zak laten zitten, en af en toe es een bacterie tegenkomen, houdt je volgens mij juist heel fit! :))

  22. Ik gebruik altijd papieren zakdoekjes of tissues. Persoonlijk vind ik dat het meest hygiënisch. Mijn vriend gebruikt dan weer katoenen zakdoeken. Zo zie je maar hoe dat voor iedereen anders is. Vaak is het ook waar je mee bent opgegroeid en is het een gewoonte om tissues of katoenen exemplaren te gebruiken.

    1. Grappig dat je vriend katoenen zakdoeken gebruikt zeg. Dat hoor je toch niet meer zo vaak onder de jongere generatie! Weet je ook waarom hij daar voor kiest?

  23. Tissues hebben wij. Wel vind ik het een nadeel dat ze zo dun zijn, dunner dan een papieren zakdoek. Vroeger had ik wel van die katoenen zakdoekjes en mijn vader ook, maar dat vind ik eigenlijk een beetje vies haha dan werd ie zo terug gestopt in de broekzak iel...

  24. Ik gebruik vooral tissues. Omdat ik de katoenen zakdoek inderdaad niet hygiënisch vind en ik vaak ruzie heb met de verpakking van papieren zakdoekjes....

    Leuk bericht!

    Liefs
    Wendy

  25. Ik heb een doos tissues voor thuis en papieren zakdoeken voor onderweg. Ik dacht dat katoenen zakdoeken milieu bewuster was, weer wat geleerd. Ik gebruik liever papieren vanwege de hygiëne. Nog een goede keus ook blijkt.

  26. tijd voor een goed gesprek met manlief, die maar slecht van zijn katoenen zakdoeken kan scheiden...ik vind die bobbel zakdoek in zijn broekzak eigenlijk een beetje stom...

  27. De katoenen zakdoek: snuiten, vol snot in je broekzak, om vervolgens in die vieze snot te graaien om hem te pakken en dan je neus weer in de snot te duwen..

    Gadverdamme, doe mij maar de papieren variant.. Gelukkig niet slechter voor het milieu dan de katoenen variant :)

    Hierin ben ik echt heel erg hoor, vind zelfs m'n eigen snot vies.. het idee om de hele dag met je eigen snot in je broekzak te lopen bezorgt me toch de kriebels hoor, brr...

  28. Ik gebruik altijd stoffen zakdoeken. Toen ik nog werkte waren dat van die grote rode zakdoeken. Al was dat meer om het zweet des aanschijns met regelmaat te verwijderen. Nu gewone heren zakdoeken. Pochettes van zijde draag ik ook met enige regelmaat.
    Van die papieren dingen moet ik niets hebben. Te pas en te onpas kom je ze in gebruikte toestand overal tegen.

  29. Ik gebruik veelal geërfde katoenen dameszakdoeken, elke dag een schone, soms meer per dag. Ik doe ze bij de 60-gradenwas, die ik toch draai voor handdoeken en beddengoed, dus die kosten en dat water reken ik niet mee.

    Als ik verkouden ben, gebruik ik papieren zakdoeken met lotion.

  30. Hier gaan er dozen vol en pakjes zijn niet te tellen onderweg door elke dag vanwege allergie .Ik gruw van katoenen zakdoeken .De Meester van de 4e klas snoot altijd zijn neus en dan nakijken wat erin zat [braak] .Ook in een van onze dansgroepen een man met katoenen zakdoeken ,ff een droog plekje vinden .Ik word nu al misselijk bij de gedachte brrrr.Leuk verhaal toch? bah

  31. Het idee dat ik zakdoeken tussen de rest van de was gooi... nee, dat gaat echt niet gebeuren, dus hier altijd papieren zakdoeken die na gebruik de prullenbak in gaan.

  32. Wat grappig om te lezen! Zakdoeken is echt iets van vroeger, maar idd. de mensen van mijn ouders leeftijd (in de 70) gebruiken die katoenen zakdoeken nog steeds. Doe mij maar gewoon papieren zakdoeken, ivm de hygiëne, maar ik vind het ook gewoon frisser ipv zo'n gebruikt zakdoek weer terug te stoppen in je broek/jaszak.

