Badedas ontstekingsremmend en genezend?

Badedas ontstekingsremmend

Badedas is een douchegel en/of badschuim. Veel mensen zweren bij het idee dat de groene Badedas ontstekingsremmend werkt. Je kent het liedje misschien wel: 'Zo in mijn sas met Badedas, zo in mijn sas met Badedas!' Het is simpel, maar erg effectief. Het blijft meteen hangen.

Badedas ontstekingsremmend en genezend

Dat is hoe ik ooit kennismaakte met Badedas Classic. Na mijn eerste bevalling moest ik van de kraamhulp dagelijks in een zitbad met groene Badedas gaan zitten, zodat de boel goed kon herstellen en kalmeren. Ik heb hier dus specifiek over de groene Badedas overigens, ook wel Badedas Classic genoemd. Er zijn ook 'gewone' Badedas flessen, maar die hebben niet de naam dat ze helpen bij wonden en dergelijke.

Badedas, Biotex en soda ontstekingsremmend en kalmerend

Badedas is net als Biotex en soda een veel genoemde oplossing bij wondjes en ontstekingen. Een korte speurtocht op internet leverde de volgende toepassingen van Badedas op.

Hiervoor gebruiken mensen Badedas

 • Wondjes
 • Ontstoken wonden
 • Ontstoken nagelriemen
 • Ontstoken splinter
 • Na de bevalling
 • Bij ontstoken hechtingen na de bevalling
 • Gewoon na de bevalling om te kalmeren of te verzachten
 • Ontstoken teennagel
 • Kloof in vinger of teen die pijn doet
 • Sommige mensen wassen hun hond met Badedas om wondjes en ontstekingen te remmen.
 • Bij open blaren aan de voet
 • Bij een totaal ruptuur na een bevalling
 • Bij een afgehakte duim....

Zoals je ziet gebruiken veel mensen de Badedas Classic als een soort medicijn.

Badedas ontstekingsremmend: wat zeggen de experts?

Nu wordt het een beetje jammer vind ik, want het Nederlands Huisarts Genootschap raadt Badedas eigenlijk af. Ze constateren dat het inderdaad vaak wordt geadviseerd door zorgverleners, maar er is weinig ondersteunend wetenschappelijk bewijs voor het idee dat Badedas ontstekingsremmend en genezend is. Sterker nog, er zijn zelfs mogelijke schadelijke effecten. Zoals infectie, vertraagde genezing en 'maceratie.' Dat laatste weet ik niet wat het is, maar het klinkt onheilspellend.

Op de toonaangevende site Thuisarts.nl noemen ze Badedas niet specifiek maar zeggen ze wel:

'Baden in lauwwarm water (met inweekmiddel of soda) raden artsen niet aan.'

Badedas medicinaal: waar komt dan dit idee vandaan?

Nu vraag ik me af waar dan het idee vandaan komt dat Badedas ontstekingsremmend is... Want volgens artsen werkt het dus eigenlijk helemaal niet. Toch vond ik destijds die zitbadjes met Badedas erg troostend. Dus zelfs als ze officieel niet werkten, had ik wel het gevoel dat het hielp.

Wil je weten wat er zoal in Badedas Classic zit? Op de site van Unilever vind je een overzicht van de ingrediënten van Badedas Classic.

Badedas Classic of groen kopen

Badedas Classic kun je heel makkelijk kopen. Hieronder een overzicht van verkooppunten:

Bol.com 5,49Ontstekingsremmend

Kruidvat 6,19
Badedas Kruidvat

Badedas Jumbo 5,44

Badedas ontstekingsremmend

Badedas Classic Etos 5,49

Classic Etos

Badedas aanbieding vinden

Als je Badedas nodig hebt, is het natuurlijk altijd fijn als je gebruikt kunt maken van een goede Badedas aanbieding. Een goede Badedas aanbieding vind je via de volgende websites:

Badedas douchegel

Behalve Badedas Classic en Badedas Groen is er ook 'gewone' Badedas douchegel. Deze moet je dus NIET hebben als je een wondje, ontsteking etc. hebt. Het is gewoon een doucheschuim om schoon te worden en lekker te ruiken. Het heeft géén vermeende medicinale werking en is niet de versie van Badedas ontstekingsremmend. Hieronder een voorbeeld van een gewone Badedas douchegel zoals je die vindt bij o.a. Kruidvat:

Douchegel
Deze heeft dus GEEN genezende werking!

