Paardenmiddel tegen verkoudheid + 5 huismiddeltjes

paardenmiddel tegen verkoudheid

Zoek je een paardenmiddel tegen verkoudheid?

Een middel dat je snel van een verkoudheid afhelpt? Zoals stomen?

Want heb jij ook zo'n enorme hekel aan verkouden zijn?

Paardenmiddel tegen verkoudheid: stomen

Een bekend paardenmiddel om een verkoudheid te bestrijden is stomen. Zo'n old school stoombadje maken is niet moeilijk. Je doet heet water in een wasteiltje of pan, en daar ga je dan boven hangen met een handdoek over je hoofd én het teiltje. Je wilt namelijk niet dat er stoom ontsnapt.

Stomen tegen verkoudheid is geen pretje

Ik herinner me het nog goed: als tiener maakte mijn moeder een stoombadje in een wasteiltje voor me klaar met zo'n Rhino Caps capsule. En daar moest ik dan boven gaan hangen met een doek boven mijn hoofd. Het water kookte ze met een snelkoker.

paardenmiddel tegen verkoudheid

Ik vond het echt vreselijk. Die Rhino Caps was enorm scherp, en ik vond het ook best pijnlijk. Maar de kunst bij stomen tegen een verkoudheid is het gewoon volhouden! Je moet juist niet de handdoek of doek van je hoofd halen, want dan ontsnapt de stoom.

N.B. Veel mensen gebruiken ook Vicks Vaporub voor een stoombad tegen verkoudheid. Lees ook mijn post over Vicks Vaporub ervaringen met het onder je voeten smeren!

Maar werkt stomen tegen een verkoudheid?

Volgens de toonaangevende website Thuisarts wel! Zij adviseren stomen tegen verkoudheid actief op thuisarts.nl. Wel geven ze toe dat je verkoudheid er niet sneller van overgaat, maar wel dat je klachten er minder door worden.

Hoe stomen tegen verkoudheid?

Thuisarts noemt twee manieren om te stomen tegen verkoudheid:

 • De warmwaterkraan in de badkamer open draaien en in de stoom gaan zitten. (Dit verklaart waarom ik me vaak iets beter voel als ik ga douchen tijdens een verkoudheid!)
 • Stomen boven een kom heet water.

Thuisarts waarschuwt voor kokend heet water. Gebruik dus niet je Quooker om een stoombadje te maken, als je zo'n heet waterkraan hebt.

Let op: stomen met menthol heeft geen zin!

Volgens thuisarts.nl heeft stomen met menthol geen zin. Had ik dat maar geweten als tiener! Dan had ik me die nare Rhino Caps capsules kunnen besparen. Rhino Caps hebben nu ook een combinatie met een Rhino inhalator.

paardenmiddel tegen verkoudheid

Veiliger en fijner alternatief voor stomen boven een pan: Stoomapparaat voor gezicht en holtes

Omdat het toch behelpen is bij stomen boven een pan of teiltje met een doek boven je hoofd, is een speciaal stoomapparaat voor je gezicht en holtes veel fijner. Hiermee kun je veel efficiënter en prettiger stomen tegen een verkoudheid.

Zo'n apparaat wordt ook wel een gezichtssauna genoemd.

Het grote voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn voor brandwonden door heet water  en je hoeft niet te worstelen met een doek over je hoofd. Zo'n gezichtssauna die heel goede beoordelingen krijgt is de Carmen FS2800 - Gezichtsstomer. Op bol.com krijgt hij 4,5 sterren van de 5.

Leuke bijkomstigheid van zo'n gezichtssauna is dat je huid er heerlijk zacht van wordt en je huid er schoner van wordt. Door de stoom gaan je poriën open namelijk. De F Femmez Luxe Gezichtssauna krijgt zelfs 4,6 sterren, maar die lijkt mij minder efficiënt als het om stomen gaat. Kijk maar:

De Carmen FS2800 geeft meer richting aan de stoom vind ik.

6 Huismiddeltjes tegen verkoudheid die bij mij niks helpen!

huismiddeltjes

 1. Een ui op het nachtkastje. Een ui op het nachtkastje zou ervoor moeten zorgen dat je verstopte neus weer open gaat. Nou niet dus! Hoogstens gaat je hele kamer naar ui stinken. Nou verlies ik meestal mijn reuk als ik verkouden ben, dus heb ik daar geen last van. Maar toch!
 2. Zoutwateroplossing. Spray een oplossing van water met zout in je neus. Het zout neemt het vocht in je neus op, en daardoor krijg je weer lucht. Dat is de theorie. Maar bij mij helpt het voor geen meter. Mijn neus blijft potdicht gesloten. Erg jammer, want met de sprays die wél werken moet je een beetje oppassen. Bij langdurig gebruik went je neus er aan, en heb je ze steeds nodig om te kunnen ademen door je neus. Maar oh, het genot van een dosis xylometazoline. Eindelijk weer lucht!
 3. Stomen. Door de stoom zouden je luchtwegen weer open gaan. Nou niet dus. Hoogstens is zo'n stoombadje misschien goed voor mijn huid. Maar helpen om weer lucht te krijgen door mijn neus, ho maar.
 4. Vicks vaporub op je borst smeren. De eucalyptus dampen van Vicks vaporub zorgen ervoor dat je neus weer open gaat. Althans in hun reclame. Maar bij mij doet het helemaal niks.
 5. Citrosan zelf maken: een beker Citrosan zou moeten helpen tegen een verkoudheid, maar bij mij doet het helaas meestal weinig.
 6. Een flink glas Jägermeister. Alcohol doodt de bacteriën is de gedachte. Je neus gaat er niet van open, maar je wordt sneller weer beter. In Jan, Jans en de kinderen staat een strip waarin een verkouden Jan van iedereen een borrel krijgt. Daarna is hij stomdronken, maar niet meer verkouden. Maar dit werkt ook niet bij mij. Hoogstens ben ik door een drankje iets minder boos omdat mijn neus zo irritant dicht zit.