  33. altijd katoen (of linnen) Duurzaam want de meeste zijn nog van mijn oma geweest. O.a;. linnen en katoenen geborduurde servetjes vind ik erg fijn. Die zijn allemaal meer dan 20 jaar oud ondertussen. En mooi! En ik vind katoen nog steeds zachter dan die bewerkte papieren zakdoekjes met wie weet welke chemicaliën erin. Kleindochters en kleinzoon hebben ook allemaal wasbare luiers (gehad) en billendoekjes, die laatste maak ik uit de zijkanten van een versleten flanellen laken en ik gebruik ze zelf ook als "wattenschijfjes"

  34. Ik gebruik ze eigenlijk allebei, maar als ik écht ziek ben gebruik ik toch liever tissues. Gewoon omdat ze iets hygienischer zijn omdat je ze meestal maar 1x gebruikt. Het kan ook in m'n hoofd zitten hoor :-D

  35. Eigenlijk gebruik ik van huis uit altijd katoenen zakdoeken maar sinds ik op mezelf woon, meestal papieren. Ik weet eigenlijk niet waarom, goed dat je dit aankaart, ik ga nu meteen katoenen zakdoeken bestellen!

    1. Nou, dat hoef je dus niet te doen Gabrielle. Voor je gezondheid is papier beter, en voor het milieu moet je de zakdoen eerst 9,5 jaar gebruiken voordat het duurzamer is.

  36. Papier! Ik kan mij nog levendig van vroeger herinneren dat mijn moeder de snotzakdoeken van mijn vader waste in een emmer met zo'n harde borstel. Ging ze al dat snot eruit borstelen. Gadverdamme. Want je gooit ze neem ik aan toch niet met snot en al in de wasmachine? Ik vind het helemaal niets en ook niet hygiënisch, maar dat ben ik. Aldus gebruiken we best veel papieren zakdoekjes. Leuk filmpje trouwens!

  37. Yes, wij hebben ze thuis nog, de échte ouderwetse zakdoeken! Vind het toch een stuk duurzamer dan het wegwerp materiaal. Al moet ik wel bekennen dat ik altijd wel een pakje in mijn tas heb voor eventuele snuit noodgevallen :)

  38. Wow dat wist ik echt niet. Ik hoorde altijd dat een katoenen zakdoek beter zou zijn maar als ik er over nadenk weet ik ook totaal niet waarom. Bijzonder ook dat katoenen doeken niet duurzamer zijn! Heel leuk dat je ook meteen een geschiedenislesje geeft :D

  39. Ahhh, ja! Een topje gemaakt van een zakdoek had ik ook! En mijn vader had ook katoenen zakdoeken. Daar deed-ie alles mee. Hartstikke goor! Wij bleven ver uit de buurt van zijn zakdoek! Ik ben meer van de tissues (en papieren zakdoekjes in mijn tas). Hoewel ik vroeger voor dochterlief wel schattige kinderzakdoekjes had. Met Disney plaatjes erop.

  40. Wauw, wat een verrassende uitslag. Wanneer ik écht verkouden ben zet ik eigenlijk altijd gewoon een rolletje wcpapier en een prullenbakje binnen bereik. Tissues vind ik ondingen waar je dwars doorheen snuit en keukenrol is dan weer te ruw. Wc papier is perfect als zakdoek 😅

  41. Heb altijd twee katoenen of linnen zakdoeken op zak. Je kunt er meer mee dan papieren, en geeft minder troep.

    Gebruik er eentje om mijn neus mee te snuiten mocht dat nodig zijn, de ander gebruik ik om bijvoorbeeld op warme dagen te gebruiken om mezelf afkoeling te geven door het druipend nat te maken en in mijn nek te leggen, als poetsdoek voor bril of andere zaken, om een heet bakje koffie of soep vast te kunnen houden, etc, etc, etc.

    Als je maar eenmaal weet hoe je een zakdoek moet gebruiken bij het snuiten, opgevouwen houden en bij elke snuitbeurt even omvouwen, heb je ook steeds een droge doek.

    In noodgevallen kan het dienen om ook grotere wonden langduriger te kunnen verbinden, als nood koffiefilter, als improvisatie touw, etc, etc. Het is niet voor niets dat bij militairen katoenen zakdoeken vaak in de standaard uitrusting zit.

    Denk ook even aan de schoonmakers en vuilnisophalers die al die papieren snotdoeken van anderen ongevraagd in handen krijgt!

    Ik gebruik alleen wc papier als ik echt heel erg verkouden ben, en spoel dan het gebruikte papier door in mijn toilet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.