Badedas ontstekingsremmend - samenvatting

Oké, Badedas wordt in de volksmond geadviseerd als ontstekingsremmend en gebruikt voor wondjes, ontstoken lichaamsdelen en na bevallingen. Ook kraamhulpen en verloskundigen raden het soms aan.

Toch is er geen wetenschappelijk bewijs voor een medicinale werking of een Badedas ontstekingsremmend effect. De Nederlandse Vereniging van Huisartsen raadt Badedas zelfs af. Het is dus zelfs niet een gevalletje Baat het niet, het schaadt ook niet. Het kan wel degelijk schaden.

Lekker dan.

Lees ook over Epsom zout en Vicks Vaporub toepassingen!

Wat zijn jouw ervaringen met Badedas Classic en Badedas groen?

Gebruikte bronnen: Nederlands Huisarts Genootschap, Unilever, Bokt.nl. ikenmama forum, Esthété blog, zwangerschapspagina, Kruidvat, Jumbo, Etos, Thuisarts.nl en natuurlijk mijn eigen ervaringen : )

Similar Posts

38 Comments

 1. Grappig; ik kende Badedas helemaal niet, behalve dan dat het liedje nu in m'n hoofd zit. Hans Liberg gebruikt het in één van zijn shows en daar kende ik het van;).

 2. Ik weet het niet hoor, maar ik weet wel dat als je denkt dat het helpt, dat het zeker wat kan helpen, want je lichaam kan meer als jij het denkt.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Nooit geweten dat dat ontstekingsremmend zou werken. Ken het merk wel van vroeger maar uit ecologische overwegingen en om plastiekarm te kopen, gebruiken wij al een hele tijd natuurlijke blokken zeep. En daar stappen we niet meer van af. :-)

 4. Ik lees vaak mee op een forum en daar wordt het ook regelmatig genoemd met goede resultaten.
  Ik heb het zelf nog niet gebruikt.
  Wel een ander "oud" merk. Atrix dat gebruiken we voor brandwondjes en kloven, voor ons een wondermiddel

 5. Vroeger werden wij als kind in de Badedas gezet als we ons niet lekker voelden. Het had een soort placebo effect. Je voelde je meteen wat beter. Als ik Badedas ruik, geeft me dat nog steeds een prettig gevoel van vertroeteld worden.

 6. Ik moest er jaren geleden een week lang 2x daags in het ziekenhuis in zitten na het openen van een groot abces.

  Jammer dat de Classic niet in douchegel versie te koop is (heb ik tenminste nooit gevonden) want ik vind de geur heerlijk.

 7. Jij schrijft echt van die interessante dingen. Nooit gebruikt als medicinaal middel. Wel Biotex vroeger. Ik had vaak ontstekingen naast mijn nagels. Net zo lang in de hete biotext tot het openbarstte...

 8. Ik woon op een steenworp afstand van Duitsland en kocht daar een aantal jaren geleden twee dozen met Badedas Classic. Die waren in de aanbieding voor € 1,99 per fles. Vandaar dus deze voorraad. Ik douche en was mijn haren ermee. In die paar jaar tijd is mijn haar volledig grijs geworden. Ik vraag me af of dat door de Badedas komt.

 9. Heb je al eens een flinke afwas met de hand gedaan? Die handen dat is maceratie. Oftewel de huid van de wond en rond de wond wordt zacht. Dat is handig als je een splinter hebt en voor de rest is het dus nergens goed voor.

