Zakdoeken

katoenen zakdoekenMijn vader had vroeger altijd een zakdoek in zijn broekzak. Bij verdriet konden we altijd rekenen op zijn zakdoek. Zakdoeken kun je nog steeds kopen. Maar wie heeft er nog een zakdoek op zak?

Zakdoeken materialen

Vroeger kon je met je zakdoek laten zien hoe hoog je op de maatschappelijke ladder stond. Hoe luxer het materiaal van je zakdoek, hoe hoger je sociale status. Zakdoeken kunnen gemaakt zijn van:

 • Linnen
 • Katoen
 • Zijde
 • Menging van synthetisch materiaal en katoen
 • Papier!

zakdoek op hoofdFuncties van zakdoeken

 1. De belangrijkste functie van een zakdoek is natuurlijk je neus snuiten.
 2. Maar zakdoeken worden ook door heren gedragen bij een keurig herenpak. Dan heet zo’n zakdoek ineens ‘pochet‘.
 3. Zakdoeken worden gebruikt om het hoofd te bedekken bij hoge temperaturen. Je weet wel, zo’n zakdoek op het hoofd met op vier plaatsen een knoop?! Tegenwoordig heet zoiets dan weer een ‘bandana’. Maar ik vind het origineel veel leuker!
 4. Als kind deed ik graag snoep in een zakdoek. Die knoopte ik vervolgens aan een bonenstaak. En dan ging ik op ontdekkingsreis.
 5. Toen ik opgroeide was het een tijdje mode om een topje te maken van een grote rode zakdoek. Je vouwde de zakdoek in een driehoek. De twee onderste punten knoopte je op je rug bij elkaar. En ik geloof dat ik dan door de bovenste punt een touwtje haalde, dat ik om mijn nek bevestigde.

Zakdoeken versus papieren zakdoeken en tissues

Mijn vader gebruikt zijn zakdoeken nog steeds. Maar tissues en papieren zakdoekjes hebben een opmars gemaakt. Een belangrijk argument tegen zakdoeken, en vóór tissues en papieren zakdoeken is hygiëne. Het wordt onhygiënisch gevonden om je neus te snuiten, en je zakdoek met snot daarna weer in je zak te stoppen. Als je verkouden bent, is er bovendien meer kans dat je je eigen bacillen weer inademt.

Wat is beter voor het milieu?

Ik dacht dat katoenen zakdoeken natúúrlijk veel beter zouden zijn voor het milieu. Die gebruik je immers jarenlang? Maar volgens Kassa is het verschil tussen zakdoeken en papieren zakdoekjes maar klein. Dat komt omdat de productie van katoen en het weven van de zakdoeken heel veel energie kosten. Volgens Kassa zijn papieren zakdoekjes 5 tot 7 keer duurzamer dan katoenen zakdoekjes.

En als je helemaal milieuvriendelijk wilt zijn, dan gebruik je tissues uit een doos. Die zijn namelijk dunner!

Hoor het zelf op onderstaande video! Hij duurt maar 1 minuut en 35 secondes.

zakdoekenVintages zakdoeken als verzamelitem

Goed, katoenen zakdoeken zijn dus in diskrediet! Maar vintage zakdoeken zijn er toch al, en vormen een prachtig verzamelitem. Je kunt ze op prachtige manieren recyclen. De volgende keer dat ik ga kringlopen, ga ik beslist uitkijken naar mooie ouderwetse zakdoeken. Niet om mijn neus in te snuiten, maar ‘voor het mooie’!

Hier naast zie je een voorbeeld van vintage zakdoeken. Ze zijn gewoon opgehangen! Je kunt ze ook gebruiken om een vlaggetjesslinger van te maken voor verjaardagen, of voor een mooie lappendeken.

Meer ideeën vind je hier.

Lees ook Citrosan zelf maken.

Wat gebruik jij: katoenen zakdoeken, papieren zakdoekjes of tissues?

24 Responses to Zakdoeken

 1. Uiteindelijk zijn dan misschien tweedehands zakdoeken wel het duurzaamst: die zijn immers al geproduceerd! Maar voor mij persoonlijk zou ik dat toch geen prettig idee vinden.
  Ik gebruik altijd tissues. Ik vind het fijn te horen dat die uiteindelijk het duurzaamst zijn!
  Ik vind het zelf geen fris idee om mijn neus te snuiten en dan de zakdoek terug te stoppen, en dat vele keren tot ‘ie in de was gaat… brrr!

 2. Ik gebruik meestal katoenen zakdoeken en heb er altijd wel eentje op zak. Ik heb ze zelf gemaakt uit oude overhemden van manlief en resten katoen. En af en toe vind ik nog een zakdoek die uit het ouderlijk huis komt. Die zijn waarschijnlijk zo 30 jaar oud maar helaas niet zo mooi vintage als die op het plaatje.
  Ik ben niet eens vaak verkouden, maar moet gewoon vaak mijn neus snuiten. Misschien omdat ik astma heb en daardoor gevoeliger luchtwegen?

  Dat van jezelf besmetten als je verkouden bent vind ik eigenlijk een beetje onzin. Ik krijg er zo’n gevoel bij dat je dan net zo goed in een geïsoleerde tent kunt gaan zitten. Zeker een Amerikaans idee, daar doen ze soms lichtelijk panisch over bacteriën en staat er overal antibacteriële zeep, moet het aanrecht bacterievrij zijn en mag iets niet langer dan ‘zoveel’ seconden op een oppervlak (bv de grond) liggen om het nog te kunnen eten.

  • Hier ben ik het mee eens. Ik gebruik ook katoenen zakdoekjes.
   Ten eerste zeggen ze in het filmpje dat een katoenen zakdoek minstens 9 jaar mee moet gaan om duurzamer te zijn. Dat red ik makkelijk, die van mij zijn al minstends 20 jaar oud.

   Bovendien maak ik (net als veggiemo) zakdoekjes uit oude lakens en overhemden waar je niks anders meer me kan. In dat geval is de belasting ook minimaal.

   Het idee dat je jezelf kan besmetten vind ik ook raar. Word je dan zieker dan ziek? Je lichaam doet zijn werk toch wel qua antistoffen. Het lijkt mij een beetje overdreven.

 3. thuis gebruiken wij gewoon wc papier om onzwe neus in te snuiten , al staat er wel een doos met tissues bij mij en mijn dochter naast ons bed , voor als je ineens je neus moet snuiten en je kunt de wc rol niet zo snel vinden ,ook staat er bij mij in de woonkamer een doos met tissues voor eventuele visite en in mijn handtas heb ik altijd een pakje papieren zakdoekjes voor onderweg. niet alleen handig als je verkouden bent ,maar ook als je het warm hebt en zweet of als je onderweg iets wilt eten om te gebruiken als servet of als je onderweg ergens naar het toilet gaat en tot de ontdekking komt dat er geen wc papier is, is me gelukkig pas een keer overkomen,maar wat was ik toen blij met mijn papieren zakdoekjes.

 4. Met een rode zakdoek tover je kleine jongetjes zo om in een echte piraat! En anders een tent bouwen en dan een knapzak vol lekkere dingetjes gaan oppeuzelen…
  Ik gebruik papier als we echt verkouden zijn ivm de hygiene, maar voor de overige loopneuzen en gevoelige situaties gewoon katoenen zakdoeken. En in mijn handtas heb ik ook altijd katoenen zakoekjes.

 5. Sinds heel, maar heel veel jaren gebruik ik papieren zakdoeken.
  Sinds de komst van de kinderen ben ik tissues gaan gebruiken … Namelijk omdat kids het maar een keer gebruiken, gaat het prima met tissues, terwijl papier zakdoeken zelfs 2 of 3 keer kunnen.
  Dus tissues thuis en papier zakdoeken voor buiten thuis oa in (school) tassen, auto, enzo…
  Vind idd ook hygiënischer … En ook voor de was machine :-/
  We hoeven geen tempo … En goedkoop heb je je vingers er tussen in. Inmiddels blij met zakdoeken van aldi en tissues van aldi.de

 6. Wat milieu vriendelijker is weet ik niet, maar ik gebruik altijd papieren zakdoekjes. Dat vind ik hygiënischer dan katoenen als ik mijn neus heb gesnoten. Ik koop ze bij aldi of lidl en doe er tijden mee, want ik ben bijna nooit verkouden. Voor de rest staan hier altijd servetten op tafel, al worden ook maar sporadisch gebruikt, er liggen nu nog servetten van vorige Kerst ;-).

 7. Ik gebruik een mengelmoes, soms katoen, soms( vaker eigenlijk) papieren en, ook al lees ik het nergens, ik hou erg van dat menthol luchtje die sommige merken eraan geven. Geeft je zo’n fris gevoel,en het ruikt gewoon lekker. dus druppel ik in de goedkopere soorten een druppel pepermuntolie( van de tuinen)voor eenzelfde effect ( en luxe gevoel 🙂 )

 8. Hier alleen maar papieren zakdoekjes. Vroeger wel van die vieze katoenen zakdoeken, meteen zo’n bobbel in je broekzak. Vreselijk vond ik dat. Ik heb ze nu van de J.umbo en vroeger van de S.chlecker. En met luchtjes moeten ze bij niet aankomen, krijg ik spontaan een allergie neus van. Kan namelijk niet tegen luchtjes.