Paardenmiddel tegen verkoudheid samenvattend

Er is niet écht een paardenmiddel tegen verkoudheid helaas. Maar volgens Thuisarts kan stomen met bijvoorbeeld een gezichtssauna je symptomen wel verminderen zodat je je minder beroerd voelt. Ik weet in ieder geval wat ik ga vragen voor Moederdag dit jaar! Hier is de link om de Carmen gezichtssauna te kopen.

paardenmiddel tegen verkoudheid gezichtssaune

Leestips

Hoe zijn jouw ervaringen met huismiddeltjes tegen verkoudheid? En heb jij misschien de gouden tip voor een paardenmiddel tegen verkoudheid?

Similar Posts

11 Comments

 1. Het zoute water opsnuiven uit mijn hand helpt bij mij wel, net als de ui.
  Wat bij ons nog meer helpt: rhinoforce druppeltjes van Vogel, zinkzuigtabletten zodra je ook maar iets van een verkoudheid voelt opkomen, geen melkproducten, voorzichtig met suiker en vooral zorgen voor voldoende nachtrust.

  Voordat ik wist dat ik koemelkintolerantie had, was ik vaak zwaar verkouden. Kon weken duren. Nu eet ik alleen roomboter en af en toe kaas en die rare verkoudheden heb ik zelden meer gehad.
  Stomen helpt bij mij ook niet, alcohol vind ik niet lekker en ik word er misselijk van, en met dampo smeren oid daar word ik pas echt ziek van. Ik krijg het dan zo koud en ik word er juist benauwd van.
  Ben je nu verkouden? Beterschap dan!

 2. Lekker lang en heet douchen en dan in bed kruipen met veel warme kruikjes,bedsokken aan en een warme pyama/huispak en met kopje kruiden thee en glaasjes verse sap, met een goed boek en/of wat fijne melancholische muziek-dan voel ik me iig al iets beter :-D
  Er is niks waar ik zo lekker van opknap als een paar uurtjes slapen.

 3. Stomen met alleen water helpt hier ook niet. Stomen met kamille wel.
  Licht zout water opsnuiven helpt soms wel, soms niet.
  Verder kan ik bij verkoudheden niet zonder cinuforce. Zowel mijn moeder als ik hebben bij de kleinste verkoudheid al heel snel voorhoofdsholteontsteking. Sinds we de cinuforce hebben ontdekt dus niet meer. :-) geen aandelen, wel altijd een reservepotje in de kast.

 4. Daar had ik ook last van dat niets echt goed hielp en laatst bij- en voorhoofdsholteontsteking. Huisarts raadde me aan om een Rhino Horn(even googlen) te halen bij de drogist. Simpel maar erg effectief, je spoelt als het ware je holtes schoon met lauw, zout water. En wat ik niet had verwacht maar wel gebeurde: het werkte!
  Ook mijn zoon die 2 weken later verkouden werd ging ermee spoelen en was er tevreden over.

 5. Hier gebruikt mijn dochter elke dag een maatschepje echina force van dr vogel. en hoewel ze vroeger bij elk virus ook onder zeil ging heeft ze nu haast nergens last van.
  Ik had mijn twijfels erbij hoor en het is vrij aan de prijs maar hier werkt het .

 6. De yogamethode, waarbiJ je je linker neusgat dichtdrukt ,door je rechter neusgat inhaleert ,dan rechter neusgat dicht drukken en door linker uitademt; dat werkt bij mij het beste. Dan ga je verder. .... Inademen door linker, open neusgat en uitademen door rechter neusgat,terwijl je het linker dicht drukt. Lijkt ingewikkelder dan het is. Succes!

 7. Bij mij helpt niks of hooguit voor een half uurtje. Na het douche kan ik even vrijer ademen maar daar is dan ook alles mee gezegd.
  Gewoon accepteren dat ik verkouden ben en hopen dat het snel los komt zodat de zakdoeken tevoorschijn gehaald kunnen worden.

 8. Aahh sorry, geen nieuwe tips voor je dan! :-( Bij mij helpt de ui heel goed!! Staat nu ook weer naast mn bed én bij die van de kids! Hier ook allemaal snottebellen. Zout water en stomen helpen vaak inderdaad maar kort (of niet) tegen verstopte neus, maar afgezien daarvan schijnt het wel goed te zijn, omdat het ook bacteriën doodt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.