 10. Ik heb het aangeraden gekregen door de verloskundige. Tweemaal daags de hechtingen weken (max 5 minuten).
  Zoon heeft een paar maal een flinke uitschuiver met zijn brommer gemaakt, en heeft de wonden toen ook mogen weken. Met toestemming van de arts-assistent van de eerste hulp. Prima spul, volgens haar.

 11. Wat een verschrikkelijke reclame :) Ik ken alleen de (gele) fles douchegel. Klinkt plausibel wat je vertelt, maar ik zou het zelf niet zo heel makkelijk uitproberen. tikje spannend. Al moet ik zeggen dat ik hierboven veel reacties zie die het ondersteunen. Afijn, ik had er nog niet van gehoord.

 12. Mij doet het denken aan mijn jeugd. Mijn oma had het vroeger en toen ik daar gelogeerd had vertelde ik thuis dat ik in het afwaswater had gezeten ;) Nu koop ik het zelf voor in bad, die geur is dus mijn herinnering. Jammer dat de echte classic (donkergroenfles met ronde dop) zo prijzig is en helaas nooit echt in de aanbieding. Die andere classic is toch anders.

 13. Jammer om te lezen dat er over dit product veel onzin en onwaarheden worden verspreidt. Gebruik Badedas, Biotex etc waar het voor bedoeld is, anders hadden ze dit product wel uitgebracht als medisch/wondreinigingsproduct... Er is nooit bewezen dat dit product de wondgenezing bevorderd. Er is echter wel aangetoond dat het de wondgenezing nadelig beïnvloed, zoals het verweken van de wond en zeker niet onstekingsremmend, het beïnvloed de wondgenezing negatief op cellulair niveau. Als je een wond wil schoonmaken kun je het beter met water gewoon water doen ipv wasmiddel of zeep toevoegen :)

  1. Daarom staat in de post ook keurig vermeld dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een medicinale werking of een Badedas ontstekingsremmend effect Sjaak.

   En dat de Nederlandse Vereniging van Huisartsen het gebruik van Badedas op deze manier zelfs afraadt.

  2. Als er op een open wond Badedash (puur) wordt gedaan notabene door een verzorgende en het blijft branden wat kan er dan zijn misgegaan, heb jij enig idee?

  3. Jeetje dat klinkt niet prettig Lydia. Omdat de Nederlandse Vereniging van Huisartsen het gebruik van Badedas op deze manier afraadt, klinkt mij dat ook niet verstandig in de oren.

   Ik zou dat niet nog een keer laten gebeuren.

 14. Ik ben in 2015 gebeten door een Pitbull en kreeg een ferme ontsteking aan mijn hand en moest van het ZH in de Badedas,dus als het zo slecht zou zijn of niet zou helpen????

 15. Veel waarheden zijn nooit wetenschappelijk bewezen, maar echt wel waar. Vooral wanneer er nooit serieus onderzoek naar gedaan is. Ook wanneer een goedkoop middel even goed of beter werkt dan een duur medicijn waar de industrie door nieuwe patenten nog veel aan kan verdienen. Badedas heb ik zelf nooit gebruikt. Maar een lekker warm bad doet wonderen. Kleine huid ongemakken verdwijnen vaak na een bad met of zonder een lekkere badschuim en je voelt je er lekker bij.

 16. Ik gebruik het alleen voor wondjes aan de voeten, werkt perfect. Het enige nadeel is dat ik er allergisch voor ben. Loop de hele tijd te niesen.

 17. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar het werkt wel degelijk. Mits normaal gebruik. Het is niet de bedoeling dat je continue gaat weken, baden ect. Gewoon gezond gebruik en dat houdt in -> maximaal 2x daags 20 min.
  Nu kreeg ik dat advies meerdere keren onafhankelijk van medici.
  Nu ben ik een paar keer geopereerd door een gynaecoloog, deze adviseerde het. Na een bevalling door de verloskundige. En zelfs een dierenarts adviseerde het gebruikt voor bij mijn paard. Kortom.. trek je conclusie maar ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.