 9. tissues vind ik persoinlijk helemaal nix.
  Veel te dun, je snuit er dwarsdoorheen.
  Ik heb papieren zakdoekjes voor onderweg en thuis staat meestal een keukenrol op tafel.
  Nadeel van Papierenzakdoekjes vind ik wel dat ze zo goor worden als je een geopend pakje in je tas hebt zitten.
  Die sluitlipjes werken voor geen meter.
  Het gebeurd dus nog al eens dat ik een aangebroken pakje uiteindelijk toch maar weg gooi.

  Van grote boerenzakdoeken kun je ook een leuke tuniek maken.
  En van dameszakdoekjes een luchtige patchworkbloes.

 10. Wij hebben wel katoenen zakdoeken, maar 9 van de 10 keer zijn ze kwijt! 😛 Maar eerlijk gezegd: ik gebruik haast nooit zakdoeken! Ik ben nooit verkouden en als ik last heb gebruik ik toiletpapier….

 11. Wat manlief allemaal met ZIJN zakdoek doet……. (vroeger) de kinderen de neus afpoetsen, nu – vlekjes wegpoetsen, tafel afvegen, spiegel poetsen, bril poetsen, overgelopen bier van de tafel poetsen en NEUS snuiten.
  Niet te geloven wat je allemaal met 1 !!! zakdoek kunt.
  Ik pak wel een papieren zakdoek.

 12. Mijn man gebruikt katoenen zakdoeken en zolang we getrouwd zijn (ruim 41 jaar) heeft hij geen nieuwe gekocht (hij heeft ze van zijn ouders geërfd) Ik neem altijd een zakdoek mee als ik naar een begrafenis of crematie ga want dan ik ga ik huilen en verder gebruik iknooit zakdoeken!

 13. Ik denk inderdaad niet dat veel mensen nog echte zakdoeken gebruiken maar Ben hier gebruikt ze nog wel. Ik moet er altijd een beetje om lachen, zo’n zakdoek in de broekzak. Zelf gebruik ik, als ik verkouden ben, een rol wc-papier. Die staat dan dagenlang op een hoekje van het aanrecht, zo voor het grijpen… Lekker zacht papier…
  Fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 14. Hier hele oude zakdoeken. De meeste zijn nog van mijn ouders geweest. Soms kom ik er een tegen en weet dan nog bij welke gelegenheid ik die had. Of welke de lievelings-zakdoek van mijn moeder was. Op vele staat dan ook een naamkaartje met nummer.

  Ik koop soms een nieuwe, maar dan om er een randje omheen te haken. die zakdoekjes zijn een fijn cadeautje om per post te versturen aan iemand die bijvoorbeeld ziek is. Men kan dat meestal erg waarderen.

  Tijdens mijn werk gebruik ik wel papieren zakdoekjes. Tenminste die heb ik bij me, vaak gebruik ik ze om een zakdoekje aan een kraamvrouw te geven ( die huilen nog al eens).
  Toevallig gaf ik laatst ( vorige week) mijn nichtje een stoffen zakdoekje tijdens een uitvaart ( ze was de hare vergeten). Na afloop zei ze me dat dit een mooie gelegenheid was om eindelijk eens op de koffie te komen : ze moest tenslotte het zakdoekje terug komen brengen.
  Kijk dat is nog eens een fijne bijkomstigheid!
  groetjes, Franca.

 15. Gebruik zowel witte katoenen als witte papieren zakdoeken. De papieren – niet die kleine pakjes, de grote dozen die ik meenam van J Sainsbury na bezoek aan Engeland – tijdens een echte grote snotter verkoudheid, de katoenen voor dagelijks bij je hebben.
  Heb een vrij droge neus, snuit ondanks liters water paer dag drinken zelden, waardoor zowel de losse tissues als die pakjes na enkele dagen uit elkaar vallen.

  Daarnaast kun je een echte zakdoek inderdaad in je zak hebben, terwijl zo’n pakje met tien opgevouwen exemplaren een dikke bobbel in je broekzak vormt – die zijn veeleer iets voor de altijd uitpuilende handtas mijns moeder’s.

  Een aardige herinnering aan de tijd dat ik buiten Nederland woonde en per vliegtuig van/ naar ouders reisde: als vaarwel geschenkje gaf mijn moeder iedere keer een pakje zakdoeken “voor onderweg” mee. Er liggen ergens in een doos nog tientallen – onaangeroerd, want bij verkoudheid is zo’n vouwseltje openen te veel werk tussen kriebel en nies … .

  Daarnaast zijn oude -dus vaak gewassen- katoenen zakdoeken super om bijvoorbeeld de brilleglazen schoon te maken, vette vingers van het scherm te vegen en desnoods kleine bloedinkjes ter stelpen – al helpt een keukenrol ook, als je die op zak hebt.

  Overigens gaan mijn katoenen zakdoeken al zo’n 35 jaar mee.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.