Badedas ontstekingsremmend en genezend?

Badedas ontstekingsremmend

Badedas is een douchegel en/of badschuim. Veel mensen zweren bij het idee dat de groene Badedas ontstekingsremmend werkt. Je kent het liedje misschien wel: ‘Zo in mijn sas met Badedas, zo in mijn sas met Badedas!’ Het is simpel, maar erg effectief. Het blijft meteen hangen.

Badedas ontstekingsremmend en genezend

Dat is hoe ik ooit kennismaakte met Badedas Classic. Na mijn eerste bevalling moest ik van de kraamhulp dagelijks in een zitbad met groene Badedas gaan zitten, zodat de boel goed kon herstellen en kalmeren. Ik heb hier dus specifiek over de groene Badedas overigens, ook wel Badedas Classic genoemd. Er zijn ook ‘gewone’ Badedas flessen, maar die hebben niet de naam dat ze helpen bij wonden en dergelijke.

Badedas, Biotex en soda ontstekingsremmend en kalmerend

Badedas is net als Biotex en soda een veel genoemde oplossing bij wondjes en ontstekingen. Een korte speurtocht op internet leverde de volgende toepassingen van Badedas op.

Hiervoor gebruiken mensen Badedas

 • Wondjes
 • Ontstoken wonden
 • Ontstoken nagelriemen
 • Ontstoken splinter
 • Na de bevalling
 • Bij ontstoken hechtingen na de bevalling
 • Gewoon na de bevalling om te kalmeren of te verzachten
 • Ontstoken teennagel
 • Kloof in vinger of teen die pijn doet
 • Sommige mensen wassen hun hond met Badedas om wondjes en ontstekingen te remmen.
 • Bij open blaren aan de voet
 • Bij een totaal ruptuur na een bevalling
 • Bij een afgehakte duim….

Zoals je ziet gebruiken veel mensen de Badedas Classic als een soort medicijn.

Badedas ontstekingsremmend: wat zeggen de experts?

Nu wordt het een beetje jammer vind ik, want het Nederlands Huisarts Genootschap raadt Badedas eigenlijk af. Ze constateren dat het inderdaad vaak wordt geadviseerd door zorgverleners, maar er is weinig ondersteunend wetenschappelijk bewijs voor het idee dat Badedas ontstekingsremmend en genezend is. Sterker nog, er zijn zelfs mogelijke schadelijke effecten. Zoals infectie, vertraagde genezing en ‘maceratie.’ Dat laatste weet ik niet wat het is, maar het klinkt onheilspellend.

Op de toonaangevende site Thuisarts.nl noemen ze Badedas niet specifiek maar zeggen ze wel:

‘Baden in lauwwarm water (met inweekmiddel of soda) raden artsen niet aan.’

Badedas medicinaal: waar komt dan dit idee vandaan?

Nu vraag ik me af waar dan het idee vandaan komt dat Badedas ontstekingsremmend is… Want volgens artsen werkt het dus eigenlijk helemaal niet. Toch vond ik destijds die zitbadjes met Badedas erg troostend. Dus zelfs als ze officieel niet werkten, had ik wel het gevoel dat het hielp.

Wil je weten wat er zoal in Badedas Classic zit? Op de site van Unilever vind je een overzicht van de ingrediënten van Badedas Classic.

Badedas Classic of groen kopen

Badedas Classic kun je heel makkelijk kopen. Hieronder een overzicht van verkooppunten:

Bol.com 5,49Ontstekingsremmend

Kruidvat 6,19
Badedas Kruidvat

Badedas Jumbo 5,44

Badedas ontstekingsremmend

Badedas Classic Etos 5,49

Classic Etos

Badedas aanbieding vinden

Als je Badedas nodig hebt, is het natuurlijk altijd fijn als je gebruikt kunt maken van een goede Badedas aanbieding. Een goede Badedas aanbieding vind je via de volgende websites:

Badedas douchegel

Behalve Badedas Classic en Badedas Groen is er ook ‘gewone’ Badedas douchegel. Deze moet je dus NIET hebben als je een wondje, ontsteking etc. hebt. Het is gewoon een doucheschuim om schoon te worden en lekker te ruiken. Het heeft géén vermeende medicinale werking en is niet de versie van Badedas ontstekingsremmend. Hieronder een voorbeeld van een gewone Badedas douchegel zoals je die vindt bij o.a. Kruidvat:

Douchegel

Deze heeft dus GEEN genezende werking!

Badedas ontstekingsremmend – samenvatting

Oké, Badedas wordt in de volksmond geadviseerd als ontstekingsremmend en gebruikt voor wondjes, ontstoken lichaamsdelen en na bevallingen. Ook kraamhulpen en verloskundigen raden het soms aan.

Toch is er geen wetenschappelijk bewijs voor een medicinale werking of een Badedas ontstekingsremmend effect. De Nederlandse Vereniging van Huisartsen raadt Badedas zelfs af. Het is dus zelfs niet een gevalletje Baat het niet, het schaadt ook niet. Het kan wel degelijk schaden.

Lekker dan.

Lees ook over Epsom zout en Vicks Vaporub toepassingen!

Wat zijn jouw ervaringen met Badedas Classic en Badedas groen?

Gebruikte bronnen: Nederlands Huisarts Genootschap, Unilever, Bokt.nl. ikenmama forum, Esthété blog, zwangerschapspagina, Kruidvat, Jumbo, Etos, Thuisarts.nl en natuurlijk mijn eigen ervaringen : )

37 Comments

 1. Lot
 2. Marja
 3. Jo
 4. Joannes
 5. Mandy
 6. plane66
 7. Sjaak
 8. CARA SMITS
 9. Jacqueline

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh